Recept za jedan mnoogo zanimljiv kolačić - sirov, veganski, zdrav koliko to nešto slatko može biti, gotov za tren oka, a napravljen od orašastih plodova, sušenog i svježeg voća i sitnih dodataka. Da ne zaboravim, ne dozvolite da vas naziv prevari, nema ni trunčice sira u njemu!

Možda vama to ne izgleda mnogo, ali ja ne mogu da povjerujem da je prošlo dvije godine od kad sam aktivno počela sa pisanjem bloga! Znam da jeste, ipak, svi postovi su tu, imaju čak i svoje datume objavljivanja, ali meni opet nekako zvuči nerealno da je došlo vrijeme da duvamo dvije svjećice na torti.

Kao da je juče bilo kad sam prelomila u sebi da želim da počnem sve iz početka, da pobrišem nekoliko postova na koje ste možda nekad i naišli, i da krenem baš onako "kako se blog stvarno piše"! Danas znam da ne postoji "način" na koji se blog piše (blogeri će me razumjeti), a i shvatila sam da će najveći dio onoga što ste doživljavali kao pravi način, vremenom i prirodno postati svoja sušta suprotnost. I znate šta još, to nije strašno!

Sirovi cheesecake sa malinama

Baš to nepoznato i novo sa sobom nosi izazove i uzbuđenja, a da biste željeli da nastavite sa blogom - uprkos svim krizama koje se dešavaju, a dešavaju se vjerovatno svima u nekom trenutku - potrebno je baš to! Malo nepoznatog, malo straha, malo suočavanja, malo uzbuđenja i savladavanja.

Možda ću ponoviti dio onog što sam već bezbroj puta rekla, ali pisanje bloga otvara jedan sasvim novi prozor u svijet. Odjednom shvatite da postoji nešto što je čekalo sve to vrijeme, nepoznato, a opet nevjerovatno blisko. Tu su novi ljudi koje niste nikad, a većinu i nećete sresti, a osjećate se kao da ih poznajete oduvijek - čak, taj odnos sa njima vam pruža sigurnost, utjehu, osjećaj da je svijet divno mjesto za život...

Opet ću vam se svima, po vjerovatno već neki put, zahvaliti što ste tu, što svratite do mene na čašicu razgovora i možda neki receptić, što činite da sve izgleda tako pozitivno i posebno. Sve vaše poruke, komentari i mejlovi čine da osjetim da moj trud i želja da podijelim sa vama neke drage stvari, zaista ima smisla. I ima! Samo da znate, uljepšate mi dan kad shvatim da sam ja uljepšala vaš! :) Hvala vam svima na onim osmjesima koje ne mogu da sklonim sa lica po pola sata, pa čak i onda kad su izmješani sa suzama (doduše, to je onda kad sam u pretjerano emotivnom stanju)! ;)

Nepečeni posni kolač sa malinama

Kratak osvrt na ovu rođendansku poslasticu! Radi se o onome što zovu sirovi "cheesecake", iako po ukusu i sastojcima nema baš mnogo sličnosti sa pravim. Pravi nepečeni kolač od sira (postoji i pečena verzija sa kremom na bazi jaja i sira), obično se sastoji od podloge na bazi keksa, fila koji sadrži sir i često je pripremljen uz dodatak želatina, i voćnog dijela koji može biti samo svježe ili kuvano voće, a može opet biti želatinast. Moju priču sa ovim kolačićem, možete pročitati u u postu u kojem ćete pronaći i recept za moj cheesecake sa jagodama, koji je skoro identičan onom sa borovnicama. Vidjećete da ni u ovom slučaju ne koristim keks, već zanimljivu kombinaciju orašastih plodova i urmi, a dio sa sirom je fantastično punog ukusa i bez želatina, tako da je značajno kremastiji od onog sa kojim se najčešće susrećemo.

