Jednostavan recept za pripremu domaćeg sosa od jabuka i nekoliko predloga za njegovo korišćenje.

Sos od jabuka (Apple Sauce) se dobija kuvanjem sjeckanih jabuka sa tečnošću, uz proizvoljan dodatak začina i zaslađivača. U mnogim zemljama, moguće je kupiti već gotov sos, ali pripremom domaćeg možemo sami ograničiti sastojke i prilagoditi ukus svojim potrebama. Gotov je za manje od sat vremena, a postoji nebrojeno mnogo načina za njegovu upotrebu u kuhinji. Na internetu je moguće pronaći ogroman broj, doduše, veoma sličnih recepata za pripremanje ovog sosa, a najčešće razlike se tiču izbora jabuka, izbora tečnosti - voda ili jabukov sok, kao i eventualni dodatak začina, alkohola, putera i šećera.

Sos od jabuka

Sos se može iskoristiti na mnogo načina, a ukoliko imate neko stablo jabuke u dvorištu, sigurna sam da će vam ovo biti zanimljiva ideja kako da sačuvate plodove i iskoristite ih u pravom trenutku.

Za početak, sos od jabuka možete koristiti kao veoma lagan voćni namaz, kao punjenje za slatka peciva ili kao dodatak jogurtu i žitaricama za doručak.

Sa druge strane, daje sočnost voćnim hljebovima, biskvitnim kolačima i keksićima, pa je u tom slučaju sasvim moguće smanjiti količinu putera ili ulja u receptu. Odličan za krostate i razne vrste tartova, a možete ga ukombinovati i sa svježim voćem za nadjev. Za pripremu tarta sa kremom od badema i jabuka, korišćen je sos u kombinaciji sa svježim jabukama. Ako pogledate recept za ovu ukusnu poslasticu, vidjećete da sam tamo navela proces kuvanja jabuka da bi se dobio sos koji se premazuje ispod naslaganih jabuka. Ukoliko imate već unaprijed pripremljen, naravno, iskoristite njega i ko zna, možda se prije odlučite da isprobate tart! :)

Sos od jabuka (Apple Sauce)

Sos od kuvanih jabuka može poslužiti i kao odlično "vezivo" u pripremi posnih ili vegan poslastica. Najčešći problem koji se ovdje javlja je zamjena putera. Ako u potpunosti isključimo upotrebu margarina (što bi bilo pametno), neka od rešenja su pasirana banana ili sos od jabuka, kao i puteri napravljeni od raznih vrsta koštunjavog voća i sjemenki - puter od badema, oraha, lješnika, indijskih oraha, kikirikija, sjemenki suncokreta... Naravno, ulje je takođe važan izvor masnoće, ali nekad prosto želimo da napravimo što zdravije grickalice i slatkiše... Jedan takav keks možete pronaći na blogu pod nazivom posni ovseni keks sa kokosom. Tu sam koristila pasiranu bananu, ali možete je zamijeniti ovim sosom, izmijeniti začine i već ste dobili dvije različite vrste keksića.

Da ne zaboravim, sos od jabuka je odličan prilog raznim vrstama mesa, naročito pečenoj svinjetini.

Jednostavan sos od jabuka

Poznato je da postoji veliki broj različitih vrsta jabuka, kao i to da su neke od njih pogodnije za kuvanje od drugih. Naravno, shvatam da će najveći broj nas uzeti one koje se nađu u dvorištu oko kuće (ako smo te sreće) i pokušaćemo da iskoristimo sve što možemo. Sa druge strane, onima koji ih kupuju u radnjama i samim tim biraju, preporučujem informativan tekst sa bloga Iz moje kuhinjice. Tu možete pronaći neke zanimljivosti o ovom voću, opis raznih vrsta jabuka, kao i savjete o tome koje od njih i zašto su pogodne za kuvanje. Uz tekst, vidjećete i recept za tufahije, a njima rijetko ko može da odoli!

