Recept za namaz od konzervirane tunjevine, koji po mnogo čemu ima ukus kao prava kremasta pašteta. No, u domaćoj verziji koristimo odlične sastojke, tako da je savršeno rešenje za brze obroke u toku nedelje, hranljiva i ukusna!

Ako ste više od par puta svratili na ovaj blog, vjerovatno već znate da sam opčinjena hranom i da sam stalno u potrazi za novim načinima da industrijsko zamijenim domaćim, da ne-mnogo-hranljivo zamijenim hranljivim. Za to je potrebno dosta volje i vremena, a savršeno razumijem da to nije uvijek lako pronaći! Kad otkrijem nešto što mi se dopadne, i učini mi se da bi nekom od vas moglo pomoći ili vas inspirisati na tom putu ka boljem, dolazim sa receptom. :) Ova pašteta je jedna od takvih stvari - hranljiva, ukusna, jednostavna, od običnih sastojaka i sasvim dobra zamjena gotovoj ribljoj pašteti.

Domaća pašteta od tune

Ne mogu da se sjetim kad sam poslednji put probala neku paštetu. Tu mislim na ove obične, upakovane. Međutim, kao me pitate da li sam ih nekad jela - ih, itekako! Kad sam bila klinka, ona klasična jetrena Carnex pašteta mi je bila raj na zemlji. Moja bakuta je znala da ih obožavam i trudila se da izvor ne presuši.

Kod nje sam išla skoro svake večeri (to je samo nekoliko zgrada od moje), a često provodila i dane i noći bez odlaska kući, dobijajući svu pažnju ovog svijeta, ispijajući prezaslađenu razvodnjenu kafu i uživajući u "Kraš bombonjerama" koje mi je stric kupovao.

E tamo, u jednom kraju frižidera su obično bile te male paštete koje su me čekale za najdivniju večeru (nije to bilo uvijek, ali meni svakako ne bi dosadilo :)). Tada baš i nismo znali da je to hrana koja nije najsrećniji izbor za djecu, a ni za odrasle. Ja sam uživala, baka je vjerovatno uživala znajući da ja uživam, nije mi krivo i volim sjećanje na te dane. No, danas su nam informacije dostupnije i moja djeca će se vjerovatno radovati nekim sasvim drugačijim ukusima. Ili se makar nadam da će biti tako, pošto kad jednom probaju svu tu navlakivačku hranu... znate kako je.

Ono što vam ovdje predstavljam je jedan super jednostavan i po meni, fantastično ukusan namaz od tunjevine iz konzerve. Nazvala sam ga paštetom, ali u originalnom receptu se nalazi naziv "mus od tunjevine". Možda zbog toga što je veoma mekan i kremast, čak pomalo pjenušav na sobnoj temperaturi, a to svojstvo dolazi od putera i male količine milerama. Mnogi recepti sadrže majonez kao takvo vezivo, a industrijske paštete su tek posebna priča.

Namaz od tunjevine u konzervi

U pokušavaju da uporedim sastojke i nutritivne karakteristike ove i kupovnih pašteta, naišla sam na jedan zanimljiv članak u kojem se upoređuje kvalitet pašteta od tunjevine domaćih proizvođača. Tekst je informativan, potrebno je malo pažnje, ali makar možete saznati više o tome šta vam se nudi.

Ukratko, postotak ribe u paštetama je generalno nizak, a ostatak je voda kojoj je neophodan dodatak skroba, zatim rafinisana biljna ulja, nekad šećeri, dodatne bjelančevine i raznorazni pojačivači ukusa i ostali aditivi. Da biste što prije stigli do recepta, pri dnu posta ćete pronaći moj mali osvrt na to zašto bi trebalo da sami pravimo paštete i šta ih to razlikuje od industrijskih.

Ovu paštetu možete praviti od tunjevine u komadima, koja je u ulju ili u sopstvenom soku. Ona u ulju je kremastija i samim tim prijatnijeg ukusa, ali pošto je teško naći onu u kvalitetnom ulju, najčešće je pravim sa tunjevinom u vodi i dodajem maslinovo ulje. Nisam probala da je napravim sa usitnjenom tunjevinom, jer je ne volim, ali ako neko proba, molim vas, ostavite utiske.

Osnovna verzija recepta sadrži svega nekoliko sastojaka, a i tu, ukoliko želite, možete izbaciti senf. Dodatak male količine bijelog luka je sjajan, ali se osjeti, pa razmislite da li bi vaši ukućani to jeli. Probajte, eksperimentišite i javite mi neku zanimljivu verziju!

