Recept za jedan ni najmanje običan tart od jabuka! Napravljen od divno puteraste podloge, krema od badema, voćnog nadjeva i ukrašen kriškama jabuke. Neodoljivo, a istovremeno, elegantno i prefinjeno.

Ne znam da li će vas to razočarati, ali upozoravam vas da ovo nije običan, brz i tart prosječnog ukusa. Nikako! Potrebno je malo više vremena za pripremu, ne zahtijeva od vas nikakave posebne kulinarske vještine, ali je prava eksplozija ukusa i mirisa. Itekako vrijedan vremena provedenog u kuhinji! :)

Tart sa jabukama i bademima

Uobičajeni djelovi voćnih tartova su djelimično prhka puterasta podloga i voće ili voćni krem.

Ovdje imamo dodatak u vidu fantastičnog francuskog krema od badema koji je poznato pod imenom frangipane. Veoma je čest u francuskom poslastičarstvu, a radi se o kombinaciji putera, šećera, jaja i badema.

Ukoliko vam je dostupna aroma ili ekstrakt gorkog badema, ili čak nekoliko gorkih badema, obavezno iskoristite bilo šta od toga - krem će dobiti fantastičnu bademastu notu, koja se savršeno uklapa sa voćem.

Jabuke se ovdje pojavljuju u dva oblika. Jedan su svježe jabuke nasjeckane na kriške, a drugi je nešto poput sosa od jabuka - kuvane jabuke sa začinima i limunom.

U receptu sam napisala uputstvo kako da napravite količinu koji je potreban za tart, ali sos od jabuka možete napraviti unaprijed, u većoj količini i koristiti za razne namjene - kao voćni namaz ili nadjev za palačinke, tartove i razne tipove poslastica, a takođe i kao savršeno vezivo i zamjenu za jaja i puter u posnim poslasticama. Pogledajte moj članak u kojem je detaljno opisan proces kuvanja sosa od jabuka i njegova primjena.

Kada sam prvi put pogledala ovaj video za La tarte aux pommes , danima nisam mogla da prestanem da razmišljam o ovoj poslastici. U videu nema govora, ali vidjećete da su neki djelovi recepta zapisani na švedskom.

Tart sa jabukama, kremom od badema i sosom od jabuka

No, obratite pažnju samo na postupak pripreme, jer su mjere koje se pominju baš ogromne, tako da sam morala da istrošim dosta vremena na prilagođavanje, krojenje i kombinovanje. Na kraju sam došla do konačnog recepta, koji je, po mojim mjerilima, odličan i djeluje da će postati veoma uobičajen kod nas u kući. :)

Tart na videu pravi Sébastien Boudet, jedan od trenutno poznatijih poslastičara i pekara u Švedskoj. Porijeklom je iz Francuske, a u Stokholmu, u divnom dijelu grada, ima kafe-poslastičarnicu-pekaru u francuskom stilu. Zove se Petite France i već nekoliko godina dobija nagrade za najbolji kafe u gradu. Moj utisak je da je nemoguće da postoji bolji pain au chocolat , pa čak ni u Francuskoj. :)

U svakom slučaju, ako se nađete u blizini, obavezno svratite na jutarnju kafu sa kroasanima, ali računajte na čekanje u redu da naručite i pronađete sto.

Recept

Tart od jabuka sa kremom od badema

Tart sa jabukama i kremom od badema Prefinjen tart napravljen od puteraste podloge, frangipane krema od badema i mirisnog nadjeva od kuvanih jabuka, ukrašen kriškama svježe jabuke.
  • vrijeme pripreme: 1h 40'
  • vrijeme pečenja: 1h 15'
  • ukupno vrijeme: 2h 55'
  • količina za tart prečnika 30cm

Sastojci

za podlogu
  • 210g brašna
  • kašika šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 140g hladnog putera isjeckanog na kockice
  • 60-80ml veoma hladne vode
za krem od badema
  • 100g mljevenih badema (brašno od badema)
  • 100g šećera
  • 100g omekšalog putera
  • 2 veća jaja
  • 15g brašna (1 kašika)
  • na vrh kašičice arome gorkog badema (proizvoljno)
za sos od jabuka
  • 6-7 jabuka (oko 1kg)
  • limun (kora i sok od jedne polovine)
  • 2.5dl vode
  • šipka vanile*
  • šipka cimeta (proizvoljno)
za dekorisanje
  • 5-6 većih jabuka
  • krupni smeđi šećer (demerara) za posipanje

