Recept za jednu, po mnogo čemu neobičnu, domaću granolu, koja je moja nova ljubav u poslednje vrijeme. Čokoladna je zahvaljujući divnom kakao prahu, hrskava je i neodoljivo miriše na kokos.

Granola je jedna sjajna stvar! Zapravo, sjajno je imati granolu u tegli, onako izjutra, kad jurite i želite na brzinu da smažete nešto ukusno i zdravo! Granola i musli su bliski rođaci, s tom razlikom što je ova prva hrskavija, obično slađa i ukusnija.

I jedna i druga su napravljene od žitarica, orašastih plodova, suvog voća, sjemenki, začina i ostalih divotica (ovo se odnosi na domaće!), ali da biste dobili granolu, sve ove sastojke je potrebno nečim vlažnim povezati (voda, ulje, zaslađivač, sok...), a zatim peći dok se sve to fino ne karamelizuje, dobije lijepu boju i počne da miriše da vas prosto izludi! :)

Čokoladna granola sa bananom i kokosom

Ova koju vam predstavljam danas neće dobiti lijepu zlatnu boju, jer će od trenutka kad umiješate kakao prah biti crna, ali miris kao da pečete čokoladne keksiće će biti tu, neodoljiv i savršen!

Svakako, ako do sad niste pravili nešto slično, mogli biste joj dati šansu - zanimljivog, pozadinskog čokoladnog ukusa, sa izraženim kokos mirisom i pomalo voćkastim notama koje dolaze od banane koja nam je ovdje glavno vezivo i zaslađivač! Jeste, baš ste dobro pročitali!

Da napomenem odmah da ćete prvih dana vjerovatno otvoriti tu teglu uvijek kad prođete pored police i malo se poslužiti (da, onako "na suvo"). Ne brinite, to će proći vremenom... ili se makar prorijediti! :D

Ovo je jedan od onih recepata za koji nisu potrebni uvodni detalji i upozorenja Izuzetno je jednostavno - odaberite suve sastojke i spojite ih, dodajte im izmiješane tečne sastojke, sve umiješajte i pecite dok miris ne ispuni kući i dok granola u pećnici ne postane suva (pročitaćete već detalje ispod).

Granola sa bananom i kakao prahom

Odaberite pahuljice koje volite, kao i orašaste plodove, ali pomenuću da su moj trenutni favorit za baš ovu verziju indijski orasi - u nedostatku lješnika i badema sam ih jednom ubacila i oduševila se. Istina je da su mekani, zbog čega ih i nisam smatrala dobrim izborom ranije, ali to se ovdje zaista divno uklapa. Ako niste navikli ili vam nisu dostupni, odaberite lješnike, bademe, kikiriki ili neku kombinaciju.

Kao što sam pomenula, zrele pasirane banane su glavno vezivo, ali i zaslađivač. To bi bilo sasvim dovoljno da ne koristimo kakao prah, koji je gorak. Zbog toga moramo dodati još nešto što će izbalansirati ukus - ja koristim urme/datule, ali zamijenite ih medom, ako vam je lakše.

Čokoladna granola sa bananom i kokosom

Ako čitate sastav i nutritivne vrijednosti na poleđini pakovanja gotovih proizvoda, onda ste vjerovatno primijetili da je lista sastojaka poduža. Kad pogledate recept, vidjećete da ni ovdje nije kratka, ali razumljivija sigurno jeste! Naravno, možete ubaciti ili izbaciti sjemenke ili orašaste plodove ili suvo voće, ali znate da su to namirnice koje su fantastične za zdravlje, odličnog su ukusa onako pojedinačno, i prosto ne može biti da sve spojeno ne bude dobro.

I još nešto, kupovna granola sigurno nije dijetalni proizvod. Ali nije ni domaća! Kod kupovnih žitarica ogroman dio kalorija dolazi iz palminog ili nekog sličnog ulja i šećera, koji se obično nalazi na drugom mjestu u listi sastojaka, odmah iza pahuljica (prilikom čitanja etiketa, oni sastojci koji su navedeni na početku, procentualno čine najveći dio proizvoda, pa se baš zbog toga emulgatori, arome, boje i slično, nađu na samom kraju, jer se dodaju u veoma malim količinama). U domaćoj verziji te kalorije dobrim dijelom dolaze iz divnih masnoća koje sadrže orašasti plodovi i sjemenke, kokos, a naravno i pahuljice i ostali dodaci.

