Recept za jedno sjajno proljećno-ljetnje jelo sa tjesteninom. Dok ona bude gotova, vi ste već spremili sos za koji vam je potrebno svega nekoliko dobrih sastojaka i uživanje može da počne. Ako nemate sremuš, nemojte odustati od recepta, pročitajte alternative u napomenama!

Treći i poslednji u nizu recept sa sremušem ili medveđim lukom, kako ga još nazivaju. U poslednjem periodu je ova biljčica bila skoro svakodnevno na našem stolu. Nekad kao dodatak jelima, nekad kao sos za pastu ili kao dodatak prelivu za salate. Njegova sezona je veoma kratka, pa ako niste isprobali neki od recepata, požurite na pijacu dok se još može kupiti.

Pasta sa sosom od sremuša, paradajzom i gamborima

U ovom jelu, umjesto svježeg, možete koristiti mrznuti sremuš - vidjećete u napomenama ispod kako da ga sačuvate za kasniju upotrebu. Osim toga, bilo koji tip pesto sosa ili kombinacija ulja, bijelog luka i nekih svježih začinskih biljaka poput bosiljka, peršuna, vlašca će biti sjajan dodatak ovoj tjestenini sa paradajzom i gamborima.

Ako volite sremuš, sigurno znate da ima specifičan ukus, svjež poput listova mladog luka, ali uz dodatak pozadinskog mirisa bijelog luka. Vjerujem je baš to ono što vam se dopada, makar je takav slučaj sa mnom. Međutim, da budem sasvim iskrena, to je često i razlog zašto preskočim da dodam nekoliko listova salati ili začinim jelo pestom od sremuša.

Kad se na kratko zagrije u ulju, kao i bijeli luk, gubi tu jaku aromu i samim tim ne ostavlja neprijatan zadah i možete ga jesti u toku dana. Sa druge strane, vjerujem da je termički obrađen sremuš manje hranljiv od svježeg, ali ako hoću da uživam u njegovom ukusu, često tome moram pribjeći. U ovom jelu je takav slučaj, najprije propržimo na kratko izblendirani sremuš sa maslinovim uljem, a zatim dodamo paradajz i gambore, pa kuvanu tjesteninu.

Tjestenina sa paradajzom, kozicama i sosom od svježeg sremuša

Trebalo bi da su gambori isto što i kozice, a koliko sam razumjela, razlikuju se od škampa koji su malo veći i imaju duga kliješta. Ako sam pogriješila, slobodno napišite neko pojašnjenje u komentarima, svima će nam značiti. Ono što obično koristim su mrznuti očišćeni gambori (tako i piše na pakovanju) i oko njih nema nikakvog rada - to možda i nije za pohvalu, ali ako hoćemo neko brzinsko jelo bez mnogo truda, tražimo prečice. :) Ukoliko imate priliku da koristite svježe, samo naprijed. Sigurna sam da će pasta biti još bolja.

Pakovanje mrznutih gambora ubacim u činiju sa hladnom vodom prije nego što krenem pripremu jela i povremeno ih okrenem i malo prstima pažljivo razdvojim kako bi se brže otopili. Ako je pakovanje od 250g, obično kad se odrznu, isperu i kad sklonite višak vode papirnim ubrusima, tu bude oko 180-190g. Samo pominjem da znate okvirno.

Pasta sa sosom od sremuša, paradajzom i gamborima

Još jedna sitna napomena se tiče izbora paste. Pošto se ne radi o glatkom sosu, najbolje je da uzmete neki kratki oblik paste i još je bolje da uzmete neku integralnu. Ona je samo dijelom od integralnog brašna, sasvim je blago zrnasta (možda to čak i ne biste osjetili), i recimo da ima malo intenzivniji ukus od bijele.

Ipak, u kombinaciji sa sremušem, paradajzom i gamborima, to se neće primijetiti, a opet ćete unijeti i nešto vlakana, za nijansu će se tjestenina sporije razložiti i da kažem, sporije će podići šećer u krvi.

Drugim riječima, nešto je zdravija opcija, pa kad imate priliku i kad mislite da neće pokvariti ukus jela, mijenjajte bijelu tjesteninu integralnom.

Recept

Pasta sa sremušem, paradajzom i gamborima

Tjestenina sa sosom od sremuša, paradajzom i gamborima Tjestenina sa paradajzom, očišćenim gamborima/kozicama i sosom od sremuša koji podsjeća na blago proprženi bijeli luk, ali istovremeno daje svježinu i savršeno upotpunjuje čitavo jelo.
  • vrijeme pripreme: 20'
  • vrijeme kuvanja: 15'
  • ukupno vrijeme: 35'
  • količina za 2 porcije

Sastojci

  • 170g kratke tjestenine, integralne po mogućnosti (85g po osobi)*
  • voda i so za kuvanje tjestenine
  • 50g očišćenog svježeg sremuša
  • 25ml maslinovog ulja
  • veći prstohvat soli
  • 200g čeri (10-12 komada) ili običnog paradajza*
  • oko 200g očišćenih gambora/kozica (svježih ili mrznutih)*
  • so i biber, po potrebi
  • svježi peršun ili bosiljak, po želji*

