Recept za jednu dekorativnu, ukusnu i prilično zdravu poslasticu! Nepečene korpice sa kokosom i bademima, punjene veoma delikatnim kremom koji miriše na pomorandžu i vanilu. Šta da vam kažem, osvojena sam! :)

Vjerovatno ste već primijetili moje oduševljenje ovim tipom poslastica. Obično su sirove, na bazi orašastih plodova i suvog voća, često bez šećera ili uz minimalan dodatak meda ili nečeg sličnog. Obično su posne i bez glutena.

Sirove korpice od kokosa sa narandžom i vanilom

Moglo bi se reći da pripadaju najzdravijem tipu slatkiša koji biste mogli konzumirati, a ne mogu da ne pomenem očaravajuće kratko vrijeme pripreme!

Autorka recepta započinje uvod tvrdnjom da ćemo neizostavno impresionirati goste ovim divoticama.

Potvrđujem! Više puta obistinjeno! :) Impresioniraćete i ukućane i goste, mada mogu slobodno reći i sebe, iako ćete već u toku pripreme sve isprobati više puta (nadam se da će samokontrola biti na nivou!). :D

Izgledaju veoma dekorativno, prilično elegantno, ali su veoma jednostavne i vjerovatno najukusnije ovog tipa koje sam probala (uključujući i one isprobane vani).

Posne korpice sa kokosom i kremom od narandže i vanile

Korpice su napravljene od kokosa, urmi i badema (možete ih zamijeniti lješnicima). Krem kao osnovu ima indijske orahe, koji zahvaljujući svom neutralnom ukusu, dozvoljavaju kokosu, narandži i vanili da dođu do izražaja. To punjenje je savršeno glatko i delikatno, ali istovremeno veoma ukusno i osvježavajuće.

Kokos tortice sa kremom od indijskih oraha i narandže

Ove fine poslastice služite hladne, tek otopljene ili iz frižidera, a dekorišite ih u skladu sa raspoloženjem i stanjem u ostavi - svježe voće, orašasti plodovi, tostirani kokos...

Posne kokos korpice sa kremom od narandže

Nadam se da vas izgled pomalo "kao iz poslastičarnice" neće odbiti i da ćete ipak odlučiti da ih napravite i obradujete ukućane. Ukoliko postite ili možda imate goste koji poste ili su vegani, mislim da bi ovi kolačići izazvali pravo oduševljene.

Recept

Kokos korpice sa pomorandžom i vanilom

prilagođen recept sa bloga  Secret Squirrel Food
Sirove kokos koripice sa kremom od narandže i vanile Fantastične dekorativne i veoma ukusne posne korpice sa podlogom od kokosa i orašastih plodova i kremom na bazi indijskih oraha, sa narandžom i vanilom. Poslužite uz omiljeno svježe voće!
  • vrijeme pripreme: 30'
  • ukupno vrijeme: 30'
  • količina za 12 tortica (u kalupima za mafine)

Sastojci

za podlogu
  • 250g svježih urmi (datula)*
  • 80g kokosa
  • 150g badema
  • mali prstohvat soli
za krem
  • 200g indijskih oraha (potopljenih u vodi preko noći ili min. 5 sati)
  • 120ml kokosovog mlijeka*
  • 120ml svježe iscijeđenog soka pomorandže
  • 2 supene kašike javorovog sirupa ili meda*
  • kašičica ekstrakta vanile ili zrnca iz jedne šipke vanile
za dekoraciju
  • svježe voće (bobice, kivi, smokve, banane...)
  • tostirani bademi
  • tostirani kokos

