Nekoliko riječi o šargarepi kroz vjekove, odgovor na pitanje koje boje su bile prve šargarepe i jedan vrlo jednostavan recept!

Prije par godina sam saznala jednu vrlo neobičnu i, do tad, nezamislivu stvar: šargarepe postoje u nekoliko boja! Tu ne mislim na one narandžaste iz bašte među kojima se ponekad nađe i neka bijela! Ovo je mnogo šarenije!:)

U jednoj emisiji italijanskog kviza Želite li da postanete milioner?, postavljeno je pitanje: "Koje boje su bile prve šargarepe?" Ne sjećam se ostalih ponuđenih odgovora, ali jedan je bio: "ljubičaste"!

Pečena šargarepa

Naravno da sam to odmah isključila. Ipak, kako se radilo o pozamašnoj svoti, trebalo je da znam da je neki zez!

Prve šargarepe jesu bile ljubičaste! Da li vi vjerujete u to?! Narandžaste su najnovije, nastale tek u 17. vijeku i to zahvaljujući čovjekovom uticaju. Danas, skoro da druge ne možemo ni vidjeti!

Nedavno sam imala sreću, pronašla ih u više boja i ispekla baš kao što bih to uradila i sa "običnim"! Morate priznati da su ovako raznobojne, ipak, mnogo simpatičnije!

Malo sam istraživala, pa ako ste radoznali, pročitajte pričicu o istoriji šargarepe i o tome kako je došlo do tako drastičnih promjena. Odmah ispod možete pronaći i recept!

Kratka istorija šargarepe

Prve, divlje šargerepe najvjerovatnije potiču sa prostora Irana i Avganistana. Selektivnim uzgojem tokom vjekova, divlje šargarepe, koje su bile male, drvenaste teksture, gorke, tankog i duguljastog korjena, su kultivisanjem dovedene do današnjeg izgleda - sočan, svjež i sladak jestivi korjen. Od divljih šargarepa se koristilo aromatično lišće i sjemenke, ali samo u medicinske svrhe.

Raznobojne šargarepe

Smatra se da "moderne", ili prve uzgajane šargarepe, takođe potiču iz Avganistana i da su ih Mavari, preko Španije, prenijeli u Evropu u 11. ili 12. vijeku. No, ono što je najzanimljivije i najneobičnije, je da su prve šargarepe, zapravo sve šargarepe do 17. vijeka, bile najčešće ljubičaste boje, ali i bijele i žute! Dakle, ni pomena o današnjim narandžastim! Ljubičaste i bijele šargarepe i danas rastu u Avganistanu kao divlje, ali tokom vjekova one koje su nam svima dobro poznate, postale su dominantne u svijetu.

Oljuštene raznobojne šargarepe

Kako se to dogodilo? Pa ima mnogo pretpostavki, nagađanja i dokazivanja. Najvjerovatnije je šargarepa današnjeg nastala ukrštanjem kultivisanih bijelih i mutiranih žutih vrsta, zajedno sa nekim divljim vrstama, koje su dosta različitih karakteristika od ovih uzgajanih. Zaslugu za postojanje ovog povrća u obliku koji danas poznajemo, većinom pripisuju holandskim uzgajivačima koji su, u 17. vijeku, nastavili sa istraživanjem da bi dobili slađu i sočniju biljku, koja bi davala veće prinose.

Sa druge strane, prema nekim tvrdnjama, ovakva šargarepa je nastala u 17. vijeku iz čisto političkih razloga. Smatra se da su holandski uzgajivači uspjeli da je dovedu do narandžaste boje i posvete Vilemu Oranskom (William of Orange) koji je bio vodeća figura u borbi za holandsku nezavisnost od Španije. Za ovakve tvrdnje ne postoje dokumentovani dokazi!

Oguljene šarene šargarepe

Uzgred, svi znamo da je ovo povrće veoma zdravo i da su nam oduvijek govorili da moramo grickati šargarepu da bismo imali dobar vid! Pa nije to samo puki mit! Veoma je bogata β-karotenom, što se u organizmu uglavnom apsorbuje kao vitamin A i od velikog je značaja za očuvanje vida. Šargarepa je takođe vrlo bogata vlaknima i antioksidantima.

Gledajte na ovaj recept kao na instrukcije kako da napravite sasvim običnu pečenu šargarepu koja je predivnog slatkastog ukusa, kojem kontrast daju krupna zrnca soli. Moram reći da mi je oduvijek favorit bila dinstana šargarepa sa bijelim lukom, lovorom i peršunom (ne znam zašto volim baš tu kombinciju, ali volim), ali čini mi se da je ovako pečena na dobrom putu da zauzme tu poziciju!