Postupak

  1. Stavite vodu za pastu i pripremite sve sastojke, kako bi sve bilo spremno da istovremeno kuvate i sos i pastu. Ukoliko koristite mrznute gambore, stavite kesu u činiju sa hladnom vodom. Trebalo bi da se otope već za 20-ak minuta.
  2. Sremuš operite i dobro osušite. Ubacite u multipraktik ili neku sjeckalicu, zajedno sa maslinovim uljem i većim prstohvatom soli. Blendirajte dok se sremuš sasvim ne usitni, ali da i dalje budu vidljivi komadići.
  3. Paradajz prepolovite ili veće komade podijelite na četiri dijela. Umjesto sitnog, možete koristiti običan paradajz i nasjeckati ga sitno. U tom slučaju, obično sklonim sjemenke i najveći dio tečnosti iznutra, ali nije neophodno.
  4. Gambore pažjivo operite pod mlazom vode, a zatim papirnim ubrusom isušite.
  5. U ključalu vodu ubacite tjesteninu, promiješajte i kuvajte prema uputsvima sa pakovanja. Ja obično kuvam minut-dva kraće jer volim da bude al dente, ali svakako je probajte da bude po vašem ukusu. Za detaljna uputstva, pogledajte moj tekst sa fotografijama "kako skuvati pastu na italijanski način" Kad je gotova, odvojite jednu šoljicu tečnosti u kojoj se kuvala i procijedite.
  6. Već kad stavite pastu, zagrijte duboki tiganj i ubacite smjesu od sremuša. Propržite na srednje jakoj vatri dok ne zamiriše i dodajte kašiku-dvije vode od kuvanja paste i pustite da donekle ispari.
  7. Ubacite paradajz i uz povremeno miješanje, kuvajte par minuta samo dok se kožica ne smežura i paradajz omekša.
  8. Dodajte gambore/kozice i pustite da se i oni proprže svega nekoliko minuta dok ne promijene boju. Probajte ukus, dodajte so i biber po potrebi i ako želite, nasjeckan svjež peršun ili bosiljak.
  9. Ubacite skuvanu tjesteninu u tiganj, dodajte i malčice vode od kuvanja i sve pažljivo miješajte dok se pasta ne obloži sosom. Podijelite u tanjire i ovlaš pospite maslinovim uljem. Služite odmah.

Napomene

  • Za ovakve vrste soseva, koji imaju čitave komade u sebi, najbolje je koristiti kratke oblike paste. Ukoliko možete da birate, koristite neku integralnu, jer je sam sos veoma kompleksnog ukusa i pasta ga neće zasjeniti. Kad god mogu, mijenjam bijelu tjesteninu, ali recimo kad pravim samo običan sos od svježeg paradajza, integralna tjestenina ima previše ukusa i blago je zrnasta, a to mi pokvari čitav doživljaj jela. Za ovu je svejedno. Inače, 85g je preporučena doza za jednu osobu i obično tako kuvam, ali ova mjera sosa je dovoljna i za veću količinu.
  • Cherry paradajz izgleda kao male crvene loptice i lijep je u jelima. Ukoliko ga nemate, običan zreo paradajz će sjajno obaviti funkciju. Nasjeckajte na kockice i ukoliko želite, možete koristiti i oljušten, kako biste izbjegli da se kožica "vuče" po jelu. Ovdje možete pogledati moje instrukcije kako da oljuštite i očistite paradajz.
  • Sremuš je veoma aromatičan i osvježavajućeg ukusa, tako da nije neophodno dodavati začinske biljke, ali je fino i nekako dopunjujuće. Svježi pešun ili bosiljak su moji favoriti.
  • Blendirani sos od sremuša možete zamijeniti domaćim pestom od sremuša ili klasičnim pestom od bosiljka. U tom slučaju, najprije propržite na ulju paradajz dok ne omekne, zatim dodajte gambore i tek prije ubacivanja paste, dodajte i nekoliko kašičica pesto sosa. Sve izmiješajte i obrok je gotov.
  • Čuvanje sosa od sremuša.Ovako pripremljen sos od sremuša (sremuš, so, maslinovo ulje), možete ubaciti u teglicu i čuvati i dvije-tri nedelje i koristiti prema potrebi. Takođe, možete presuti u kalup za led i zamrznute kockice samo prebaciti u kesu i čuvati u zamrzivaču i nekoliko mjeseci.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g
  • energetska vrijednost: 151.5kcal
  • proteini: 9.4
  • ukupno masti: 4g
  • ukupno ugljenih hidrata: 18.8g

    po porciji (oko 300g)
  • energetska vrijednost: 455kcal
  • proteini: 28g
  • ukupno masti: 12g
  • ukupno ugljenih hidrata: 56g

Predložiću vam da pogledate još par recepata za jednostavne paste koje imam na blogu, kao i dvije ideje kako da napravite pesto, a to vam opet daje sijaset mogućnosti za lagan i brz obrok (vidjećete predloge u samim člancima). Tu je i malo inspiracije za one koji su u potrazi za receptima sa sremušem.