Recept za jednu ljetnju, osvježavajuću salaticu koju karakteriše specifičan način sjeckanja povrća i dodatak svježeg začinskog bilja. Po meni je savršen način da iskoristimo bogatu ponudu na pijaci u toplim mjesecima.

Nedavno smo imali pravu blogovsku večeru! Recepti za sve što se našlo na stolu su već odavno bili na blogu, što i ima smisla, jer se radi o jelima koja su na neki način klasici u našoj kući. Iako je dio toga planiran "da napravim danas za sjutra", usled nedostatka vremena za popunjavanje kombinacija, na kraju se na stolu našao bulgur sa bijelim lukom, humus, ćufte od lososa, koje su tu "upale" iznenada i svježa salata. Humus i ove ćufte nekako zvuče raštimovano, ali na opšte iznenađenje, kombinacija je fenomenalna (ne znam da li bi to trebalo da kažem, ali...)

Letnja salata od sitno sjeckanog povrća

Na blogu je nedostajao recept samo za ono što je kod nas poznato pod imenom "salata od sitnog svježeg povrća" - zapravo je salata od sitno sjeckanog povrća.

Valjda zbog toga što je tako obična, recept za objavu čak nije bio nigdje u mojim planovima. A onda mi je palo na pamet da je to tokom čitavog ljeta, zapravo, bila jedna od najprisutnijih stvari na našem stolu. Ako ništa drugo, kad bude na blogu, podsjetiće me na sebe sledećeg ljeta ako nekim slučajem zaboravim.

Salata, kao i svaka, najbolja je sa svježim povrćem koje je što skorije ubrano, nije bilo u frižideru prethodno, istog dana isjeckano, začinjeno i posluženo. Naravno, ovo izgleda kao realnost samo onima koji imaju svoj komadić zemlje prepun prirodnih raznobojnih delicija. Mi ostali se moramo zadovoljiti time da ljetnje povrće kupujemo ljeti (kad je najukusnije) i pokušamo na najbolji način da iskoristimo ponudu na pijaci (opet, ko ima pijacu).

Izraelska salata sa sjeckanim povrćem

Ne znam tačno ni šta me je inspirisalo da počnem da pravim ovu salatu, ali vjerujem da sam je nekad jela vani i ostala mi je u pamćenju. Ona podrazumijeva na kockice isjeckano povrće koje vam je pri ruci i koje se može jesti svježe, dodatak veće količine začinskog bilja, maslinovo ulje, so i limunov sok (što ne mora). Obično kombinujem paradajz, zelenu tikvicu, papriku i peršun, ali nekad se tu nađe krastavac, rotkvice, crveni luk (on je slađi od običnog crnog luka), kao i svježi korijander, vlašac, menta...

Veoma podsjeća na poznatu izraelsku salatu, koja kao osnovu ima na sitne kockice nasjeckan krastavac, paradajz i luk, bogato je začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom. Sve ostalo je stvar izbora kuvara, dodatak raznih vrsta povrća i začinskog bilja i koliko sam razumjela, služi se kao meze ili čak kao dio doručka.

Kod nas je obično kao prilog uz glavni obrok, ali i kao dio "meze" večere inspirisane istočnjačkim ukusima (obično kad imamo goste) - recimo neki tip tankog hljeba (poput lisnatog indijskog hljeba), humus, možda još neki umak na bazi jogurta, mesne ili povrćne ćuftice ili grilovani halumi sir...

Salata od svežeg letnjeg povrća

Iako ovaj recept treba samo da vam posluži kao ideja, ipak ću pokušati da ostavim okvirne mjere od kojih možete krenuti. U suštini, sve je proizvoljno (vrste povrća i začinkog bilja) i sve je po potrebi (so, maslinovo ulje, limunov sok), a po želji, salatu možete dopuniti fetom ili nekim kiselkastim sirom, ili tostiranim orašastim plodovima ili sjemenkama.

Recept

Salata od ljetnjeg povrća i začinskog bilja

Salata od paradajza, paprike, tikvice i peršuna sa maslinovim uljem i limunom Osvježavajuća ljetnja salata po ugledu na poznatu izraelsku salatu. Napravljenja od sjeckanog svježeg povrća po izboru, upotpunjena peršunom ili drugim začinskim biljem, začinjena maslinovim uljem i solju uz osvježavajući dodatak limuna!
  • vrijeme pripreme: 15'
  • ukupno vrijeme: 15'
  • količina za 3-4 osobe

Sastojci

  • 3 paradajza srednje veličine
  • 2 veće paprike
  • zelena tikvica ili krastavac srednje veličine
  • manji crveni luk
  • 15-20g sjeckanog peršuna (i/ili korijandera ili začinskog bilja po izboru)
  • sitna morska so
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • limunov sok (po potrebi)*
  • pola kašičice sušene mente (proizvoljno, ali fino)

Postupak

  1. Ako nemate vremena da čitate detalje, postupak pravljenja salate se može opisati u malo riječi: operite i isjeckajte povrće na kockice, peršun na što sitnije, pospite maslinovim uljem, začinima i dotjerajte ukus. Toliko je sasvim dovoljno, ali da bi salata bila baš kako treba, napomenuću nekoliko stvari koje vam mogu biti od koristi. Osim toga, možete neki sastojak izostaviti ili iskoristiti drugu vrsta povrća (recimo rotkvice, a možete staviti i krastavac i tikvicu...) ili čak izostaviti začinsko bilje, mada to ne preporučujem. :)
  2. Ako ćete koristiti crveni (ljubičasti) luk, a želite da ublažite njegov jak ukus, nasjeckanog ubacite u činiju sa hladnom vodom i nekoliko kapljica limunovog soka. Ostavite dok ne pripremite ostale sastojke.
  3. Operite i obrišite povrće. Dok budete pripremali jednu po jednu povrćku, ono što ste nasjeckali stavite u cjediljku kako bi otkapao višak tečnosti. Paradajz možete očistiti od sjemenki ako tako volite, mada nije potrebno. Prerežite papriku na pola i sklonite sjemenke i bijela zadebljanja sa unutrašnjih zidova, a zatim ih isjeckajte na kockice. Ako koristite krastavac, salata ima više osvježavajući, ljetnji ukus. Meni se više dopada sa zelenom tikvicom koja ima finu, nježnu koru koju ne treba ljuštiti - manje je vodena i možda manje intenzivnog ukusa. Tikvicu najprije podijelite uzdužno na četvrtine i odstranite srednji dio sa sjemenkama - želite da svaka kockica sa jedne strane ima zelenu koru.
  4. Na kraju vam je ostalo da sve to povrće prespete u činiju, dodate nasjeckano začinsko bilje - ja volim sitno, ali kako želite, posolite, pospite maslinovim uljem i ukoliko imate, dodajte suvu mentu. Najčešće koristim kombinaciju peršuna i (kad imam) korijadera, ali svježa menta, vlašac, timijan, čak i bosiljak su sasvim fine zamjene.
  5. Možda ne bi trebalo ovo da predložim, ali pošto to iznova i iznova radim, onda ipak hoću. Naime, svi znamo da bi povrće trebalo pripremati direkno prije jela jer se u dodiru sa vazduhom neki vitamini gube, a i ukusnije je. Međutim, ova salata se čak i začinjena relativno fino održava u frižideru i za sjutradan, pa obično nasjeckam malo više da imam za sjutrašnju užinu ili ručak. U principu, ako imate mogućnost, prije jela je samo na kratko procijedite (povrće pusti vodu) i ona bude ok. Nije savršena kao svježa, ali nije ni loša.

Napomene

  • Možete odabrati više vrsta povrća, ali pokušajte da bude manje-više slične "mekoće" - recimo, ovdje ne bih dodala šargarepu ili cveklu, iako ih volim u salatama. Ako želite hrskavost koja sa sobom ne nosi osvježavajuću notu, mogli biste prepeći pinjole, sjemenke ili orašaste plodove poput badema, ili dodati prepečene komadiće nekog tankog hljeba (tortilje, pita hljeb i slično).
  • Pošto je paradajz sam po sebi donekle kiselkast, limunov sok nije uvijek potreban. Dodajte tek pošto je salata gotova, pošto ste je isprobali i shvatili da želite ispravke - kiselost, dodatak soli ili ulja.
Izraelska salata ili salata od sitno nasjeckanog povrća sa peršunom

Ukoliko volite svježe salata, jednostavne i za čas pripremljene, bacite pogled na još nekoliko recepata koje možete pronaći na blogu.