A sad na posao! Pokupite preostale jabuke iz dvorišta, šerpu na šporet i neka jabuke zamirišu u čitavoj kući! :)

Recept

Sos od jabuka

Sos od jabuka (Apple Sauce) Jednostavno pripremljen sos od kuvanih jabuka sa aromom vanile i cimeta i kao takav, savršen dodatak mnogim poslasticama. U verziji bez mirisnih začina, odličan prilog uz jela od mesa.
  • vrijeme pripreme: 15'
  • vrijeme pečenja: 30'
  • ukupno vrijeme: 45'
  • količina za 700-800ml sosa*

Sastojci

  • 1kg-1.2kg jabuka*
  • 2dl vode
  • sok od polovine limuna
  • šipka vanile (proizvoljno)
  • štapić cimeta (proizvoljno)
  • po potrebi 1-2 kašike šećera

Postupak

  1. Operite, oljuštite i očistite jabuke od sjemenki. Od ove količine, dobićete oko 800-850g jabuka pripremljenih za kuvanje. Isjeckajte ih na kockice veličine manje-više 1cm. Radi ravnomjernijeg kuvanja, kockice bi trebalo da bude slične veličine, a što su sitnije, vrijeme pripreme se skraćuje.
  2. Stavite vodu u šerpu i sačekajte da proključa. Uzdužno prepolovite mahunu vanile i tupom stranom noža sklonite sjemenke.
  3. U ključalu vodu ubacite jabuke, sjemenke i mahunu vanile, štapić cimeta i limunov sok. Izmiješajte i smanjite vatru na srednje-tiho. Poklopite i ostavite da se kuva oko 25-30 minuta uz povremeno miješanje.
  4. Nakon 15-ak minuta ćete primijetiti da su jabuke već omekšale i u slučaju da je tečnost isparila (što ne bi trebalo da se dogodi osim ako je vatra bila jaka ili jabuke nisu sočne), dodajte još malo vode, promiješajte i ostavite da se fino ukuva.
  5. Kad su jabuke sasvim skuvane i dobijete skoro jednoličnu smjesu sa komadićima omekšalog voća, sklonite sos sa vatre i prespite ga u neku staklenu činiju. Izmiješajte, uklonite mahunu vanile i cimet, a zatim viljuškom usitnite preostale komadiće. Ukoliko želite da sos bude sasvim gladak i svilenkaste teksture, prespite blago ohlađenu smjesu u blender i izmiksajte.
  6. Provjerite da li je sos odgovarajuće slatkoće i po potrebi dodajte šećer. Naravno, možete dodati još cimeta ili druge začine kao što su muskatni oraščić, kardamom ili neku mješavinu.
Predlozi za korišćenje i čuvanje
  1. Sos možete koristiti još topao ili ohlađen za pripremu kolača, pita, tartova, mafina, keksa, kao sos za palačinke ili par kašika uz jutarnju činiju granole. Ovaj umak možete koristiti i kao zdravu zamjenu za puter u posnim kolačima i keksima, ili prosto kao aromatičan dodatak koji značajno utiče na sočnost. Takođe je odličan pratilac raznih vrsta mesa, a naročito se preporučuje uz pečenu svinjetinu.
  2. Ohlađen sos možete držati u tegli u frižideru oko nedelju dana ili izdijeliti na porcije, čuvati u zamrzivaču i koristiti po potrebi.

Napomene

  • Gledajte na ovaj recept više kao na neko opšte uputstvo za kuvanje voćnog sosa, koje ćete prilagoditi količini jabuka koju imate i naravno, svom ukusu. Po želji izostavite začine, a u zavisnosti od slatkoće jabuka i od namjene sosa, odlučite da li ćete dodati šećer ili ne. Računajte na to da se od jedne jabuke srednje veličine dobije oko 120ml sosa, odnosno pola šolje.
Umak od jabuka