Kombinacija svježeg sremuša sa orasima, sirom, maslinovim uljem i daškom limuna je pun pogodak. Dobijete pesto koji je prijatnog ukusa, aromatičan i intenzivan, a opet osvježavajuć i lagan. Pošto može biti odličan dodatak mnogim jelima, vrijedi imati teglicu u frižideru. Napisala sam i kako da pesto sačuvate za period kad sremuš ne bude u sezoni!

Moja ovogodišnja avantura sa sremušem se nastavlja. Ovog puta vam pišem recept za jedan sjajan pesto od svega nekoliko sastojaka koji možete koristiti na hiljadu načina.

Domaći pesto od sremuša sa orasima i sirom

Pesto je zapravo neka vrsta sosa ili namaza koji za osnovu obično ima začinske biljke poput bosiljka, peršuna, korijandera ili neke biljke intenzivnijeg ukusa poput sremuša, rukole ili čak mladi spanać ili kovrdžavi kelj. Osim toga, ostali uobičajeni sastojci su orašasti plodovi ili sjemenke, neki tip sira i maslinovo ulje. U zavisnosti od biljke od koje ste krenuli, dobri dodaci su bijeli luk, sušeni paradajz, inćuni i slično.

Pošto sam sremuš ima intenzivan ukus, dosta je osvježavajući poput listova mladog luka, a opet sa prizvukom arome bijelog luka, htjela sam da to što bolje sačuvam i izaberem sastojke koji ga neće zasjeniti. Zbog toga sam se držala oraha koje sam ostavila sirovim ili sasvim blago prepečenim (obje verzije su odlične). Takođe, dodala sam malu količinu limuna koji za nijansu učini sos laganijim i svježijim.

Iako za klasičan italijanski pesto od bosiljka preferiram parmezan, koji je malo jačeg umami ukusa, ovdje sam se odlučila za pekorino. Radi se o tvrdom ovčijem italijanskom slanom siru koji ima karakterističan ukus sireva od ovčijeg mlijeka, ali je ipak blag i nježnog ukusa. Lijepo upotpunjuje, ali ne prekriva ukus sremuša u pestu. Naravno, ovo je moj predlog ako možete da birate, u suprotnom, koristite onaj koji imate.

Pesto od sremuša je sjajan uz tjesteninu, ali se može koristiti kao dodatak raznim jelima poput rizota, salata, čorbica, kao namaz za sendviče, malo razrijeđen kao preliv preko pečenog povrća, kao premaz za pice ili slana peciva... Ono što je pozitivno je što ga možete napraviti i koristiti u toku cijele nedelje kad je potrebno nečemu poboljšati ukus.

Savjeti za zamrzavanje i čuvanje sremuša

Pošto je sezona sremuša veoma kratka, pametno ga je sačuvati na neki način za kasnije. Može se sušiti, ali koliko sam shvatila, to će dosta smanjiti njegovu hranljivu vrijednost. Može se zamrznuti, ali da bi se najbolje sačuvao, potrebno ga je zamrznuti u ulju, kao i ostale osjetljive biljke, poput nekih začinskih biljaka kao što je bosiljak.

Kako zamrznuti i čuvati sremuš

Jedan način je da oprane listove sremuša izblendirate sa maslinovim uljem i malo morske soli i to prespete u kalupe za led, pustite da se zaledi sasvim, a zatim te kockice prebacite u kesu koju dobro zatvorite i imate sremuš kao dodatak jelima kad poželite. Takođe, tako napravljena smjesa bi trebalo da može da se održi u frižideru i dvije-tri nedelje u dobro zatvorenoj teglici.

Zamrzavanje i čuvanje pesta od sremuša

Drugi način je da napravite pesto i uradite isto što sam navela gore. Prespete u kalup za led, ali ostavite malo prostora pri vrhu kako biste mogli preliti uljem. Zaledite i kockice ubacite u kesu ili neku kutiju koja se dobro zatvara. Kad poželite pesto za pastu ili neko jelo po želji, već je spreman za korišćenje.

