Recept za jedan od onih divnih grčkih sirupastih kolača sa iznenađujuće puterastim ukusom, upotpunjenim mirisom limuna i cimeta.

Već neko vrijeme planiram da napravim gastronomski vodič kroz Atinu i uopšte kroz grčku kuhinju. Zamislila sam to kao čitav niz postova koji bi sadržali informacije o raznim tradicionalnim jelima, o tome gdje da ih isprobate u Atini, a možda i po neki receptić… Pošto je za ostvarivanje takve zamisli potrebno malo više vremena, za sad vas ostavljam u carstvu grčkih poslastica. :)

Saragli - sirupasti grčki kolač

Saragli (Σαραγλί) je nešto poput baklave ili već, jedan od bezbroj saftastih, natopljenih grčkih kolača.

Nije sasvim uobičajen kao kadaif, razne baklave - sa orasima, pistaćima, čokoladom, raznim kremovima (znam da zvuči čudno i preeviše slatko - i jeste), ravani, razne vrste pita sa jabukama, orasima i slično. Glavna karakteristika skoro svih poslastica je šećerni sirup sa dodatkom meda, nekad limuna ili pomorandže, nekad cimeta ili drugih začina.

Većina tih poslastica je zaista fantastičnog ukusa, ali s obzirom na to da mi ne prija kad su prezaslađene, mi obično dijelimo jedan kolač na dvoje, bez obzira na veličinu!

Saragli ili nešto kao baklava

Što se tiče saraglija, tradicionalno je iz Soluna, pa sam tek relativno skoro, po prvi put, naišla na njega u Atini. Sasvim me je osvojio kako izgledom tako i ukusom. Ako se nađete u glavnom gradu, možete svratiti do poslastičarnice Hatzis (Χατζής), koja se nalazi na centralnom gradskom trgu Sintagma (Σύνταγμα) kod zgrade Parlamenta. Tačna adresa je Mitropoleos 5. Sigurno ćete posjetiti taj dio grada i od sveg srca preporučujem.

Na fotografijama možete vidjeti kako izgleda ulaz u poslastičarnicu i njihov saragli (doduše, fotografisan kroz staklo)… Ludo dobro!

Neko vrijeme prosto nisam mogla da prestanem da razmišljam o njemu. Morala sam pretražim sve moguće izvore i prekrojim i prilagodim recept. Početni cilj je bio da jedna osoba može da pojede makar jedan :) i uspjela sam. Nisam ni u snu očekivala toliko oduševljenje!

Urolana baklava

Ovaj tip kolača ne mora imati fiksne mjere. Znam da moja mama pravi baklavu onako, sve "po potrebi", pa tako da i ovdje možete tako nekako. Koristila sam pola pakovanja kora za pitu, ali ako želite da kolutići budu veći, možete naslagati čitavo pakovanje i povećati dozu punjenja. Ako želite da budu malog prečnika i sitni, podijelite kore na četvrtine kilograma.

Slijedi moja verzija ovog grčkog kolača!

Recept

Saragli (Σαραγλί)

Grčki kolač saragli, umotana baklava sa puterom i lješnicima Nešto poput umotane grčke baklave ili prosto divan sirupasti kolač sa pozadinskim ukusom putera, upotpunjen divnim mirisom cimeta i limuna.
  • vrijeme pripreme: 30'
  • vrijeme pečenja/kuvanja: 35'+15'
  • ukupno vrijeme: 1h20'

Sastojci

za kolač
  • polovina pakovanja kora za pitu (oko 250g)*
  • 220g putera
  • 250g oraha ili 150g oraha i 100g lješnika*
  • 3 kašike šećera
  • kašičica cimeta
za sirup
  • 250ml vode*
  • 300g šećera
  • 40g meda
  • 2-3 kašike soka od limuna
  • šipka cimeta (nije obavezno)
za dekoraciju
  • nasjeckani pistaći, orasi ili lješnici

Postupak

Oblikovanje pečenje kolača
  1. Zagrijte pećnicu na 170°C. Puter istopite u mikrotalasnoj ili u šerpici, na laganoj vatri.
  2. Orahe i lješnike sitno isjeckajte ručno ili u multipraktiku, ali ih nemojte pretvoriti u prah. Ja sam ih stavila u kesu i usitnila oklagijom. Ukoliko koristite mlin za orahe, sameljite nešto više od polovine, a ostalo usitnite ručno. Izmiješajte ih sa šećerom i kašičicom cimeta.
  3. Počnite da slažete kore tako što ćete svaku premazivati puterom, a na svaku drugu stavljati smjesu koju ste pripremili. Ostavite malo praznog prostora pri krajevima kora, oko 1cm. Podijelite i smjesu i puter tako da sve utrošite, osim malo putera za premazivanje kolutića na kraju. Poslednju koru samo premažite njime.
  4. Preklopite obod dužih strana (na koji niste stavili fil) tako da prilikom umotavanja kora u rolat fil ne bi curio sa strana. Savijajte rolat (po kraćoj strani) trudeći se da formirate što čvršću rolnu, tako da ne ostaje prazan prostor između slojeva.
  5. Izrežite kolutove širine oko 2cm i ređajte ih u pleh ili okruglu tepsiju. Najbolje je da najprije sve izdijelite, izbrojite i tek onda odlučite u kojoj posudi ćete ih peći. Složite ih tako da ne ostane mnogo praznog prostora. Premažite puterom i pecite oko 30-35 minuta na 160-170°C.
Sirupasti preliv
  1. Napravite sirup tako što ćete vodu, šećer, med i šipku cimeta staviti u šerpu i pustiti da provri. Kuvati zatim oko 7-8 minuta i dodati sok od limuna. Sačekajte da ponovo provri i kuvajte oko 7-8 minuta.
  2. Pošto je pravilo da se sipa toplo na hladno ili obratno, onda isplanirajte ili da preliv već bude ohlađen kad saragli bude pečen ili ostavite da se on ohladi i onda kuvajte sirup i prelijte ga vrućeg.
Dekoracija i služenje
  1. Ostavite da se saragli sasvim ohladi, a zatim dekorišite sjeckanim pistaćima (neslanim!) ili nasjeckanim orasima i lješnicima.
  2. Služite na sobnoj temperaturi, najbolje tek sledećeg dana, kada kore fino upiju sirup.

Napomene

  • U zavisnosti od debljine, dobićete različit broj kora u pakovanju. Kod mene je polovina pakovanja bila 9 kora, što znači da na četiri mjesta stavljam nadjev.
  • Možete koristiti samo orahe, ili kombinovati razne vrste orašastih plodova: orahe, lješnike, bademe…
  • Ukoliko ste navikli da jedete baklave i ostale saftaste poslastice i volite slatke kolače, onda povećajte količinu sirupa za pola, a možete malo povećati količinu šećera.

Oblik saraglija mi je jako dopao, tako da sam odmah počela da ga primjenjujem i na slatko i slano. :) Pravila sam pitu sa sirom i taj zapečeni dio ima fantastičan ukus i podiže pitu za nivo iznad. Mnogo zanimljivije, hrskavije i intenzivnijeg ukusa od obično umotane pite.

Saragli - grčki saftasti kolač

Za još jednu verziju tradicionalno grčkog sirupastog kolača, nemojte propustiti moj recept za portokalopitu ii grčki preliveni kolač sa pomorandžom . Radi se o naizgled biskvitnom kolaču, za koji su vam takođe potrebne kore za pitu koje se cjepkaju i zamjenjuju brašno. Zaista, veoma jednostavno, a sasvim neodoljivo i mirisno! :)

Saragli - grčki saftasti kolač