Jedan ni malo jednostavan zadatak: odabir pet najboljih ili najdražih jela sa bloga!

Vjerovatno ste primijetili da nisam baš aktivna na blogu i društvenim mrežama u poslednje vrijeme. Nisam se oprostila od blogovanja, ali moglo bi se reći da sam bila na ne sasvim isplaniranoj, ali ipak namjernoj pauzi. Boravila sam u svom rodnom gradu, među dragim ljudima, uživala (ponekad manje - uglavnom zahvaljujući dužoj prehladi-gripu!), ali sve u svemu, čini mi se da jesam "napunila baterije". Nedostajao mi je blog i ono što nosi sa sobom: planiranje, fotografisanje, pisanje, komunikacija, a posebno kuvanje (bilo ga je zanemarljivo malo). Ipak, osjećala sam kao da želim odmor. Zaista uživam u blogu, ispunjava me i znam da je čudno čuti da mi je potreban odmor, ali malo sređivanja misli nije na odmet. :)

Top pet glavnih jela sa bloga

U ovom periodu sam bila sasvim isključena iz svih dešavanja i čini mi se da se mnogo toga lijepog izdešavalo na drugim blogovima, mnogo zanimljivih ideja i radujem se iščitavanju propuštenog. U poslednje vrijeme po domaćim blogovima kruži jedna nova igrica za koju sam dobila dvije pozivnice (ne znam da li sam neku propustila i molim vas, javite mi ako jesam) i na koje, uz veeliko izvinjenje Ivani i Kris, odgovaram sa malim zakašnjenjem. Zadatak igrice je da mi, autori blogova, odaberemo po pet "naj" stvari iz određene kategorije jela od onih koja su objavljena na blogu.

Ovdje ću se baviti odabirom glavnih jela, a u narednom postu i odabirom poslastica. To nije bio ni malo lak zadatak iz više razloga: neodlučna sam, mnoogo volim hranu i moglo bi se reći da volim baš sve ono što na kraju ode na blog. Naime, trudim se da objavljujem samo one recepte kojima sam sasvim zadovoljna - bilo da se radi o klasicima u našoj kući, ili o novim jelima koje isprobavam dok ih ne dovedem do sigurne i meni "savršene" verzije. To, naravno, otežava stvari kad je odabir u pitanju. Dodatan problem je i to što poslastica ima poprilično, a mnogo je onih koje istinski volim, dok glavnih jela i nema baš mnogo objavljenih, a opet je mnogo onih koje volim!

Hvala dragoj Ivani sa bloga So i biber , inače jednog od najkreativnijih i najzanimljivijih kod nas, što me je pozvala da učestvujem u ovoj igrici i hvala joj što me je time natjerala da se malo osvrnem na ono do sad i shvatim da bi bilo korisno da uvedem male promjene!

Pri izboru za pet omiljenih glavnih jela, vodila sam se pitanjima koliko često spremam određena jela, koliko uživamo u njima iznova i kakvi su utisci drugih ljudi kad ih probaju. Na kraju, uvrstila sam i neka koja se vjerovatno ne bi mogla svrstati u kategoriju glavnih jela, ali veoma su često na kućnom jelovniku i zapravo, gledamo na njih baš kao da to jesu.

1. Piletina u kari sosu od lisičarki

Jedno od rijetkih jela koje se u mojoj kuhinji održalo dobrih 7-8 godina. Piletina je obavezan sastojak, a kako se izbor pečuraka nekad svodio isključivo na šampinjone, ovo jelo sam pravila samo tako. Danas ga najradije pravim sa lisičarkama kad su u sezoni ili sa šampinjonima uz malo sušenih vrganja radi intenzivnijeg ukusa. Ovo jelo je oduvijek osvajalo sve one koji su ga probali, a vrlo je jednostavno i može se koristiti kao sos za pastu ili služiti uz kuvani pirinač.

Piletina u kari sosu sa lisičarkama

Klik na recept

2. Pasta sa svježim paradajzom

U Italiji se nikako ne bi moglo nazvati glavnim jelom, ali kod mene je to vjerovatno najčešće ponavljana i najbrža večera na svijetu. Najjednostavnija pasta koju nekad pravim u originalnoj verziji, nekad dodam crni luk, nekad mocarelu ili tunjevinu, nekad proprženi patlidžan (Pasta alla Norma) i uvijek je odličan obrok!

Pasta sa paradajzom

Klik na recept

3. Pečeno povrće sa sjemenkama i orašastim plodovima

Princip je uvijek isti: odaberem povrće, odaberem začine, bijeli luk, maslinovo ulje i krupna morska so. Dodatak su razne vrste sjemenki i orasi, lješnici, bademi ili indijski orasi u zavisnosti od tipa povrća. Moj favorit je cvekla, ali najčešće pravim razne kombinacije i pečem povrće zajedno.

Pečeno povrće sa sjemenkama i orašastim plodovima

Ovom tipu recepata priprada: pečeno povrće sa sjemenkama i orasima (cvekla, šargarepa, karfiol), pečena šargarepa sa bijelim lukom, pečeni prokelj sa susamom i pinjolima.

4. Tofu sa povrćem, susamom i pirinčem

Radi se o na prutiće isjeckanom povrću (šta imam u tom trenutku: praziluk, luk, šargarepa, paprike, tikvice, celer...) koje se proprži na jakoj vatri uz dodatak začina i soja sosa, a u zavisnosti od raspoloženja i stanja u ostavi, biram marinirani tofu, meso, soju ili pečurke. Najčešće ovo jelo služim uz pirinač dugog zrna i jako je često na kućnom meniju u nekoj od verzija.

Tofu sa povrćem, susamom i basmati pirinčem

Klik na recept

5. Grčka pita sa spanaćem i sirom

Znam, ne spada u glavna jela, ali stvarno je spremam za večeru (što je nama glavni obrok) i toliko je veliko uživanje da prosto ne bih mogla da podnesem da ne bude glavni obrok! :)

Grčka pita sa spanaćem i sirom

Klik na recept


Po pravilu, ovo igricu bi trebalo proslijediti dalje i pozvati druge blogere da se pridruže, ali koliko sam uspjela da vidim, djeluje mi kao da sam poslednja (ili jedna od) koja učestvuje. Čini mi se da nema smisla tražiti one koji već nisu učestvovali, ali ukoliko vam je ovo novost i želite da učestvujete, od sveg srca vas pozivam da nam se pridružite!