Poslastica od svega nekoliko sastojaka, savršena za ljubitelje suvih smokava i onih pomalo starinskih kolača. Radi se o posnim bombicama sa orasima i suvim voćem, mirišu na limun i cimet, a da ne pominjem koliko je zanemarljivo vremena i truda potrebno da ih napravite! Šta kažete, probaćete?! :)

Sigurno već znate koliko volim sve te tipove brzinskih sirovih i zdravih poslastica. Ovo je još jedna od njih, po kompleksnosti i dobrom ukusu, najsličnija onim čokoladnim bombicama od tri sastojka (bez čokoladnog ukusa). Ubacite tih nekoliko sastojaka u sjeckalicu, izmiksate, dotjerate ukus po svom, oblikujete loptice i uvijek vas čeka spremna užina ili dezert kad poželite.

Sirove kuglice od suvih smokava i oraha

Pošto ide zima, vrijeme je slava, okupljanja i prazničkih ručkova, djeluje mi da su poslastice ovog tipa dobrodošle na trpezi. Jednostavno ih je napraviti, dekorativne su i dugo se održavaju da ne mijenjaju stanje, a moje iskustvo je da se svima dopadaju.

U samom dijelu sa receptom sam pomenula dvije verzije ovih bombica. Ona koja je "glavna" je intenzivnog, a opet blagog i prijatnog ukusa, napravljena uz dodatak cimeta i meda. Drugu možete probati ako želite nešto osvježavajuće, elegantno, na ivici slatkoće i pomalo ljetnje. Nadam se da ćete uživati! ;)

Pošto volim da govorim o tome kako nastanu recepti, evo šta je inspirisalo nastanak ovog. Suve smokve! Naime, obožavam ove voćkice, ali ih veoma rijetko kupujem, jer sam mnooogo probirljiva. Volim one mekane, sočne, sa korom koja nije tvrda "kao opanak", kako bi se reklo kod nas, a unutra, uh, da se nekako još crvene, da su slatke, ali smokvasto slatke! Takve ne nalazim često, ali moja mama se uvijek da u potragu i svake jeseni me dočeka veliki vijenac umotan u papirnu kesu spreman da krene na put. :) Naravno, ja obično imam problem sa težinom u koferima, uvijek se nećkam, ali i ona i ja znamo da ću ja to blago pokupiti sa sobom i uživati dok budem skidala jednu po jednu smokvu i malo po malo oslobađala konopac na koji su naređane.

Iako nemamo običaj da od kuće nosimo hranu sa sobom, naročito ne onu tipično "našu" (u Crnoj Gori se to odnosi na pršut, kobasice, kajmak, sir...), ipak, smokve, med, suve pečurke i neke takve divotice često nekako provučem (moj suprug se uvijek buni zbog te moje navike). Ovog puta sam otišla korak dalje, pa sam dovukla sam domaće orahe, ups! :) One tek oljuštene, još savršeno svježe, jedre i pune orašastog ukusa. Sasvim drugačije od onih koje kupujem.

Posne bombice od smokava, oraha i cimeta

Elem, to odabranih stvari koje ponekad dovučem sa sobom želim da iskoristim na najbolji mogući način. Opterećena time, ovog puta sam već sledećeg dana napravila puter od oraha - vjerovatno već znate da sam pisala puno o puterima od orašastih plodova i prikazala kako da napravite onaj od kikirikija, zatim puter od badema i treći od lješnika. Ovaj od oraha je da umrete od divote!

Da se razumijemo, orasi su masniji od ovih ostalih, ali nas dvoje smo zaključili da ne postoji ni jedan bolji namaz za palačinke! Za obične, tanke palačinke - ja ih pravim sa integralnim i heljdinim brašnom, ali i u tom slučaju je dovoljno intenzivnog i predivnog ukusa. Puter napravite tako što orahe ubacite u multipraktik, dodate prstohvat soli i blendirane dok smjesa ne postane tečna. Premažete preko palačinki, po želji, nakapajte i malo meda, ili samo ovlaš pospite cimetom i uživajte!

Sirove kuglice od smokava i oraha

Pošto volim ponekad da gricnem za užinu nekoliko smokava i šaku oraha, pomislila sam da ako ih izmiksam zajedno, pronađem odgovarajući odnos, dodam prstohvat soli, neki začin i napravim zdravu slatku grickalicu od super sastojaka. Ta osnovna verzija je bila fina, ali pomalo bez karaktera. Prva tura je na kraju iskorištena u obliku bezobličnih gomilica kojima sam dodavala različite sastojke i začine, isprobavala ih, neke otpisivala, nekima prilagođavala količinu dodataka, pa neke opet spajala i prilagođavala... I znate šta, osim toga što sam pojela ogromnu količinu, uživala sam kako odavno nisam! Uzbuđeno kao malo dijete jer otkrivam sve te ukuse i iznenađujem se šta se sa čim slaže, pokušavam da otkrijem kombinaciju koja će mi nabaciti osmjeh na lice.

Neću vas gnjaviti tim verzijama, jedna od najjednostavnijih je pobijedila, topla, pomalo zimska, a opet ne od onih teških i slatkih poslastica, nego lagana kao neka šuškava pahuljica. Predlažem da nikako ne propustite dodatak limunove korice, ona daje neku fantastičnu aromu i mislim da je zaslužna za taj lagan osjećaj. Cimet i med su dodaci koji ove bombice čine zimskim - ali ponavljam, ne onako teško zimskim kao što nekad znaju biti ti "začinjeni" kolači, već samo nekako toplo i prijatno.

