Recept za jedan divan osvježavajući voćni napitak sa malinama i mangom.

Već sam pominjala da je ova vrsta osvježavajućeg i hranljivog napitka postala veoma aktuelna u našoj kući poslednjih mjeseci. Iskreno, ja sam jedna od onih koji rijetko jedu voće u svježem stanju, iako ga besomučno kupujem, jer ne mogu da mu odolim na pijaci. Obično jedva čekam da dođem kući, da pojedem tu mirisnu krušku, jabuku, kajsiju... i na kraju, to stvarno bude i jedini primjerak koji probam od svega toga što sam kupila...

Smoothie sa malinama i mangom

Pošto ne živim više sa mamom koja nasjecka voće i nosi tanjirić za mnom po kući, smoothie je preuzeo ulogu glavnog i odgovornog za moj zdrav život!

Dakle, da biste napravili ovu mućkalicu, potreban vam je blender, mlijeko, jogurt ili biljno mlijeko - bademovo, pirinčano, ovseno, sojino, zatim voće, orašasti plodovi ili neke pahuljice (ovsene, ražane...) i 5 minuta.

U ovom slučaju sam koristila mango, iako znam da to nije voće koje je često u upotrebi kod nas. Možete ga zamijeniti ananasom, jer vam je obično potrebno neko slatko voće kao baza. Kao što ću ponoviti u odjeljku sa receptom, trudim se da uvijek u zamrzivaču imam mrznute banane, ananas i mango, jer su, zbog svoje slatkoće, odličan izbor koji se fino kombinuje sa mnogim drugim vrstama voća i povrća.

Voćni napitak od malina i manga

Imam u planu da napišem jedan opširan tekst o mojim omiljenim kombinacijama i da vam predložim neke trikove koji će omogućiti da smoothie možete napraviti kad god poželite, a da ne morate obavezno prije toga ići u kupovinu. Samo ću napomenuti da to mrznuto voće daje dodatnu svježinu i gustinu koja donekle podsjeća na šejkove, a da ne morate dodavati led ili sladoled - ovo drugo ima samo malo jaču kalorijsku vrijednost, inače je vrlo ukusno:).

Pomenuti tekst je napisan! Veoma je opširan i u njemu sam se osvrnula na sve detalje koje smatram važnim i koje sam naučila za sve ovo vrijeme uvježbavanja :) i čestog pravljenja raznoraznih napitaka ovog tipa! Klik na tekst: kako napraviti dobar smoothie?!

Recept

Smoothie sa malinama i mangom

Smuti sa malina i mangom Osvježavajući i veoma ukusan voćni napitak sa malinama i mangom na mliječnoj bazi, a veoma je ukusan i u vegan verziji sa bademovim, pirinčanim ili sojinim mlijekom.
  • vrijeme pripreme: 10'
  • ukupno vrijeme: 10'
  • količina za 2 osobe*

Sastojci

  • 2,5 dl običnog ili biljnog mlijeka (ili mlijeko + jogurt)*
  • oko 100g manga*
  • oko 70g svježih ili mrznutih malina
  • pola banane (svježe ili zaleđene)
  • 2 kašike mljevenih badema (lješnika, oraha)
  • na vrh kašičice cimeta
  • kašičica meda ili javorovog sirupa (po ukusu)*

Postupak

  1. Ako ne koristite već pripremljeno i zamrznuto voće, operite maline, oljuštite bananu i narežite je na velike kriške. Pripremite i mango, a ako niste sigurni kako da to uradite, pogledajte detaljne instrukcije u mom postu: kako oljuštiti i isjeći mango .
  2. U blender stavite mlijeko (i jogurt), mljevene bademe, a zatim i voće i cimet. Miksajte oko 20-30 sekundi, dok masa ne postane sasvim jednolična.
  3. Probajte i po potrebi, dodajte med ili javorov sirup.

Napomene

  • Po želji, koristite jogurt (1dl) i mlijeko (1,5dl). Za vegan verziju, možete koristiti sojino mlijeko ili jogurt, kao i razne druge vrste biljnog "mlijeka" - bademovo, pirinčano, ovseno...
  • Zbog jednostavnosti pripreme ove vrste napitaka, ja obično imam već pripremljene banane, mango, ananas u zamrzivaču - pripadaju slatkom voću, pa najčešće služi kao "slatkasta" baza. A dodatna pozitivna strana korišćenja mrznutog voća je i svježina koju daje napitku, pa dobijete nešto kao voćni šejk.
  • Najvjerovatnije vam zaslađivač neće biti potreban, jer su banana i mango dovoljno slatki. U svakom slučaju, tek kad umutite smoothie, probajte i ako je potrebno dodajte med ili sirup.
Smoothie od malina i manga

Ako ste raspoloženi za još neku ideju za ovu vrstu voćnih šejkova, pogledajte još neki od recepata za smoothie koji su objavljeni na blogu.