Četvrti u nizu članaka o domaćim puterima i namazima od orašastih plodova. Tu možete pronaći instrukcije za njihovo pripremanje, zanimljive ideje za kombinovanje i služenje, kao i korisne informacije o samim namirnicama i njihovim nutritivnim vrijednostima.

Stigli smo i do recepta za moj omiljeni slatki namaz, trenutno! Ne mogu da prestanem da ga nazivam "karamel" namazom, iako znam da malo odstupam od pravila. Karamel se dobija topljenjem šećera, a nešto poput namaza takvog imena, vjerovatno bi se sastojalo od tog topljenog šećera, pavlake/vrhnja, vanile ili nekog drugog začina, i skoro neizostavno uz prstohvat morske soli.

Ovo što vam danas predstavljam ima poprilično karamelast ukus, no, iako je dosta sladak, u njemu nema šećera, nema ni mliječnih proizvoda, mogao bi biti i sirov, ali svakako je idealan i za vegane ili za vas koji povremeno postite.

Zdravi slatki namaz od badema sa cimetom

Teglica ovakve divotice u frižideru će na zdraviji i hranljiviji način smiriti nalet želje za nečim slatkim i kremastim (žene među vama će me razumjeti :)), a sa druge strane, možda vam pomogne da se otarasite onih teglica kupovnih kremova i namaza, koje klinci, kao po pravilu, makar jednom dnevno traže. Djeluje mi da vrijedi pokušati. :)

Već sam pisala o bademima i njihovim dobrim karakteristikama, o urmama ću pisati, a u ovom receptu slabo da i ima drugih sastojaka. Nemojte izostaviti so, ona na neki poseban način intenzivira slatkoću namaza i zaslužna je da savršeno izbalansira ukuse. Koristim obično pahuljice soli (Maldon), ali možete koristiti i sitnu morsku so ili već neku koju volite. Limun će dati samo tanjušnu dozu kiselosti koja prija, a cimet sve zaokruži i da neku toplu notu.

Ne znam imate li vi taj osjećaj, ali kad god osjetim izraženiji ukus cimeta, u mislima su mi odmah jabuke! A kako one vole i karamel, onda je logično da je ovo kombinacija snova - kao umak, ili uz neki fini hljeb, može biti i sendvič iz snova. :) No, da ne bih sad detaljisala i ponavljala predloge kako sve možete uživati u ovom mirisnom i ukusnom kremu, ostaviću vas da pogledate dio sa receptom gdje ćete pronaći instrukcije za pravljenje i predloge služenja, kao i neke sitne napomene koje vam mogu biti od koristi.

Zdravi karamel namaz od badema i urmi, sa cimetom i solju

Naravno, i za ovaj recept vam je neophodan multipraktik ili neka sjeckalica, ali ne mora biti baš toliko jaka kao u slučaju pravljenja putera od orašastih plodova (naročito bademovog). Smjesa je mnogo mekša, tako da će vjerovatno bilo koja sprava koju imate obaviti posao. Namaz može biti veoma gladak, ukoliko koristite već gotov puter, ali po meni je ovakav kao što vidite na fotografijama savršen - pomalo zrnast, savršeno maziv, a opet dovoljno čvrst da fino zadržava oblik.

Recept

Karamel namaz od badema sa cimetom i morskom solju

inspirisano receptom sa bloga My New Roots
Karamel namaz sa orašastim plodovima i urmama puter Ukusan slatki namaz od badema i urmi, upotpunjen cimetom i prshtohvatom morske soli. Karamelast, kremast, zdrav i punog ukusa - uz parčence hljeba, savršen doručak ili užina!
  • vrijeme pripreme: 10'
  • vrijeme pečenja badema: 15'
  • ukupno vrijeme: 25'
  • količina za jednu teglicu

Sastojci

  • 100g badema ili 100g putera od badema*
  • 200g svježih urmi/datula/datulja (oko 170-180g očišćenih)
  • 15ml limunovog soka (3 kašičice)*
  • 1/4 kašičice morske soli
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1-2 kašike vode, po potrebi