Recept

Kuglice od suvih smokava, oraha i cimeta

Posne bombice sa suvim smokvama i orasima Posne kuglice napravljene od suvih smokava i oraha, zamirisane cimetom i limunovom koricom. Punog i veoma prijatnog ukusa, aromatične, brzo gotove, sirove i bez glutena. Sve to! ;)
  • vrijeme pripreme: 20'
  • ukupno vrijeme: 20'
  • količina za 15-ak komada

Sastojci

za smjesu
  • 180g suvih smokava
  • 150g oraha
  • narendana korica 2 limuna
  • 2 ravne kašičice cimeta (3-4g)*
  • puna kašika meda (oko 25g)*
  • veći prstohvat morske soli
  • kašičica-dvije vode (po potrebi)
za posipanje (proizvoljno)
  • mljeveni ili sitno sjeckani orasi
  • cimet

Postupak

  1. Suve smokve potopite u vodi i ostavite da omekšaju. Ukoliko su mekane i sočne, dovoljno je svega 10-ak minuta, ali ako su presušene i tvrde, ostavite ih duže ili čak preko noći.
  2. Odvojite šaku-dvije oraha sa strane (30-ak grama) i nožem ih isjeckajte na krupnije. Ako imate priliku, koristite neprskan limun, pošto nam je potrebna korica. Obično potopim voćku u vodu, dodam sodu bikarbonu, ostavim da malo odstoji, isperem, osušim i narendam.
  3. U multipraktik ili neku sjeckalicu ubacite orahe, ocijeđene i krupno nasjeckane smokve, prstohvat soli, med, cimet i limunovu koricu. Blendirajte dok se svi sastojci ne sjedine, ali je smjesa i dalje djelimično mrvičasta - provjerite da li bi se mogle praviti loptice, po potrebi dodajte kašičicu vode i ponovo izmiksajte. Dodajte i nasjeckane orahe, samo na čas izmiksajte i prespite smjesu u činiju. Probajte i popravite ukus - dodajte još cimeta, limuna, meda...
  4. Uzimajte kašičicom smjesu i pravite loptice željene veličine - meni se dopada veličina kad teže oko 25g, tako da ih mjerim da bi sve bile iste (znam, vjerovatno pretjerujem!). Od ove količine ispadne 15 ove težine. Slažite ih na tacnu obloženu providnom folijom ili masnim papirom. Po želji ih pospite ili urolajte u mljevene ili sitno sjeckane orahe, ovlaš pospite cimetom ili ih ostavite bez "ukrasa".
  5. Ubacite ih u frižider da se malo stegnu i služite na sobnoj temperaturi (to se odnosi na sve poslastice ovog tipa - prosto su intenzivnije ukusa kad nisu hladne). Čuvajte ih u frižideru nekoliko dana, mada mi je teško da povjerujem da ćete uspjeti! :D

Napomene

  • Ukoliko ne volite cimet ili prosto želite da isprobate drugu verziju koju sam pominjala, laganiju i osvježavajuće ljetnju, potrebno je da izostavite cimet i smanjite količinu meda - recimo ostavite samo trećinu količine. U ovom slučaju, limunasta aroma divno dolazi do izražaja i ukus je blag, neočekivano prefinjen, a ujedno pun i prijatan. Sasvim je neobično da dodatak cimeta i malo više meda ovaj kolač pretvore u nešto takođe veoma ukusno, ali toliko drugačije da ne biste rekli da se radi o istim sastojcima. Bombice neće ni tada biti jakog preslatkog ukusa, već i dalje jako prijatnog, ali nekako toplog, ušuškavajućeg i prazničnog. Probajte, pa mi recite šta vam se više dopada! ;)
  • Za vegansku verziju, med zamijenite javorovim ili agavinim sirupom.

Nutritivne vrijednosti

    po komadu (~25g)
  • energetska vrijednost: 100kcal
  • proteini: 2g
  • ukupno masti: 7g
  • ukupno ugljenih hidrata: 11g

    na 100g
  • energetska vrijednost: 399kcal
  • proteini: 7.6
  • ukupno masti: 26.2g
  • ukupno ugljenih hidrata: 42g

Nepečeni kolačići poput bombica, pločica ili korpica od orašastih plodova i suvog voća su idealno rešenje za veća okupljanja, slave i slično - potrebno je minimalno vremena da ih napravite, možete ih lijepo naslagati na ovale, mogu stajati dugo na toplom da ne mijenjaju izgled i da se ne tope, a obično se svima dopadaju.

Kuglice sa suvim smokvama i orasima

Ukoliko pravite posnu slavu ili imate goste koji poste ili uopšte ne jedu namirnice životinjskog porijekla, teško da mogu da zamislim bolje slatko posluženje! I još govorimo o zdravom posnom posluženju - bez margarina, posnog keksa, šlaga i ostalih vještaka. Prava stvar! ;)

Osim ovih bombica sa smokvama, predlažem da pogledate još nekoliko sličnih recepata na blogu, pa možda vam posluže kao inspiracija za sledeću proslavu!