Što se mene tiče, musli i granola i ne treba da budu dijetalni, njihov zadatak je da nam budu brz i ukusan doručak ili užina, koja će nas zasititi i uz to nam dati obilje hranljivih sastojaka. Ako iz nekog razloga želite da je učinite "dijetalnijom", izbacite kokos, a od orašastih plodova se odlučite za bademe, kikiriki ili indijske orahe (lješnici i orasi su "teži").

Nadam se da sam vas zainteresovala ovom čokoladnom verzijom. Trenutno je jedna od mojih omiljenih, a baš da čujem kakvi će biti vaš utisci! ;)

Recept

Čokoladna granola sa bananom

Čokoladni musli sa bananom, bez šećera Domaća čokoladna granola sa orašastim plodovima i listićima kokosa, zaslađena zrelom bananom koja daje u tragovima voćkast ukus, i divno upotpunjuje to čokoladno u njoj!
  • vrijeme pripreme: 15'
  • vrijeme pečenja: 25'
  • ukupno vrijeme: 40'
  • količina za 750-800g granole

Sastojci

suvi sastojci
  • 300g pahuljica (ovsene + ražane...)
  • 100g sirove heljde (proizvoljno)*
  • 120g orašastih plodova (80g indijskih oraha + 40g badema, ili po izboru)*
  • 50g listića kokosa ili sitnog kokosa
  • 30g lanenih sjemenki
  • veći prstohvat morske soli
  • 20g kakao praha (gorkog)
vlažni sastojci
  • zrela veća banana (oko 140g)
  • 80g svježih urmi (neočišćenih) ili oko 40ml meda
  • kašika kokosovog ulja (oko 10g) ili puna kašika nekog drugog
  • pola kašičice vanile u prahu ili ekstrakta vanile (proizvoljno)
  • 50ml vode

Postupak

  1. Zagrijte pećnicu na 175°C. Veliki dublji pleh obložite papirom za pečenje.
  2. U velikoj činiji izmiješajte pahuljice, ja najčešće koristim kombinaciju ovsenih, ražanih i pirovih. Dodajte zrna heljde, krupno nasjeckane orašaste plodove, listiće kokosa, lan, so i kroz cjediljku prosijte kakao prah, kako biste izbjegli da ostanu gomilice. Izmiješajte varjačom.
  3. Na veoma tihoj vatri otopite kokosovo ulje, ukoliko njega koristite i ostavite da se malo prohladi. Za to vrijeme viljuškom dobro ispasirajte bananu i urme, koje ste prethodno očistiti od sjemenke i oljuštili. Ukoliko koristite urme/datule koje su svježe, možete ih lako oljuštiti pod mlazom vode, a ako koristite suve, onda ih ostavite 15-ak minuta u vodi da omeknu prije upotrebe. Spojite ulje, bananu i urme, dodajte vanilu i vodu. Izmiješajte dok ne postane jednolična smjesa. Ako imate i ako vam nije dosadno da prljate električnu sjeckalicu, onda samo izmiksajte bananu i urme (koje ne morate ljuštiti u tom slučaju), a zatim dodajte ulje i vodu i još na kratko izmiksajte.
  4. Vlažnu smjesu dodajte suvim sastojcima i varjačom ili silikonskom spatulom lagano izmiješajte dok se fino ne spoji. Izgledaće kao da nema dovoljno tečnosti, ali ne brinite, to je u redu, samo je važno da svi suvi sastojci budu po malo vlažni. Po želji, probajte da vidite da li je dovoljno slatka (ako ste stavili heljdu, čuvajte zube!), ali imajte na umu da je u takvom stanju manje slatka nego što će biti ispečena, tačnije, ispečena i ohlađena. Prespite u pleh, rasporedite ravnomjerno i stavite da se peče.
  5. Granolu peći oko 20-30 minuta. Prvi put je promiješajte nakon 10, a zatim na po 5 minuta. Radite to pažljivo da je ne biste sasvim rastresli, kako bi ostale krupne gomilice koje onako iz tegle možete pokupiti i smazati kasnije - eto, odala sam se! :D Vodite se mirisom, pošto ovdje boja ne pomaže, granola će biti tamna od prvog trenutka. :) Takođe, jedan važan znak je isparavanje i vlaga koju ćete primijetiti dok je budete miješali - na početku će biti veoma vidljivo, a zatim sve manje i na kraju kad granola bude gotova, primijetićete da je sasvim suva dok je miješate. To je to! Suva i mirisna i znate da je gotova! :)
  6. Ostavite da se se sasvim ohladi, prespite u tegle i čuvajte dvije-tri nedelje. Služite uz jogurt, mlijeko ili biljno mlijeko, poput bademovog, lješnikovog, pirinčanog, sojinog ili slično. Ja preferiram obično ili bademovo mlijeko, blago zagrijano, tako da se oboji čokoladno! :) Naravno, u činijicu možete dodati i malo svježeg voća (neke bobice, kajsije, bananu...) ili kašičicu nekog putera od orašastih plodova. Ukoliko ne bude dovoljno slatka ili poželite da joj intenzivirate ukus, možete dodati sitno nasjeckanu čokoladu ili je samo ovlaš preliti javorovim sirupom ili medom, kad je već ubacite u činijicu za jelo. Takođe, svježe slatko voće će izvući situaciju. Uživajte!

