Banane su sjajno i ukusno voće, ali svi znamo da nisu baš tako privlačne kad kora postane tamna, a sama voćka mekana i pretjerano slatka. No, upravo te osobine ih čine savršenim za raznorazne poslastice i zdrave, hranljive napitke!

Ovo je jedan od onih postova koji ne sadrže recept u pravom smislu, ali koji bi trebalo da vam bude od koristi. Objediniću na ovom mjestu razne korisne savjete i ideje kojima se možete vratiti uvijek kad zapazite da ste ponovo!!! zaboravili banane u činiji za voće i shvatili da im nema pomoći pošto ih niko od ukućana ne voli u takvom stanju.

Šta možemo napraviti od zrelih banana?

Da ne pretjeram sa tvrdnjom da ćete možda početi namjenski da kupujete istačkane banane - dovoljno je da vam garantujem da ih više nećete bacati! :)

Iako prezrele banane nisu užitak za većinu ljudi, u baš takvom stanju, one su odlične za "kuvanje". Savršen su zaslađivač i vezivo u keksićima i raznim poslasticama - mekane su, slatke i intenzivnijeg voćkastog ukusa od običnih banana. Ako nemate vremena da u određenom trenutku nešto uradite sa njima, zamrznite ih i kad poželite sladoled, slatki napitak ili neki zdrav kolačić, glavni sastojak već imate!

Na blogu postoji nekoliko recepata do kojih možete doći tako što kliknete na sam naziv niže u postu. Pomenuću i neke varijacije na temu, kao i samu funkciju koju banane obavljaju u pomenutom receptu (kao vezivo, zaslađivač, omogućavaju korišćenje manje količine masnoće...)

Šta uraditi sa mrznutim bananama?

U supermarketima se povremeno može naići na prezrele ("nepoželjne") banane koje se prodaju po nižoj cijeni. Ukoliko ste već krenuli kući i nećete dugo vući kese, pregršt-dva tih divotica može itekako dobro doći. Dio odmah pretvorite u palačinkice za večeru ili ovsene pločice za grickanje u toku nedelje (o tome ću govoriti niže u postu), a ostalo ubacite u zamrzivač i opremite se za budućnost.

Ideje za korišćenje zrelih banana

Najbolji način da zamrznete bananu, kao i ostalo voće, je da kolutiće poslažete na tacnu obloženu plastičnom folijom i ostavite pola sata da se počnu lediti. Zatim ih ubacite u kesu, po mogućnosti onu koja se lako otvara i opet se može zatvoriti. Na taj način uvijek možete uzeti onoliko koliko vam je potrebno, a ostalo ostaje da čeka svoj trenutak.

Banane su savršena osnova za smoothie, šejkove i slične napitke - služe kao zaslađivač i daju gustinu. O tome sam već pisala u postu kako da napravite dobar smoothie - onaj koji je hranljiv, ukusan, zdrav. Ukoliko imate banane kao slatku osnovu, dodajte još bobičasto, ili bilo koje voće ili povrće koje se može jesti svježe, tečnost i proizvoljne dodatke - dobićete potpun i zasit obrok. Naravno, možete koristiti i svježe voće, ali mrznute banane će omogućiti da dobijeti napitak poput šejka, bez dodavanja leda koji bi se kasnije otopio i razvodnio napitak.

Šta je smoothie i kako ga napraviti?

Ukoliko dodate i neki proteinski prah, poput konoplje ili neki drugi koji koristite, dobićete savršen obrok za posle treninga, koji možete ubaciti u teglicu i nositi sa sobom.

Drugi način je da napravite sladoled! Zapravo, možete izblendirati samo mrznute banane sa vanilom ili nekim drugim začinima i dobićete instant hladnu poslasticu. Ne mogu vam reći da se radi o nečemu savršeno kremastom, mliječnog ukusa poput pravog sladoleda, ali je prilično dobra zamjena - za moj ukus pretjerano bananasta, ali ok. U postu o tim "instant sladoledima" vidjećete tri recepta koja volim, od kojih dva imaju banane kao osnovu. Možete dodati razno bobičasto voće, čokoladu ili samo kakao prah, orašaste plodove, čak i hladan jogurt i napraviti poslasticu po svojim mjerilima.

Brzi zdravi sladoled od mrznutog voća

Nekuvane (sirove) kaše su još jedan dobar način da iskoristite svježe ili mrznute banane. Na blogu za sad možete vidjeti heljdinu kašu sa bobičastim voćem i kašu od ovsenih pahuljica i voća.