Postupak

Podloga
  1. U činiji izmiješajte brašno, šećer i so.
  2. Dodajte na kockice narezan hladan puter. Sjedinite ga sa brašnom, ali samo toliko dok ne počne da se formira prhka smjesa i puter ne bude razbijen u sitne komadiće. Ako mijesite rukama do ovog stadijuma, važno je da budu hladne da se puter ne bi istopio.
  3. Dodajte vodu. Krenite sa 60ml, pa postepeno dodajte još ukoliko je potrebno. Od tijesta formirajte manji disk, umotajte u providnu foliju i stavite u frižider na sat vremena.* Za to vrijeme napravite sos od jabuka i nadjev od badema.
Sos od jabuka
  1. Jabuke oljuštite, izdubite sredinu (tako se iskoristi najveći dio voćke) i narežite na kocke. Stavite u šerpu u kojoj ćete kuvati sos. Dodajte koru i sok jedne polovine limuna. Ubacite šipku vanile i cimeta, dodajte vodu i kuvajte oko pola sata dok se skoro ne pretvori u kašu.
  2. Prespite u neku posudu, prekrijte providnom folijom i ostavite do premazivanja.
Krem od badema (frangipane)
  1. Izmiješajte bademe i šećer, a zatim dodajte omekšali puter. Mutite dok se dobro ne sjedini. Možete koristiti mikser ili ručnu mutilicu.
  2. Dodavajte jedno po jedno jaje, tako da prethodno dobro sjedinite sa smjesom prije nego što nastavite.
  3. Dodajte prosijano brašno i izmiješajte dok ne postane fina krema.
Formiranje i pečenje tarta
  1. Kalup za tart dobro podmažite puterom i pospite krupnim smeđim šećerom.
  2. Tijesto razvucite da bude prečnika većeg od samog kalupa. Pažljivo prenesite u kalup - možete ga najprije presaviti na pola da biste to lakše uradili. Takođe, možete tijesto razviti i na papiru za pečenje i onda samo prenijeti, pažljivo okrenuti i skloniti papir.
  3. Obložite dno i ivice, vodeći pri tom računa da ne ostane mnogo tijesta pri dnu ivica. Ubacite kalup u frižider na 10-ak minuta dok se ne zagrije rerna na 190°C.
  4. Tijesto u kalupu premažite badem kremom i pecite na 190°C oko 20 minuta.*
  5. Dok je kolač u rerni, oljuštite i narežite jabuke. Nemojte ih nasjeći veoma tanko, jer će se, kao što vidite kod mene na fotografijama, nekako ukupiti i ostaviti dosta prostora između. Potrebno ih je i gušće naslagati nego što sam to ovdje uradila.
  6. Nakon 20-ak minuta izvadite tart. Premažite sosom iz koga ste prethodno sklonili vanilu i cimet, a zatim naređajte jabuke. Ovlaš ih pospite smeđim šećerom i vratite da se dopeče.
  7. Pecite oko 50-55 minuta na 180°C.
  8. Služite mlako ili ohlađeno. Možete dodati sladoled od vanile ili neki vanila krem, ali nama je tart bio odličan takav kakav je i nisam željela da mu bilo čime umanjujem ukus.

Napomene

  • Ukoliko tijesto odstoji duže u frižideru, potrebno je da odstoji makar pet minuta na sobnoj temperaturi da bi se moglo raditi sa njim.
  • Postoji mogućnost da krem od badema počne da narasta u toku pečenja, što nije slučaj u videu, ako ste odgledali. To je samo mala napomena da ne brinete, jer kad tart bude ispečen, sve će se vratiti u normalu. :)

Predlažem da se ušuškate u toplo ćebence, (po mogućnosti pored voljene osobe), upalite svjećice, skuvate čaj ili kafu, pustite neku opuštajuću muziku, iznesete još sasvim neohlađen tart na sto i uronite u uživanje!