Fina integralna peciva koja možete koristiti za razne vrste burgera, kao i za sendviče. Mekana su, ukusna i jednostavna za pripremu. Kad već napravite svoje mesne, riblje ili povrćne pljeskavice, čini mi se da bi bilo šteta ubaciti te divotice u sniježno bijela, slatkasta i donekle gumenasta peciva upakovana u celofan. Šta vi mislite?

U prethodnom postu sam pisala o mojim omiljenim i prilično običnim "pljeskavicama" od pasulja i predložila da ih služite u pogačicama za burgere, uz svježu salatu, kiselkasti sir ili namaz od feta sira i bosiljka i eventualne dodatke po izboru. Nedostajao je recept za peciva, a ova su još i dobrim dijelom integralna, tako da sad doživljaj može biti potpun.

Integralna peciva za burgere

Radi se o najboljem receptu koji sam pronašla i iskombinovala do sad, iako moram reći da će se pogačice djelimično isušiti narednog dana - manje nego većina drugih isprobanih, ali ipak...

Ako biste ih pravili sasvim od bijelog brašna, sigurno bi to bilo manje osjetno, ali neću to ni dovoditi u pitanje. Volim peciva koja imaju karakter, izražen ukus zahvaljujući izboru brašna, a naročito onda kad se u njima pronađu sjemenke ili istostirani orasi.

Ove pogačice su obične, skoro pola-pola bijelo i integralno brašno. Potrebno je posvetiti im se nekih 15 minuta, isto toliko sačekati da se ispeku, a ostalo je čekanje. Znate kako je, sa tijestima i pecivima toga uvijek ima!

Možete ih koristiti kao peciva za mesne ili riblje burgere, uz dodatak soseva i kisele ili svježe salate. Takođe, savršeno će poslužiti i za razne tipove vege burgera - povrćne, na bazi grilovanog sira (poput halumija) ili pečuraka.

Pogačice za hamburgere od integralnog brašna

Možete od njih napraviti sendviče, upakujte ih i nosite sa sobom na posao ili na piknik. Ako već prljate ruke, napravite ih malo više, tek ohlađene zamrznite i koristite kasnije u toku radne nedelje kad zatreba.

Burgeri od lososa, sa mliječnim namazom i paradajzom

Prilagodila sam recept, tako da je savršeno srazmeran receptu za burgere od pasulja - 8 manjih ili 6 većih. Osim toga, možete praviti i male pogačice i male burgere i tako ih poslužiti za neka slavlja ili okupljanja sa prijateljima. Na dnu posta sam napisala nekoliko ideja za burgere, pa možda vam i to posluži kao inspiracija. Nadam se da ću vremenom proširiti listu. :)

Burgeri od pasulja, sa fetom i salatom

Zar ljeto nije savršeno vrijeme za roštiljanje u dvorištu?! Sigurna sam da ćete goste i ukućane prijatno iznenaditi domaćim pecivima za burgere! ;)

Recept

Pogačice za burgere od integralnog brašna

prilagođen recept sa bloga Deliciously Organic
Integralne lepinjice za burgere Mekana i ukusna integralna peciva, koja možete koristiti za raznorazne tipove domaćih burgera (mesne, riblje ili vegetarijanske), uz nezaobilazan dodatak svježeg ili kiselog povrća i nekog mljacmljac sosa ili namaza! :)
  • vrijeme pripreme: 15' + (1h30' - 2h30')
  • vrijeme pečenja: 15'
  • ukupno vrijeme: 30'
  • količina za 6 većih ili 8 manjih pogačica

Sastojci

za tijesto
  • 50ml mlijeka
  • 150ml vode
  • 1.5 kašičica suvog kvasca (oko 4g)
  • kašičica meda
  • 150g integralnog pšeničnog ili pirovog brašna
  • 200g bijelog pšeničnog brašna (i još 50g za miješenje)*
  • ravna kašičica soli (4-5g)
  • 30g putera
  • jaje
za premazivanje i posipanje
  • jaje + kašičica vode
  • susam, mak, nigella sjemenke (čurukot)...

