Zanimljiv i pomalo neobičan recept za rizoto sa cveklom, koji možete praviti sa svježom ili sa pireom od pečene cvekle (cikle) i bijelog luka. Posluženo uz koziji ili kiselkastiji ovčiji sir, orahe i začine po želji (ja glasam za za'atar), ovo jelo predstavlja fantastično preplitanje ukusa i tradicija!

Ova godina je u gastronomskom smislu bila u znaku cvekle (na blogu mnogo manje nego što je trebalo). Otkrila sam bezbroj načina da je koristim i mogla bih slobodno reći da je jedna od najčešćih povrćki koju sam koristila u proteklom periodu. Znam, maj je mjesec koji najavljuje ljeto i počinjemo da uživamo u raznom ljetnjem i sunčanom povrću, salatice počinju da zamjenjuju čitave obroke, sve je nekako laganije, ali... Nisam odoljela tome da objavim ovaj recept sa cveklom, iako nisam zaboravila da joj sezona uskoro prolazi i da bi je valjalo zamijeniti patlidžanom, tikvicama, paradajzom i sličnim divoticama...

Rizoto sa cveklom

Mnogima je poznato da je ovaj tip jela sa pirinčem kratkog zrna, koje se kuva na srednoj vatri dvadesetak minuta tako što se tečnost dodaje malo po malo i redovno miješa, zapravo jedan od najvećih klasika italijanske kuhinje.

Međutim, iako sam švrljajući po raznim stranama i blogovima pronašla mnoge i uz to, dosta slične verzije ovog recepta, ne mogu baš da tvrdim da je upravo rizoto sa cveklom sveprisutan u italijanskim domovima. Naime, dok sam živjela tamo, čini mi se da nisam naišla na nešto slično, a i niko od mojih prijatelja koji su Italijani nije ranije jeo rizoto u ovom obliku. Iako ću sve skupa staviti u odjeljak ove kuhinje na blogu, ne tvrdim da ćete rizoto sa cveklom moći poručiti u restoranima tamo!

Možete ga praviti sa svježom cveklom i u toj verziji, imate ručak za pola sata (dobro, izuzimajući vrijeme "odmaranja" rizota desetak minuta)! Nama se jako dopao i u tom obliku, ali ipak moram naglasiti da je sa ispasiranom pečenom cveklom savršen (naravno, subjektivan doživljaj)!

Rižot sa pečenom cveklom

Ako ste do sad jeli ovo povrće u tom obliku, znate sigurno o čemu vam govorim! :) Takva cvekla je vrlo intenzivnog ukusa, prijatno slađa, a opet u fantastičnom kontrastu sa solju kojom ćete je posuti prije pečenja i koja se neće sasvim istopiti, a još i uz dodatak pečenog bijelog luka! Mmmm...

Nije ni najmanje italijanski, ali ja vam ipak savjetujem služenje uz neki kiselkastiji bijeli sir - fantastičan izbor je koziji ili nešto kao grčka feta (obično kombinacija ovčijeg i kozijeg mlijeka ili samo ovčije). Ako hoćete da doživljaj bude još potpuniji (uz potpuno skrnavljenje tradicije) onda pospite i malo krupno sjeckanih oraha i začine po želji! :)

Recept

Rizoto sa svježom ili pečenom cveklom

Rizoto sa cveklom Pomalo neobičan rizoto sa svježom ili još bolje pečenom cveklom, veoma intenzivnog ukusa i u savršenom kontrastu sa kiselkastim ovčijim ili kozijim sirom za posipanje. Po želji posuti i izlomljenim orasima i začinima!
  • vrijeme pripreme: 10'
  • vrijeme kuvanja: 20'+(30')
  • ukupno vrijeme: 30'
  • količina za 3 osobe

Sastojci

za rizoto
  • 1 svježa ili 2 pečene veće cvekle*
  • 1 mali crveni luk
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 2-2.5dl pirinča kratkog zrna*
  • 1dl crnog vina
  • 6.5-7dl temeljca (supe po izboru)
  • 3 pune kašike svježe narendanog Parmezana ili Grane Padano
  • oko 15g putera
  • so, biber
za služenje (po želji)
  • feta ili kiseliji koziji ili ovčiji sir
  • začini po izboru (timijan, za'atar...)
  • krupno sjeckani orasi