Sirova kaša od heljde sa bobičastim voćem

Naime, zrnevlje ili pahuljice potopite u vodu uveče, ujutro isperite i izmiksajte uz dodatak voća, tečnosti, začina, orašastih plodova...

Osim ovih načina, mrznute banane možete otopiti i koristiti za mafine, biskvitne kolače ili neki od recepata ispod.

Biskvitni kolači sa bananana

Zrele banane su mekane, vlažne i odlično su vezivo u biskvitnim kolačima ili mafinima. Zapravo, veoma su uspješne kao zamjena za jaja u ovim receptima, a sličnu funkciju ima i sos od jabuka, pire od bundeve ili želatinasta smjesa od lanenih ili chia sjemenki i vode. Njihova prirodna slatkoća omogućava da izostavimo ili smanjimo količinu zaslađivača, a opet, taj šećer iz voća će uticati da biskviti fino potamne odozgo. Obično će biti malo gušće teksture i vlažniji nego u slučaju kad koristimo "prave" sastojke i naravno, imaće više voćkast ukus.

U nekim slučajevima taj banana-ukus baš i želimo, ali ako nam je važno da se osjete druge namirnice ili začini, onda bi trebalo ipak koristiti neku drugu zamjenu. Recimo, ako pravite mafine sa bobičastim voćem i vanilom, sigurno ne želite da se osjećaju na bananu. Shvatate šta hoću da kažem?!

Kad govorimo o poslasticama za koje je neophodno da imate zrele banane, zasigurno je najpoznatiji američki "hljeb od banana" (banana bread), što se kod nas u stvari prevodi kao kolač od banana. On stvarno to i jeste. Pravi biskvitni kolač koji se peče u kalupu za hljeb. Obično sadrži veću količinu voća, potrebno je dodati veoma malo šećera, divan je, mekan, i podnosi raznorazna prilagođavanja. Pošto ga možete jesti uz kafu za doručak, onda možete dio brašna mijenjati i koristiti integralno, smanjiti masnoću i šećer, dodati orašaste plodove ili tamnu čokoladu, začine...

Upravo jedan takav je ovaj veoma čokoladan kolač od banana, koji je u osnovnoj verziji bez glutena zahvaljujući izboru brašna (mljeveni orašasti plodovi, ovseno i pirinčano brašno), ali navela sam mnogo mogućih zamjena i za šta god da se odlučite, biće to jedan kolačić prepun dobrih sastojaka, sladak, zasit i prilično hranljiv za jedan kolač. :)

Čokoladni kolač od banane bez glutena

Pošto sam naknadno objavila ovaj gorepomenuti recept, ostavila sam nekoliko predloga za verzije sa drugih blogova koje su mi djelovale primamljivo. Maja ima dvije verzije na blogu - zdraviji integralni banana kolač (od tih doručkastih) i drugi klasičan banana kolač, koji je više poslatica. Osim ovih verzija, bacila sam oko i na Andrein mramorni kolač sa bananama i čokoladom, koji izgleda dekorativno i zanimljivo.

Mafini sa bananom i čokoladom

Mafini sa bananama i čokoladom su još jedan super brz način da iskoristite banane. Recept je na blogu već odavno i utisci koje sam čula su uvijek bili pozitivni. Možete staviti čokoladu ili je zamijenite orasima, bademima, lješnicima, staviti samo vanilu ili koristiti začine koje sam predložila. Mafini kao mafini, veoma prilagodljivi, za čas se naprave, ali i za čas pojedu. :)

Kad sam napokon odlučila da pripremim ovaj post (ideja odavno postoji), opet sam obratila pažnju na recept i odlučila da isprobam da ga napravim bez šećera. Naime, od tog perioda kad je objavljen do danas se promijenilo mnogo toga, a to uključuje i činjenicu da danas jedem slatko rijetko i da je to često bez rafinisanog šećera, zaslađeno voćem. Dopisala sam utiske na kraju recepta, ali pomenuću i ovdje, da se količina može smanjiti, ali potpuni izostanak šećera čini mafine nedovoljno intenzivnog ukusa. Vidjećete već predloge u originalnom postu.

Zdravije verzije keksa i granola pločice sa bananom

Slično kao sa biskvitnim poslasticama, i ovdje nam banana služi kao vezivo i zaslađivač. U zavisnosti od ostalih sastojaka, njen karakterističan ukus je ovdje manje dominantan, jer su zdraviji keksi ili pečene pločice obično napravljeni od ovsenih ili nekih drugih pahuljica, uz dodatak orašastih plodova, sjemenki, začina i slično. Većina tih namirnica nosi svoj izražen ukus, tako da se banana pomalo "utopi".