Recept

Pašteta od tunjevine

prilagođeno sa bloga DavidLebovitz
Domaća pašteta od tunjevine Ukusan i kremast namaz od tunjevine iz konzerve, uz dodatak začina, putera i milerama. Potrebno je veoma malo vremena i nekoliko sasvim običnih sastojaka da biste napravili zdravu i ukusnu domaću paštetu.
  • vrijeme pripreme: 15'
  • ukupno vrijeme: 15'
  • količina za manju teglu

Sastojci

  • konzerva tunjevine u komadima, ocijeđena (150g), u vodi ili ulju (pogledati napomene)*
  • kašika soja sosa (10g)
  • 2/3 kašike limunovog soka (4g)
  • pola kašičice senfa, 4g (možete izostaviti)
  • 35g putera
  • prepuna kašika milerama ili crème fraîche-a (40g)*
  • biber, ljuta papričica
proizvoljni dodaci
  • pola čena sitno nasjeckanog bijelog luka
  • 2-3 usoljena inćuna
  • svježe začinsko bilje

Postupak

podnaslov
  1. Za pravljenje paštete možete koristiti štapni mikser (lakše je kad mutite u malo široj posudi od one uske visoke koja se obično dobija uz mikser), multipraktik ili neku sjeckalicu ili sve sastojke samo ispasirati u avanu (ova verzija zahtijeva najviše vremena, ali je najljepša za praviti).
  2. Ocijedite tunjevinu i stavite je u posudu. Ukoliko koristite onu u sopstvenom soku (u vodi), dodajte kašiku maslinovog ulja (10g). Izmiješajte na kratko da se komadi sasvim usitne.
  3. U posebnoj činiji izmiješajte soja sos, limunov sok i senf. Dodajte tunjevini i miksajte dok se sastojci ne sjedine i tunjevina ne bude sasvim ispasirana. Ukoliko stavljate bijeli luk ili inćune, dodajte i njih zajedno sa ostalim sastojcima.
  4. Isjeckajte puter na komadiće i dodavajte jedan po jedan tako da se prethodni sasvim utopi u smjesu. Ukoliko blendirate u multipraktiku, onda to radite brzo i kratko, kako se puter ne bi otopio.
  5. Na kraju, po ukusu dodajte biber i ako želite, ljutu papričicu. Dodajte i punu kašiku milerama (koristite punomasnu verziju) i izmutite samo toliko dok se sve ne spoji, mada je to najbolje uraditi silikonskom spatulom ili kašikom. Probajte, dotjerajte ukus, prespite paštetu u teglicu, zatvorite i ostavite da se malo ohladi u frižideru.
  6. Paštetu je najbolje služiti na sobnoj temperaturi, kad se puter malo opusti i ona bude fino maziva i punog ukusa. Premažite je preko nekog dobrog hljeba i po želji, poređajte kolutiće paprike ili paradajza, pospite kapljicom maslinovog ulja i uživajte. U frižideru će se održati tri-četiri dana.

Napomene

  • Odabir tunjevine - najčešće koristim onu u salamuri, odnosno u vodi ili sopstvenom soku (zavisi kako piše) i dodajem kašiku maslinovog ulja. Generalno, nije lako pronaći tunjevinu u kvalitetnom ulju, tako da to izbjegavam, ali izbor je na vama. Pašteta je ukusnija od one u ulju, kremastija i punija, jer je sama tunjevina manje suva, pa čak i kad se ocijedi. Ako nju koristite, ne treba dodavati ulje.
  • Ukoliko umjesto milerama koristite kiselu pavlaku/vrhnje (nemojte ako ne morate), ne zaboravite da dobro ocijedite tečnost sa vrha i smanjite malo količinu (recimo 25-30g), da pašteta ne bi bila tečnija nego što je potrebno. Takođe, možete kao zamjenu koristiti i neki krem sir, jer je on obično čvršći od pavlake.
  • Nutritivne vrijednosti sam računa po osnovnom receptu za oba tipa tunjevine. Onu u ulju sam samo ocijedila, a ovu drugu ocijedila i dodala maslinovo ulje.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g paštete od tunjevine u ulju
  • energetska vrijednost: 287.5kcal
  • proteini: 17.6g
  • ukupno masti: 24.4g
  • ukupno ugljenih hidrata: 1g

    na 100g paštete od tunjevine u vodi
  • energetska vrijednost: 261.5kcal
  • proteini: 17g
  • ukupno masti: 22g
  • ukupno ugljenih hidrata: 1g

Znam da nije lako naći vrijeme da baš sve spemate sami, kao da nije dovoljno i to što morate osmisliti i skuvati tople obroke. Znam da je teško ako još, pored svega, treba da mislite i o tome da sami da pravite slatke i slane namaze, da pravite domaću granolu ili musli umjesto žitarica iz kutije. Ali, možda nekad vikendom možete pripremiti nešto od toga, pa koristiti u toku nedelje.

