Jedan super kolačić sa jednom super voćkicom, koju, zbog njene rijetke upotrebe kod nas, u ovoj poslastici možete sasvim uspješno zamijeniti malinama, borovnicama ili jagodama.

Rabarbara ! Biljčica koju sam prvi put probala prije jedno dvije godine, a prije toga nisam imala ni najmanju ideju da li je voće ili povrće, da li je jestiva u sirovom stanju ili nije... Mogu vam reći da odgovor na neka od tih pitanja ne znam ni danas, a vrlo je čest gost u našoj kuhinji.

Koliko sam shvatila, rabarbara je smatrana povrćem, ali kako se koristi uglavnom za pripremu sokova, džemova i raznih poslastica, pravilnije je svrstati u voće. Ima veliko zeleno lišće, raste nekako kao žbun i ima predivne roze-crvene stabljike koje su zapravo i jedini jestiv dio biljke.

Kolač od rabarbare i badema

Da ne bih ovdje pisala mnogo o njoj, o njenim nutritivnim vrijednostima, kako se koristi, zašto su listovi nejestivi-otrovni... bolje je da u majskom broju časopisa Mezze pročitate detaljan i lijep Milkicin članak.

Iz njega će vam čak biti jasan i način uzgoja, a vidjećete da ova fantastična biljka uspjeva kod nas i da je, ako vas dovoljno privuče ovaj recept, slobodno možete zasaditi u svojoj bašti!

Kao što sam pomenula, rabarbaru sam relativno skoro probala i to na pijaci! To je bilo nešto između pijace i sajma... ma i vašara, samo ne bučnog. Neki čikica je na jednom od štandova prodavao sasvim jednostavan biskvitni kolač sa rabarbarom i valjda samu biljku, ali je u doba kad smo mi došli već više nije bilo. Nismo odoljeli - probamo je i skroz se oduševimo! Istina, sam biskvit je bio odličan, ali me potpuno iznenadio jako voćni ukus - kiselkasto, opet slatkasto, nešto kao kiselije jabuke, ma ne, nešto kao maline, ma čak ne ni to...

Kolač sa rabarbarom

Ne znam ni sama šta sam očekivala, ali na kraju sam itekako shvatila da je rabarbara sasvim posebna! U povratku samo svratili do supermarketa, pronašli je, kupili i istog dana je započelo moje eksperimentisanje sa ovom roze finoćom!

Kolač od rabarbare i badema

Najčešće pravim tartove, prhke pite, mafine i biskvitne kolače (za sad je najbolja ova verzija koju ovdje objavljujem). Uglavnom se kombinuje sa jagodama i to je više nego odlično, a moram reći i da sam jednom imala priliku da jedem tart sa rabarbarom i borovnicama i bio je prilično zanimljiv. Ne mogu reći da sam osjetila njen izražen ukus, ali sve u svemu je bilo vrlo ukusno. Jedina kombinacija koju odbijam da ponovim i koja mi se nije dopala je verzija sa tamnom čokoladom (iako je glavni degustator bio oduševljen). Eto to su moja iskustva do sad!

Pošto je sezona rabarbare kratka (za mene, ali može se kupiti od maja do septembra), a i znam da nije baš popularna kod nas, ovaj kolač možete praviti i sa nekim drugim voćem. Čini mi se da bi najbolje bilo koristiti maline, ali i jagode i borovnice bi bile odlična zamjena u kombinaciji sa bademima i ovako sočnim biskvitom.