Postupak

Za pripremu cvekle
  1. Rizoto možete praviti sa pečenom cveklom - takav je za nijansu ukusniji jer cvekla ima intenzivniji ukus, ili sa svježom - što je brže, a opet vrlo ukusno. Ako koristite svježu cveklu, onda je narendajte na krupno i dodajte u šerpu pošto propržite luk. Pustite da ispari tečnost koju pusti, a zatim dodajte pirinač i nastavite kuvanje kao što je navedeno niže u postupku.
  2. Da biste ispekli cveklu, oljuštite je i isjeckajte na kockice od 1.5-2cm. Stavite u pleh, dodajte 2-3 čena neoljuštenog bijelog luka, pospite krupnom morskom solju i maslinovim uljem. Pecite oko 25 minuta na 180°C sa ventilatorom ili na 200°C bez. Kad je povrće pečeno, izmiksajte zajedno sa bijelim lukom (pastom koju istisnete iz košuljica). Ispasirajte tako da ipak ostanu sitni komadići cvekle. Po želji, ostavite nekoliko kockica za posipanje.*
Za rizoto
  1. Stavite povrtni bujon (supu) da proključa i ostavite na ringli da lagano vri sve vrijeme dok kuvate rizoto.
  2. Na maslinovom ulju propržite sitno sjeckan luk. Dodajte pirinač i izmiješajte da se fino obloži masnoćom i zastakli. Smanjite temperaturu i kuvajte rizoto na srednjoj vatri.
  3. Dodajte najprije vino, miješajte dok ne ispari, a zatim dodavajte kutlaču po kutlaču supe i kuvajte uz povremeno miješanje oko 10-ak minuta. Dodajte tada pasiranu cveklu, još malo tečnosti i izmiješajte.
  4. Nakon 15-ak minuta od početka kuvanja, trebalo bi da vidite da su zrna pirinča fino nabubrila, ali da su i dalje čvrsta. Kad zagrizete, potrebno je da ih fino osjetite pod zubom, ali ne treba da ostavljaju brašnjav ukus. U tom trenutku dodajte puter i narendan sir, još malo supe i izmiješajte. Probajte, dodajte so i biber, ali vodite računa da će možda za ovaj rizoto biti potrebno malo više soli, koja će dati lijep kontrast cvekli. Dakle, trebalo bi da rizoto bude još uvijek prilično tečan, ali sad već i fino kremast sa ucijelo zrnima pirinča.
  5. Sklonite sa ringle, poklopite i ostavite 5-10 minuta da se odmori.
  6. Izmiješajte, stavite u tanjire, pospite narendanim parmezanom, ili onako baš neitalijanski, a što se meni u ovom slučaju više dopada - fetom ili kiselkastim kozijim ili ovčijim sirom. Po želji, možete posuti nekim začinima (meni se čini da za'atar ide savršeno) i krupno nasjeckanim orasima. Takvo posluženje služi tome da vam probudi sva čula i da doživljaj bude baš potpun, ali ako volite cveklu, rizoto će u osnovnom obliku, sa malo parmezana i kojom kapljicom maslinovog ulja biti pravi doživljaj! :)

Napomene

  • Najbolje je da ispečete veću količinu cvekle odjednom i dio iskoritite za rizoto, a od ostalog napravite salatu tako što kockice cvekle izmiješate sa pirinčem, bulgurom ili kus-kusom uz dodatak prepečenih sjemenki ili orašastih plodova i sira. Osim toga, od izmiksane cvekle, možete napraviti i odličan namaz - dodajte pavlaku ili grčki jogurt, začine po želji i voilà! Sve prepuno ukusa! Za detaljna uputsva za pečenje cvekle i dodatne ideje, pogledajte recept za pečeno povrće sa sjemenkama i orasima
  • Za rizoto je potreban pirinač kratkog zrna. Najpreporučljivije vrste su Carnaroli, Arborio i Vialone nano, ali sam više puta pročitala na domaćim blogovima da se kod nas može kupiti kočanski pirinač, koji je odličan za ovo jelo. Nisam probala, ali imam puno povjerenje u njihov ukus!
Rizoto sa pireom od pečene cvekle

27. novembar 2014.

Recept za ovaj rizoto šaljem dragoj Ivi sa bloga Kulinarske razglednice (Culinary postcards) kao ulaznicu za novembarski krug kulinarske igrice Ajme, koliko nas je!. Tema igrice je cvekla, a osim ovog, kao ulaznicu ću poslati i recept za zdravi smoothie sa cveklom, jabukom i šargarepom.