Jednostavan recept ili, još bolje, ideja za jedan super ukusan smoothie u boji koja će osvojiti djevojčice! :)

Smoothie! Moj skoro svakodnevan užitak u poslednja tri-četiri mjeseca! Obično kao doručak, nekad kao hladno, slatkasto i savršeno zadovoljavajuće osvježenje posle umornog dana, nekad kao poslastica.

Smoothie sa cveklom

Čini mi se da je nama, onako generalno, ova vrsta napitka dosta strana. Kad smo bili djeca, sjećam se da smo voljeli da pravimo frape od mlijeka i banane, a nekad da smo samo blendirali voće sa šećerom i vodom. Nešto kao vrlo gust sok. Uh, to sam baš voljela!

Smoothie je nešto drugačije, nešto što nam dozvoljava da iskažemo kreativnost.

Dozvoljava nam da budemo maštoviti, da kombinujemo, mijenjamo, dodajemo, zapisujemo recepte, ali da ih, ipak, rijetko ponavljamo u istom obliku. Smoothie nam baš nekako dozvoljava potpunu slobodu i razuzdanost ukusa! :)

Samo da znate, ova pink boja je realna! Zapravo, čini mi se da fotka značajno umanjuje ono vrišteće u njoj koje ugledate kroz staklo blendera i kad krenete da sipate u čaše!

Količina koju sam navela je za manje-više (obično više) dvije čaše (3,3dl), ali to će zavisiti od veličine povrćki, voćki i dodataka. Moj savjet je da uvijek napravite malo više, čisto da odvojite malu čašicu za kasnije. Naravno, napitak je najbolji čim se napravi, ali moja navika je da ipak napravim više i da me čeka u frižideru.

Smoothie od cvekle, jabuke i šargarepe

Naglasila sam u receptu da med ili javorov sirup koji biste mogli koristiti za zaslađivanje, najvjerovatnije neće ni biti potreban, jer svi sastojci su manje ili više slatki sami po sebi. Probate pošto izblendirate, sačekate nekoliko sekundi da zaista osjetite, onda probajte ponovo i odlučite da li je dodatak potreban. Meni se često dogodi da u prvi mah pomislim da ću morati dodati sirup ili urmu, ali ako odolim tom iskušenju, budem vrlo zadovoljna kasnije.

Smoothie sa cveklom i jabukom

Znate već, za smoothie vam je potreban blender! :)

Za dodatne informacije o tome kako da napravite ovaj tip napitka, šta vam je sve potrebno i kako je najbolje da kombinujete različite vrste namirnica (tip tečnosti, voće, povrće, orašasti plodovi i pahuljice, začini...) kako biste od napitka dobili pravi zdrav i hranljiv obrok u čaši, pogledajte moj opširan post kako napraviti dobar smoothie? Nadam se da ćete pronaći brojne zanimljive informacije.

Recept

Smoothie sa cveklom

Smoothie sa cveklom, jabukom, šargarepom i bananom Osvježavajući, ukusan i veoma hranljiv napitak sa svježom cveklom, jabukom i još ponečim. Savršen i lagan doručak!
  • vrijeme pripreme: 10'
  • ukupno vrijeme: 10'
  • količina za 2 osobe*

Sastojci

  • 1,5 dl jogurta
  • 1 dl mlijeka*
  • 1 cvekla srednje veličine
  • 1 srednja jabuka ili 2 male
  • 1 manja šargarepa
  • 1 banana, po mogućnosti zaleđena*
  • kašika ovsenih mekinja (ili ovsenih pahuljica)
  • kašičica meda ili javorovog sirupa (po ukusu)*

Postupak

  1. Očistite i na krupno narežite cveklu i jabuku. Šargarepu očistiti i nasjeckajte na nešto sitnije komadiće ako imate iskustva sa vašim blenderom da se ona sasvim ne ispasira. Ja imam! :)
  2. U blender stavite jogurt i mlijeko, ovsene mekinje ili pahuljice, a zatim i voće i povrće. Miksajte oko 20-30 sekundi, dok masa ne postane sasvim jednolična i fantastične pink boje!
  3. Isprobajte i dodajte zaslađivač ako je potrebno, a obično nije.

Napomene

  • Za vegan varijantu, jogurt i mlijeko zamijenite sojinim jogurtom. Ova kombinacija voća i povrća mi se nije dopala samo sa mlijekom, pa je ovaj smoothie jedan od rijetkih koje uvijek pravim sa jogurtom.
  • Ukoliko su jabuke koje koristiti slatke, vjerujem da vam zaslađivač neće biti potreban. Cvekla je slatkasta, a uz bananu i slatku jabuku, nemojte nikako dodati med ili javorov sirup unaprijed. Kad bude izmiksan probajte i tek onda odlučite da li su potrebne popravke.
  • Predlažem da koristite mrznute banane, jer one daju svježinu i pri tom ih uvijek imate spremne za smoothie!
Napitak od cvekle

27. novembar 2014.

Recept za ovaj smoothie šaljem dragoj Ivi sa bloga Kulinarske razglednice (Culinary postcards) kao ulaznicu za novembarski krug kulinarske igrice Ajme, koliko nas je!. Tema igrice je cvekla, a osim ovog, kao ulaznicu ću poslati i recept za rizoto sa cveklom, veoma zanimljivog i intenzivnog ukusa, poslužen uz kiselkasti ovčiji ili kozji sir i krupno nasjeckane orahe.