Pesto od sremuša sa orasima i sirom

Naravno, ovo možete primijeniti na bilo koji tip pesto sosa. Sjajno ga je imati pri ruci, ali ne može tako dugo stajati u frižideru i ako ne želite svako malo da pravite novu turu, ovo je rešenje. :)

Recept

Pesto od sremuša sa orasima

Pesto od sremuša sa orasima Recept za pesto od sremuša veoma intenzivnog i istovremeno osvježavajućeg ukusa. Zvijezda u ovom sosu je sremuš, a dodatak sira i sirovih ili blago prepečenih oraha savršeno upotpunjuje njegov ukus.
  • vrijeme pripreme: 20'
  • ukupno vrijeme: 20'
  • količina za 1 manju teglu

Sastojci

  • 100g listova sremuša
  • 1/3 kašičice soli (2g)
  • 50g oraha*
  • 50g svježe narendanog sira (pekorino, parmezan ili Grana Padano)*
  • kašičica limunovog soka (oko 3-4g)
  • 100ml maslinovog ulja (oko 90g) + za prelivanje

Postupak

  1. Operite sremuš i dobro osušite listove krpom ili papirnim ubrusom.
  2. Po želji, orahe možete blago prepeći u rerni, nekih 7-8 minuta na 150°, samo toliko da se blago isuše i intenziviraju ukus. Sir narendajte na sitno.
  3. U sjeckalicu ili multipraktik ubacite najprije orahe i usitnite ih. Dodajte sremuš, so, sir i limunov sok i blendirajte dok se sastojci djelimično ne usitne. Dodajte polovinu količine ulja i blendirajte dok se sastojci ne sjedine. Ako vaša sjeckalica ima otvor odozgo, dok se muti, polago ulijte ostatak ulja ili samo otvorite, uspite i na kraju izmiksajte još na kratko.
  4. Probajte pesto i po potrebi dodajte još soli ili limuna.
  5. Prespite u teglicu, prelijte odozgo maslinovim uljem i dobro zatvorite. Čuvajte u frižideru do nedelju dana.
  6. Pesto od sremuša možete koristiti na mnogo načina. Prvo na šta obično pomislimo je da ga koristimo kao sos za pastu, bez dodataka ili uz neko povrće, sir, tunjevinu, kockice propržene slanine... Takođe, može biti dodatak rizotu, salatama, kao namaz za sendviče, uz pečeno povrće, kao dodatak povrćnom omletu i slično. Njegova primjena je slična kao za ostale vrste ovog sosa, pa možete pogledati moje predloge u receptu za domaći pesto od bosiljka.
  7. Kako da sačuvate pesto za kasnije korišćenje? Sam sos može ostati svjež nekih nedelju dana u frižideru. Važno je samo da uvijek bude prekriven slojem ulja odozgo i održaće se odlično. Međutim, sezona sremuša je veoma kratka i prava je šteta ne ostaviti nešto za kasnije u toku godine. Jedan od načina je da pesto zamrznete koristeći kalup za led. Napunite kalupe tako da ostane malo prostora odozgo da kašičicom nakapate malo ulja odozgo. Stavite u zamrzivač da se sasvim zaledi - najbolje ako imate poklopac za kalup, a ako nemate, stavite plastičnu foliju odozgo. Kad se sasvim zamrzne, ostavite par minuta na sobnoj temperaturi samo da možete izvući kockice, a zatim ih istresite ili izvucite uz pomoć noža i ubacite u kesu koju ćete dobro zatvoriti. Po potrebi, koristite po nekoliko kockica sosa.

Napomene

  • Za pesto od sremuša sam odabrala orahe jer su manje intenzivni od prepečenih pinjola, ali su masni i imaju svoj karakterističan ukus koji mi djeluje da se odlično slaže sa sremušem. Naravno, po želji ih možete zamijeniti nekim drugim orašastim plodovima ili sjemenkama, a mislim da bi bilo fino sa bademima, indijskim orasima, sjemenkama suncokreta ili pinjolima koje bih obavezno malo istostirala u suvom tiganju.
  • Nutritivne vrijednosti nisu precizne, jer nisam uspjela da pronađem podatke za sremuš i umjesto njega sam računala za zelena perca mladog luka. Zapravo, sve te biljke ne utiču mnogo u kalorijskom smislu iako su veoma bogate mineralima i vitaminima i htjela sam da ipak imate predstavu o tome kakav je pesto sveukupno. Najveći dio kalorija dolazi iz maslinovog ulja, koje je bogato mononezasićenim masnim kiselinama, onim koje su dobre za nas.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g
  • energetska vrijednost: 456kcal
  • proteini: 7.7g
  • ukupno masti: 47.1g
  • ukupno ugljenih hidrata: 4.9g

    po porciji (~35g)
  • energetska vrijednost: 160kcal
  • proteini: 3g
  • ukupno masti: 16g
  • ukupno ugljenih hidrata: 2g

Ako ste u potrazi za idejama sa sremušem, na blogu postoji recept za jedan sjajan mliječni namaz koji je kremast i ukusan, odličan uz uz blago prepečen hljeb i recimo, komadiće paradajza ili pečenu papriku. Takođe, tu je i recept za jednostavne kukuruzne projice sa sremušem koje mogu biti sjajne kao doručak ili brzinska večera, ili kao užina za ponijeti.