U ovoj sirovoj verziji, podloga je veoma slična onoj koju obično pravim, ali je fil nešto sasvim neobično, zanimljivo i neočekivano dobrog ukusa! Osnovni sastojak su indijski orasi (cashew nuts) koje je potrebno ostaviti u vodi preko noći ili makar pet sati, koji se uz dodatak limunovog soka, kokosovog ulja i meda, pretvaraju u predivan krem! Doduše, nije baš savršeno gladak kao onaj koji možete vidjeti na blogu sa kojeg sam prilagodila recept, jer nemam tako jaku mašinu za to, ali nama nije mnogo smetala ta mala nesavršenost! :)

Sirovi cheesecake sa indijskim orasima i voćem

Ukoliko ste vegan, postite ili jedete samo sirovu hranu (raw food), vjerujem da će vam ovo biti poslastica iz snova, ali sam skoro sigurna da se ni ostali neće buniti! Kolačić je veoma nutritivan, prepun vitamina, minerala, dobrih masnoća, ali molim vas, vodite računa da koristite orašaste plodove i suvo voće u prirodnom stanju - nepečene, bez soli i šećera. Kao zaslađivač, u kremastom dijelu se koristi med ili agavin sirup, a podloga je slatka zahvaljujući urmama (dakle, nije bez šećera).

Uzgred, da bi se nešto moglo nazvati "sirovim", potrebno je da budete sasvim sigurni u kvalitet proizvoda i da na pakovanjima piše da su sirovi (slično kao i sa gluten-free namirnicama). Sa druge strane, za nas koji ne praktikujemo takav način ishrane, mislim da je sasvim dovoljno da znamo da su namirnice neobrađivane, npr. da bademi ili indijski orasi nisu pečeni... Mogli bismo u tom slučaju ovu poslasticu nazvati i "posni nepečeni kremasti kolač sa voćem" ili tako nekako...

Nadam se da će vam se dopasti makar djelimično kao nama. :)

Recept

Sirovi cheesecake sa malinama

prilagođen recept sa bloga My New Roots
Sirovi cheesecake sa malinama Neobična i veoma ukusna nepečena poslastica inspirisana klasičnim kolačem od sira, a napravljena od podloge od badema i urmi (datula) i krema na bazi indijskih oraha i limuna. Savršeno osvježenje za tople ljetnje dane!
  • vrijeme pripreme: 30'
  • ukupno vrijeme: 30'
  • količina za 10-12 služenja

Sastojci

za podlogu
  • 200g badema
  • 160g svježih urmi (urme, datulje, datule)
  • veći prstohvat soli
za fil
  • 300g indijskih oraha potopljenih u vodi najmanje 5 sati
  • sok od 2-3 limuna (oko 80ml)
  • šipka vanile ili 1.5 kašičica ekstrakta
  • 100ml istopljenog kokosovog ulja (oko 80g)
  • 90ml meda (oko 120g) ili agavinog sirupa (za vegan verziju)
  • 150-170g malina (svježe ili mrznute)