Postupak

Podloga
  1. Potopite urme u vodi na 10-ak minuta da se opuste, sklonite košticu i kožicu. Ako koristite svježe, taj korak možete izostaviti, mada ja to obično uradim.
  2. Stavite bademe, kokos, urme i so u multipraktik (ili jaču sjeckalicu), blendirajte dok se sastojci ne spoje i dok ne dobijete relativno ljepljivu smjesu. Po potrebi, dodajte kašičicu hladne vode.
  3. Podijelite smjesu na 12 djelova (oko 35-40g po jednom). Najbolje je da izmjerite sve, podijelite na 12 i mjerite količinu za svaku korpicu da biste bili sigurni da će isto izgledati.
  4. Kalup za mafine obložite plastičnom folijom (svaku korpicu posebno, a ne mora biti precizno i izgledno). Kao zamjena, može poslužiti i aluminijska. Utisnite smjesu i oblikujte korpice. Ostavite ih u zamrzivaču dok ne napravite krem.
Krem
  1. U multipraktik ubacite indijske orahe koje ste prethodne večeri potopili, a zatim isprali i ocijedili. Blendirajte najjačom brzinom dok se ne pretvore u pastu. U zavisnosti od toga kakvu spravicu imate, to će trajati 1-5 minuta.*
  2. Dok je mašina uključena, polako usipajte kokosovo mlijeko, ocijeđen narandžin sok, zaslađivač i vanilu koje ste prethodno sastavili. Mutite kratko dok smjesa ne postane jednolična.
  3. Izvucite koripice i podijelite krem tako da manje-više bude ista količina u svakoj od njih.
  4. Vratite u zamrzivač na manje-više dva sata da se krem zaledi. Prije služenja sklonite foliju i ostavite ih na sobnoj temperaturi oko 20 minuta ili duže u frižideru. Najbolje će se održati ako ih prebacite u posudu koja se dobro zatvara i ostavite u zamrzivaču do korišćenja (što može biti i do mjesec dana). Uzgred, najviše ih volim kad krem nije sasvim odmrznut.
Dekorisanje i služenje
  1. Za dekoraciju možete koristiti bilo koje voće koje volite. Ja preferiram svježe maline, jagode ili borovnice, ali i smokve ili banane su odlično rešenje. Ukoliko imate samo mrznuto voće, možete ga prokuvati sa malčice meda, sačekati da se malo zgusne, ohladiti i staviti po kašiku u svaku korpicu. Druga ideja je da tako prokuvano voće izmiksate, a zatim procijedite, dodatno ukuvate da se napravi nešto poput sirupa i onda malo time prošarate košarice. Treća ideja je da voće pustite da se istopi, izmiješate sa kašičicom chia sjemenki i ostavite da odstoji najmanje pola sata ili preko noći u frižideru, a dobićete time nešto što teksturom podsjeća na džem od svježeg voća. Eto, birajte! ;)
  2. Ako želite još nešto osim voća, ili biste ga sasvim izostavili, onda na suvom tiganju i na tihoj vatri, prepecite šaku listića badema ili nasjeckane bademe ili lješnike. Slično možete uraditi sa kokosom, samo morate voditi računa da vatra bude veoma tiha i morate stalno kašikom pomjerati kokos dok ne požuti. Tako se intenzivira njegov ukus i učini poslasticu egzotičnijom. :) Uzgred, ako vam ne smeta da dodajete šećer, tako suvi kokos možete malo posuti šećerom, onako ovlaš i istostirati. Time će biti i pomalo karamelizovan, a ukus će biti wow! :)

Napomene

  • Za zaslađivanje krema obično koristim javorov sirup zbog toga što je neutralnog ukusa i neće se boriti sa ukusom kokosa i narandže za prevlast, ali med je sasvim dobra zamjena. Vodite računa da koristite med koji je blag.
  • Indijske orahe obavezno ostavite u vodi preko noći ili makar na pet sati. Oni su osnova kremastog dijela korpica, imaju neutralan ukus i prilično su mekani. Mislila sam da takvu teksturu duguju velikom procentu masnoće, međutim, vjerovali ili ne, indijski orasi su sadrže manji procenat masnoće od većine orašastih plodova - badema, lješnika, kikirikija, a da ne pominjemo orahe ili makadamija orahe. Ako pravite pola doze, u većem multipraktiku vjerovatno nećete moći dobiti baš pastu, pa u tom slučaju možda možete staviti malo veću količinu, a zatim višak izvući, staviti u teglicu, čuvati u frižideru i koristiti kao puter od orašastih plodova.
  • Ako nećete odmah iskoristiti ostatak kokosovog mlijeka, možete ga raspodijeli u kalup za led, zamrznuti, a zatim kockice prebaciti u kesu i čuvati u zamrzivaču do upotrebe. Biće u odličnom stanju za kuvana jela, smoothie, razne hladne ili tople kaše od žitarica, pa čak i za ove tortice (isprobano!). U suprotnom, prespite mlijeko u teglicu i čuvajte u frižideru dva-tri dana.
Sirove korpice od kokosa sa narandžom i vanilom

Ako ste zainteresovani za ovaj tip slatkiša koji su nepečeni, bez ili sa veoma malo zaslađivača, obično bez glutena i vegan (posni), možda bi vam nešto od ovih recepata moglo zazvučati zanimljivo: