Recept za savršeno kremast rizoto za lisičarkama, uz dodatak parmezana i putera. Još jedan od fantastičnih klasika italijanske kuhinje.

Kao što sam najavila u jednom od ranijih postova, u kojem sam objavila recept za piletinu u kari sosu od lisičarki, evo stiže i recept za rizoto sa ovim finim pečurkama!

Rižoto sa lisičarkama

Lisičarke su jedna od rijetkih namirnica koje su zaista predstavnici određenih mjeseci (obično avgust i septembar), makar u zemljama u kojima je moguće kupiti skoro sve vrste voća i povrća tokom čitave godine.

Kad god imam priliku, potrudim se da je maksimalno iskoristim i uživam u ovoj namirnici tako specifičnog ukusa.

Za potpuno uživanje, lisičarke je dovoljno samo propržiti na malo putera, možda uz dodatak nasjeckanog bijelog luka i na kraju dodati malčice pavlake/vrhnja za kuvanje i nasjeckan peršun. Uz komadić prepečenog hljeba, ne bih mogla zamisliti bolje predjelo ili bogatiju užinu!

Recept koji vam danas predstavljam je jednostavan, kao i većina italijanskih za brzinska jela. Rizoto kuvate na uobičajen način i u nekom trenutku spojite sa prodinstanim pečurkama.

Italijanski rizoto sa lisičarkama

Ne zaboravite da je za ovo jelo neophodan pirinač kratkog zrna, od onih koji su veoma skrobni i daju kremastu teksturu jelu. U dijelu sa receptom sam nekoliko tipova italijanskog, ali sam načula da se kod nas može zamijeniti kočanskim pirinčem koji odlično vrši funkciju. Pa, probajte sa onim koji vam je dostupan! :)

Recept

Rizoto sa lisičarkama

Rizoto sa lisičarkama Savršeno kremast klasičan italijanski rizoto sa prodinstanim lisičarkama uz dodatak parmezana i putera. Jednostavan, a veoma ukusan i lagan obrok!
  • vrijeme pripreme: 20'
  • vrijeme kuvanja: 25'
  • ukupno vrijeme: 45'
  • za 2-3 osobe

Sastojci

  • oko 300g lisičarki
  • manji crni luk
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • 2-2.5dl pirinča (kratkog zrna:  Carnaroli, Arborio, Vialone nano)
  • 1dl bijelog vina
  • 7-8dl povrtnog bujona (supe)
  • 3 kašike narendanog parmezana
  • oko 15g putera
  • so, biber
  • senf (proizvoljno)

Postupak

  1. Očistite lisičarke vlažnom krpom i četkicom, ali ako su prljave, operite ih pod mlazom hladne vode. Odaberite neke manje i finijeg izgleda i odvojte sa strane, a preostale narežite na krupno.
  2. Na maslinovom ulju na kratko propržite sitno sjeckan luk. Smanjite vatru, dodajte pirinač i na kratko ga propržite, dok ne postane staklast.
  3. Dodajte bijelo vino koje je stajalo na sobnoj temperaturi ili je zagrijano i miješajte drvenom kašikom dok voda ne nestane.
  4. Dodajte za početak jednu kutlaču supe koja ključa i povremeno promiješajte dok pirinač ne upije vodu. Nastavite tako dok se pirinač ne skuva.
  5. U međuvremenu, u tiganju, propržite lisičarke (osim onih izdvojenih) na malo maslinovog ulja. Posolite ih, dodajte kašiku-dvije bujona ili vode i poklopite. Povremeno promiješajte i tako ih dinstajte dok ne budu skoro gotove.
  6. Dodajte ih pirinču kad bude pri samom kraju kuvanja, dodajte parmezan i puter, malo bibera i provjerite slanoću.
  7. Poklopite i ostavite 5 minuta.
  8. Za to vrijeme, u tiganju na maslinovom ulju propržite onih nekoliko pečurki koje ste odvojili. Poklopite i pržite tih 5 minuta. Dodajte pola kašičice senfa, posolite, pobiberite i poslužite ih u tanjiru preko rizota.
Rizoto sa lisičarkama

Za nešto detaljnije opisan proces kuvanja rizota, informacije o izboru pirinča ili uopšte ako želite neku dodatnu ideju za ovo jelo, pogledajte moj rizoto sa dimljenim lososom . Osim njega, možete pogledati i recept za jedan donekle neobičan rizoto sa svježom ili pečenom cveklom - veoma intenzivnog ukusa i u savršenom kontrastu sa kiselkastim ovčijim ili kozjim sirom koji nam služi za posipanje.