Predlog za najjednostavnije jelo koje mogu da smislim, fantastično je kao hranljiv i ukusan doručak ili kao zasita užina. Sjajan način da se upoznate sa ovim divnim plodom, a ako vam nešto znači, meni jedan od omiljenih brzinskih obroka!

Otvoreni sendvič sa avokadom (avocado toast) je, u ovom trenutku, vjerovatno jedno od najpopularnijih jela kad govorimo o zdravoj ishrani. Možda ne baš svuda, ali u velikim urbanim sredinama jeste. U mojoj, skoro da je nezamislivo da ga nema kad dođete na doručak ili brunch u neku od modernijih kafeterija, a koliko vidim i sveprisutan je na Instagramu i na praktično svim blogovima koji ističu značaj hrane "dobre za nas". Složićete se da to nije bez razloga!

Otvoreni sendvič sa avokadom, maslinovim uljem, limunom i solju

Ovakav sendvič je fantastičan za početak dana ili kasnije, kao hranljiva i zasita užina.

Avokado ima neutralan ukus, ali uz dodatak maslinovog ulja, limunovog soka i soli, a još i u kombinaciji sa dobrim hljebom, pravi je užitak. Ako to niste probali do sad, morate mu dati šansu. Inače, sve je gotovo za 5 minuta, a iako avokado jeste možda malo skuplji, računajte na to da ćete imati doručak za dvoje od jednog ploda. ;)

Ova voćka (jeste, voćka je) je fantastičan izvor mononezasićenih masnih kiselina, koje naš organizam obožava (onaj tip kao u maslinovom ulju ili orašastim plodovima). Sadrži mnogo vlakana što ga čini i odličnim za naš probavni sistem.

Pošto sam već pisala o njegovim nutritivnim svojstvima, kao i o tome kako da odaberete i čuvate avokado, ako želite da saznate više, najbolje je da pročitate moj tekst kako da oljuštite i servirate avokado. Nedavno sam dopunila članak nekim korisnim savjetima, pa pogledajte i ako ste već čitali.

Avokado tost sa maslinovim uljem, limunom i za'atarom

Ovakav sendvič ćete napraviti u svega par koraka - prepecite hljeb, preko poređajte narezani ili ispasirani avokado, nakapajte maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i začinima po želji. Nema mnogo mogućnosti za grešku. Nekad će izgledati tako da poželite da fotkate, nekad pretjerano neuredno, ali bez obzira na to, znaćete da je njami! :) To je osnovna verzija i iako znam da vam za to nije potreban recept, ipak odavno želim ovu ideju da podijelim sa vama.

Sendvič od ražanog hljeba sa avokadom

U dijelu sa receptom sam pomenula neke varijacije na temu i evenutalne dodatke. Nisu neophodni, ali svaki sendvič nosi svoj karakter - nekad je dovoljno da preko poslužite prerezano mekano kuvano jaje ili možda kašičicu milerama ili grčkog jogurta. Možete dodati i dozu hrskavisti tako što malo prepečete sjemenke i pospete ili samo nasjeckate na kockice slatku crvenu papriku.

Daje vam mnogo mogućnosti, istražujte i nađite svoju omiljenu. Ne zaboravite da je za dobro jelo najvažnije da imate dobre sastojke. Osnovne, obične, ali prave i dobre. Dakle, ovdje je važno da imate zreo avokado i hljeb koji vam se dopada.

Sendvič sa ispasiranim avokadom

Ako imate priliku, hljeb od kiselog tijesta je fantastičan izbor, a naročito ako je prepečen na malo putera. Druga odlična verzija je ovakav hljeb kakav vidite na fotografijama, danski veoma taman, koji sadrži čitava zrna raži u sebi i veoma je hranljiv. To su moji favoriti, ali odlično prolaze i neke fine pogačice koje nemaju jak ukus ili razni tipovi domaćeg hljeba.

Recept

Avokado tost ili otvoreni sendvič sa avokadom

Avocado toast ili otvoreni sendvič sa avokadom Ideja za ukusan, veoma hranljiv i zasit doručak ili užinu u toku dana. Potrebno vam je svega nekoliko minuta za pripremu, a dobićete savršenu kombinaciju hrskavog hljeba i kremastog avokada čiji je ukus intenziviran dodatkom ulja, limuna i morske soli.
  • vrijeme pripreme: 5'
  • ukupno vrijeme: 5'
  • količina za 1 osobu

Sastojci

  • 1/2 zrelog avokada (oko 75g)
  • 2 manja ili jedno veliko parče hljeba*
  • mali komadić putera (ako ćete prepeći hljeb u tiganju)*
  • kašičica limunovog soka
  • kašičica maslinovog ulja
  • veći prstohvat morske soli
  • svježa ili sušena ljuta papričica ili začin po želji
proizvoljni dodaci
  • začini: biber, dimljena paprika, sumak, za'atar
  • mekano kuvano ili poširano jaje
  • mekani kozji sir ili feta
  • humus/namaz od leblebija i svježe povrće (crvena paprika, paradajz)
  • mileram ili crème fraîche i ljuta papričica ili začin po želji
  • tostirane sjemenke (suncokretove ili bundevine sjemenke, susam)

