Prošvrljala sam po jednoj divnoj kuhinji!:)

U toku januara i februara, u okviru igrice za blogere FBI rukavice koju je osmislila Maja sa bloga Cooks and Bakes, dajemo sve od sebe da što detaljnije i preciznije istražimo blog Mimi's Kingdom koji piše Milkica.

U posjeti Miminom kraljevstvu - kolaž

Tek od skoro sam počela da učestvujem u kulinarskim igricama, ali istraživanjem ovog divnog bloga ulazim i u svijet food detektiva. Onima koji nisu do sad imali priliku da to isprobaju, moram reći da je više nego izazovno!

Jako sam se obradovala kad sam vidjela da je Milkicin blog na tapetu :), a to nikako nisam željela da propustim. Od kad sam ga jednog dana pronašla, uvijek sam smatrala da je prava riznica fantastičnih recepata od kojih bi mnoge željela da isprobam. Nekako vrijeme brzo prolazi i nemoguće je stići sve što se planira i tako mi je sama igrica bila izgovor da se suočim sa onim što sam i htjela.

Međutim, kad sam krenula da napravim mali odabir, shvatila sam da ovaj blog i nisam baš tako detaljno poznavala. Iz dijela "Hlebovi i peciva" sam, u svoj virtuelni notes, zabilježila baš sve recepte osim onih koji su zapravo isprobavanja u okviru samih igrica (i ti su bili odlični, ali sam htjela baš njene). Naravno, znala sam da je to neizvodljivo. Danima sam izbjegavala da ponovo otvorim stranu sa indeksom recepata plašeći se iskušenja na koja ću naići. :)

Naravno da nisam stigla da isprobam sve isplanirano, ali za sad, neka ostane na pet. Ostali će doći kasnije. ;)

Pa, da krenemo sa kratkim osvrtom na svako jelo pojedinačno. Pošto nisam unosila velike izmjene, predlažem da pogledate ove odlične recepte direktno na blogu.


Hljeb sa vlašcem i feta sirom

Hljeb je dobio sve pohvale. Jako mekan i ukusan. Kao što je Milkica u svom postu pomenula, uz čašu jogurta, dovoljan je sam po sebi kao odličan doručak ili večera.

Recept sam pratila u potpunosti, uz malu izmjenu što se tiče izbora brašna. U poslednje vrijeme često koristim ono koje je kombinacija bijelog i integralnog u receptima koji traže bijelo brašno. Ipak, u poslednjem trenutku sam se predomislila i onda sam malo kombinovala: 300g polu-integralnog, 100g bijelog i 100g manitoba. Iskoristila sam malo više vode nego po receptu, ali to je opet stvar izbora brašna. Dodatno, koristila sam grčku fetu, koja je, vjerujem, malo masnija i čini mi se po fotografijama da se malo više istopila nego kod originalnog hljeba. Uživali smo!

Odlična je grickalica i sledećeg dana. Nama je preostao jedan krajčić i krupno sam ga nasjekla, lagano premazala maslinovim uljem i stavila u rernu pod gril na nekoliko minuta. To je stvarno bilo divno! Čak sam pomislila da ću sledećeg puta odmah ostaviti pola za kasnije. :)

Predlažem da pogledate originalan recept .


Punjena focaccia ili focaccione! (veelika focaccia)

Te rupe koje vidite zapravo sadrže paradajz, ali on se nekako istopio, a focaccia je mnogo narasla.

Punjena focaccia

Ukus je fantastičan i sigurno ću je praviti ponovo (mislila sam da ću do sad to uraditi makar dva puta), ali istina da ova prva ne izgleda tako savršeno. Iskreno, mislim da je problem u namirnicama, a ne u meni! :) Pratila sam recept, ali izgleda da je kvasac, iz nekog čudnog razloga, odlučio da pokaže koliko je moćan i živ baš te večeri. Prosto ne znam šta se desilo!

Za punjenje sam koristila praziluk i to su baš sve izmjene koje sam unijela...

Focaccia sa paradajzom punjena prazilukom i sirom

Stvarno fantastična i jako ukusna focaccia! Pogledajte kako izgleda originalna i naravno, ne zaboravite na recept .