Pečena mrkva

Moji utisci o ovim šarenim povrćkicama su ovakvi: razlika u ukusu postoji (makar kod ovih koje sam ja kupila) - najukusnije i najslađe su bile narandžaste, najmanje ukusne žute, a najzanimljivije ljubičaste. Kad se ove poslednje operu i oljušte, nevjerovatno podsjećaju na cveklu. Ako vas baš zanima, bojaju ruke! Po onome što sam pročitala, ljubičasta šargarepa bi trebalo da ima najviše ukusa, da bude najslađa, ali nije. Osim po izgledu, i ukusom podsjeća na cveklu, ali recimo neku iz staklenika - dakle ne dovoljno cveklastu! Ali i dalje stojim iza toga da je predivnog izgleda i kad naletim na nju, opet ću je kupiti! Možda drugi primerci budu stvarno najukusniji! :)

Pečena raznobojna mrkva

Recept

Pečena šargarepa sa bijelim lukom i začinima

Pečena šargarepa Jednostavno spremljena pečena šargarepa sa bijelim lukom i začinima, fantastična kao prilog ili kao glavno vegetarijansko jelo.
  • vrijeme pripreme: 10'
  • vrijeme pečenja: 35'
  • ukupno vrijeme: 45'
  • potrebno je 3-4 šargarepe po osobi

Sastojci

  • šargarepa*
  • bijeli luk*
  • krupna morska so
  • suvi začini po izboru (timijan, mirođija, provansalska mješavina)
  • maslinovo ulje

Postupak

Priprema i pečenje šargarepe
  1. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  2. Šargarepu operite i oljuštite - doza je otprilike tri po osobi (ako je spremate kao glavno jelo, računajte na malo više). U zavisnosti od veličine, odlučite da li ćete je isjeći na nekoliko djelova ili je ostaviti ucijelo. Ako su plodovi mladi, ostavite ih izjedna, jer se ionako brzo ispeku, a finije izgleda.
  3. Poslažite šargarepu u pleh. Dodajte nekoliko neočišćenih čenova bijelog luka. Ukoliko su šargerepe krupne ili ćete ih peći ucijelo - što će trajati malo duže - najbolje je da čitavu glavicu luka ostavite ucijelo. Fantastičan način za pečenje bijelog luka je da najprije nožem uklonite donji dio, tako da skinete samo vrh čenova. Zatim ga naopačke stavite na al foliju - odsječeni djelovi gore. Pospite ih krupnom solju, prelijte maslinovim uljem i dobro zatvorite. Stavite u pleh i pecite zajedno sa šargarepom.
  4. Povrće pospite krupnom solju, začinima po želji i prelijte maslinovim uljem. Dobro utrljajte rukama, da šargarepa bude sasvim obložena.
  5. Pecite ih oko 35-40 minuta ako je krupna ili oko 25 minuta, ako ste šargarepu isjekli na komade. Gotova je kad porumeni i omekša tako da je možete probosti viljuškom.
Predlozi za služenje
  1. Prenesite još toplu šargarepu u činiju za služenje. Istisnite sadržaj (sad već kremastu pastu) iz čenova luka, malo izmiješajte sa maslinovim uljem i po želji, pospite preko šargarepe. U suprotnom, služite u zasebnoj činijici, pa ko voli... Probajte povrće i po potrebi, još malo pospite pahuljicama morske soli - to će dati savršen kontrast slatkasom ukusu šargarepe.
  2. Možete je služiti kao prilog ili salatu, ali i kao glavno vegetarijansko jelo uz neki kiselkastiji sir i bulgur, couscous ili pirinač pripremljen na puteru.

Napomene

  • Vrijeme pripreme će zavisiti od veličine povrćki i od toga da li ste ih isjekli na jednake djelove ili ostavili ucijelo. Ako vam se žuri, najbolje je isjeći ih i onda provjeravati već nakon 20-25 minuta.
  • Ako će vrijeme pečenja biti kraće, odvojite čenove bijelog luka, ubacite ih između šargarepica i zajedno prelijte maslinovim uljem i utrljajte začine. Ukoliko su šargerepe krupne i pečete ih ucijelo, da ne bi luk pregoreo, najbolje je da glavice pečete ucijelo kako je opisano u instrukcijama gore.
  • Veoma je zanimljivo i raznobojno koristiti šargarepe u različitim bojama, ali svi znamo da nam to nije baš često (ili uopšte) dostupno, tako da računajte da je ovaj recept za pripremu naše uobičajene narandžaste šargarepice. Ionako je, kad se radi o ovim primjercima koje sam ja imala, dobila najbolje ocjene! :)
Raznobojna šargarepa

Izvori koji su mi poslužili za pisanje ovog članka:

Wikipedia

World Carrot Museum

Carrots Used to be Purple before the 17th century

Why are Carrots Orange?