Postupak

  1. Sirove bademe prepecite u pećnici oko 15 minuta na 160°C ili nešto kraće dok ne počnu blago da mirišu. Ukoliko koristite blanširane, pecite ih kraće, samo toliko dok ne dobiju blago žutu boju. Ostavite da se malo prohlade prije mućenja.
  2. Za to vrijeme operite urme, sklonite im košticu i po želji ih oljuštite (ja to uradim pod tankim mlazom vode i kožica praktično sama spadne, ali nije neophodno). Ako koriste sušene urme, onda ih ostavite u vodi na pola sata ili dok ne omekšaju.
  3. Blendirajte bademe u multipraktiku dok se sasvim ne usitne i počnu da se lijepe pomalo za dno i ivice. Nekoliko puta pokupite silikonskom spatulom ono što ostane okolo i ponovo miskajte. To bi trebalo da traje svega 3-4 minuta, jer nije potrebno da mutite dok se ne pretvore u pastu, dovoljno je da se sasvim usitne i postanu pomalo vlažni. Dodajte umre, procijeđen limunov sok, so i cimet. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu koja će biti prilično gusta. Probajte ukus i po želji dodajte još malo limuna, soli ili cimeta. Opet blendirajte i dok se muti dodajte ravnu kašiku vode, a po potrebi dosipajte po pola kašičice dok ne postane željene gustine. Da napomenem, ovaj namaz treba da ostane gust, da se fino nanosi na hljeb, ali i da može poslužiti kao dip, npr. da se zadržava na komadiću jabuke kad zahvatite njime.
  4. Prespite u staklenu teglicu i čuvajte u frižideru do nedelju dana. Odmah da vam kažem, ako makar ne uduplate količinu, ne vjerujem da će imati šta da se čuva duže od jednog dana. :)
Služenje
  1. Više puta sam pomenula da je ovo već neko vrijeme moj favorit među puterima i namazima sa orašastim plodovima, tako da vam je odmah jasno da u ovom slučaju nema komplikacija kad je služenje u pitanju. Kašičicom direktno iz tegle (ne tako često, kao! :)) ili preko svježeg ili još bolje prepečenog hljeba! Mislim da zanimljivije od ovoga ne mora, ali može biti - recimo, preko bogato premazanog hljeba poređajte tanke tanke kriške jabuke koja obožava i karamel i cimet. Osim toga, ovaj namaz možete koristiti kao slatki dip - nasjeckajte jabuke ili kruške na kriške i umačite! :) To mi djeluje kao odlična ideja za neka prijateljska okupljanja ili može poslužiti umjesto dezerta.
  2. Osim toga, ovim namazom možete filovati palačinke i dodatno posuti krupno nasjeckanim orasima ili pekanima (odlično se upotpunjuju i ukusom i teksturom!). Takođe, možete njime spajati keksiće ili koristiti kao punjenje za slatka peciva ili buhtle (mislim da bih dodala i malo tamne čokolade ili po nekoliko borovnica ili trešanja ili čak malo narendanih jabuka). Ako isprobate još neku zanimljivu varijantu, otvorena sam za nove ideje! :)

Napomene

  • Možete koristiti bademe u nekoliko varijanti: 1. sirove, koji mogu biti oljušteni ili neoljušteni, a namaz će biti ukusniji ako ih na kratko prepečete; 2. gotov puter od badema, domaći ili kupljeni (vodite računa da u sastavu bude samo badem, so i eventualno ulje) - u tom slučaju ubacite puter u multipraktik zajedno sa ostalim sastojcima i mutite sve zajedno; 3. gotovo bademovo brašno, odnosno veoma sitno samljevene bademe a koji pri tom nisu ulijepljeni, kao što obično budu ako ih sami pokušamo tako usitniti - i u tom slučaju sve zajedno stavite da se miksa, ali će puter biti svjetliji i za nijansu slabijeg ukusa jer bademi nisu istostirani.
  • Količinu limunovog soka, soli i cimeta prilagodite svom ukusu, ali krenite od navedenog, a pri kraju mućenja isprobajte i popravite. Možete dodati i prstohvat mljevenog muskatnog orašćica, daje veoma prijatan pozadinski ukus namazu, ali ako samo malo pretjerate, zna da prevlada i nekako zasjeni karamelasto u njemu. Nemam objašnjenje, samo govorim iz ličnog iskustva.
  • Bademe možete zamijeniti drugim orašastim plodovima po želji. Idealni bi bili pekan orasi, ali mislim da bi namaz bio odličan i sa orasima ili lješnicima. Javite ako isprobate! :)

Nutritivne vrijednosti

    na 100g karamel namaza
  • energetska vrijednost: ~380kcal
  • proteini: 8g
  • ukupno masti: 17g
  • ukupno ugljenih hidrata: 58g

Ako već niste, pročitajte i uvodni članak u ovu seriju postova gdje ćete pronaći razne korisne i zanimljive informacije koje se odnose na sve recepte koje ću ovdje objaviti. Ostale članke ću uvezivati kako budu ugledali svjetlo dana. :) Uživajte!

  1. Kako napraviti puter od orašastih plodova?
  2. Puter od kikirikija
  3. Puter od badema
  4. Karamel namaz sa bademima i morskom solju
  5. Puter od lješnika
  6. Domaća zdrava Nutella (šećer dolazi isključivo od voća)
  7. Puter od oraha