Postupak

  1. Razmutite kvasac u mlakom mlijeku i vodi, dodajte kašičicu meda i ostavite poklopljeno par minuta da zapjeni dok ne pripremite ostale sastojke.
  2. U posebnoj činijici, ovlaš umutite jaje viljuškom.
  3. Sastavite dvije vrste brašna, dodajte so, a zatim na listiće nasjeckan ili narendan puter i prstima utrljajte u brašno. Dodajte tečnost i jaje, a zatim varjačom izmiješajte dok se sastojci ne spoje. Pospite radnu površinu brašnom, istresite tijesto i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto koje se i dalje po malo lijepi (oko 3-5 minuta). U zavisnosti od tipa brašna, biće potrebno dodati veoma malo ili do 50g brašna. Čak i ako tijesto bude izgledalo toliko vlažno da vam ne izgleda da će uspjeti da se umijesi sa tako malo brašna, vjerujte da hoće. :)
  4. Stavite u čistu posudu ovlaš posutu brašnom, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da nadolazi dva sata na sobnoj temperaturi (ljeti kraće) ili oko sat vremena u isključenoj pećnici koju ste prethodno zagrijali na 50°C.
  5. Lagano premijesite tijesto i podijelite na 6 (oko 110-115g) ili 8 (oko 80-85g) djelova. Oblikujte loptice, poslažite na pleh, prekrijte čistom krpom i ostavite da odstoje pola sata prije nego što zagrijete pećnicu na 220°C. Premažite pogačice mješavinom jajeta i vode, a zatim pospite nekim sjemenkama po želji. Pecite 12-15 minuta na 200°C uz ventilator, dok ne počnu da mirišu i fino porumene. Ukoliko vaša pećnice ne grije ravnomjerno, okrenite pleh nakon nekih 8 minuta.
  6. Gotove pogačice prekrijte krpom i ostavite nekoliko minuta da omekšaju. Služite tople ili ih prije oblikovanja burgera, prerežite na pola i na kratko stavite na gril ili tiganj da se zagriju i postanu blago hrskave sa prerezane strane. Stavite mesne ili povrćne pljeskavice, kiselu ili svježu salatu, neki sos i uživajte!
  7. Pogačice će se malo isušiti sjutradan, ali kad ih malo podgrijete će biti sasvim fine.

Napomene

  • Što se tiče izbora brašna, meni se najviše dopadaju u kombinaciji integralnog pirovog (spelt ili dinkel) brašna i običnog pšeničnog. Ukoliko je integralno sitno mljeveno, možete njega staviti 200g, a bijelog 150g ili po pola. Naravno, odlično funkcioniše pšenično integralno brašno, a čak dio možete zamijeniti i nekim krupnije mljevenim poput graham brašna ili ražanog.
  • Ukoliko pravite samo jednu dozu i koristite veće jaje, kad ga ovlaš umutite, dio odvojite za premazivanje, jer se iskoristi malecni dio.
  • Nutritivne vrijednosti se odnose na 100g pogačica, u verziji sa pšeničnim integralnim brašnom, u količinama navedenim u receptu. Ako tijesto podijelite na 6 djelova, gotove pogačice će težiti oko 100g (za velike burgere). Ukoliko budete želji 8 manjih, biće teške oko 70g.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g pogačica
  • energetska vrijednost: 285kcal
  • proteini: 9.1g
  • ukupno masti: 6.3g
  • ukupno ugljenih hidrata: 49g

Burgere možete napraviti na mnogo načina. Najprije odlučite da li ćete praviti mesne, riblje, vegetarijanske od povrća i mahunarki ili možda sa tofuom, sirom ili pečurkama. U zavisnosti od toga, odaberite neki tip sosa, namaza ili samo mileram izmiješan sa svježim začinskim biljem. Osim toga, fantastičan kontrast po pitanju teksture daje svježe povrće, naročito zelena salata, paprika ili nešto slično hrskavo, a divan dodatak su i kiseli krastavci ili kupus. Mogućnosti su neograničene, bacite se na isprobavanje i pronađite svoje omiljene.

Peciva za burgere od cijelog zrna pšenice

Evo nekih predloga. Za sad toliko, ali biće više!