Pretraživanje kulinarskih bilješki knjiškog moljca u špajzu...

Skoro je kraj juna i završavamo sa periodom predviđenim za ozbiljno istraživanje bloga Knjiški moljac u špajzu. Ovaj fantastičan i jako zanimljiv blog piše Sanja, koja je, zapravo, taj moljac koji voli da čita! :) U okviru igrice za gastro blogere FBI rukavice, koju je osmislila Maja sa bloga Cooks and Bakes, Sanjin blog je bio na meti mnogih blogera koji su isprobali i vrlo kritički iskomentarisali recepte koje su tamo pronašli.

U posjeti knjiškom moljcu

Pa, evo da vam predočim i svoje utiske!

Samo da znate, ovaj posao nije nimalo lak! Naročito kad, od mnogo odličnih recepata, morate odabrati one koji vam se najviše dopadaju i to samo onoliko koliko možete stići da isprobate. Ja sam još na početku odvojila šest sigurnih i još nekoliko koji dolaze u obzir.

Kao što možete vidjeti, zaustavila sam se na tri. Svi su isprobani skoro odmah, a do kraja sam se nadala da ću naći vremena za preostale. Ipak, to ostavljam za neke kasnije prilike! :)

Koliko smo bili oduševljeni isprobanim, govori vam to da sam dva jela pripremala po dva puta! Skoro da nisam unosila nikakve izmjene u odnosu na Sanjine recepte, pa ih neću ni pisati ovdje. Predlažem da skoknete do bloga i preuzmete ih odatle.


Toskanska čorba od bijelog pasulja

Fantastična čorbica! Vidjela sam je odmah po objavljivanju, označila "za isprobavanje" i na tome je ostalo tako dugo... Mnogo nam se dopala i žao mi je što je nisam spremala tokom zime. Jako ukusna, zasita i divno toplo okrepljenje za hladne ili tmurne dane!

Toskanska čorba od bijelog pasulja

Osim toga što sam koristila sitniju vrstu bijelog pasulja (koji sam već ranije skuvala, a ovom prilikom ga samo izvadila iz zamrzivača da se odledi), skoro da nisam unosila nikakve izmjene. Umjesto 200g suvog, koristila sam oko 500g kuvanog pasulja.... Već sam pisala o dobrobitima korišćenja suvih mahunarki, leblebije, sočiva i sličnog zrnevlja u odnosu na konzervirane i ne mogu odoljeti, a da to ne ponovim. Ako se pitate u čemu je stvarno razlika ili niste sigurni kako da ih sami skuvate, možete pogledati jedan mojih ranijih postova, u kojem sam opisala postupak kuvanja leblebije: Zašto i kako kuvati suve leblebije?

Čorba od bijelog pasulja

Klik na recept! Toplo preporučujem!


Prilagođeni tart sa spanaćem i prazilukom

Originalan naziv ovog božanskog jela je Tart sa blitvom, spanaćem i sremušem. Bila sam prinuđena da malo izmijenim izbor povrća. Mislim da je kombinacija koju je Sanja odabrala odlična, ali blitvu nisam uspjela da pronađem, a sremuš čak nikad nisam ni probala u svježem stanju. Vidim da su, u poslednje vrijeme, svi poludjeli za njim, pa meni oči ispadaju tražeći ga po šumi, ali ne ide... Možda sledeće godine... :( Sušen sam probala, posut preko parčenceta hljeba premazanog puterom i vrlo je fino... Ne pitajte zašto to nisam kupila...

Tart sa spanaćem i prazilukom

No, tart je fantastičan u ime svih onih koji su ga probali! A bilo ih je više! Pravila sam dva puta, a planiram još 1000! Eto toliko! :)

Kao što sam pomenula, za punjenje sam koristila spanać (250g) i jedan manji praziluk (do 150g), a za ostalo sam se pridržavala originalnog recepta. Tijesto je savršeno, prhko i puterasto, a punjenje vrlo ukusno i sočno. Moja tepsija je malo manjeg prečnika, pa je prvi put preostalo tijesta za jednu empanadu :). Drugi put sam samo ivice podigla malo više. Napravila sam malu grešku, pa evo kako bi se mogla izbjeći.

Naime, pri oblikovanju tijesta prstima, ono se zagrijava, a naročito ako je toplo u kuhinji. Kad takvo tijesto stavite u rernu, ivice će se vjerovatno odmah spustiti i slijepiti sa dnom. Meni se to dogodilo i pokušala sam da izvučem situaciju tako što sam kašikom gurnula ivice pri obodu tepsije i na kraju, tart nije bio baš za izložbu, ali bio je finog "namjerno rustičnog izgleda". ;) Trebalo je na 15-ak minuta staviti tako oblikovanu školjku tarta u frižider i vjerujem da se to ne bi dogodilo.

Tart sa spanaćem i porilukom

Uzgred, podlogu sam pekla malo duže od navedenog, jer mi se često dogodi sa ovim tipom tartova da ne budu sasvim pečeni. Možda je i do rerne, ali bolje da naglasim, nekom će možda biti od koristi! ;)

Tart je fantastičan i uvijek i svima ću ga preporučivati! Požurite da prepišete recept! :)


Vekna od pilećeg mesa

Prema originalnom receptu, vekna se pravi od ćurećih bataka, ali kako trenutno nemam nikakvu spravicu za mljevenje mesa, kupila sam već samljeveno pileće. Nisam imala ni celerovu so, pa sam malo kombinovala začine i bila je stvarno odlična. Zapravo, bila je odlična oba puta! :)

Vekna od pilećeg mesa

Toplu veknu smo jeli uz neku vrstu salate od endivije ili cikorije (endive) koju sam propržila na braon puteru sa jabukama i orasima. Hladna vekna je najbolja tako što je narežete na tanke listove i koristite za sendviče sa salatom i raznim namazima na bazi pavlake i svježeg začinskog bilja. Izuzetno je ukusna i preporučujem je kao zdravu zamjenu za viršle ili slične primerke loše i nezdrave hrane... Djeca će biti luda sa takvim sendvičima, a sigurna sam i vi! :)

Klik na recept!


Vidjeli ste da sam veoma zadovoljna isprobanim, a onome što sam planirala da zasigurno isprobam nedostaje još krem čorba od pečenog celera sa plavim sirom, riblji burgeri, kao i keks sa cimetom i čokoladom. Javiću se sa utiscima kad jednom sve to dođe na red! :)