Mimina pita od oraha

Ovo je kod nas postao pravi hit, pomenemo je makar jednom dnevno!

Mimina pita od oraha

Divna, donekle starinska pita od orašastih plodova sa divnom aromom limuna. Pridržavala sam se recepta, osim što sam u nedostatku dovoljne količine oraha, koristila mješavinu oraha, badema i lješnika.

Mali problem je predstavljalo prenošenje tijesta u pleh, naročito gornja kora. Ne znam da li se to dogodilo jer je, možda, potrebno ohladiti malo više samo tijesto. U principu, za donju koru nije mnogo važno, jer se može fino poravnati prstima. Sa gornjom stvari se malo komplikuju. Fil nije čvst i tako se meni dogodilo da se sa jedne strane kora podvila i izgledalo je malo drugačije. Nismo osjetili razliku u fantastičnom ukusu! :)

Pita od oraha

Uglavnom, toliko sam nahvalila ovu pitu, da je i moja mama isprobala. Inače, ona je mnogo spretnija od mene sa tijestom, pa sam htjela tu umješnost da iskoristim. :) Upozorila sam je na sitnu nesavršenost koja se meni dogodila i ona se pametno dosjetila da razvija na papiru za pečenje. Okrene ga naopačke i nema nikakvih problema sa tijestom. Eto, tako da ću ja sledećeg puta probati tako, a onog posle tog ću držati tijesto malo duže u frižideru, pa šta bude bolje. Kao što rekoh, ova poslastica ima sasvim sigurnu budućnost u našoj kući!

Ako sam i vas inspirisala da je pripremite, idite na blog kod Mimi da preuzmete recept !


Čokoladni mafini

Veoma čokoladni mafini! :)

Čokoladni mafini

Veoma jednostavni i brzi mafini sa kakaom i čokoladom, koji dođu kao spas u momentima kad vam je potrebna poslastica koju je moguće jesti odmah! Nemam šta reći osim da su odlični, sočni i primamljivog izgleda. U poslednje vrijeme često pravim mafine i ovi će ući u izbor onih koje često ponavljam i prilagođavam. Već sam isplanirala da im sledeći put dodam maline. Nešto mi se čini da će biti fina kombinacija.

Čokoladni mafini

Ako volite mafine, vjerujem da će vam se dopasti, a recept možete vidjeti ovdje .


Crumble od rabarbare i jagoda

Znam da je čudno i neočekivano da u ovo doba godine pravim nešto sa ovom neobičnom biljkom zanimljive boje, ali dogodilo se da sam imala jedno pakovanje u zamrzivaču i onda sam pomislila da bih to mogla iskoristiti. Zapravo, nemilice sam je kupovala dok je bila sezona i onda sam zamrzavala ono što ne uspijem da potrošim, sa ciljem da se na to ne čeka dugo. Međutim, dočekali smo ovaj recept u januaru! :)

Krambl od rabarbare i jagoda

Jagode i rabarbara su nepogrešiva kombinacija, a samo tijesto ili krambl je veoma slično onom koje i sama pravim, uz dodatak ovsenih pahuljica. Željela sam da isprobam i tu verziju i veoma nam se dopalo. Pošto je voće mrznuto, mislim da je pustilo malo više soka, pa kao što možete vidjeti, malo je prošaralo i kalup za tart...

Ako volite ovu kombinaciju voća, predlažem vam da pogledate originalan recept , a onda da sačekate još koji mjesec i isprobate! :)

Crumble od rabarbara i jagoda

Dakle, kao što možete vidjeti, ja sam ostala veoma zadovoljna svim onim što sam isprobala, iako sam sigurna da ću nastaviti sa svim onim sa liste. Tu su, prije svega njemački seljački hljeb, za koji je potrebno izdvojiti malo više vremena; zatim perece, đevreci:) i slani krekeri. Očigledno je da sam luda za pecivima!

Moja preporuka je da svratite do divnog Milkicinog bloga, napravite listu stvari za isprobavanje i uživate! Igrajte se FBI rukavica!