Recept za brzinski hljeb sa već gotovim sosom od jabuka, orašastim plodovima, sušenim voćem i cimetom. Skoro da ne mogu da zamislim ukusniji doručak.

U prethodnom postu sam pisala o tome kako da sami napravite sos od jabuka, a zatim i kako da ga čuvate i iskoristite na raznorazne načine. Veoma je korisno imati ovaj sos u kuhinji, jer ćete uvijek imati voćni namaz ili voćni dodatak za poslastice, smoothie ili egzotični prilog uz pečeno meso! :)

Slatki hljeb sa sosom od jabuka

Ovaj voćni hljeb se nevjerovatno jednostavno priprema, a proces se ne razlikuje mnogo od pečenja sasvim običnih mafina.

Potrebne su vam dvije činije - jedna za suve, druga za tečne sastojke i varjača ili ručna mutilica. Izmjerite sastojke, spojite, izmiješajte, ubacite u kalup i stavite da se peče.

Stvarno je tako jednostavno, a dobijete jako sočan i ukusan hljeb sa izraženim mirisom jabuke, cimeta i pečenih lješnika... Odličan doručak ili užina uz šolju tople kafe ili čaja...

Kao što sam rekla, recept je toliko jednostavan da vjerujem da nema potrebe da vas na nešto upozoravam. Vidjećete da sam koristila pečene lješnike i suve šljive, ali izbor ovakvih dodataka je neograničen, tako da je najbolje da ih prilagodite svom ukusu i stanju u špajzu.

Brzi hljeb sa sosom od jabuka

Pored cimeta možete koristiti i neke druge začine, kao što su muskatni orašćić, đumbir, karanfilić ili koristite neku kombinaciju koju volite.

Slatki kruh sa sosom od jabuka

Primijetićete da je hljeb mekan i sočan, a pri tom je količina masnoće svedena na minimum - ja obično koristim puter, mada možete koristiti i ulje. Upravo je sos od jabuka zadužen za takvu finu teksturu i vlažnost tijesta, a da ne pominjemo njegovu ulogu u tome što daje divan voćni ukus. Nešto slično hljebu sa bananama. Do sad nisam kombinovala voće, ali vjerujem da bi se dio sosa mogao zamijeniti veoma zrelom bananom. Sigurna sam da bih u tom slučaju dodala i malo nasjeckane tamne čokolade. Kad isprobam, dopisaću utiske! :)

Hljeb sa jabukama

Hljeb će ostati svjež pet-šest dana (vjerovatno sedmicu), mada će biti u odličnom stanju i ako zamrznete malo deblje narezane parčiće i odleđujete ih po potrebi. Ako nemate unaprijed napravljen sos, nemojte odustati od hljeba! Pogledajte recept kako da napravite sos od jabuka i primijenite ga na količinu potrebnu za hljeb (oko 3 jabuke srednje veličine). Onda više neće biti baš tako "brz", ali jednostavan i ukusan sigurno hoće! :)

Recept

Hljeb sa sosom od jabuka

prilagođen recept sa Joy of Baking
Slatki hljeb sa sosom od jabuka Sočan i vazdušast slatki hljeb sa domaćim sosom od jabuka, cimetom, pečenim lješnicima i suvim voćem. Veoma ukusan doručak ili užina uz šolju kafe ili čaja. Vrlo jednostavno i brzo!
  • vrijeme pripreme: 15'
  • vrijeme pečenja: 50'
  • ukupno vrijeme: 1h05'
  • količina za 1 veknu

Sastojci

suvi sastojci
  • 180g bijelog brašna
  • 80g integralnog pšeničnog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kašičica cimeta
  • 80g krupno sjeckanih pečenih lješnika*
  • 60g suvog voća (šljive, kajsije, brusnice, suvo grožđe)*
mokri sastojci
  • 1 jaje
  • 300g sosa od jabuka*
  • 60g putera (ili neutralnog ulja)
  • 120g gustog jogurta ili kisele pavlake*
  • 110g smeđeg šećera*
  • kašičica ekstrakta vanile
za posipanje
  • ovsene pahuljice ili nasjeckani lješnici

Postupak

Hljeb
  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite puterom ili uljem duguljasti kalup za hljeb dimenzija manje-više 30x10x7cm (prema originalnom receptu: 23x13x8cm).
  2. U jednoj činiji prosijte brašno, sodu i prašak za pecivo, so i cimet. Dodajte krupno sjeckane pečene lješnike i sjeckano suvo voće i izmiješajte.
  3. U drugoj činiji, ručnom mutilicom malo izmutite jaje. Dodajte sos od jabuka, istopljeni puter, jogurt, šećer i vanilu. Sve spojite.
  4. Prespite vlažne sastojke u činiju sa suvim i varjačom sve lagano sastavite. Pokušajte da miješate samo toliko dok se sastojci ne sjedine, nemojte pretjerati jer će to doprinijeti lošijoj teksturi hljeba.
  5. Ubacite smjesu u kalup, poravnajte kašikom i po želji, pospite šakom ovsenih pahuljica ili nasjeckanih lješnika.
  6. Pecite na 180°C oko 45-50 minuta, ili uz ventilator na 170°C nešto kraće. Počnite da provjeravate nakon 40 minuta i pecite dok hljeb fino ne porumeni. Ako čačkalica koju zabodete izađe čista, znači da je hljeb gotov.
  7. Nakon 10-ak minuta hlađenja u kalupu, izvadite hljeb i ostavite da se još malo prohladi. A onda se bacite na uživanje! :)
Predlozi za služenje
  1. Ovaj voćni hljeb je divan uz šolju toplog čaja ili kafe. Možete ga jesti i uz malo putera ili ako volite slatko, uz kašiku nekog finog džema. Možete ga držati nekoliko dana na sobnoj temperaturi ili u frižideru, a zatim dogrijavati po potrebi. Takođe se može isjeći na deblje parčiće i zamrznuti i tako ćete imati spreman doručak kad poželite!

Napomene

  • Prema originalnom receptu, umjesto kombinacije orašastih plodova i suvog voća, koristi se samo 75g sušenih brusnica. Međutim, krupno sječeni orašasti plodovi i suvo voće neće uticati mnogo na gustinu, samo će doprinijeti hrskavijoj teksturi i zanimljivijem ukusu. Na vama je da odaberete svoju verziju!
  • Upravo zahvaljujući sosu od jabuka, u ovom receptu je moguće koristiti veoma malu količinu masnoće, a da hljeb opet bude mekan i sočan. Ukoliko koristite gotov sos, vodite računa o njegovoj slatkoći u skladu sa tim, smanjite količinu šećera u receptu. Ako kuvate jabuke samo za ovaj recept, možete primijeniti moj recept za sos od jabuka, a biće vam potrebne otprilike tri jabuke srednje veličine - računajte da se od jedne jabuke srednje veličine dobije oko 120ml sosa (122g).
  • Moram da napomenem da je ovo više hljeb nego što je kolač i da nije mnogo sladak. Veoma je sočan i mekan, savršen dodatak čaju ili kafi, ali ako želite baš poslasticu, onda povećajte dozu šećera i dodajte mu neki preliv.
Brzi hljeb sa sosom od jabuka

Priprema je veoma jednostavna, ali ako želite detaljnija uputstva, možete pogledati i video na sajtu Joy of baking koji mi je poslužio kao inspiracija za ovaj hljeb.