Zavirila sam u jednu vrlo bogatu kuhinju...

Kraj je oktobra i skoro da smo stigli do kraja perida predviđenog za istraživanje vrlo raznovrsnog bloga Cooking with Zokie. Naime, u okviru igrice za gastro blogere FBI rukavice, koju je osmislila Maja sa bloga Cooks and Bakes, mnogi od nas su detaljno istražili blog koji piše veoma kreativna gospođa Zorica.

Moram priznati da se ja nisam baš proslavila kao detektiv u okviru ovog kruga. U septembru prosto nisam uspijevala da se dovoljno bavim blogosferom, a oktobar je prošao dok sam trepnula... Nisam čak pošteno ni isplanirala isprobavanje, a da ne govorimo o tome da sam se zaustavila na samo dva recepta. Naravno, daleko od toga da ne planiram da nastavim istraživanje... :)

Ukratno, moji utisci su veoma pozitivni. Ne govorim ovdje o isprobanim receptima, koji uistinu i jesu odlični, nego onako... o sveukupnom doživljaju. Zorica, odnosno Pomoravka je jedna veoma zanimljiva i kreativna dama, koja uživa u malim stvarima. Očigledno je da živi ispunjena ljubavlju prema svojoj porodici, prijateljima, kuvanju, baštovanstvu, putovanjima i uopšte lijepim stvarima. Sve to sam zaključila u ovom kratkom periodu, jer nažalost, autorku bloga nisam dovoljno poznavala od ranije - tu mislim na virtuelno poznavanje. U svakom slučaju, ono što sam vidjela, pročitala i isprobala, ostavilo je vrlo pozitivan utisak na mene i sigurna sam da njen blog ulazi u listu onih koje redovno pratim...

Kao što sam pomenula, do sad sam isprobala samo dva recepta, ali planiranih je bilo značajno više. Kad svratite kod nje, vidjećete da je teško kratko se zadržati. Samo u ovom trenutku na blogu ima preko 500 recepata... Shvatate?!

Pull-apart hljeb sa sirom i spanaćem

Savršeno mekano pecivo punjeno spanaćem, feta sirom i rikotom...

Pull-apart hljeb sa spanaćem i sirom

Oduvijek su me oduševljavali ti "pull-apart" hljebovi, što slani, što slatki! Proces pravljenja je veoma jednostavan, ali ako ste poput mene i odlažete dok jednom ne budete imali dovoljno vremena, moram vam reći da je to opravdanje stvarno neosnovano. Zamijesite tijesto, ostavite da nadolazi, nešto malo sredite po kući ili pročitate poglavlje knjige, vratite se u kuhinju da napravite nadjev i dođe vrijeme da razvučete tijesto i napravite svoj hljeb...

Recept je zaista odličan i precizan, ali sam se ja malo začitala i ostavila tijesto da duže nadolazi nego što bi bilo potrebno... Nego, ako to zanemarimo... hljeb je bio pun pogodak! Sve u svemu, punjenje je bogato i pecivo je samo po sebi dovoljno kao obrok... Makar je tako kod nas! Hljeb je veoma mekan, najbolji blago topao, a odličan je i hladan - i to sjutradan!

Povuci-potegni hljeb sa spanaćem i sirom

Sigurna sam da ste se zainteresovali posle ovoliko pohvala, pa bolje da požurite po originalan recept! :)

Najsočniji kolač od šljiva

Sam naziv dovoljno govori! Vrlo sočan voćni kolač starinskog tipa. Sigurno svi imate neki takav biskvitni, žuti kolač koji pravite za sezonskim voćem: šljive, višnje, maline, breskve...

Naravno, imam i ja, ali znate šta je fantastično? To što je ovo najbrži "običan" biskvitni kolač sa voćem...

Najsočniji kolač od šljiva

Pravi se tako što stavite jaja, šećer i vanilu u činiju i na kratko umutite ručnom mutilicom. Dakle, nema miksera! A onda u to dodate istopljen puter, a zatim i brašno sa praškom za pecivo i izmiješate. Prespete gotovu smjesu u tepsiju, preko pobacate pripremljeno voće i pečete... Meni to vrijedi, pa čak i da recept nije savršen! Ali ovaj jeste! Vrlo sočan kolač, ali ono što mu daje poseban šarm je miris vanile i narendane limunove kore...

Sočni voćni kolač

Za svaku preporuku! Skoknite po recept kod Zorice na blog!


Vidjeli ste da su moji utisci veoma pozitivni, a namjera mi je bila da napravim makar još nekoliko stvari od kojih se posebno ističe nešto kao štrudla sa orasima, objavljena pod nazivom Dedini brkovi. Javiću vam utiske naknadno! :)

Da ne zaboravim, Zoricu i njene recepte možete pronaći i na sajtu Coolinarika gdje ima svoju prilično bogatu stranu i čini mi se da se tamo može otkriti još štašta fino! :)