Recept za najobičnije, najbrže i savršene ćufte iliti pljeskavice od pasulja, koje ubacite u lepinjice, dodate malo salate, malo kiselkastog sira i dobijete fantastične vegetarijanske burgere! No, ako vam je to komplikovano, služite ih samo uz kuvano zrnevlje i salatu i mislim da će svi biti zadovoljni! :)

Vegetarijanski burgeri podrazumijevaju nešto poput pljeskavice od povrća, mahunarki ili njihovu kombinaciju sa žitaricama, uredno složene u mekane pogačice, po mogućnosti domaće i integralne, a sve to uz neki fin namaz ili sos i svježe povrće. U ovom slučaju, naša zvijezda je pasulj, odnosno ćufte ili pljeskavice od pasulja (direktan prevod od "bean patties"), a sve ostalo se može izostaviti ili zamijeniti. Ćufte će biti savršene i kao dio sendviča ili kao glavno jelo uz dodatak kuvanog zrnevlja poput pirinča, bulgura, cous-cous-a i svježe salate.

Burgeri od pasulja

Poslednjih godina eksperimentišem sa raznim vrstama povrćnih ćufti, onima na bazi svježeg rendanog povrća, kao i onima kojima je glavni sastojak leblebija, pasulj, sočivo i slično. Često ih pravim tako što spojim to što imam trenutno, nekad budu fantastične i obično neponovljive, a nekad budu apsolutni promašaj. Postoji mnogo stvari na koje treba obratiti pažnju, a zapravo ih je mnogo teže napraviti od mesnih, tako da budu dobrog ukusa, da ne budu pretjerano vlažne ili pretjereno suve, da se drže zajedno ili pak, da ne budu pretjerano gumene.

Recept koji vam ovdje predstavljam je jedan od rijetkih za ćufte od mahunarki koji nisu izmišljeni ili isprepravljani u trenutku. Tu je uvijek kad mi je važno da ispadnu odlično! Da kažem da je ovo najobičniji recept za pasuljaste burgere - nije veganski (nije pogodan za post), ne sadrži nikakve super namirnice (npr. tu je najobičnija prezla), ima svega nekoliko sastojaka koje obično i imate u kući (osim pasulja) i nije egzotičan.

Od začina možete koristiti samo bijeli luk, so i biber, a prilagodljivi su dovoljno da podnesu vaše eksperimentisanje sa raznim suvim i svježim začinima.

Kao što rekoh, obični su, ali koliko god mi to bilo teško da priznam, neuporedivo su ukusniji i bolje teksture od svih ostalih verzija koje sam pokušala da prilagodim da budu posne, egzotične, bez glutena, spektakularne... Nadam se da će i za to jednom doći vrijeme, ali za sad se zadovoljite ovim. :)

Domaći burgeri od pasulja

Postoji nekoliko važnih detalja na koje morate obratiti pažnju kad pravite bilo kakav tip ćufti od pasulja, leblebije, sočiva i slično. Mnogo ih je teže napraviti da budu savršene teksture nego savršenog ukusa - često budu suvkaste, krhke i ne drže se dobro, a sa druge strane, ako ih ostavite da budu pretjerano vlažne, iznutra su gnjecave. To niko ne voli.

Čini mi se da su najpopularnije one od crnog pasulja, ali moj favorit je crveni. Mislim da možete koristiti bilo koji, a da nije od onih koji se lako raskuvaju i mekani su, idealni za kremaste čorbe ili za umake. Ako sami kuvate pasulj, odaberite da ga ostavite malo čvršćeg nego što biste inače, a trik je i u tome da polovinu količine izmiksate ili ispasirate viljuškom, a polovinu ostavite ucijelo.

Kako napraviti vegetarijanske burgere od pasulja

Kao vezivo će nam poslužiti jaje, a da sve to fino drži na okupu ćemo dodati prezlu. Umjesto nje se može koristiti i kuvan krompir, ali meni se ta ideja manje dopala. Potrebno je da smjesa koju umijesite bude pomalo gnjecava, ali da se loptice mogu sasvim fino oblikovati, a da vam pri tom, smjesa ne ostaje po prstima. Popravljajte dok ne dođete do te tačke (obično se to odnosi na dodavanje više prezle, ali nemojte pretjerati).

Mnogi preporučuju da se vegetarijanski burgeri drže u frižideru prije prženje, da bi očvrsli i da bi se držali ucijelo. U ovom slučaju to nije potrebno, ali neće se ništa ni pokvariti, pa ako vam tako odgovara...

Polpete od pasulja

Da bi burgeri bili fino hrskavi spolja, a mekani iznutra, treba obratiti pažnju i na prženje. Možete ih i grilovati, ali meni se više dopada verzija iz tiganja. Ulja mora biti dovoljno (ne mora prekriti čitavo dno) i važno je da bude fino zagrijano. Ostavite ih dovoljno dugo da dobiju koricu i tamnu boju, a tek tada okrenite i pržite i sa druge strane. Nemojte pretjerati i čak ako budu djelovali mekano, nemojte ih ponovo okretati ili duže pržiti jer će biti suve.

Hamburgeri od pasulja sa sirom, avokadom i salatom Hamburgeri od pasulja sa sirom, avokadom i salatom

Ćufte ili pljeskavice od pasulja možete napraviti unaprijed, zamrznuti ili čuvati u frižideru u zatvorenoj posudi i podgrijavati po potrebi. Ovo je jedno od jela koje je korisno imati u rukavu - napravite ih za vikend ili samo povećate količinu ukoliko ih pravite za večeru jednog dana, i uz sitne dodatke, imaćete ručak za ponijeti ili užinu narednih dana. Kod nas to uvijek dobro dođe. :)

Recept

Burgeri od pasulja

Pljeskavice od pasulja Veoma jednostavan recept za vege burgere od pasulja, koje možete upotpuniti raznim svježim povrćem, namazima ili sirom. Pljeskavice možete služiti i same sa žitaricama i salatom i dobićete veoma ukusan i zasit obrok.
  • vrijeme pripreme: 25'
  • vrijeme prženja: 15'
  • ukupno vrijeme: 40'
  • količina za 6 velikih ili 8 srednjih

Sastojci

za ćufte od pasulja
  • 500g kuvanog pasulja (ili 2 konzerve)*
  • mali crni ili ljubičasti luk (60-80g), narendan ili veoma sitno nasjeckan
  • 2 čena bijelog luka (sitno nasjeckan)
  • polovina svježe ljute papričice (proizvoljno)
  • 1 jaje
  • ravna kašičica soli (manje ako je pasulj iz konzerve)
  • 30-50g prezle
  • začini i začinsko bilje po ukusu* (nije neophodno)
  • 25-30ml ulja za prženje
za burgere - predlog
ostali predlozi za služenje
  • kuvane žitarice: bulgur, pirinač, kuskus, kamut...
  • feta ili neki sličan sir
  • humus ili neki sos na bazi grčkog jogurta i svježeg začinskog bilja
  • svježa salata

Postupak

  1. Najbolja tekstura ćufti se postiže tako što polovinu smjese ispasirate, a polovinu ostavite ucijelo. Ako sami kuvate pasulj i ostavite da bude čvrst, onda je najbolje da ga ispasirate u multipraktiku ili nekoj sjeckalici, dok onaj iz konzerve, možete ispasirati i viljuškom.
  2. Veoma sitno nasjeckajte crni i bijeli luk ili ih izrendajte ako vam nije dosadno da prljate rendu. :) Sitno nasjeckajte i ljutu papričicu (ako volite ljuto, čitavu) i sve ubacite u činiju sa pasiranim i cijelim pasuljem.
  3. Dodajte jaje i začine. Možete samo začiniti smjesu solju i biberom, ali i dodati i začine po želji. Ako su vam dostupni, kumin, korijander i dimljena paprika su fantastičan trio, ali i sama dimljena paprika je odlična. Možete dodati i sitno sjeckan korijander ili peršun, pa šta imate i volite.
  4. Na kraju dodajte oko 30g prezle i umijesite smjesu koja će biti vlažna, ali ne pretjerano gnjecava. Ako jeste, dodajte još malo prezle (zavisi od vrste pasulja, kako je skuvan i od veličine jajeta), dok smjesa ne bude dovoljno kompaktna da možete oblikovati loptice. Nemojte pretjerati sa prezlom jer će biti suve, a to nikako ne želimo.
  5. Podijelite smjesu na željeni broj loptica, a zatim svaku fino pritisnite sa svih strana da ne ostanu pukotine i šupljine, a zatim pritisnite da formirate "pljeskavice". Slažite ih na tacnu obloženu providnom folijom.
  6. Nije neophodno da stoje u frižideru da očvrsnu prije prženja, ali ako vam tako odgovara, pokrijte ih folijom i ostavite do sat ili dva.
  7. Zagrijte tiganj u kojem ćete ih pržiti, odvojite navedenu količinu ulja i polovinu uspite u zagrijan tiganj (važno je da bude dovoljno ulja da bi se fino uhvatila korica, ali ne mora prekriti dno). Kad se zagrije dodajte 3 ili 4 ćufte u zavisnoti od veličine (nemojte da bude prenatrpano) i pržite oko 4-5 minuta dok ne dobiju finu zlatnu boju. Okrenite i pržite još 3-4. Sve vrijeme se držite srednje temperature (kod mene 6-7 od 9), jer je važno da odmah ne pregore okolo, a da ne budu gotove iznutra. Kad završite sa prvom turom, pokupite ostatak ulja papirnim ubrusom da ne bi počelo da gori i ima neprijatan miris. Uspite ostatak koji ste odvojili i pržite drugi dio. Ukoliko ćete odmah jesti, prvu turu stavite u blago zagrijanu pećnicu da ostanu tople do obroka.
  8. Po želji, napravite ih unaprijed i čuvajte u zatvorenoj kutiji u frižideru 3-4 dana.
Služenje
  1. Ako pravite burgere, najbolje je da od ove količine smjese napravite 6 komada, ukoliko želite da jedan bude čitav obrok. Pogačice prerežite i na kratko ih prepecite sa te strane u tiganju ili na gril tiganju. Stavite trećinu avokada i malo viljuškom pritisnite, ovlaš pospite morskom solju i dodajte kapljicu-dvije limuna. Zatim stavite svježe povrće, pa tople ćufte, i izmrvite sir. Preklopite drugim dijelom pogačice i uživajte!
  2. Možete ih jesti u sendvičima, sa nekim namazom i svježim povrćem, a takođe i samostalno uz dodatke koje volite - kuvane žitarice, salata, namazi, sirevi...

Napomene

  • Vrsta pasulja. Generalno, najpopularniji su burgeri od crnog pasulja (jedan od dva tipa koje vidite na fotografijama). Moj favorit je crveni pasulj (red kidney beans) - nekako je grubljeg ukusa, da tako kažem, sa karakterom! Naravno, možete koristiti bilo koji koji vam je dostupan (crni, bijeli, crveni), ali pokušajte da izbjegnete one koji su prirodno mekani, lako se raskuvaju i obično se koriste za čorbe. Ako ste igrom slučaja prekuvali pasulj ili je taj koji ste kupili takav, preskočite pravljenje burgera i od njih skuvajte čorbu ili napravite umak uz dodatak bijelog luka, maslinovog ulja, svježeg začinskog bilja, možda malo tahinija (paste od susama) ili nešto slično.
  • Za ovaj recept vam je potrebno 500g kuvanog pasulja - to znači onog koji ste sami skuvali ili koristite već gotovi iz konzerve. Ako sami kuvate, navedenu količinu ćete dobiti od 230-240g suvog pasulja (100g suvog pasulja ≈ 220g kuvanog pasulja) - ostavite ga natopljenog u vodi preko noći, ujutro isperite, nalijte hladnom vodom i kuvajte oko 35-45 minuta (u zavisnosti od vrste). Najbolje je da zrna ostanu dosta čvrsta, skuvana, ali čvršća nego što biste ih uobičajeno skuvali. Dodajte samo malčice soli pri kraju kuvanja, jer ćete svakako posoliti smjesu. Ako koristite pasulj iz konzerve, vjerovatno govorimo o količini iz dvije - provjerite na pakovanju koliko ima suve smjese. Ako je recimo 225g, imaćete 450g pasulja i u tom slučaju, koristite veoma malo jaje ili ga ovlaš razmutite u činijici i odaspite dio. Obavezno dobro isperite pasulj zbog količine soli u tim gotovom (naravno, ispraćete samo dio, ali bolji išta nego ništa).
  • Začini! Pomenula sam da je dovoljno staviti bijeli luk, so i biber. Ako tome još dodate sitno nasjeckani svježi peršun ili korijander, to je već odlično. Ako volite da se igrate, imate fioku punu začina :), onda dodajte prvi put po trećinu kašičice kumina i korijandera i polovinu kašičice dimljene paprike! Mislim da će vas to oboriti s nogu, ali vjerovatno još više ako zapišete sve sitne nesavršenosti i ideje kako biste ih popravili, pa onda dođe popravni sa možda više paprike, bez korijandera ili bez ljute papričice! :D
  • Nutritivne vrijednosti sam računala u slučaju da je korišćen crveni pasulj (mada je slično i sa drugim vrstama), 40g prezle i ostalim sastojcima u navedenim količinama, uključujući i veći dio ulja za prženje. Upisaću vrijednosti na 100g gotovog proizvoda, jer će se ćufte razlikovati po težini. Manje-više, ukoliko pravite 8 ćufti srednje veličine, one će biti 70-75g, dok će većih 6 biti teške 90-100g.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g
  • energetska vrijednost: 184kcal
  • proteini: 9.6g
  • ukupno masti: 5g
  • ukupno ugljenih hidrata: 26g
Burgeri od crvenog pasulja, sa feta sirom, avokadom i salatom

Osim ovih ćufti ili pljeskavica od pasulja, koje imam običaj da napravim u većoj količini i čuvam za naredne dane, na taj način mi često posluže i razne druge ćufte od mesa ili povrća. Na blogu možete pogledati još par predloga, a nadam se da će se ta lista ubrzo produžiti. :)