Švedski hrskavi hljeb ili veoma zdravi, posni krekeri sa raznoraznim sjemenkama i ovsenim pahuljicama. Pravo otkriće!

Jedno upozorenje: veoma su zarazni!

Slani krekeri sa sjemenkama

Ovi krekeri, kako sam ih nazvala, zapravo su tip veoma popularnog, tradicionalno švedskog, tankog i hrskavog hljeba (knäckebröd ili crispbread). Danas ga je moguće kupiti i u mnogim drugim zemljama.

S obzirom na to da se u našoj kući ne jede često običan hljeb (osim kad domaćica zasuče rukave), skoro da u svakom trenutku imamo makar po dvije vrste "vase" kako ga mi zovemo. Neku koju volimo da jedemo uz slatko, neku uz slano, neke su tanje, neke su ukusnije...

Zapravo fabrika Wasa je najveći i najpoznatiji proizvođač ovog hljeba, pa znate ono: "kaladont" umjesto "pasta za zube", pa tako i mi - "vasa" umjesto "hrskavi ili tanki hljeb".

Znate već šta hoću da kažem... :)

Hrskavi švedski hljeb

No, da skratim priču, i kupovni hrskavi hljeb je zaista odličan, pošto ga obično prave od integralnog, najčešće ražanog brašna i bez aditiva, ali ipak sam željela da isprobam i ovaj domaći.

S obzirom na to da najveći dio ovog domaćeg čine razne vrste sjemenki i stvarno je odličan za grickanje, ja ću ga preimenovati u "zdrava grickalica" ili "slani krekeri".

Zdravi krekeri sa sjemenkama i ovsenim pahuljicama

Relativno skoro sam naišla na ovaj recept, i od tad sam ih pravila već nekoliko puta. Mijenjala sam recept u zavisnosti od trenutnog raspoloženja za određeni tip sjemenki i brašna. Ukoliko održavate isti odnos brašna, vode i sjemenki, biće dobro! Ipak, potrudite se da koristite integralno, prosto da bismo opravdali ovo zdrava grickalica!

Posni krekeri sa sjemenkama i ovsenim pahuljicama

Jedino na šta bih vas upozorila je da tijesto dobro rastanjite. Prvi put kada sam ih pravila, ostalo je malo deblje, posebno po sredini i zbog toga krekeri i nisu bili sasvim hrskavi. Naravno, ukus je bio odličan, ali ipak su neuporedivo bolji kad se potrudite i sasvim ih rastanjite.

Recept

Slani krekeri sa sjemenkama

prilagođeno sa bloga  Vegetarijanka
Integralni krekeri sa sjemenkama Posni i zdravi krekeri sa sjemenkama bundeve, suncokreta, lana i susama, ovsenim pahuljicama i maslinovim uljem.
  • vrijeme pripreme: 30'
  • vrijeme pečenja: 15'
  • ukupno vrijeme: 45'
  • količina za 2 velika pleha

Sastojci

suvi sastojci
  • 3/4 šolje* sjemenki bundeve
  • 3/4 šolje ovsenih pahuljica
  • 1/2 šolje sjemenki lana
  • 1/2 šolje susama
  • 1/2 šolje sjemenki suncokreta
  • 1 1/2 šolje brašna (pola ražano, pola pšenično integralno)*
  • kašičica praška za pecivo
  • 1 1/2 kašičice soli
vlažni sastojci
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 1 do 1 1/2 šolje vode*

Postupak

  1. Zagrijte pećnicu na 190°C i pripremite dva velika pleha.
  2. U većoj činiji spojite sve vrste sjemenki, brašno, prašak za pecivo i so.
  3. Dodajte ulje i šolju vode. Rukama spojite sastojke i dodajte onoliko vode koliko je potrebno da se formira jednolična smjesa.
  4. Nećete dobiti glatko tijesto. Smjesa je krta i ono što je vaš cilj je da sve spojite tako da prestane da se lijepi za prste i činiju. Ako ste malo pretjerali sa vodom, dodajte još malo brašna.
  5. Pošto je lakše raditi sa manjom količinom tijesta, razdvojite ga na dva dijela. Drugi dio stavite u frižider dok ne napravite prvu turu krekera.
  6. Oklagijom razvucite tijesto između dva papira za pečenje. Donji papir malo pospite brašnom, kao i samo tijesto. Razvlačite tijesto tako da na sredini bude jednako tanko kao i pri ivicama.
  7. Izrežite ih na pločice ili trakice. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Uradite tako i sa preostalim tijestom i stavite da se peče oko 15 minuta.
  8. Kad se krekeri ohlade, čuvajte ih u metalnoj kutiji. Predlažem ih kao grickalicu u toku dana ili kao zamjenu za hljeb.

Napomene

  • Za mjerenje koristim čašu od 2.5dl.
  • Brašno odaberite prema raspoloženju i stanju u ostavi. Ovog puta sam koristila ražano i pšenično integralno, ali možete koristiti samo jedno od ta dva, ili kombinovati sa graham, heljdinim ili pirovim brašnom.
  • Količina vode će zavisiti od vrste brašna i sjemenki koje odaberete. Krenite sa jednom šoljom, pa dodavajte dok ne vidite da su sastojci počeli da se formiraju u kompaktnu smjesu.
Slani krekeri sa semenkama

Želim vam ugodno grickanje, a ukoliko vam padne na pamet da ponekad ove krekere zamijenite nekim drugim, na blogu možete pronaći još nekoliko zanimljivih ideja.