Recept za nepečene brzinske kolačiće kokosastog ukusa, koji je divno upotpunjen gorkastom tamnom čokoladom. Ovdje su predstavljeni u obliku pločica sa prelivom odozgo, ali po želji, možete praviti bombice ili štanglice uronjene u čokoladu. Recept je lako prilagodljiv, potrebno je svega nekoliko sastojaka od kojih dobijemo ukusnu i veoma zdravu poslasticu, koja može poslužiti kao hranljiva užina u toku dana. Prirodno su bez glutena, sa prirodnim zaslađivačem i posne.

Energetske pločice sa kokosom i čokoladnim prelivom

Kokos i čokolada su par snova - Bounty čokoladice, domaći čupavci! Ako se ne slažete sa mnom, ove pločice vam sigurno neće biti najbolje na svijetu, ali mislim da će ostale osvojiti. :)

Ok, možda malo pretjerujem, ali zapravo, one su kombinacija više dobrih stvari: ne peku se, potrebno je svega nekoliko sastojaka - osim kokosa i čokolade, svi su zamjenljivi ili se mogu izostaviti, priprema traje 15 minuta ako imate sve sastojke i veću sjeckalicu pri ruci i dobre su za naš organizam.

Energetski su bogate (kalorične, drugim riječima), ali to je energija koju želite: zdrave masnoće, bjelančevine, kvalitetni ugljeni hidrati, vlakna, minerali! Prirodno su bez glutena jer ne sadrže nikakve žitarice i zaslađene su urmama. I naravno, veoma su ukusne, u suprotnom recept ne bi bio ovdje, pa čak i kad su svi ostali uslovi ispunjeni!

U Australiji je veoma popularna poslastica pod imenom "lemington" (lamington). Radi se individualnim kolačima napravljenim od žutog biskvita, koji se umače u čokoladni fil i posipa kokosom. Zvuči poznato? Naravno, naši čupavci!

Recept koji mi je poslužio kao inspiracija bi bio nešto kao recept za "sirove čupavce" u obliku bombica, i moglo bi se reći da podsjećaju, ali nedovoljno da bih ovu verziju nazvala tako. Ono od čega sam krenula je bilo zanimljvo, ali možda malo komplikovanije nego što bih voljela, više zaprljanih sudova, više sastojaka, više čekanja.

Moje rešenje je da umjesto oblikovanja bombica, čitavu smjesu ubacim u posudu i poravnam, prelijem čokoladnom glazurom, i kad očvrsne, narežem na pločice. Pojednostavila sam postupak pravljenja, kao i same sastojke, prilagodila tako da budu zamjenjivi i uvećala količine kako bi ispalo dovoljno pločica za propisno zaslađivanje, a naročito ako uzmemo u obzir da mogu dugo stajati u frižideru. Preliv sa kakao prahom sam zamijenila istopljenom čokoladom, što je brže, lakše i možda malo intenzivnijeg ukusa.

Energetske pločice sa kokosom i prelivom od čokolade

Poslednjih mjeseci su često na našem slatkom jelovniku, divnog su ukusa, blagog, a opet intenzivno kokosastog i moram priznati da se nije lako ograničiti na jedan komad. Pošto volim da smjesa ostane svijetla, obično koristim orašaste plodove koji su oljušteni, a sklanjam kožicu i sa svježih urmi. Ako vam to nije važno, neoljušteni bademi su dobar izbor (kao i urme), a i samo ćete popraviti nutritivni profil kolačića dodatkom vlakana i minerala iz kore.

Kokos je najzastupljeniji sastojak, a kao masnoću sam koristila kokosovo ulje koje je nerafinisano, sa mirisom kokosa kako bi se što više istakao ukus. Ne znam da li ste znali, ali kokos je prilično kalorična namirnica. To uglavnom dolazi od masnoće, a naročito je bogat posebnim tipom zasićenih masnoća (laurinska kiselina) koje naš organizam odlično razlaže i absorbuje, koje imaju protivupalna svojstva i jačaju imuni sistem. Čini mi se da sam već više puta uvezala članak Anite Šupe o dobrobitima kakosovog ulja, ali bacite pogled ako već niste, sigurna sam da ćete se vratiti da napravite ove energetske pločice! ;)

Pločice od kokosa sa čokoladnom glazurom

Želim da napomenem da se narendani kokos često razlikuje od proizvođača do proizvođača, nekad je veoma suv i lagan i samim tim ga bude više u 200g (zapreminski). To znači da se malo morate osloniti na svoj osjećaj i možda dodati tečnost kako bi smjesa bila odgovarajuće "gustine" - da bude suvkasta, ali da zadržava oblik kad pritisnete prstima.

To je prvi detalj na koji bi trebalo obratiti pažnju. Drugi je topljenje čokolade. Znam da djeluje da je mala količina i da ćete lako iskontrolisati topljenje u šerpici direktno na ringli, ali to češće samo djeluje tako. Ako čokoladu pregrijete, biće zrnasta i gusta, neće se lijepo nanositi i neće biti glatka. Ako imate iskustva, istopite je u mikrotalasnoj pećnici, na pari ili samo činiju ubacite u šerpicu sa vrućom vodom i uz povremeno miješanje, ostavite da se sama istopi. Ovo će fino funkcionisati ako samo čokoladu prelivate preko cijele smjese, kao ja u receptu.

Ukoliko vam je uživanje da pravite sitne kolače i nije vam dosadno da prljate sudove i potrošite malo više vremena, onda možete oblikovati bombice koje ćete uroniti u čokoladu ili praviti čokoladne pločice poput onih kupovnih (Bounty, Snickers...) - opisala sam postupak u dijelu sa napomenama, lijepo izgledaju i dobićete više čokolade po komadu, što nikad nije loše?!

Energetske pločice sa kokosom i čokoladom

U ovom slučaju je važno da čokoladu otopite propisno, na engleskom postoji termin "to temper chocolate" i podrazumijeva otapanje i hlađenje čokolade tako da održava određenu temperaturu, kako bi bila savršena za prelivanje u tankom sloju, savršeno glatka i sjajna i kako bi brzo očvrsla. Uglavnom se koristi za bombonjerice, dekorativne kolačiće i slično, ali ono što je važno je da se takva glazura ne topi na sobnoj temperaturi i ne ostaje po prstima dok jedete, a to je veoma veoma važno!

Ako se osjećate avanturistički, saznajte više o toj temi pravilnog otopljavanja čokolade, igrajte se i oborite ukućane s nogu.

U svakom slučaju, javite utiske i ako pronađete neku novu zanimljivu kombinaciju sastojaka, dopišite u komentarima. Nikad dovoljno inspiracije!

Recept

Energetske pločice sa kokosom i čokoladnim prelivom

inspirisano receptom sa bloga The Healthy Chef
Energetske pločice od kokosa sa čokoladnim prelivom Veoma ukusni kolačići od kokosa i orašastih plodova, zaslađeni svježim urmama i sa prelivom od tamne čokolade koja savršeno upotpunjuje blag ukus kokosa. Jednostavni za pripremu, lako prilagodljivi i veoma hranljivi i dobri za nas!
  • vrijeme pripreme: 30'
  • ukupno vrijeme: 30'
  • količina za 18-20 pločica

Sastojci

za osnovu
  • 200g indijskih oraha ili blago prepečenih lješnika ili badema*
  • 200g sitno narendanog kokosa (poznato i kao "kokosovo brašno")
  • 170g svježih urmi/datula (oko 150g očišćenih)
  • 40g kokosovog ulja (najbolje hladno cijeđeno, sa mirisom kokosa)
  • veći prstohvat soli
  • pola kašičice vanile u prahu (sasvim proizvoljno, ali fino)
  • voda ili biljno "mlijeko", po potrebi
za preliv
  • 70g tamne čokolade (70% kakao djelova ili po želji)
  • kašičica kokosovog ili drugog ulja (4-5g)

Postupak

Kokos smjesa
  1. Pleh ili činiju veličine 20x30cm ili nešto manju, lagano premažite uljem, a zatim obložite papirom za pečenje. Ulje služi da se papir lakše "zalijepi", ali možete i papir nakvasiti vodom, dobro ocijediti, a zatim obložiti posudu.
  2. U multipraktik ili sjeckalicu najprije ubacite orašaste plodove, blendirajte na kratko da se sasvim usitne. Najčešće koristim kombinaciju indijskih oraha i blago prepečenih lješnika, ali možete koristiti samo jednu vrstu ako želite.
  3. Dodajte kokos, prstohvat soli i vanilu i blendirajte dok ne dobijete manje-više jednosličnu smjesu i dok se kokos prilično ne usitni. Moram naglasiti da je to dosta smjese (kokos je lagan i 200g je prilično) i ukoliko je posuda sjeckalice mala, podijelite sve sastojke unaprijed i napravite iz dva puta.
  4. Urme očistite od sjemenke i sklonite im kožicu pod tankim mlazom vode. Ukoliko vam nije važno da smjesa ostane svijetla, onda ih ostavite sa kožicom, usitniće se u sjeckalici. Ako koristite suve urme, prethodno ih potopite u vodi na 15 minuta.
  5. Suvoj smjesi dodajte urme i kokosovo ulje i mutite dok se sastojci ne sjedine. Po potrebi dodajte kašičicu vode, a ono što tražite je da smjesa bude i dalje suvkasta, ali da zadržava oblik kad je pritisnete između prstiju. Nemojte dodati previše vode, jer će pločice biti mekane.
  6. Smjesu prenesite u kalup, ravnomjerno rasporedite i dobro utapkajte prstima. Stavite u frižider dok ne napravite preliv.
Preliv
  1. Čokoladu je najbolje da istopite u činiji koju ubacite u šerpicu sa vrućom vodom, jer je mala količina, najbolje ćete je iskontrolisati, a i dalje je brzo. U suprotnom, istopite je na pari, tako što činiju stavite na šerpu u kojoj veoma lagano ključa voda - vodite računa da voda ne dođe u kontakt sa čokoladom. Kad čokolada krene da se topi, dodajte ulje i povremeno miješajte dok čokolada ne bude sasvim glatka i sjajna.
  2. Prelijte preko smjese i vratite u frižider na par sati. Oštrim nožem izdijelite na pločice, posložite u kutiju i čuvajte u frižideru oko nedelju do deset dana.

Napomene

  • Možete koristiti jednu ili više vrsta orašastih plodova. Originalan recept je bio sa bademovim brašnom i indijskim orasima, ali zbog pojednostavljivanja recepta, probala sam verzije samo sa indijskim orasima, lješnicima i neoljuštenim bademima (oljušteni bi bili sjajni) i u svim je odlično funkcionisalo. Meni se najviše dopada kombinacija koju sam pomenula u postupku, ali na vama je izbor i otkrivanje vaše omiljene verzije.
  • Dosadašnje iskustvo mi je pokazalo da se narendani suvi kokos prilično razlikuje od proizvođača do proizvođača, samim tim i od zemlje do zemlje, i zbog toga se morate malo osloniti na osjećaj. Naime, navedene mjere su po meni savršene i obično nema potrebe da dodajem vodu da bi smjesa bila dovoljno ljepljiva. Ako je vaš kokos suvlji, biće potrebno i molim vas, obratite pažnju na to - ako bude mnogo suva, pločice će se rasipati dok ih budete rezali i kasnije u ruci.
  • Urme možete zamijeniti javorovim sirupom ili medom neutralnog ukusa (oko 80g), ali u tom slučaju povećajte količinu ulja na 60g. Urme su zaslađivač, ali su i vezivo u ovom slučaju.
  • Umjesto ovog oblika pločica, možete praviti bombice ili pločice koje su sasvim obložene čokoladom (kao neki tip domaćih Bounty čokoladica). Bombice ostavite u zamrzivaču na pola sata da očvrsnu prije oblaganja, a za pločice, najprije smjesu koju ste rasporedili u kalupu ubacite u zamrzivač na 20-ak minuta. Oštrim nožem narežite pločice, a zatim zagrijavajući ih prstima, malo oblikujte ivice da budu oble. Vratite u zamrzivač blago odvojene na još pola sata. Obložite čokoladom i slažite na papirom za pečenje obloženu tacnu. Ostavite u frižideru da se stegne. Inače, ja to obično ne radim jer mi se čini da je previše posla za ne tako veliku razliku. Osim toga, da bi se čokolada lijepo razlivala i da se ne bi lijepila za prste, potrebno je pravilno i pažljivo otopiti tako što se vodi računa o temperaturi do koje se zagrijava i održava. Ako odlučite da to radite, potražite instrukcije, ima dosta članaka na internetu na tu temu. I povećajte količinu čokolade na 100-120g.
  • Nutritivne vrijednosti sam računala za verziju sa indijskim orasima i pečenim lješnicima, sa navedenom količinom čokolade. Najveći dio kalorija dolazi iz masnoće koja je prisutna u orašastim plodovima, čokoladi i naročito kokosu. Skoro trećina pripada mono-nezasićenim masnim kiselinama (onim dobrim za nas, kao u maslinovom ulju), a najveći dio preostalih su zasićene i dolaze iz kokosa i kokosovog ulja. Nemojte da vas to uplaši, jer se radi o sjajnim masnoćama koje naš organizam lako razlaže (laurinska kiselina), zdrave su i preporučljive za ishranu. Naravno, nemojte pretjerati sa količinom, jer kalorije su kalorije, ali po meni, ovo je savršena užina i užitak u toku dana!

Nutritivne vrijednosti

    na 100g
  • energetska vrijednost: 560.5kcal
  • proteini: 8.3g
  • ukupno masti: 45.8g
  • ukupno ugljenih hidrata: 36.6g

    po pločici (oko 35g)
  • energetska vrijednost: 196kcal
  • proteini: 3g
  • ukupno masti: 16g
  • ukupno ugljenih hidrata: 13g
Pločice od kokosa sa urmama i prelivom od čokolade

Na blogu postoji još nekoliko recepata za sličan tip poslastica koje se ne peku, za čas se pripreme, napravljene su od veoma hranljivih sastojaka i sjajna su užina u toku dana koja će vas propisno zasladiti. Bacite pogled, nadam se da ćete pronaći inspiraciju!