Recept za jedan šuškavi biskvitni kolač koji ima izražen ukus badema, topi se u ustima i jedan je od mojih omiljenih!

U poslednje godinu dana, ovaj kolač je zasigurno jedan od najčešće pravljenih u našoj kući. Fantastičan je uz jutarnju kafu, mekan, suškav, aromatičan i prosto divan.

Kolač od badema

Razumijem ako se čudite što toliko hvalim nešto što izleda tako žuto i obično, no - žut jeste, ali običan sigurno nije! Naišla sam na veliko razočarenje mog glavnog degustatora :) kad sam mu pokazala fotkicu poslastice koju ću praviti - ostali su izgledali mnogo kremastije i nikako mu nije bilo jasno zašto bih od svih njih pravila baš "patišpanj"!

Ipak, nekako sam znala da ćemo se ova slatka divota i ja zaljubiti, mada nisam očekivala da će osvojiti i sve ostale! :)

Razlog zašto ovaj recept već nije na blogu je moje ustručavanje da vam predložim da koristite badem masu ili pastu od badema (almond paste), koja ne znam uopšte da li se može kupiti kod nas.

No, molim vas, nemojte odustati od ove poslastice samo zbog toga, jer iako jeste malo više posla, možete je sasvim uspješno napraviti i kod kuće.

Razlika između paste od badema i marcipana

Malo sam se detaljnije raspitivala i iščitavala razne izvore ne bih li mogla napisati sigurnije informacije o njoj. Međutim, i dalje nailazim na mnogo nedoumica. Po onome što sam našla, nije baš najjasnija razlika između ove smjese koja nam je danas potrebna i marcipana.

Biskvitni kolač sa pastom od badema (almond cake)

Badem masa je smjesa od sitno mljevenih badema i šećera. Iako istog izgleda, od marcipana je razlikuje to što sadrži manje šećera i nije baš tako mekana. Zapravo, marcipan se pravi dodavanjem šećera badem masi. Tako, kada na marcipanu vidite da piše na primjer 50%, to bi značilo da je to kombinacija 50% badem mase i isto toliko šećera. Kad isto to piše na badem masi, to onda znači da je 50% badema i toliko šećera - ili sam samo ja to tako shvatila.

Badem pasta se najčešće koristi za kolače, za punjenje tartova i slično. Marcipan ima široku upotrebu u dekorisanju poslastica (najčešće obojen prehrambenim bojama) ili se koristi kao zaseban slatkiš.

Moram priznati da ja uvijek koristim gotovu badem masu, ali na dnu posta ću prevesti recept kako da je napravite kod kuće.


U odnosu na originalan recept, smanjila sam količinu šećera, a ekstrakt badema sam zamijenila aromom gorkog badema. Pošto aroma ima prilično jak miris, stavim svega pola kašičice i to bude sasvim dovoljno. Ukoliko uspijete da dođete do ekstrakta (mada mislim da je to nemoguća misija), stavite čitavu kašičicu.

Recept

Biskvitni kolač od badema

po receptu sa bloga  DavidLebovitz
Biskvitni kolač od badema Mirisni biskvitni kolač sa izraženim ukusom badema, jednostavnog izgleda i zaista neodoljivog ukusa. Pjenušavu teksturu i bademas ukus dobija zahvaljujući pasti od badema koju možete napraviti sami ili koristiti gotovu.
  • vrijeme pripreme: 30'
  • vrijeme pečenja: 1h10'
  • ukupno vrijeme: 1h40'

Sastojci

  • 225g badem mase ili paste od badema
  • 210g šećera
  • 225g putera sobne temperature
  • kašičica ekstrakta vanile
  • 1/2 kašičice arome gorkog badema (ili kašicica ekstrakta badema)
  • 6 većih jaja sobne temperature
  • 140g brašna
  • 1.5 kašičica praška za pecivo
  • 3/4 kašičice soli

Postupak

Pripremiti unaprijed i napomena
  1. Pošto trenutno nemam multipraktik, niti neku sličnu sjeckalicu, koristim običan ručni mikser, pa ću taj postupak i opisati. Za verziju sa multipraktikom, pročitajte prevod originalnog recepta koji sam ostavila u napomenama.*
  2. Badem masu, puter i jaja izvucite iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi da se prilagde.
  3. Zagrijte pećnicu na 160°C.
  4. Lagano premažite puterom okrugli kalup sa pomjerljivim ivicama prečnika 23-25cm. Pospite ovlaš brašnom i istresite višak. Obložite dno kalupa papirom za pečenje.
Priprema kolača
  1. S obzirom na to da je badem masa dosta čvrsta i ljepljiva, i da je nije lako umutiti, ja pribjegavam triku da je prvo izrendam na sitnoj rendi.
  2. Tako izrendanoj masi dodajte šećer i počnite sa mućenjem. Nakon nekoliko minuta dodajte i 30g brašna i nastavite još 7-8 minuta. Važno je da masa ne ostane grumuljičava. Po Dejvidu, smjesa bi trebalo da podsjeća na sitni pijesak, što vjerovatno i jeste slučaj kad koristite multipraktik. Ja obično ne uspijem da je dovedem do te teksture, ali bude fino sitno i to je sasvim dovoljno za vrlo uspješan kolač. (Vjerujte, posle toliko iskustva sa njim, odlično sam shvatila proces :))
  3. Dok mutite, dodavajte malo po malo putera koji ste prethodno nasjeckali na kockice. Dodajte i vanilu i aromu badema.
  4. Dok mutite, dodavajte jedno po jedno jaje, vodeći računa da se svako pojedinačno dobro sjedini sa smjesom prije nego što dodate sledeće.
  5. Posebno spojite preostalo brašno (110g) sa solju i praškom za pecivo. Dodajte polovinu količine i opet mutite mikserom. Zatim dodajte preostalo i sve zajedno na kratko umutite, toliko dok se sve ne sjedini.
  6. Izručite tijesto u tepsiju i pecite nekih 65-70min na 160°C, bez ventilatora.
  7. Kad vidite da je kolač lagano počeo da se odvaja od ivica i da nije tečan kad ga dodirnete po sredini, znači da je gotov. Možete izvesti i test čačkalicom - treba da izađe čista.
  8. Pažljivo pređite nožem oko ivica i odvojte obod. Ostavite kolač da se u potpunosti ohladi, sklonite papir i prenesite na tanjir za služenje.
  9. Služite na sobnoj temperaturu. Kolač će se održati svježim nekoliko dana, a ako je važno da ga prikažete u najboljem svijetlu, isplanirajte makar jedan dan unaprijed pravljene. Ukusi se fino prožmu, a biskvit postane još mekaniji i sočniji.

Napomene

  • Uputstvo za pravljenje badem kolača u slučaju da koristite multipraktik - ubacite pastu od badema, šećer i 30g brašna i blendirajte dok ne dobijete finu, jednoličnu smjesu. Dodajte puter nasjeckan na kockice, vanilu i aromu badema i opet miksajte. Zatim dodavajte jedno po jedno jaje, a kad završite sa njima, dodajte i brašno sa praškom za pecivo i solju (iz dva puta). Nastavite da pratite postupak opisan iznad.

Ovu poslasticu možete poslužiti samostalno, a opet možete dodati isjeckano i lagano zašećereno voće - breskve, šljive ili neko bobičasto voće (jagode, maline, borovnice). Drugi način je da voće prokuvate sa kašikom šećera, kašikom-dvije vode i nekoliko kapljica soka od limuna.

Takođe, možete napraviti preliv od čokolade koji volite, ili prosto samo izmiješati džem (maline, miješano voće, šljive…) sa kašikom vode ili nekog likera ili ruma.

Kolač od badema

Kako da sami napravite pastu od badema?

  • Za oko 250g ove paste, potrebno vam je: 140g badema, 125g šećera, 70ml vode, 1 puna kašika svijetlog kukuruznog sirupa (light corn syrup) i nekoliko kapljica ekstrakta badema. Ovaj sirup se vjerovatno može zamijeniti nekim medom neutralnog ukusa ili javorovim sirupom.
  • Ako ne koristite već "bijele" bademe, pogledajte moj post o tome kako da oljuštite bademe, a zatim ih i isušite u pećnici na 150°C oko 15-20 minuta.
  • Šećer, vodu i sirup stavite u šerpicu, a kad proključa, ostavite još nekoliko minuta na ringli. Dodajte ekstrakt badema.
  • Još tople bademe ubacite u multipraktik i dobro usitnite. Dok blendirate, polako sipajte sirup. Kad se sve fino spoji, umotajte pastu u providnu foliju i čuvajte u frižideru do korišćenja

Pomenuću još da je na blogu Ja u kuhinji, Olivera objavila recept za pravljenje domaćeg marcipana i vrlo privlačne kuglice sa pistaćima i brusnicama, prelivene čokoladom. Njen recept je isprobala Jovanka Baštovanka, pa možete pogledati i njene utiske.


Ako želite da saznate još ponešto o badem masi, marcipanu i njegovim vrstama, pogledajte neki od ispod navedenih linkova:

  • Coolinarika: Marcipan - poslastica i njen nezamjenljiv dio
  • Kuhinjske priče: Mjesec od marcipana
  • Difference between Almond paste and Marzipan
  • Are Marzipan and Almond paste the same?
  • Odense