Za one koji vole pastu, vole jednostavnu, a brzu i ukusnu hranu... i za one koji vole Italiju!

Mislim da sam već pričala u par navrata o tome kako mi je Italija otkrila sasvim novi način kuvanja. Naučila me je svježem, brzom, jednostavnom, mnoogo ukusnom i prije svega, naučila me je šta je pasta! Do tad sam mislila da znam, a nisam znala...

Pasta sa svježim paradajzom

Kuvanje tjestenine u italijanskom smislu ne znači nikako pripremiti sos, skuvati je, procijediti i ostaviti da čeka dok se svi ukućani ne okupe. Ne, naučila sam da ukućani, pa čak i gosti, čekaju pastu, a ne obrnuto!

Eto, u našoj kući se to vrlo striktno praktikuje! Znam da mnogima to zvuči pretjerano, ali svi imamo neke svoje principe u kuhinji! Ovo je moj! :)

Danas vam predstavljam osnovni recept za pastu sa paradajzom. Vidjećete da je potrebno svega nekoliko sastojaka, koji su veoma podložni promjenama, a mjere su proizvoljne.

Napisala sam onako kako mi volimo, ali kod ovog tipa sosa, potrebno je samo shvatiti veoma jednostavan postupak, a ostalo je sve stvar mašte i ukusa.

Ljeti uglavnom koristim svježi paradajz, ali ako mu nije sezona, možete slobodno iskoristiti onaj iz konzerve.

Testenina sa svežim paradajzom Špageti sa svježim paradajzom

U dijelu sa receptom sam pomenula da obično sklanjam kožicu i sjemenke, da to nije obavezno, ali je poželjno. Ako je plod zreo i sočan, uz sjemenke i vodu koja se zadržava oko njih, biće potrebno više vremena da tečnost ispari i na kraju ćete završiti sa sosom koji se ne razlikuje mnogo od onog sa konzerviranim paradajzom. A i sjemenke su nekako kiselkaste.

Pasta sa paradajzom

Kad već imate svježe namirnice, potrudite se da ih što kraće termički obrađujete i zbog sve te pripreme paradajza (koja traje pet minuta sve zajedno) bude malo dosadno, ali vrijedi! Vjerujte mi na riječ! :)

Recept

Špageti sa paradajzom

Špageti sa paradajzom Veoma jednostavan recept za italijansku pastu sa svježim paradajzom, bijelim lukom i mirisnim bosiljkom. Da ne može brže!
  • vrijeme pripreme: 10'
  • vrijeme kuvanja: 15'
  • ukupno vrijeme: 25'
  • količina za 2 osobe

Sastojci

za sos
  • 3 velika ili 4 manja paradajza*
  • 2 čena bijelog luka
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • so, biber
  • nekoliko listova svježeg bosiljka
  • parmezan za posipanje (po želji)
za pastu
  • 170-200g špageta ili kratke tjestenine*
  • voda za kuvanje, morska so

Postupak

Kuvanje tjestenine i priprema paradajza
  1. Stavite vodu za tjesteninu da proključa. Za to vrijeme, pripremite paradajz.
  2. Sklonite kožicu sa paradajza i odstranite sjemenke. Ako želite detaljan opis sa fotografijama kako da to sa lakoćom uradite, pogledajte moj ranije objavljen post: kako oljuštiti i očistiti paradajz od sjemenki.
  3. Ubacite tjesteninu u ključalu i posoljenu vodu i kuvajte prema uputstvima sa pakovanja. Za detaljnija uputstva, pogledajte kuvanje paste na italijanski način.
Sos
  1. Stavite maslinovo ulje u tiganj i prije nego što uključite ringlu, dodajte sitno isjeckan bijeli luk*. U slučaju da ne želite da jedete luk, onda samo presječene čenove propržite dok ne počnu da ispuštaju prijatan miris, a zatim ih izvucite iz ulja.
  2. Propržite na kratko luk na srednjoj vatri. Kad počne da miriše, ali prije nego što počne da žuti, dodajte isjeckan paradajz. Ako koristite dugačku tjesteninu, paradajz isjeckajte sitno. Ukoliko koristite neku vrstu kratke, onda možete ostaviti i krupne komade (ja tako volim). Promiješajte, malo posolite i poklopite. Budite u blizini i promiješajte na svako minut-dva. Čim nestane voda koju je ispustio paradajz i sos se uprži, što je oko 5 minuta, pobiberite, dodajte svježi bosiljak i isključite.
  3. Tada će već i pasta biti gotova. Odvojite jednu šolju vode, i procijedite je. Ubacite pastu u paradajz sos, dodajte malo vode u kojoj se kuvala i na ringli izmiješajte dok se fino ne obloži sosom i ne bude kremasta. Prelijte tankim mlazom maslinovog ulja, dodajte još neki listić bosiljka i služite odmah! Po želji narendajte preko sir - parmezan ili grana padano.

Napomene

  • Odaberite zrelije plodove paradajza, a kako ćete ga pripremiti za sos je na vama. Ako ne sklonite kožicu, čim je ubacite u tiganj, ona će sama skliznuti i "šetaće" po sosu. Ja preferiram da je sklonim. Što se tiče sjemenki, njih uvijek sklanjam - donekle iz navike, a donekle, što mi se ne dopada. Koliko sam shvatila iz kratkog istraživanja, potrebno ih je sklanjati zbog gorkastog ukusa koji posjeduju, ali ono što meni smeta je zapravo želatinasta tečnost oko njih. Ako je stavim u sos, biće potrebno duže vremena da se sos ukuva, a to nikako ne želim kad je svježe povrće u pitanju. Ukusom mi bude mnogo sličnije onom sosu od konzerviranog paradajza, što mi ni najmanje ne smeta kad nije sezona svježeg. Možete procijediti pulpu koju ste odbacili i taj sok iskoristiti za smoothie, čorbice...
  • Što se tiče količine paste, ona će varirati u zavisnosti od vaših potreba. Pravilo je 85g po osobi, ali ovaj sos je veoma lagan i još ako vam je to čitav obrok, onda ćete vjerovatno željeti da malo povećate količinu.
  • Pomenula sam da se bijeli luk stavlja u hladno ulje. Razlog za to je što ako nasjeckan ili čitav čen ubacite u vrelo ulje, nećete stići ni da se okrenete, a on će već početi da gori. Dakle, da žuti i da ispušta neprijatan miris... nekako težak. Da biste dobili onakav miris koji osjetite kad prođete pored nekih finih restorana, i poželite da jedete neku ribu ili pastu (subjektivni doživljaj :)), onda luk mora ostati još bijel. Čim počne da miriše i da se malo zastakli, dodajte druge sastojke. Ako postane žut, bacite ga!

Ovo je moj osnovni recept za pastu sa svježim paradajzom, ali umjesto bijelog luka, možete koristiti sitno sjeckan crni luk ili oba, a umjesto bosiljka, možete ubaciti svježi peršun. Ako volite, dodajte svježu ili suvu ljutu papričicu, a da biste obogatili obrok, možete nasjeckati procijeđenu mocarelu i dodati je gotovoj pasti. Takođe, možete dodati i tunjevinu iz konzerve, a takvu verziju sam već objavila pod nazivom Pasta sa tunjevinom i paradajzom.

Makaroni sa svježim paradajzom