Kolač sa rabarbarom i bademima

Recept

Kolač od rabarbare i badema

prilagođeno sa bloga  Spicy Icecream
Kolač od rabarbare i badema Sočni, voćni, biskvitni kolač sa rabarbarom (malinama, borovnicama ili jagodama) i prhkim mrvicama sa bademima.
  • vrijeme pripreme: 30'
  • vrijeme pečenja: 1h20'
  • ukupno vrijeme: 1h50'
  • količina za 10-12 služenja

Sastojci

za biskvitni dio
  • 125g putera sobne temperature
  • 180g smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 190g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 1/2 kašičice cimeta
  • 1/3 kašičice kardamoma (proizvoljno)
  • 70g mljevenih badema ili lješnika*
  • 180ml mlijeka
  • kašičica ekstrakta vanile ili sjemenke od polovine šipke vanile
  • 1/3 kašičice ekstrakta gorkog badema (proizvoljno)*
za prhki posip
  • 80g hladnog putera
  • 65g brašna
  • 85g smeđeg šećera
  • 40g badema isjeckanih na listiće*
i još
  • oko 300g rabarbare (komadići dužine oko 1,5cm-2cm)*

Postupak

Priprema biskvita i rabarbare
  1. Operite stabljike rabarbara, oljuštite ih i nasjeckajte na kockice dužine oko 1,5-2cm.
  2. Obložite papirom za pečenje okrugli kalup prečnika 23cm. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  3. Izmjerite sastojke, a brašno prosijte zajedno sa praškom za pecivo i začinima.
  4. Mutite mikserom omekšali puter i šećer par minuta, dok smjesa ne postane kremasta. Jaja prospite u šolju i dok mutite, dodavajte jedno po jedno. Prije dodavanja sledećeg, mutite mikserom dok se prethodno fino ne sjedini sa smjesom.
  5. Zatim dodajte brašno i nježno izmiješajte varjačom ili ručnom mutilicom. Dodajte bademe, a zatim i mlijeko, vanilu i aromu gorkog badema. Lagano miješajte samo toliko dok se svi sastojci ne sjedine.
  6. Prespite smjesu u tepsiju, a zatim po vrhu poređajte nasjeckanu rabarbaru.
Mrvičasti posip
  1. U posebnoj činiji, vrhovima prstiju ili viljuškom, izmiješajte hladan puter nasjeckan na kockice ili listiće i brašno. Kad dobijete mrvičastu masu, dodajte šećer i listiće badema i umiješajte prstima.
  2. Prespite ovu prhku smjesu preko rabarbara.
Pečenje i služenje
  1. Pecite kolač na 180°C oko 1h i 20 minuta, ali počnite provjeravati i 10-ak minuta ranije. Biće gotov kad čačkalicu koju zabodete pri sredini kolača izvadite čistu.
  2. Ohladite kolač i služite na sobnoj temperaturi, a po želji možete dodati kašiku umućene slatke pavlake.

Napomene

  • Po originalnom receptu, u biskvitnom dijelu, koriste se mljeveni bademi, ali ja sam isprobala i sa mljevenim lješnicima i bio je odličan.
  • Aroma gorkog badema će doprinijeti jačem bademastom ukusu, ali nije neophodno je koristiti. Zapravo, ne nalazi se na listi sastojaka u receptu koji sam preuzela. Kao ni kardamom.
  • Ako u radnjama ne budete mogli pronaći bademe na listiće, možete ih i sami oljuštiti a zatim isjeći na prutiće ili na krupnije komade.
  • Rabarbara je biljka koja nije u široj upotrebi kod nas, stoga je možete zamijeniti nekim drugim voćem po izboru. Predlažem maline, jagode ili borovnice, pošto se sve ove vrste voća odlično slažu sa bademima.
Voćni biskvitni kolač

Baš zbog toga što je ova biljka dosta zapostavljena kod nas, izbjegavam da postavljam recepte sa njom, ali se nadam da će do sledeće godine više baštica biti obogaćeno njome, pa da mogu i ja slobodnije da je promovišem! :) Za sad, na blogu možete pogledati još samo Crumble od rabarbare i jagoda , koji sam pravila po receptu sa odličnog bloga Mimi's Kingdom, u periodu njegovog istraživanja u okviru FBI rukavica.

Kolač od rabarbare i badema