Postupak

Podloga
  1. Urme potopite u vodu i ostavite ih 10-ak minuta da omekšaju. Obično koristim svježe, ali možete ih zamijeniti i sušenim urmama. Vodite računa da budu bez dodatnog šećera. Isperite ih, sklonite kožicu i sjemenku.
  2. Kalup sa pomjerljivim obodom prečnika 22cm obložite providnom folijom. Potrudite se da bude što manje nagužvana, kako bi na kraju kolač finije izgledao.
  3. U sjeckalicu, multipraktik ili nešto slično, ubacite bademe (neoljuštene ili oljuštene), urme i prstohvat soli. Miksajte do željene teksture - potrebno je da se sastojci sjedine, ali ne mora se pretvoriti u pastu - mnogo je zanimljivije ako ostanu krupni komadići badema. Ako od djelića smjese možete napraviti lopticu, podloga je gotova. U suprotnom, dodajte kašičicu vode ili kokosovog ulja i ponovo na kratko izmiksajte.
  4. Izručite smjesu u kalup i dobro je utapkajte i poravnajte. Ostavite sa strane dok ne pripremite fil.
Fil
  1. Procijedite indijske orahe koji su stajali potopljeni u vodi najmanje pet sati (još bolje preko noći), isperite ih i dobro ocijedite - malo utapkajte papirnim ubrusom višak vode.
  2. U šerpici spojite kokosovo ulje i med, zagrijavajte na najslabijoj vatri samo dok ne postanu tečni, a zatim ih malo umutite dok se spoje. Šipku vanile prepolovite uzdužno i tupom stranom noža sklonite sjemenke koje ćete ubaciti u fil. Umjesto njih, možete koristiti ekstrakt ili vanilu u prahu.
  3. U čist multipraktik ili sjeckalicu, ubacite sve sastojke za fil osim malina. Potrebno je sve blendirati dok ne dobijete svilenkast i gladak fil. Međutim, za to će vam biti potrebna neka prilično jaka mašina (da bi sve bilo savršeno kao na blogu sa kojeg sam prilagodila recept), ali u suprotnom, fil će biti malčice zrnast i ne tako gladak - poput mog, što možete zapaziti na fotkama. U principu, kad se kolač fino ohladi, zaista bude odličan i ni najmanje ne smeta takva tekstura, ali moram da vas upozorim. :) Dakle, u mom multipraktiku (koji bez problema napravi puter od orašastih plodova, ali je sasvim običan), bilo je potrebno nekih 10-ak minuta blendiranja uz pauze i najjačom snagom. Možda bi bilo bolje ako prvo izmiksate orahe dok ih ne pretvorite u pastu, a zatim dodate ostale sastojke - to nisam probala, tako da nisam sigurna kako bi tačno proces izgledao.
  4. Odvojite oko dvije trećine (ili nešto više od polovine) smjese, prespite preko podloge i poravnajte.
  5. Filu koji je ostao u mašini dodajte maline i izmiksajte dok se sve ne oboji ravnomjerno. Prespite preko bijelog fila, poravnajte ili napravite neka brdašca kašikom i stavite u zamrzivač.
  6. Kolač ostavite na sobnoj temperaturi oko pola sata prije služenja, a ono što ostane (ako ostane :)) možete čuvati u frižidru ili u zamrzivaču i vaditi po potrebi. Uzgred, fantastičan je kad je hladan, onako kad tek prestane da bude zaleđen! Možete poslužiti uz svježe voće po želji, ali sam kolač je prepun ukusa, tako da mislim da nije potrebno.

Napomene

  • Za podlogu možete koristiti orašaste plodove po želji - bademi, lješnici, orasi, pistaći...
  • Nemojte zaboraviti da indijske orahe ostavite u vodi preko noći ili najmanje pet sati ranije. Oni su ti koji daju kremastu teksturu i zajedno sa limunovim sokom, zamjenjuju sir u pravom cheesecake-u. Uz to, u ovom obliku su zdraviji i čak se preporučuje da uvijek potapamo orašaste plodove prije korišćenja, jer se time "aktiviraju" hranljivi sastojci iz njih - vitamini i minerali.
  • Ukoliko koristite mrznute maline, otopite ih u potpunosti i dobro ocijedite višak tečnosti. Najbolje ih je izvući noć ranije i staviti u frižider u nekoj cjediljci da se otope i otkapaju sok. Ako je voće dosta kiselo, ili ako prosto volite slađe kolače, onda povećajte količinu meda ili agavinog sirupa za 20-30ml.
  • Maline možete zamijeniti drugim voćem, kao što su jagode ili borovnice. Moram reći da je dio sa malinama fantastičan, kiselkastiji i veoma osvježavajuć, tako da bi, što se mene tiče, čitav fil mogao biti sa njima. Naravno, htjela sam da moj "cheesecake" bude dekorativniji i klasičniji, ali meni se jako dopada ta voćna varijanta.

Ako ste zainteresovani za ove zdrave, sirove i jednostavne poslastice, pogledajte i moje, nedavno objavljenje, nepečene energetske pločice sa brusnicama (vegan, bez šećera, bez glutena, sirove), kao i sirove bombice sa rogačem (vegan, bez šećera, bez glutena, sirove).

Sirovi posni kolač sa malinama

Ukoliko vam je ova poslastica sasvim nepoznata i želite da bacite pogled na još neku verziju, svratite do naše Jovanke sa bloga "Kutlačom po kazanu" i pogledajte njen sirovi cheesecake sa borovnicama ili drugi, veoma neobičan sa bananom i kuvanim kestenjem.


Uzgred, pošto preko društvenih mreža ne stižu informacije o novim postovima baš do svih čitalaca, ubacila sam novu opciju za praćenje preko mejla. Ukoliko ne želite da propustite novotarije na blogu :), upišite svoju e-mail adresu u polju ispod članka i bićete obaviješteni uvijek kad objavim novi post.

Uživajte i iskoristite ljeto za ovako osvježavajuće poslastice! :)