Postupak

  1. Hljeb najprije istostirajte ili prepecite parčiće u tiganju uz malčice putera, kao što sam opisala u tekstu kako da osvježite stari hljeb. Ukoliko koristite neki od vlažnijih hljebova napravljenih od integralnog brašna, sjemenki i slično, možete ga ostaviti u svježem stanju.
  2. Avokado prepolovite uzdužno nožem, a zatim polovine okrenite u suprotnom smjeru. Razdvojite ih, i sklonite košticu ukoliko ćete sve iskoristiti (ako će polovina ostati, ostavite košticu, malo premažite limunovim sokom pulpu, umotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru do sjutradan - tada sklonite površinski dio i iskoristite ostatak). Narežite na kriške i poslažite na hljeb ili samo ispasirajte avokado viljuškom i stavite preko. Opis čišćenja i služenja u fotografijama.
  3. Nakapajte nekoliko kapljica limunovog soka (možete ga zamijeniti limetom) i maslinovog ulja, pospite morskom solju (ako imate neku finu so, iskoristite je) i po želji, pospite sušenom ili nasjeckanom svježom ljutom papričicom.
  4. Postoji mnogo varijacija na temu. Dovoljno je da promijenite začin, da dodate kašičicu milerama ili jedno poširano ili mekano kuvano jaje i već ste dobili sasvim novi obrok. Uzgred, ako samo promijenite tip hljeba, već može biti prilično iznenađujuće.

Napomene

  • Pošto se radi o tako jednostavnom jelu, važno je da svi sastojci budu kvalitetni i ukusni. Ako imate priliku, odlična varijanta je da koristite hljeb od kiselog tijesta, onaj hrskav spolja, sa vazdušastom i rupičastom sredinom, koja je opet nekako vlažna i postojana - ne kao oni sunđerasti bijeli hljebovi koji se kupuju u prodavnicama. Ako imam takav hljeb, obično iskoristim onu tehniku tostiranja u tiganju, ali ako imate toster i to je odlično. Moj favorit za avokado sendvič je danski ražani hljeb - on je veoma vlažan i ima intenzivno ražani ukus, pomalo čak kiseo, taman, žvakast i neuporedivo zdravija varijanta od većine drugih hljebova. To je jedna od rijetkih stvari koju ne pravim sama, pošto je mogu kupiti u mnogim pekarama i to neke odlične primjerke ražanih vekni. Znam da većina vas nema tu mogućnost, tako da možda poželite da ispečete svoj prateći Milkicin recept na blogu Mimi's Kingdom.
  • Nutritivne vrijednosti će prilično varirati u zavisnosti od toga za koji tip hljeba se odlučite, koja će biti težina hljeba i avokada, da li ćete imati dodatke i slično. Stoga, ovdje vam ostavljam samo hranljive vrijednosti na 100g pulpe avokada. Prosječna težina jestivog dijela avokada (dakle, pulpa kad sklonite koru i košticu) je oko 150g, a ako obično ćete uzeti polovinu za jedan obrok, što je nekih 75g. Uzimajući u obzir da je avokado voćka, vidjećete da je prilično kaloričan, zahvaljujući sadržaju masnoće. No, kao što ste već čuli, savršen je izvor mononezasićenih masnih kiselina (onih fantastičnih za naš organizam), a njih ima skoro 10g na 100g ploda. Za razliku od ostalog voća, avokado je siromašan ugljenim hidratima, a čak i od tih 8.5g, čak 6.7 su vlakna. Pa recite da nije sjajan!

Nutritivne vrijednosti

    pulpe avokada na 100g
  • energetska vrijednost: 160kcal
  • proteini: 2g
  • ukupno masti: 14.6g
  • ukupno ugljenih hidrata: 8.5g

Za one koji bi voljeli da se bliže upoznaju sa avokadom, predlažem da pogledate jedan od ranije napisanih članaka (linkovi su ispod fotografije), u kojem ćete saznati neke detalje o tome kako odabrati dobar plod, kako da ga čuvate, oljuštite i služite. Ako tražite ideje za korišćenje, pogledajte recept za jedan sjajan sendvič sa dimljenim lososom, koji sam napisala za jedno lijepo gostovanje. Takođe, budite hrabri i probajte kremastu poslasticu napravljenu od avokada sa dodatkom limuna i kokosa, zaslađeno urmama/datulama - veoma je osvježavajuća, divnog ukusa,hranljiva i neočekivano neodoljiva. :)

Otvoreni sendvič sa avokadom, maslinovim uljem, limunovim sokom, papričicom i morskom solju