Jednostavno jelo sa mariniranom piletinom i povrćem, urolano u tople tortilje, uz dodatak salate od avokada - sasvim sigurno obrok na kojem će vam ukućani i gosti biti zahvalni. ;)

Ovo jelo je inspirisano jednom od Najdželinih emisija, mada, moram priznajem da nemam predstavu o tome koliko je moj današnji recept sličan originalu. Sjećam se da su mi začini koje je ona koristila, u to doba bili sasvim nedostupni, a neki čak i nepoznati.

Tortilja sa piletinom i paprikama, poslužena uz salatu od avokada

Na kraju sam zapravo, pokupila više ideju i način pripreme, a koristila ono što sam imala i kako je vrijeme prolazilo, prilagođavala aktuelnom stanju i raspoloženju.

Ni danas se ne pridržavam isključivo iste kombinacije začina, ali samo jelo je sve u svemu, uvijek u istom obliku. Marinirana piletina (nekad i teletina), što raznobojnije paprike i dodaci koje imam, a najbolje kad imam avokado! :)

Najdžela je ovo jelo služila u velikoj činiji sa zagrijanim tortiljama i činijicama sa kuvanim kukuruzom, zelenom salatom, salatom od avokada, kiselom pavlakom…

Pošto je to vrlo zanimljivo, svi motaju svoje tortilje i stavljaju šta žele, obično i ja tako radim.

Naročito mi se dopada kad nas ima više, svi su zauzeti i to nekako stvori zanimljivu atmosferu.

Paprike i avokado

Od predloga za služenje, ovdje sam samo navela salaticu od avokada - zapravo začinjeni avokado, ali možete na sto staviti šta god vam padne na pamet i šta volite kao dodatak.

Moram pomenuti da je Najdžela (Nigella Lawson) jedna od mojih najvećih kulinarskih inspiracija i naprosto obožavam način na koji se ona ponaša u kuhinji. Dok je gledam prosto ne mogu da povjerujem da kuvanje nije uvijek i za svakog tako opuštajuće, zabavno i najveće zadovoljstvo na svijetu.

Recept

Piletina sa paprikama u tortilji sa salatom od avokada

Tortilja sa piletinom i paprikama sa avokadom Savršena večera za druženje! Mekana marinirana piletina i propržene paprike, umotane u tople tortilje i osvježene avokadom, pavlakom ili dodacima po želji. Njam! :)
  • vrijeme pripreme: 25'
  • vrijeme kuvanja: 30'
  • ukupno vrijeme: 55'
  • količina za 3 osobe

Sastojci

za mariniranje mesa
  • 2 veća komada bijelog mesa
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • sok od pola limete (ili limunovog soka)
  • čen bijelog luka
  • pola kašičice suvog origana
  • pola kašičice karija
  • pola kašičice crvene paprike
  • krupna morska so
za punjenje
  • veći crni ili crveni luk
  • 4-5 paprika srednje veličine (što raznobojnije)
  • pola svježe ljute papričice
  • so, biber
za služenje
  • gotove tortilje
  • kuvani kukuruz, kisela pavlaka, salata...
salata od avokada
  • avokado
  • sok od pola limete
  • morska so

Postupak

Priprema mesa
  1. Narežite bijelo meso na prutiće ili komade po želji. Napravite marinadu tako što ćete izmiješati ulje, sok od limete, začine, so i isjeckan bijeli luk. Ukoliko ne želite jak ukus luka, možete ga samo presjeći na dva-tri dijela, staviti u marinadu i izbaciti prije prženja.
  2. Tu smjesu fino utrljajte u meso i pustite da odstoji dok ne izrežete povrće ili ako pripremate meso unaprijed, ostavite u frižideru do korišćenja.
Sjeckanje povrća i priprema nadjeva
  1. Luk narežite na polumjesece, ljutu papričicu na tanke kružiće, a paprike na prutiće. Radi ljepšeg izgleda koristite paprike različitih boja. Ja sam koristila dvije crvene, dvije žute i jednu zelenu.
  2. Propržite luk u teflonskom tiganju (ili wok-u), na dvije-tri kašike maslinovog ulja ili kikirikijevog ili suncokretovog ukoliko koristite vok. Gotov luk izvucite iz tiganja i dodajte piletinu zajedno sa marinadom.
  3. Poklopite i pržite na jačoj vatri (kod mene je to 8 od 9). Meso će pustiti vodu, ali ostavite da uvre i da počne da se hvata korica odozdo. Okrenite, dodajte nekoliko kašika vrele vode i poklopite. Povremeno promiješajte dok se meso prži sve dok ne dobije finu tamno zlatnu boju (ja bih rekla, ostavite tako dok ne počne da gori :)). Izručite meso u posudu u kojoj se nalazi propržen luk, poklopite ili pokrijte aluminijskom folijom.
  4. Vratite tiganj na ringlu, stavite kašiku ulja, nasjeckane paprike, posolite malo krupnom solju i poklopite. Miješajte svako malo i posle nekih šest-sedam minuta vratite u tiganj meso i luk i sve zajedno prodinstajte. Provjerite ukuse, posolite, pobiberite i dodajte malo karija ili crvene paprike ukoliko želite.
Služenje
  1. Tortilje zagrijati u rerni ili u tiganju na srednjoj vatri. Koristila sam velike od integralnog brašna.
  2. Avokado nasjeckajte na kocke, pospite sokom od limete kojem ste prethodno dodali malo krupne soli i ostavili da se rastvori. Ako nemate mnogo iskustva sa njim, pogledajte moj post u kojem sam detaljno opisala tehniku čišćenja, sječenja i serviranja avokada.
  3. Iznesite sve na sto - nadjev, avokado, tortilje i evenutalne dodatke, a zatim prepustite svima za stolom da sami biraju i umotavaju svoje tortilje. Vjerujem da će uživati! :)

Ukoliko preostane punjenja, najbolje je da ga izmiješate sa kuvanim pirinčem, kuskusom (cous-cous) ili bulgurom i tako već imate i obrok za sjutra! Poslužite samo uz svježu salatu, recimo nasjeckajte zelenu salatu, paradajz, krastavac i rotkvice ako je ljeto ili možda nasjeckajte na prutiće cveklu, šargarepu, kupus ako je zima. Dodajte i malo prepečenih bundevinih ili suncokretovih sjemenki i prepustite se! :)

Couscous sa piletinom i paprikama