Dva načina da osvježite, a zatim da sa zadovoljstvom smažete bajat hljeb :), a vidjećete i nekoliko predloga za reciklažu. Da prestanemo da bacamo hljeb na koji smo zaboravili, šta mislite?!

Vjerujem da nam se svima dogodi da zaboravimo na veknicu hljeba u korpi, kupimo drugi ili nam prosto ne bude do njega. Sledećeg ili onog narednog dana, taj hljeb obično nije najpoželjniji zalogaj, pa često završi u kanti za smeće. A nije trebalo, uz malo volje i znanja, itekako bi bio poželjan! :)

Dva načina kako da osvježite stari hleb/hljeb/kruh

Oba načina o kojima ću govoriti se odnose na hljeb koji nije pretjerano star.

To često zavisi i od tipa tijesta, pa recimo, oni od kiselog tijesta ili neki domaći, mogu stajati i po nedelju dana i uz ovakvo "oživljavanje", mogu biti savršen zalogaj. Sa druge strane, nekad je hljeb u lošem stanju i nakon tri sata od kad ga kupite, pa se može iskoristiti narednog dana, a kasnije se od njega mogu praviti samo prezle ili slično.

Prvi način se odnosi na zagrijavanje i omekšavanje u pećnici. Odlično funkcioniše i dobićete praktično nanovo ispečen i mekan hljeb. Drugi bi se moglo reći da podsjeća na tostiran hljeb - odličan je za grickanje, mazanje ili sendviče.

Osim toga, na dnu posta možete pronaći nekoliko zanimljivih ideja za reciklažu, a kad vidite sve to, shvatićete da je zaista šteta da bacamo tako osnovnu i vrijednu namirnicu.

Kako da omekšate stari hljeb

Ovaj način omekšavanja starog hljeba je najprimjenljiviji na onaj tip peciva sa puno korice, recimo baget ili neki takav hljeb. Za njih je karakteristčno to što se veoma brzo isuše i postanu slamasti, a ujedno i gumeni.

Kako omekšati stari hleb

Potreban vam je papir za pečenje (a naišla sam i na informacije da se može koristiti al folija), voda, hljeb i topla pećnica.

Uključite pećnicu na 140-150°C, ali ne mora biti već zagrijana kad ubacite hljeb. Ako hljeb nije mnogo star (recimo jedan dan), samo nakvasite papir, ocijedite ga, ali tako da ostane i neka kapljica vode, umotajte njime veknu ili komade hljeba i napravite paketić (zatvorite što bolje). Ukoliko je hleb stariji i suv, onda i njega malo naprskajte hladnom vodom, ali samo koricu.

Pecite oko 10-12 minuta i pažljivo provjerite da li je hljeb mekan i zagrijan. Po potrebi ostavite još malo u pećnici, ali nemojte pretjerati da se ne bi isušio. I to je to!

Naravno, ako ste u žurbi, hljeb možete zagrijati i u mikrotalasnoj pećnici. Međutim, to često nije najsrećnije rešenje. Neophodno je da budno pratite vrijeme zagrijavanja i već nakon 10-ak sekundi provjerite da li je dovoljno. Po potrebi, vratite na još desetak sekundi, ali ako se pregrije, hljeb će biće mokar i gnjecav, a čim se počne hladiti i gumeno nejestiv. Ovaj postupak izbjegavam, no kad čovjek žuri, nije loše ni to.

Savršeno hrskav i ukusan bajat hljeb! :)

Kad se naviknete na ovaj način "oporavljanja" hljeba, možda i vi počnete da kupujete hljeb za sjutra ili za dan kasnije. ;)

Podgrijavanje starog hleba/kruha u tiganju

Postupak je jednostavan i brz, a podigne krišku hljeba na nivo iznad, hljeb fino omekne, a okolo bude divno hrskav i miriše na puter. Ne znate da li više volite ukus ili taj zvuk hrskanja pri zagrizu. :) Što se mene tiče, ovaj postupak često iskoristim i kad je hljeb svjež, a budem u raspoloženju da sebe razmazim i napravim neki odličan sendvič za večeru!

Kako istostirati stari hljeb u tiganju

U svakom slučaju, ovo je savršen način da oporavite hljeb koji nema mnogo korice, dakle koji nije kao baget i može se sjeći na veću parčad. Savršeno funkcioniše sa domaćim hljebovima koji nisu mnogo vazdušasti ili sa onim kiselim (sourdough bread).

Postupak je veoma jednostavan. Potreban vam je hljeb, puter i tiganj. Uključite ringlu na srednju temperaturu i stavite tiganj da se zagrije na kratko. Ovlaš premažite puterom kriške hljeba (ovog puta sam namazala malo više da bi se vidjelo na fotografijama, ali dovoljno je samo ovlaš). Stavite u tiganj i sačekajte dok ne počne da miriše i dok hljeb ne požuti sa donje strane. Okrenite i sačekajte dok bude gotov i sa druge strane.

Ako ćete zagrijavati veću količinu, posle svake ture, očistite tiganj papirnim ubrusima da čestice putera i hljeba ne bi počele da gore i dime (to nije baš zdravo, a zbog toga ni temperatura ne treba da bude jaka).

Odmah se bacite na uživanje - grickajte hljeb sam; malo prelijte medom ili javorovim sirupom i pospite orasima ili bademima; namažite nekim sirnim namazom i pospite svježim začinskim travkama (vlašac, peršun, mirođija, bosiljak) i tostiranim sjemenkama; napravite nešto kao brusketu sa svježim paradajzom i bosiljkom; stavite komadić sira, šunke, dimljenog lososa ili već šta volite i preko poređajte svježu salatu, avokado ili neko drugo povrće. Mogućnosti su neograničene, a dobićete stvarno ukusan zalogajčić.

Uzgred, ovako pripremljen hljeb nije ni najmanje loš kad se ohladi, tako da ga nemojte baciti, nego kasnije grickajte kao krekere.

Osvježavanje starog kruha sa puterom

Ono što još nisam pomenula su sendviči! Zapravo, ideju za ovaj način zagrijavanja hljeba sam dobila kroz brzinske obroke u mnogobrojnim kafeterijama. Naime, sendviči i salate su ovdje veoma popularni i možete ih pronaći u skoro svakom restoranu-kafeteriji. Obično su odlični, kreativni i veoma zasiti, a glavna caka je u tome što hljeb obično griluju sa jedne strane, a zatim pospu malo maslinovim uljem ili puterom. Sendvič bude hrskav i intenzivnijeg ukusa, tako da to već neko vrijeme neizostavno radim i kod kuće.

Ako pravite pravi poklopljen sendvič, onda hljeb zagrijavajte u tiganju samo sa jedne (spoljašnje) strane.

Osvežavanje starog hleba u tiganju

Recept za jedan takav simpatičan i vjerujte mi na riječ, savršeno ukusan sendvič, možete pronaći u mom gostujućem postu na jednom divnom životnom blogu pod imenom Moja mesta, koji piše jedna vrlo simpatična Ivana. Tamo sam pisala malo o Stokholmu, o onome kako ga ja doživljavam i stalno iznova otkrivam, a u skladu sa pričom (vidjećete već), napisala sam i jednu finu ideju za sendvič sa dimljenim lososom i mliječnim kremom sa začinskim biljem.

Sendvič sa dimljenim lososom

Vjerovatno već i sami znate da postoji nebrojeno mnogo načina da iskoristite stari hljeb. Nekad nije u dovoljno dobrom stanju da biste ga mogli oporaviti tako da se jede u osnovnom obliku, ali reciklaža sigurno pomaže! Naravno, ukoliko se počne pojavljivati buđ, onda jadan hljeb zaista mora da ide u kantu za smeće i nemojte pokušavati da ga spasite. U svim ostalim slučajevima možete malo pustiti mašti na volju i napraviti raznorazna slatka i slana jela od njega. Evo par predloga:

  • Napravite domaće prezle - često potrebne, a neuporedivo bolje od kupovnih.
  • Do skoro je kod mojih baš uvijek bilo dvopeka. Tata je to volio da jede za večeru, a moja mama ima naviku da svakodnevno kupuje hljeb, pa bez obzira na to da li ga već ima - tako joj je uvijek ostajalo za dvopek. Moram priznati da ga u skorije vrijeme nisam primijetila, valjda su prešli na laganiju hranu, žitarice, ostatke čorbe od ručka i slično. U svakom slučaju, super je grickalica, a kod Maje možete pronaći i recept za veoma zanimljiv dvopek sa začinima i maslinovim uljem.
  • Možete praviti i prženice, sva djeca ih obožavaju, mogu se jesti slane uz sir ili sa nekim slatkim dodacima.
  • Napravite poparu ili ukuvani hljeb sa mlijekom uz dodatak sira i kajmaka. Napravite neki od onih slatkih i slanih hljebnih "pudinga" koji se peku u rerni, a obično se spremaju tako što se komadi hljeba preliju smjesom na bazi jaja i mlijeka ili pavlake, a zatim se proizvoljno dodaju slani i slatki dodaci. Na blogu Hleb i lale možete pronaći ogromnu kolekciju recepata sa starim hljebom, a skoro sam sigurna da nećete stići da isprobate sve što vam bude zanimljivo ni za godinu dana! :)
  • Uzgred, da li ste znali da od starog hljeba možete praviti i ukusne poslastice?! Provjerite moj recept za ovaj veoma jednostavan mirisni kolač sa kakao prahom, cimetom, narandžinom korom i lješnicima!

Ako imate još neku zanimljivu ideju ili neki način za osvježavanje hljeba koji često koristite, biću vam zahvalna da to podijelite sa nama u komentaru ispod posta.