Napomene

  • Za granolu koristim obična žućkasto-zelena zrnca heljde i prethodno ih nije potrebno kuvati, niti potapati u vodi. Samo ih izmiješajte sa ostalim sastojcima i kad se ispeku, biće hrskavi i čitavoj granoli daju neki lijep dubok ukus koji se jače osjeća u ovoj verziji, nego u granoli sa jabukama, brusnicama i đumbirom. Mislim da je stvar u kombinaciji sa čokoladnim ukusom koji daje kakao prah - meni se jako dopada, tako da je nikad ne izostavljam. Ali ako niste veliki ljubitelj specifičnog heljdinog ukusa, pokvariće vam doživljaj, pa bolje da to izbjegnete! O ovim divnim zrncima sam pisala malo više u postu o jutarnjoj heljdinoj kaši sa bobičastim voćem.
  • Ako želite da granola bude bez glutena, vodite računa o izboru žitarica. Pšenica, ječam i raž sadrže gluten, a po nekim tvrdnjama, i ovas u maloj količini. Oni koji imaju celijakiju (ne podnose gluten) obično uzimaju samo sertifikovane proizvode, dok za nas ostale, ovsene pahuljice su obično dobar izbor.
  • Ukoliko postite ili ste vegan, odaberite neko biljno "mlijeko" ili sojin jogurt, dodajte svježe voće - dobićete fantastičan i veoma hranljiv doručak.
  • Nutritivne vrijednosti koje sam navela se odnose verziju sa samo ovsenim pahuljicama, ali i ako budete kombinovali sa nekim drugim, brojke će biti slične. Takođe, uključene je i heljda, a uračunala sam, kao što sam napisala u receptu, indijske orahe i bademe. Takođe, koristila sam urme umjesto meda i u tom slučaju bi se moglo reći da je granola samo sa voćnim šećerom.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g granole
  • energetska vrijednost: 408kcal
  • proteini: 12g
  • ukupno masti: 18g
  • ukupno ugljenih hidrata: 56g

    po porciji (40g granole)
  • energetska vrijednost: 163kcal
  • proteini: 5g
  • ukupno masti: 7g
  • ukupno ugljenih hidrata: 22g

Osim ovog, na blogu možete pronaći i još dva objavljena recepta za granolu, pa ako vam čokoladna verzija ne zvuči mnogo zanimljivo, nadam se da jedna od ove dvije hoće! ;)