Izdvojila sam svoje omiljene dezerte na blogu! Ne, nije bilo lako, a tim gore što sam bila ograničena samo na pet! :)

Vidjeli ste da sam u prethodnom postu navela svoj izbor pet omiljenih glavnih jela sa bloga, a danas imam zadatak da izdvojim i najdraže poslastice. Ako pratite ono što se ovdje dešava, vjerovatno ste već zapazili da slatkiša ima ponajviše i pošto se trudim da objavljujem samo ono što mi se baš dopada, jasno vam je da je izbor vrrrlo težak! :)

Pet omiljenih poslastica

Za ovaj zadatak moram zahvaliti dragoj Kris sa bloga Od.Ideje.Do.Materije , jednog životnog i pozitivnog bloga koji za mene predstavlja pravi kutak za uživanje, osmjehe, a nekad i suze! :) I ona je pravi ljubitelj slatkiša i zna da, onako od srca, iskaže duboko poštovanje prema čokoladi i sličnim divotama!

Da ne bih previše dužila, reći ću samo da sam izbor izvršila tako što sam se držala onih poslastica koje vrlo često pravim, kojima se uvijek obradujem i koje uvijek izazivaju bujicu zadovoljstva pri onom prvom zalogaju, iako očekujem vrlo poznat ukus.

Iako bih mogla i u snu navesti tih "naj naj pet" kad samo pomislim na čokoladu, ovdje sam se ipak ograničila na samo dva takva užitka! A vi, da li vi najviše volite čokoladne dezerte i kako im odolijevate? Nosim se nekom idejom da se malo udaljim od njih, pa ako imate neki savjet kako da mi to lakše padne, slobodno recite!

I evo ih, mojih pet omiljenih poslastica!

1. Mokra čokoladna torta

Objavljena je u prvom postu na blogu i ona je prosto nezamjenljiva na prvoj poziciji! Izuzetno jednostavna, veoma čokoladna, kremasta i posebna! Možete je praviti i u bezglutenskoj verziji, tako što tu jako malo količinu brašna koja je potrebna, zamijenite mljevenim bademima ili lješnicima i bude još kremastija i ukusnija. U poslednje vrijeme sam u nekom raspoloženju da je najviše volim direktno iz frižidera, što jeste čudno uzimajući u obzir da je čokolada najbolja na sobnoj temperaturi, ali... Svi imamo svoje momente! :)

Mokra čokoladna torta

Klik na recept

2. Prhki kolač od borovnica

Veoma jednostavan mrvičasti voćni kolačić. Dugo sam ga pravila samo sa borovnicama (imala sam ručno nabrane!), ali na blogu možete pronaći i prilagođen recept za ovaj kolač pod imenom: prhka pita sa jabukama . Iz sigurnih izvora znam da je odličan sa šljivama i višnjama! Stvarno se uvijek oduševim kao da ga jedem prvi put!

Prhki kolač sa borovnicama

Klik na recept

3. Zimski čokoladni kolač

Jedan od onih "oduvijek" recepata. Prilagođen prilično od te prve verzije, ali u ovom obliku konačno pravi i meni odličan. Podsjeća na Sacher, jer se sastoji od čokoladnog biskvita koji se premazuje džemom od kajsija ili gorke pomorandže i preliva čokoladnom glazurom. Sa druge strane ukusom podsjeća i na "medeno srce", vjerovatno zbog dodatka cimeta u kombinaciji sa džemom i čokoladom. Biskvit je napravljen sa pečenim lješnicima i jako malom količinom brašna što značajno doprinosi sočnosti.

Pomalo kao Saher ili zimski čokoladni kolač

Klik na recept

4. Cheesecake

Pisala sam dva posta na tu temu i zapravo se radi o skoro istom kolaču u dvije verzije: sa borovnicama i sa jagodama. Podloga je neobična, punog ukusa, napravljena od orašastih plodova i suvog voća. Dio sa sirom je vrlo kremast od sira i pavlake, bez želatina i samim tim pogodan i za vegetarijance. Najukusniji je sa svježim voćem!

Cheesecake

Klik na recept

5. Slatke kiflice za čas

Nešto što pripada kategoriji slatkih peciva, ali toliko često predstavljaju "spas u poslednji čas" da ih je bilo baš šteta izostaviti. Mnogo jednostavne brzinske kiflice koje možete puniti džemom, kremom, čokoladom ili raznim kombinacijama. Možete ih umijesiti i prethodne večeri i peći za doručak.

Slatke kiflice za čas

Klik na recept


Nadam se da vam se moj izbor dopao i da će biti inspirativan. Pravilo ove igrice nalaže da se poziv proslijedi drugim blogerima, ali pošto sam ja vjerovatno jedna od poslednjih koja učestvuje, mislim da bi bio veliki posao pronaći one kojima je ova igrica nova. Ukoliko vas ima, toplo vas pozivam da se pridružite! :)