Šta da vam kažem, mnogo čokoladna torta! Ma baš đavolski dobra! - subjektivan doživljaj većeg broja ljudi.:) Dovoljno je da vam kažem da je kod nas u kući poznata pod imenom čokoladno čokoladna torta!

Devil's Food Cake, "đavolova" ili "grešna" torta je vrlo vrlo čokoladna poslastica, napravljena od nekoliko slojeva (najčešće dva) veoma sočnog, ali istovremeno i vazdušastog biskvita i savršeno kremastog čokoladnog krema. Tipično je američka torta, nastala početkom 20. vijeka u SAD-u, a recept je prvi put objavljen 1902. godine u knjizi "Mrs. Rorer's New Cook book" (Sarah Tyson Rorer).

Savršeno čokoladna torta (Devil's Food Cake)

Kako mnogi tvrde, ova poslastica je nastala kao suprotnost ranije nastaloj i popularnoj torti pod imenom "Angel's Food Cake". Ne zna se tačno kako je došlo do tog poređenja, uzimajući u obzir da je ova druga veoma vazdušasta i lagana bijela biskvitna poslastica bez ikakvih preliva ili kremova.

Od kad je recept za ovu tortu počeo da se pojavljuje u američkim kuvarima do danas, prošao je kroz razne faze i varijacije. Devil's Food se razlikovala od uobičajene čokoladne torte po tome što je u sebi sadržala veću količinu čokolade, nekad čak i duplo veću. U kasnijim receptima, čokolada koja je korišćena i za biskvitni dio, sve češće se počela zamjenjivati gorkim kakaom.

Malo sam švrljala i zapazila da se recepti zaista dosta razlikuju među sobom. Prije svega, da bi biskviti bili tako sočni, po nekim receptima se koristi mlijeko, po drugim ključala voda, kao u Najdželinoj verziji ove torte, dok se u mnogim novijim verzijama često pominje kafa ili kombinacija kafe i mlijeka.

Čokoladna torta

Ne zna se tačno porijeklo naziva ove poslastice, ali vjerovatno potpada pod naziv "grešna hrana" (devil's food) upravo zbog toga što je veoma kalorična, čokoladna, kremasta i ukusna, prosto "zove na grijeh", da tako kažem! Inače, u engleskom jeziku pridjev "devil's" (đavolski ili đavolji), ukoliko se koristi uz naziv neke hrane, obično govori o tome da je veoma ljuta ili začinjena.

Čokoladna torta (Devil's Food Cake)

Što se tiče recepta, kao i obično, potvrđujem da su recepti ovog autora savršeno precizni i da skoro nema nikakve potrebe za izmjenama ili dodatnim objašnjenjima. Za nijansu sam smanjila količinu šećera (što najčešće i radim), a pošto sam tortu pravila nekoliko puta do sad, malo sam eksperimentisala sa čokoladnim kremom. Na kraju sam zaključila da je najbolja verzija ova koju vam ovdje ostavljam. Ako niste ljubitelj baš gorke čokolade, predlažem onu sa oko 50% kakao djelova. Prvi put kad sam pravila ovu tortu, koristila sam gorku, i za moj ukus, to je bilo prejako. Takođe, krem možete praviti sa vodom ili slatkom pavlakom. Naravno, isprobala sam obje verzije (da, to sam ja :)) i za ubuduće se odlučila za kaloričniju (dakle pavlaka)... Kad već uživamo, neka doživljaj bude potpun! :)

Veoma čokoladna torta

Recept

Čokoladno čokoladna torta (Devil's Food Cake)

po receptu sa bloga David Lebovitz
Veoma čokoladna torta Američki klasik, jedna od najpoznatijih čokoladnih torti, izuzetno sočna, kremasta i ukusna. Da, to je ona što "navodi na grijeh"! :)
  • vrijeme pripreme: 45'
  • vrijeme pečenja: 25' + (25')
  • ukupno vrijeme: 1h10' + (25')
  • količina za 12-14 služenja

Sastojci

za biskvite
  • 65g kakao praha (gorkog)
  • 190g brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • kašičica sode bikarbone
  • 1/4 kašičice praška za pecivo
  • 120ml kafe ili vode*
  • 120ml mlijeka
  • 115g putera sobne temperature
  • 250g šećera
  • 2 jaja sobne temperature
za čokoladni krem
  • 280g čokolade (preko 45% kakao djelova)*
  • 120ml slatke pavlake/vrhnja (ili vode)*
  • 170g putera

