Jedna od najdražih i najčešće pravljenih voćnih poslastica u našoj kući, ovdje u novom izdanju. Mrvičasto tijesto sa puterom i pečenim lješnicima i fil od sočnih jabuka sa cimetom... Podsjeća na dom, na jesen, na zimu, na sve ono što je šuškavo i toplo.

Prhka pita od jabuka

Kao što sam pomenula, mnogo je voljen, često pravljen i da, već na blogu! Radi se o prhkom kolaču od borovnica , a recept je objavljen u jednom od prvih postova. U to doba nov, ali od tad nebrojeno puta isproban i to baš u toj originalnoj verziji. Donedavno sam ovaj kolač pravila isključivo sa borovnicama, ali vrijeme je i za male promjene! Na svu sreću, moja seka je postala ekspert u pravljenju ove poslastice u više voćnih verzija, pa vam (zahvaljujući njoj) mogu potvrditi da je odlična i sa šljivama i sa višnjama i sa jabukama... O da, sa jabukama je mmmm... - to govorim iz ličnog iskustva! :)

Ovaj prhki ili mrvičasti kolač sam nazvala "prhka pita" jer me neodoljivo podsjeća na one domaće, starinske pite od miješenog tijesta koje miriše na vanilu i limun i voćnog fila od jabuka i cimeta.

U želji da se iskoriste silne jabuke iz bašte, moja seka, a kasnije i mama su "otkrile" ovu verziju kolača. I utisci su bili: "bolji od lenje pite"! Hm, naravno da to govore iz puke pristrasnosti i želje da podrže mene i ono što radim, ali da povjerujem da je nešto bolje od mamine lenje pite... Nema šansi! Uzgred, izvinjavam se i blogu i vama što taj stari, provjereno odličan recept još uvijek nije ovdje. Imam to u planu, ali stalno mi se nameću novi izvori inspiracije... šta da radim!

Prhka pita sa jabukama

Te pohvale su me i pokrenule da isprobam i varijantu sa jabukama. Uostalom, stigla je jesen, jabuke i cimet mirišu na svakom ćošku... Prvom verzijom, koja je bila skoro identična originalnom receptu, sam bila zadovoljna - sjeckala sam voćke jer ih tako volim u kolačima i uvela minimalne izmjene. Kažem, bila sam zadovoljna, ali nešto je nedostajalo da bih poželjela da podijelim recept.

Prhki kolač od jabuka

Malo sam porazmislila i došla do zaključka šta zapravo želim od ove poslastice. Shvatila sam šta nedostaje, šta je višak, ispratila verziju mojih iskusnih dama u kuhinji :) - narendala jabuke i time dobila nešto poput nadjeva od kuvanih jabuka ili tome slično. Sve u svemu, osmislila sam malo drugačiji recept od originalnog i dobila poslasticu koju smatram savršenom! Dakle, drugom (i vjerovatno konačnom) verzijom sam vrlo vrlo zadovoljna i kao što vidite, dijelim i širim dalje! :)

Prhki kolač sa jabukama

Uzgred, upravo uživam u komadiću ove pite dok kuckam post! I da, jeste u rangu mamine lenje pite... Nisam vjerovala! :)

Recept

Prhka pita od jabuka

Prhka pita sa jabukama Jednostavan, voćni kolač starinskog tipa, napravljen od prhkog tijesta sa puterom, pečenim lješnicima, aromom vanile i limuna i sočnog nadjeva od narendanih jabuka sa toplim mirisom cimeta...
  • vrijeme pripreme: 35'
  • vrijeme pečenja: 45'
  • ukupno vrijeme: 1h20'
  • količina za pleh veličine 20x30cm

Sastojci

za mrvičasto tijesto
  • 185g smeđeg (ili običnog) šećera
  • 340g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • narendana kora polovine limuna
  • 225g hladnog putera (na kockice)
  • 1 jaje
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 80-100g pečenih lješnika
za nadjev od jabuka
  • 1kg-1.2kg jabuka
  • 90g smeđeg šećera*
  • sok od polovine limuna
  • 2.5 kašičice gustina
  • 1 kašičica cimeta

Postupak

Pripremiti unaprijed
  1. Pecite lješnike 10-ak minuta (170°C) ili dok fino ne porumene, počnu da mirišu i dobiju intenzivniji ukus. Pazite da ih ne prepečete jer će postati gorkasti. Povremeno promiješajte.
  2. Za to vrijeme pripremite jabuke. Operite ih, oljuštite i narendajte na krupno. Narendane jabuke stavljajte u cjediljku ispod koje ćete postaviti činiju u kojoj će se skupljati sok. Povremeno pritisnite kašikom da višak brže otkapa.
  3. Do tad bi trebalo da su lješnici gotovi. Izvucite ih i posle kratkog hlađenja i ljuštenja, stavite ih na dasku i usitnite velikim nožem.*
Pita - formiranje i pečenje
  1. Zagrijte pećnicu na 190°C. Lagano podmažite puterom manji pleh - ja sam koristila onaj veličine 20x30cm.
  2. Još jednom lagano pritisnite jabuke da iscuri još malo soka (nemojte ih sasvim cijediti, treba da ostanu sočne), prespite ih u činiju i pospite šećerom, limunovim sokom, cimetom i gustinom. Izmiješajte i ostavite sa strane.
  3. Prosijte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte šećer, narendanu limunovu koru i izmiješajte.
  4. Hladan puter nasjeckajte na kockice i ubacite u činiju sa suvim sastojcima. Dodajte jaje, vanilu i lješnike. Viljuškom ili vrhovima prstiju spojite sastojke, utrljavajući puter u suvu smjesu. Vidjećete da će tijesto ostati sasvim mrvičasto, ali nemojte ni pokušavati da ga više umijesite, nije važno što su ostali čitavi komadići putera u njemu. Baš takvo i treba da bude!
  5. Nešto više od polovine tijesta prespite u pleh. Preko toga poređajte jabuke (nemojte sipati tečnost koja se nakupila na dnu, nju prospite). Preko stavite i preostali dio tijesta i ubacite u rernu.
  6. Pecite kolač oko 45 minuta na 190°C bez ventilatora (po želji ga uključite poslednjih 5 minuta da kolač dobije finu boju) ili na 175°C uz ventilator.
  7. Kad se gotov kolač prohladi, pospite šećerom u prahu, narežite na kocke i služite blago toplo ili na sobnoj temperaturi. Meni je najljepši blago topao, tako da svoju kockicu obično malčice zagrijem.

Napomene

  • Lješnike možete usitniti na nekoliko načina, ali je važno da ih ne sameljete ili sasvim izmrvite. Ja najviše volim da ih isječem nožem na malo krupnije, jer se tako najbolje osjete u kolaču, ali ukoliko imate neku spravicu za to, naravno, iskoristite je. Još jedan način je da lješnike ubacite u kesu, zatvorite je, postavite na dasku za sječenje, a zatim ih oklagijom usitnite preko kese.
  • Količinu šećera u filu prilagodite u zavisnosti od kiselosti jabuka. Ako su veoma slatke, malo smanjite količinu ili ako su kisele, povećajte po potrebi.

Originalnu verziju ovog kolača možete pogledati ovdje: prhki kolač od borovnica , a imajte na umu da voće možete mijenjati prema ukusu i sezoni! :)

Mrvičasti kolač od jabuka