Jedno povrćno jelo sa karakterom - intenzivno, ukusno, zasito, dobro je samo i uz dodatke (ili onda kad služi kao dodatak). A nastalo je kao "višak"...

Recept koji vam danas predstavljam je nastao kao rezultat prilagođavanja jednog divnog povrćnog jela koje slavi ljeto - pečeni paradajz punjen pirinčem i povrćem. Ovo jelo mnogo volim (mada ne želim da vjerujem da neko ne voli), ali ima jedan detalj koji je pomalo frustrirajući ako ste u ulozi kuvara. Možda sam jedinstven slučaj, ali meni ama baš nikad ne uspije da uparim savršenu količinu punjenja i odgovarajući broj paradajza za punjenje. Pravila sam onako otprilike, pratila sam i nekoliko recepata, ali i kad računam na to da će meni vjerovatno biti potrebno malo više ovih drugih, opet promašim.

Pirinač sa svježim paradajzom i povrćem

Naravno, kako bi bila šteta da se nešto tako ukusno baci, ja između tih načičkanih crvenih divotica, uguram sav ostatak "punjenja", ali bi me nerviralo da ih tako poslužim gostima (dakle, ne punim paradajz kad imam goste!). Na kraju se završi tako što dam sve od sebe da najveći dio tog "viška" završi kod mene u tanjiru. Dakle, sviđa mi se! Pa zašto ne bi postalo čitavo jelo?! I jeste, i to jedno od najčešće pravljenih ovog ljeta! :)

Nemojte me pogrešno shvatiti, punjeni paradajz je savršeno jelo koje ne bih nikad odbila, a valjda ću se jednom uhvatiti u koštac sa tim mjerama i napraviti recept kakav želim. Ova verzija ukusom neodoljivo podsjeća na original, ali izostaje punjenje, pečenje i praktično se zadržavamo na prvoj fazi kojoj samo malo produžimo vrijeme kuvanja.

Ovo jelo nije spektakularno, ali je jako ukusno, zasito i nekako domaće. Najviše podsjeća na rizoto, ali je suvlje i nije kremasto, što je vjerovatno razlog zašto je fantastično i ako ostane za sjutra ili naredne dane (što sa rizotom nije slučaj). Sa druge strane, ukoliko stavite više paprike, onda podsjeća na sataraš sa pirinčem - znam da je za većinu ljudi sataraš jelo od paradajza i paprika, ali moja mama ga je oduvijek pravila sa pirinčem i ja ga tako poznajem (moram priznati da mi nije bilo jedno od omiljenih!). Vidjećete da sam u receptu navela veoma malu količinu paprike, što je po meni savršeno - daje pozadinski šmek, ali nije napadna.

Pirinač sa povrćem i pasiranim paradajzom

Sve u svemu, kao i većina recepata za slana jela, i ovaj ostavlja mnogo prostora za prilagođavanje. Manje-više se možete držati mjera što se tiče odnosa pirinča, vode i paradajza, sve ostalo je vaš izbor. Možete dodati ili oduzeti neko povrće, ako volite dodajte inćune i sušeni paradajz (meni neizostavno), ali i ne morate. Opisala sam u napomenama da je sa ovim sastojcima jelo veoma izbalansirano, a naročito ako se služi uz neki jači kiselkast slani sir (feta ili već...). Paradajz je prirodno umami, traži neki slatkasti dodatak da bi se uravnotežila njegova kiselkasta nota (u ovom slučaju za to nam služe šargarepa i paškanat) i uz sve to bijeli luk, biber i svježe začinsko bilje osvježavaju i upotpunjuju čitav doživljaj.

Vidjećete već, krenite po receptu, pa nastavite po svom - neću vas zeznuti da ostanete bez dovoljno paradajza za punjenje! Mjera je savršena ovog puta! :D

Recept

Pirinač sa paradajzom i povrćem

Pirinač sa pasiranim parajdazom i povrćem Divno ljetnje jelo sa izraženim ukusom paradajza, upotpunjeno slatkoćom ostalog povrća i upotpunjeno dodatkom bijelog luka i začinskog bilja. Savršeno kao lagan obrok ili kao prilog glavnom jelu.
  • vrijeme pripreme: 15'
  • vrijeme kuvanja: 35'
  • ukupno vrijeme: 50'
  • količina za za 4-5 osoba

Sastojci

  • 2 kašike maslinovog ulja (oko 15g)
  • crni luk srednje veličine
  • 3 čena bijelog luka
  • 3-4 usoljena inćuna (proizvoljno)*
  • 10-15g sušenog paradajza (proizvoljno)*
  • 2 srednje šargarepe
  • 2 srednja paškanata (ako imate)
  • polovina veće ili jedna manja paprika
  • 4-5 srednjih paradajza (oko 600g)
  • 350g pirinča kratkog zrna
  • oko 6dl vode ili povrćnog ili pilećeg temeljca
  • so, biber
  • začinsko bilje po izboru (bosiljak, peršun, timijan, vlašac...)

Postupak

  1. Sitno nasjeckajte crni luk i propržite na maslinovom ulju dok se ne zacakli (dodajte prstohvat soli). Za to vrijeme nasjeckajte bijeli luk i ukoliko koristite inćune i sušeni paradajz, ovo je trenutak da ih dodate. Inače, oni će intenzivirati prirodan umami ukus paradajza, a čak i ako ne volite inćune, ne brinite, nećete osjetiti "riblji" ukus. Ako koristite sušeni paradajz koji nije u ulju, prethodno ga potopite u toploj vodi na 10-ak minuta.
  2. Šargarepu, paškanat i papriku nasjeckajte na sitne kockice i dodajte ih kad se prethodni sastojci proprže.
  3. Paradajzu sklonite peteljku i zeleni dio, podijelite na nekoliko djelova i izmiksajte u multipraktiku, zajedno sa sjemenkama. Tu tečnost dodajte proprženom povrću i pustite da se ukrčka 10-ak minuta na jačoj vatri.
  4. Pošto ne želimo da jelo bude kremasto poput rizota, onda pirinač ispiramo pod mlazom vode, kako bismo sklonili višak skroba. Kad se paradajz prilično ukuva, dodajte ispran pirinač, posolite (recimo ravna kašičica), izmiješajte, nalijte ključalom vodom ili temeljcem (krenite od 5dl). Sačekajte da ponovo proključa, smanjite vatru na srednje, poklopite i ostavite da se krčka. Povremeno promiješajte i ako vidite da voda brzo uvire, dodajte još malo i smanjite vatru.
  5. Potrebno je da pirinač bude skuvan, ali da se jasno osjeti pod zubom, jer imajte na umu da će se malo dokuvati i dok jelo bude "čekalo" serviranje. Kad je gotovo, dodajte svježe začinsko bilje, biber i so po potrebi.
  6. Služite toplo kao prilog mesu ili ribi, ili kao glavno jelo uz dodatak sira po izboru i svježe salate. Iako je jelo najbolje kad se služi ubrzo nakon kuvanja, odlično se održava u frižideru i uz malo podgrijavanje, može biti savršen obrok narednih nekoliko dana.

Napomene

  • Jelo je u obliku koji sam napisala savršeno izbalansirano: paradajz daje prijatno kiselkast ukus, a njegov prirodno umami ukus se divno pojača prisustvom usoljenih inćuna i sušenog paradajza, iako napominjem da ovi sastojci nisu neophodni. Sa druge strane, kiselkast ukus paradajza obično traži da se izbalansira dodatkom šećera, slatkog vina ili nečeg što je prirodno slatkasto - u ovom slučaju šargarepa i paškanat. Znam da paškanat nije često korišćen kod nas, tako da ga ne morate koristiti, ali ako imate priliku, dajte mu šansu!
  • Za vegansku varijantu, samo izostavite inćune i nemojte jelo služiti uz dodatak sira.
  • Nutritivne vrijednosti ću računati za recept koji obuhvata sve sastojke u datim količinama, na 100g dobijenog jela.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g
  • energetska vrijednost: 145kcal
  • proteini: 3.2g
  • ukupno masti: 1.7g
  • ukupno ugljenih hidrata: 29g

Ako želite još neku ideju za jela sa pirinčem, bacite pogled na neki od rizota koje imam na blogu i unesite malo italijanske atmosfere u kuću! ;)