Postupak

Biskviti
  1. Postavite rešetku pri sredini rerne i zagrijte je na 175°C. Ukoliko imate dvije tepsije pomjerljivih ivica prečnika 23cm, premažite ih puterom, a dno prekrijte papirom za pečenje. Ako imate samo jednu (kao ja), onda unaprijed izrežite još jedan krug papira koji će vam biti potreban za drugi biskvit.
  2. Prosijte zajedno brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i so.
  3. U jednoj šolji spojite kafu ili vodu (u zavisnosti od toga za šta ste se odlučili) i mlijeko. Jaja prospite u zasebnu posudu, da bi vam bilo lakše da ih dodate smjesi dok mutite.
  4. U činiju za mućenje stavite omekšali puter i šećer. Mutite mikserom oko 5 minuta, dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
  5. Dodavajte jedno po jedno jaje, ali tako da prethodno bude dobro sjedinjeno sa puterom i šećerom.
  6. Dok mutite najslabijom jačinom miksera (a odavde možete koristiti i samo ručnu mutilicu), dodajte polovinu prosijanih suvih sastojaka. Zatim dodajte kafu i mlijeko, a na kraju, ostatak suvih sastojaka.
  7. Podijelite smjesu u dvije tepsije i stavite da se peku. Ako imate samo jednu, onda je kutlačom podijelite na dva jednaka dijela, jedan sipajte direktno u tepsiju, a drugi u neku čistu činiju.*
  8. Pecite oko 25-30 minuta, na 175°C bez ventilatora, a provjerite da li su gotovi tako što ih probodete čačkalicom i ako bude čista, biskviti su pečeni. Kad prvi bude gotov, sačekajte 2-3 minuta, sklonite obod i uz pomoć tanjira okrenite biskvit. Odmah sklonite papir i opet ga okrenite i ostavite da se ohladi. Malo očistite obod kalupa papirnim ubrusom ili salvetom, opet premažite lagano puterom i obložite dno kalupa papirom. Prelijte preostali dio umućene smjese i pecite.
  9. Ostavite ih da se sasvim ohlade prije premazivanja čokoladnim kremom.
Čokoladni krem
  1. Pošto je potrebno da i krem bude ohlađen za premazivanje, onda je najbolje da ga već u toku pečenje biskvita napravite.
  2. Isjeckajte čokoladu i zajedno sa slatkom pavlakom (onom za mućenje, koja je masnija i kremastija ili onom neutralnom za kuvanje) stavite da se istopite na pari (posudu sa čokoladom stavite na šerpu u kojoj lagano ključa voda, ali pazite da je voda ne dodiruje). Miješajte povremeno dok se sasvim ne istopi i sklonite sa šerpe sa vodom.
  3. Ubacite na kockice narezan puter i miješajte lagano dok se sasvim ne istopi. Krem ostavite da se ohladi dok ne bude takve teksture da se može fino premazivati. U originalnom receptu piše da je to oko sat vremena na sobnoj temperaturi, ali ja ga obično ubacim u frižider na 20-ak minuta i bude u redu.
Oblikovanje torte
  1. Na tanjir za služenje stavite jedan biskvit, a zatim obod tanjira obložite trakama papira za pečenje koje ste unaprijed isjekli i podvucite ih malo ispod biskvita.
  2. Nešto više od jedne trećine krema premažite preko prvog, a zatim na njega pažljivo spustite i drugi biskvit. Ostatak krema premažite preko i sa strana torte. Ne morate se truditi da krem bude savršeno ravan, mislim da je baš čar u tome da bude onako "zamazan".
Čuvanje i služenje torte
  1. Dejvid kaže da je ova čokoladna torta najbolja kad se drži na sobnoj temperaturi ( frižider isušuje biskvit), ali u najvećem dijelu godine, meni to zvuči neizvodljivo zbog toplote u stanu. Pa tako, kod mene stoji u frižideru, ali se trudim da je uvijek izvučem najmanje 20-30 minuta ranije da bi se malo ugrijala i postala kremastija. Znate već, čokolada je najukusnija kad nije hladna, ili čak kad je istopljena! Služite je istog dana, a odlično će se održati i nekoliko narednih.
  2. Po želji, možete umutiti slatku pavlaku sa vrlo malo šećera u prahu i služiti uz tortu.

Napomene

  • Za biskvite možete koristiti kafu ili vodu, po vašem izboru. Ja sam koristila jaku filter kafu, a mislim da bi odlična bila i instant, naročito ako je instant espresso.
  • Nemojte pokušavati da biskvit pečete izjedna, a da ga kasnije samo podijelite na dva uzdužna dijela. Kad sam prvi put pravila ovu tortu bila sam sigurna da neće biti problema (naivno od mene!), ali bisvit je duugo bio u pećnici - nije bio gotov iznutra, a spolja je skoro pregoreo. Bila je i dalje ukusna, ali smatram to velikim i bespotrebnim rizikom. Drugi dio umućene smjese bude sasvim u redu i ne smeta da malo sačeka da dođe na red za pečenje (ali to ipak uradite odmah po pečenju prvog, jer se u smjesi nalazi soda koja brzo počne da reaguje). Naravno, ako imate dva kalupa, to je tek idealna situacija.
  • Izbor čokolade! Predlažem da koristite neku koja je polu-gorka (dakle, oko 45-50%) ili gorku čokoladu (recimo 70-75% kakao djelova). Kada sam prvi put pravila ovu tortu koristila sam gorku (75%) i za mene je to bilo prejako (ja sam od onih koji vole mliječnu čokoladu :)). Sad najčešće koristim čokoladu od 55% kakao djelova.
  • Prilikom pravljenja čokoladnog krema, pavlaku možete zamijeniti običnom vodom - ova čokoladna torta je sama po sebi veoma bogata, pa nije loše malo smanjiti kalorije. Međutim, ja sam isprobala obje varijante i glasam za pavlaku. Bude kremastije i ukusnije.
  • Jedna važna napomena vezano za veličinu tepsije: molim vas, nemojte koristiti kalup većeg prečnika od 23cm! Ukoliko jeste većeg prečnika, ili povećajte dozu srazmjerno veličini ili vodite računa o dužini pečenja biskvita - u tom slučaju će torta biti niža, ali ukoliko je prepečete, dodatno će biti i suva. Možda zvuči glupo što vas napominjem na ovo, ali ova torta je zaista odličnih mjera i važno je da se pridržavate tih sitnih uputstava.
Čokoladni kolač

Nadam se da sam uspjela da vas zainteresujem da isprobate ovu poznatu američku čokoladnu tortu! Ako jesam, i ako isprobate (po ovom ili nekom drugom receptu), da bih zadovoljila svoju radoznalost, zamoliću vas za utiske! ;)

Veoma čokoladna torta (Devil's Food Cake)