Marinirana, mekana piletina u sosu od lisičarki sa kari prahom i senfom, poslužena uz basmati pirinač i svježu salatu, zasigurno je večera kojom ćete ukućane i goste oboriti s nogu! Govorim vam iz iskustva :)

Sezona lisičarki će se ubrzo i završiti, a meni nekako stalno naviru razne druge ideje za postove i tako nikako da objavim i neki recept sa njima.

Piletina u kari sosu od lisičarki

Ipak, mi se baš svojski trudimo da ih iskoristimo na najbolji način i u najrazličitijim oblicima.

Moram priznati da sam na kraju ipak ostala malo razočarana... nismo ispunili plan da odemo u šumu da ih sami naberemo - nekako se nismo usudili.

Nadam se da ćemo se za sledeću sezonu bolje opremiti znanjem i hrabrošću!

Podijeliću ovdje sa vama recept za piletinu u sosu od lisičarki koji služim obično uz bijeli, kuvani pirinač ili pečeni u rerni, uz dodatak svježe salate.

Ako sos ostavite da bude malo tečniji, biće fino i uz neku kratku tjesteninu, ali u tom slučaju bi bilo dobro da piletina i pečurke budu isječeni na manje komade.

Pijačne boje

Ako biste željeli još neku ideju sa ovim pečurkama, pogledajte i moj rizoto sa lisičarkama .

Ovo jelo možete praviti i sa nekim drugim tipom pečuraka, a kad lisičarke nisu u sezoni, obično koristim šampinjone. Pečurkast ukus nije tako intenzivan, ali je i dalje odlično, ukusno i zasito jelo.

Recept

Piletina u kari sosu od lisičarki

Piletina u sosu od pečuraka sa karijem i senfom Marinirana, mekana piletina u sosu od lisičarki sa karijem i senfom, poslužena uz basmati pirinač i svježu salatu, zasigurno je večera kojom ćete ukućane i goste oboriti s nogu!
  • vrijeme pripreme: 30'
  • vrijeme kuvanja: 50'
  • ukupno vrijeme: 1h20'
  • količina za 3-4 osobe

Sastojci

za marinadu
  • 4 manja bijela mesa
  • maslinovo ulje
  • čen bijelog luka
  • kašičica senfa
  • pola kašičice kari začina
  • krupna morska so
za sos
  • oko 300g lisičarki
  • 2.5-3dl pavlake za kuvanje
  • so, biber
za pirinač
  • oko 4dl pirinča dugog zrna (basmati, jasmin)
  • 8dl pilećeg ili povrtnog bujona (bistre supe)
  • so, kari prah

Postupak

Mariniranje mesa
  1. Piletinu narežite na manje komade ili prutiće, pospite maslinovim uljem, solju, kari prahom, dodajte senf i bijeli luk presiječen na 2-3 dijela. To sve fino utrljajte u piletinu, stavite u činiju sa poklopcem ili plastičnu kesu, zatvorite i stavite u frižider.
Priprema jela
  1. Lisičarke očistite, koristite vlažnu krpicu i četkicu. Ako su ipak prljave, onda ih brzo operite pod mlazom hladne vode. Krupne presjecite na 3-4 dijela, a sitnije ostavite tako.
  2. Na veoma malo maslinovog ulja propržite piletinu u dubljem tiganju - izbacite bijeli luk, on je služio samo za marinadu. U zavisnosti od toga koliko je velik tiganj u kom ćete pržiti, pržite sve odjednom ili podijelite na dva dijela, piletina ne bi trebalo da bude natrpana. Malo smanjite vatru, poklopite i pržite nekoliko minuta dok se ne uhvati tamna korica odozdo. Okrenite i opet sačekajte da dobije finu boju.
  3. Meso stavite u tanjir i poklopite folijom, da se ne bi ohladila*
  4. U istom tiganju propržite lisičarke na malo ulja. Poklopite, dodajte svega par kašike vode, smanjite temperaturu i sačekajte da voda uvre. Probajte, posolite i ako su i dalje čvrste, dodajte još malo vode i dinstajte.
  5. Dodajte pavlaku za kuvanje, pola kašičice senfa, pola kašičice karija, biber i podesite ukus kako vam odgovara. Ukuvajte pavlaku 2-3min, dodajte piletinu, izmiješajte i sklonite sa vatre.
Priprema pirinča
  1. Pirinač je najbolje odmah staviti da se peče, kako bi sve bilo gotovo u isto vrijeme. Zagrijte pećnicu na 190-200°C.
  2. Operite pirinač (oko 2-2.5dl za 2 osobe) i ubacite u posudu u kojoj ćete peći - pleh ili vatrostalnu posudu. Preko nalijte 2 puta toliko supe kojoj ste dodali so, i na vrh kašičice kari praha i po ukusu sjeckan svježi peršun. Prekrijte aluminijskom folijom, ubacite u rernu i pecite dok pirinač ne upije vodu. Za 20-ak minuta možete provjeriti, promiješati ovlaš viljuškom i isprobati slanoću. Kad je pirinač gotov, ostaviti pleh u toploj rerni prekriven folijom dok ne pripremite ostatak obroka.
  3. Služite zajedno uz dodatak svježe salate po izboru.

Napomene

  • Marinada će piletini dati pun ukus i meso će biti mnogo mekše. Možete je ostaviti svega pola sata na sobnoj temperaturi, ali ja obično stavim u toku dana kad imam vremena, ubacim u frižider i onda samo izvadim pola sata prije spremanja. Može stajati čitav dan ili preko noći i neće se promijeniti.
  • Ako se dogodi da tako ispržena piletina ne bude mekana (što zavisi od samog mesa), onda vratite sve u tiganj, dodajte malo vode, oko 1dl, poklopite, smanjite temperaturu i uz povremeno miješanje, sačekajte da voda uvre i da se na mesu opet uhvati tamno zlatna korica. Piletina je najčešće mekana, ali može se dogoditi da naiđete na ovakav problem, i tada, samo par dodatnih minuta pripreme može spasiti stvar :)
Pileće grudi u sosu od lisičarki sa karijem i senfom