Domaće paštete možda zvuče komplikovano, kao da je potrebno mnogo vremena i vještine. Zapravo, nije ništa od toga. Obično se radi o nekim jednostavnim receptima koji ne ostavljaju mnogo mogućnosti za grešku i sve je pitanje isprobavanja. Možda ih morate napraviti par puta da dođete do verzije koja vam je dobra i koja bi mogla zamijeniti kupovne.

E sad, zašto da sve to radite? Pa zato što želite da znate šta je u hrani koju jedete i zato što želite da sami birate i onda kad jedete ono što "nije dobro". Smatram da je u redu da jedem kolače sa šećerom ako želim, ali ne vidim zašto bih morala da jedem šećer u suhomesnatim proizvodima (nemojte mi reći da služi kao konzervans, ako ništa drugo, tu je so!). Isto tako, staviću gustin (kukuruzni skrob) u domaći čokoladni puding, ali ne dopada mi se da ga jedem u pašteti. Shvatili ste šta hoću da kažem?!

Kako napraviti paštetu od tune

Ako budete čitali članak koji sam pomenula iznad, vidjećete da tunjevine u paštetama ima manje-više oko 30-35%, sa izuzetkom Rio-mare koja ima 48%. U slučaju domaće paštete, to je nekih 65% (u ovoj), a ostali sastojci su takođe prava stvar, što kod industrijskih nije slučaj. Ostatak od tih 65-70% ovih pašteta čini voda, kojoj je neophodan skrob da bi se sve spojilo u glatku smjesu. Koriste se razni tipovi skrobnog brašna, sojino brašno, pirinčani, kukuruzni, krompirov skrob, nekad i više vrsta skroba u istoj pašteti.

Osim toga, obavezan je dodatak ulja, najčešće rafinisanog (suncokretovo, kukuruzno). Najveći broj proizvođača ne specificira o kojem se radi, već piše samo biljno ulje. Dakle, rijetko hladno cijeđeno maslinovo ili neko drugo ulje.

Tu su takođe i razne vještačke arome, boje i aditivi koji služe kao pojačivači ukusa, među kojima je najčešći mononatrijumov glutaminat (E621), koji daje više "mesni" ukus, a zapravo je vještački način dobijanja umami, odnosno petog ukusa (prirodno se nalazi u mesu, paradajzu, nekim pečurkama, fermentisanoj soji - soja sos recimo, inćunima, parmezanu...). Sve više se govori o štetnosti ovog dodatka, ali je i dalje prisutan u većini gotovih i polu-gotovih proizvoda. Pročitajte više o njemu u ovom članku Anite Šupe.

Pomenuću još samo poređenje u kvalitetu bjelančevina/proteina. U domaćoj pašteti na 100g, dobijate 17-18g proteina, koji dolaze iz tunjevine. Kod većine vještačkih pašteta, sadržaj proteina je oko 12-14g, a jedan njihov dio dolazi iz dodatih mliječnih proteina (surutke i kaseina), bjelanaca i sojinog proteina (opet, sumnjivog porijekla).

Nadam se da vas nisam mnogo uplašila, jer mi to nije bila namjera. Smatram da ne moramo biti ekstremni kad je hrana u pitanju, ali ako smo voljni da saznajemo i polako pravimo sitne korake na boljem načinu ishrane, već smo mnogo uradili. Nije lako pronaći vrijeme i volju da sve pravimo sami i ne kupujemo ništa gotovo. Krenimo samo od sitnih promjena i one će nam polako mijenjati navike. Ako se hranimo danas za nijansu bolje nego juče, pa sjutra za nijansu bolje nego danas, pa sledeće nedelje malo bolje nego ove... dobro je neizbježno! ;)

Evo još nekoliko ideja za namaze koje je fino imati u frižideru za doručak ili užine u toku dana: