Recept za domaće lazanje od heljdinih kora, dimljenog lososa, brokolija i bešamel sosa sa dinstanim spanaćem i bijelim lukom.

Ovomjesečna domaćica kulinarske igrice Ajme, koliko nas je! je kreativna Ivana sa veoma zanimljivog i informativnog bloga So i biber. Namirnica kojom smo se igrali i koja nam je poslužila kao inspiracija je riba i to riba u svim oblicima - pečena, kuvana, grilovana, čak i sirova. Ja sam se prihvatila eksperimentisanja sa dimljenim lososom!

Lazanje sa dimljenim lososom i povrćem

Zahvaljujući igrici, odlučila sam da malo požurim i ranije od planiranog sprovedem u djelo pripremanje i objavljivanje ovog jela na blogu. Ideja za to postoji već neko vrijeme, a ovo je bio savršen povod.

Možda će vam biti neobična, vjerovatno donekle i odbojna, ideja da sami umijesite i razvučete kore za lazanje, ali uvjeravam vas da vrijedi svakog pokreta i "izgubljenog" trenutka. Domaća pasta nosi sa sobom neku posebnu atmosferu, osjećaj doma, bliskosti i topline...

Ona nekako učini da se osjetite posebno što vam se "tako fino razvuklo tijesto", a i kad nije, opet budete ponosni na sebe zbog hrabrosti da se uhvatite u koštac sa nečim što su oduvijek radile samo italijanske bake i mame... A svi znamo da su one kuvari nad kuvarima! :)

Mislim, znam ja da i kod nas mnoge mame i bake prave tjesteninu za supicu i jeste slično, ali u mom slučaju, pasta fresca vuče sa sobom posebne uspomene i stvara posebnu atmosferu.

Domaće lazanje sa dimljenim lososom i povrćem

Pravljenje te žute lopte tijesta, trud da razvučete najtanji list koji možete, sječenje ili pravljenje raviola, kratko kuvanje, a zatim prelivanje puterom sa bijelim lukom i posipanje čitavom planinom parmezana... ili opet, prelivanje nekim mirisnim domaćim umakom... Pa zvuk zveckanja viljuške po tanjiru... pa "mmm... prava domaća... ma kao u Italiji!". Meni to znači, onako stvarno!

Domaće lazanje sa dimljenim lososom i povrćem

Jasno vam je da sam ja pravi fan italijanske kuhinje, i uopšte kuhinje i kuvanja i uživanja u hrani. A nagrada koju dobijem kroz to "mmmm" ljudi oko stola ne bih nipošto mijenjala. Uzgred, nemam mašinu za pastu - što i nije loše, jer da je imam, vjerovatno ne bih nikad iskoristila snagu svojih mišica za razvijanje! Ako je vi, pak, posjedujete, naravno - iskoristite je i pojednostavite stvari!:)

Ispod dijela sa receptom možete pronaći video u kojem je detaljno prikazan proces pripremanja domaće tjestenine, pa preporučujem da pogledate iako je na italijanskom. U napomenama sam označila na koje djelove videa bi trebalo da obratite pažnju i nadam se da će vam biti od pomoći dok ne smislim neki bolji način.

Samo da se zna, ne kažem da to mljac-mljac za stolom nećete dobiti korišćenjem gotovog tijesta za lazanje... Kupite kore, napravite nadjev, sve poređajte i stavite da se peče i dobićete jedno vrlo ukusno, zanimljivo i ne tako klasično jelo! To svi volimo, zar ne?

Domaće lazanje sa povrćem i dimljenim lososom

U poslednje vrijeme smo vrlo često u "heljda fazi", da se tako izrazim. Pravim sve i svašta. Od paste, preko tartova sa povrćem i pečurkama, krekera, do čokoladnog bezglutenskog kolača i keksa. Vidjećete da sam pastu za lazanje pravila sa brašnom od ove fantastične žitarice i već po neki put potvrđujem da se ukusi odlično uklapaju.

Lazanje od heljdinog brašna sa dimljenim lososom i povrćem

U dijelu sa receptom sam pokušala da obuhvatim sve sitnice i eventualne nedoumice koje se tiču ovog jela, tako da ovdje preskačem dalja pojašnjenja. I molim vas, nemojte da vas dužina opisa postupka uplaši - znate kakva sam ja, želim da izbjegnem situacije u kojima se pitate: "pa šta joj sad to znači, šta da radim sa ovim sosom, da li da mutim mikserom ili varjačom...?". To što je recept kilometarski, ni najmanje ne znači da je komplikovan ili da morate odvojiti pola dana da napravite jelo. Dajte mu priliku! :)

Homemade lazanja sa dimljenim lososom i povrćem

A jeste li znali da je idealna debljina razvijenog tijesta za pastu pola milimetra?! Čisto da vas obavijestim! :)

Recept

Lazanje od heljde sa dimljenim lososom i povrćem

Domaće lazanje sa dimljenim lososom i povrćem Lazanje od ručno pravljenih kora sa heljdinim brašnom, u zanimljivoj i neobičnoj kombinaciji sa dimljenim lososom, obarenim brokolijem i bešamel sosom sa dinstanim spanaćem i bijelim lukom.
  • vrijeme pripreme: 1h25'
  • vrijeme pečenja: 35'
  • ukupno vrijeme: 2h
  • količina za 4-5 osoba

Sastojci

za domaće lazanje
  • 3 jaja*
  • 150g bijelog brašna (mekog)
  • 150g heljdinog brašna
  • prstohvat soli
za bešamel sos sa spanaćem
  • 250g svježeg spanaća
  • čen bijelog luka
  • kašika maslinovog ulja
  • 35g putera
  • 35g brašna
  • 220ml mlijeka*
  • 300ml povrtnog bujona ili vode*
  • so, biber
  • na vrh kašičice muskatnog oraščića (proizvoljno)
  • oko 100ml kisele pavlake
i još
  • 200g dimljenog lososa
  • jedan veći cvijet brokolija (oko 500g)
  • 2-3 kašike narendanog sira (parmezan ili neki tvrdi sir)

Postupak

Priprema paste
  1. Da biste dobro iskoristili vrijeme, najprije zamijesite tijesto za pastu, a u periodu dok "odmara" pripremite bešamel, povrće i losos.
  2. Na radnoj površini izmiješajte dvije vrste brašna i od njih oblikujte vulkan - ostavite prazan prostor u sredini i podignite ivice. U unutrašnji dio prospite cijela jaja i dodajte prstohvat soli. Viljuškom lagano mutite jaja i dodavajte malo po malo brašna dok smjesa ne bude dovoljno gusta da se ne razliva. Zatim sve spojite prstima dok se ne formira tijesto. Na početku će biti veoma sipkavo, ali malo po malo će se čitava količina brašna "zalijepiti". Ako je i dalje veoma suvo i sipkavo, dodajte malčice vode ili ako je pretjerano mekano, posipajte po malo brašnom. Kad ste formirali takvo tijesto, slijedi zanimljiviji dio: miješenje! Potrebno je mijesiti tijesto rukama dok ne osjetite da je postalo vrlo elastično. To će trajati oko 15 minuta, tako da bi bilo bolje da imate snažne mišice! Istina je da je uglavnom u pitanju tehnika, ali ja se ipak pošteno umorim! :)*
  3. Od tijesta formirajte loptu, umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru na najmanje pola sata. Za to vrijeme pripremite sve ostalo potrebno za formiranje lazanje.
Bešamel sa spanaćem
  1. Dobro operite i isjeckajte spanać. Oljuštite jedan veći čen bijelog luka, sitno isjeckajte i zajedno sa kašičicom maslinovog ulja stavite u dublji tiganj. Uključite ringlu i kad luk počne da miriše (ali prije nego što počne da žuti), dodajte spanać, posolite malo morskom solju i poklopite na minut. Vidjećete da je spanać već počeo da klone, ali i da se već nakupila tečnost na dnu. Otklopite i uz povremeno miješanje, pustite da tečnost ispari. Sklonite sa vatre. Umjesto ovog načina pripreme spanaća, možete zasebno obariti listove, a kasnije ih samo dodati malo proprženom bijelom luku.
  2. U šerpu ubacite puter i brašno za bešamel sos. Stalno miješajte da ne bi ostale grumuljice brašna. Kad vidite da je brašno fino proprženo, ali i dalje bijelo, dodajte vrlo toplu ili skoro ključalu tečnost - mlijeko ili kombinaciju mlijeka i temeljca ili vode. Dok sipate, brzim pokretima miješajte da bi sos ostao gladak. Neprestano miješajte do ključanja. Dodajte so, biber i prstohvat muskatnog orašćica (proizvoljno). Kuvajte na tihoj vatri još nekoliko minuta dok se sos ne zgusne toliko da kad podignete varjaču ili mutilicu, sa nje teče skoro neisprekidan tanak mlaz.*
  3. Kad je sos gotov, dodajte spanać, dobro izmiješajte, probajte da li su ukusi po vašem ukusu i ostavite sa strane. Vodite računa da je dimljeni losos slan i nemojte presoliti ostale sastojke.
Ostali sastojci potrebni za formiranje lazanje
  1. Brokoli izdijelite na cvjetiće i dobro operite (ja ih obično ubacim u činiju napunjenu hladnom vodom i ostavim da stoje nekoliko minuta). Obarite ih u ključaloj posoljenoj vodi (oko 3-4 minuta) ili na pari (5-6 minuta). Odmah zatim cvjetiće uronite u veoma hladnu vodu na kratko (da se zaustavi proces kuvanja i da bi se održala jarka boja), a zatim procijedite. Isjeckajte na pljosnate komade da bi ih mogli složiti u jednom redu.
  2. Dimljeni losos isjeckajte na prutiće.
  3. U bešamel sa spanaćem dodajte oko 100ml kisele pavlake i izmiješajte da se sve fino sastavi.
Razvlačenje paste
  1. Kad ste sve pripremili, razvijte pastu. Ukoliko imate mašinu za razvlačenje i oblikovanje paste, iskoristite je ili u suprotnom, iskoristite vještinu svojih ruku i oklagiju!*
  2. Tijesto je vjerovatno najlakše podijeliti na dva dijela i raditi sa manjom količinom. Oslobodite sebi dovoljno radnog prostora i posipajući stalno brašnom, pokušajte da što tanje razvučete tijesto. Oklagijom uvijek razvlačite od sebe ka naprijed, i svako malo okrenite tijesto za jednu četvrtinu kruga. Dakle, kad to radite ručno, razvijate tijesto u krug, a kasnije ćete ga isjeći na željenu veličinu. U napomenama sam uputila na video u kome možete vidjeti način pravljena i ručnog razvijanja paste i ako nemate iskustva, preporučujem da pogledate. Pastu bi trebalo razviti na pola milimetra debljine, ali zbog heljdinog brašna, tijesto je manje elastično, pa se zadovoljite i ne tako savršenim izgledom. Heljdino brašno koje koristim je veoma sitno mljeveno, pa ako koristite krupnije, vjerovatno će pasta ostati deblja.
  3. Izrežite listove paste da manje više budu veličine tepsije ili činije u kojoj ćete slagati. Moja je manje-više veličine 20x30cm i imala sam pet redova paste. Moram priznati da mi je ovog puta ostalo viška (za jedan nagradni ručak - za mene samo), ali bolje da ne fali! :)
Slaganje i pečenje lazanje
  1. Za slaganje lazanje, računajte da vam je potrebno pet redova tijesta, po četiri reda brokolija, lososa i opet pet redova bešamela (od jednog ćete uzeti kašiku za dno tepsije). Zagrijte rernu na 190°C.
  2. Tepsiju ili činiju ovlaš premažite puterom. Na dno stavite kašiku bešamel sosa, a zatim složite prvi red paste. Premažite sosom, pobacajte prutiće lososa i posložite četvrtinu nasjeckanog brokolija. To ponovite još tri puta, dok ne utrošite brokoli i losos. Staviti poslednji sloj paste, premažite preostalim bešamelom i pospite narendanim sirom.
  3. Pecite oko 30-35 minuta, dok odozgo ne postane fine žute boje. Ostavite da se odmori 10-ak minuta i služite toplo. Lazanja je odlična i sledećeg dana, pa čak i hladna za nas velike ljubitelje! :)

Napomene

  • Detaljnija uputstva za ručno pravljenje i razvijanje paste, možete pogledati u videu na sajtu Giallo zafferano, gdje je detaljno objašnjen proces formiranja tijesta (00:45), zatim pokreti miješenja (03:00) i način razvijanja tijesta oklagijom (03:45). Video je na italijanskom, ali uz ono što sam u postupku objasnila, i prateći djelove videa koji objašnjavaju gore navedeno, trebalo bi da se snađete i shvatite sve i bez razumijevanja jezika. Možete ga pronaći i ispod recepta.
  • Ukoliko koristite gotovu pastu, preporučujem onu sa jajima ili još bolje svježu ako je možete pronaći. Ima više ukusa od običnih, suvih listova za lazanju. Ukoliko, ipak, koristite suvu pastu, povećajte količinu bešamela za trećinu da bi pasta bila dovoljno sočna.
  • Bešamel (Béchamel sauce) ili bijeli sos je jedan od osnovnih francuskih soseva na bazi proprženog brašna na puteru uz dodatak mlijeka, a zatim i začina: so, bijeli biber, a nekad i muskatni orašćić. Njegova gustina varira u zavisnosti od načina upotrebe, pa tako, možete sami prilagoditi količinu brašna i putera (koja bi trebalo da bude ista) i tečnosti. Ja najčešće dio mlijeka zamijenim temeljcem (supom), a nekad i običnom vodom. U ovom slučaju, voda je sasvim u redu, jer je lazanja prepuna izraženih ukusa, tako da ukus bešamela ostaje dosta neutralan da bi se razlika osjetila. Dok pravite sos, ukoliko se dogodi da ostanu mali komadići nerastvorenog brašna, najbolje je procijediti sos kroz sitnu cjediljku dok je još uvijek topao.
Lazanje od heljde sa lososom i povrćem

I za kraj vam ostavljam video na koji sam uputila u receptu i za koji vjerujem da će vam biti od koristi:

Ako ste naišli na neki video ili detaljan opis pravljenja domaće paste na našem jeziku, molim vas, obavijestite me u komentarima. Ja nisam uspjela!

A da li se i vi ponekad uhvatite u koštac sa miješenjem i razvlačenjem? Ili je ipak gotova mnogo "zgodnija"?