Zdravi domaći granola keks sa pahuljicama, orašastim plodovima i suvim voćem

Na blogu postoji recept za moje omiljene "doručak kekse" pod imenom zdravi domaći granola keks. U originalnoj verziji, kao vezivo služe bjelanca, ali na pitanja čitalaca kako bi se ona mogla izostaviti, malo sam ekperimentisala i shvatila da je banana savršeno rešenje. Detalje možete pročitati u dijelu sa napomenama u okviru recepta, a pomenuću samo da je to postala odomaćena verzija kod nas u poslednje vrijeme. :)

Posni ovseni keks sa kokosom i bananom

Posni ovseni keks sa kokosom je još jedan recept koji vam može poslužiti, a nastao je kao adaptacija osnovne verzije ovsenih keksića koja je objavljena kao jedan od prvih postova na blogu. Banana u ovom slučaju zamjenjuje puter, keks je obogaćen dodatkom kakao praha, ali svakako možete pustiti mašti na volju.

Ovsene pločice sa orašastim plodovima i bananom

Pečene ovsene pločice sa bananom su jedan od dva najčešća načina kako ja koristim zrele banane, izuzimajući ubacivanje u zamrzivač. Zapravo, njih veoma često imam u frižideru, uredno upakovane i spremne da se ubace u torbu i nose sa sobom. Potrebno vam je pet minuta da ih smutite, sačekate da se ispeku i isječete na pločice. Možete ubaciti razne fine sastojke koje volite - orašaste plodove, sjemenke, suvo voće... ali i ne morate. Skroz su jednostavne, održavaju se u frižideru i duže od nedelju dana i po meni su jedan od najisplativijih kuhinjskih projekata. :)

Još nekoliko ideja za utrošiti tačkaste banane!

Palačinke sa bananom i ovsenim pahuljicama su jedna božanska stvar! Drugi od dva najčešća načina na koji koristim banane koje ne završe u zamrzivaču! Najsličnije su onim američkim malim debljim palačinkicama, ali voćkastije i punijeg ukusa. Za njih vam je potrebno 25-35 minuta sa sve prženjem, potrebna su vam jaja, ovsene pahuljice, bilo koje brašno, mlijeko i naravno, banane. Opet, možete dodati nešto što želite (imate par predloga u okviru recepta), možete ih jesti same (dovoljne su same sebi!), a možete ih služiti sa svim onim raznim prelivima, džemovima, puterima od orašastih plodova, raznim namazima ili voćem kao što biste i tanke palačinke.

Američke palačinke sa bananom i ovsenim pahuljicama

Možda se i kod vas odomaće kao omiljeni vikend doručak! ;)

Ispasirane zrele slatke banane vam mogu poslužiti i kao vezivo za domaću granolu, kao u mojoj čokoladnoj granoli sa bananom i kokosom. Naravno, taj postupak možete primijeniti i kad pravite bilo kakvu, sa raznim vrstama pahuljica, orašastih plodova, sjemenki, začina i suvog voća, a imaće lijep pozadinski voćni ukus, biće hrskava i karamelizovana.

Granola sa kakao prahom, kokosom i bananom

Osim svih ovih predloga, od zrelih, ali ne sasvim gnjecavih banana, možete praviti i sirove, nepečene poslastice poput bombica sa rogačem i kakao prahom. Sve poslastice tog tipa su veoma prilagodljive, važno je samo da bude takve teksture da ih možete oblikovati u loptice, ostaviti malo u frižideru da očvrsnu i služiti istog dana. Tada će biti najukusnije, ali svakako ne mogu dugo stajati jer će banana promijeniti ukus. Računajte na ove poslastice kao na brzo rešenje kad poželite nešto slatko! :)

Posne bombice sa rogačem i bananom

Nadam se da sam vam ovim postom otkrila neke nove ideje kako da iskoristite zrele banane i vjerujem da će vas inspirisati da umjesto da voćkice završe u kanti, sad od njih nastanu ukusne poslastice ili obroci u obliku hranljivih napitaka ili palačinkica. I da, nadam se da ćete i vi prisvojiti naviku da kupujete banane sa namjerom da ih pustite da sazrenu da biste sebi obezbijedili zalihe u zamrzivaču ili se opremili ovsenim pločica za naredne dane! ;)

Naknadno ću uvezivati recepte sa bananama koje budem objavljivala i budem ih smatrala dobrim kandidatom za ovu kolekciju.