Jednostavan i veoma ukusan kolač tipičan za skandinavske zemlje. Mekan i sočan biskvit preliven fantastičnim hrskavim kremom od pečenih badema, putera i šećera... nešto poput zapečenog karamela sa bademima!

Švedski kolač od badema (Tosca cake/Toscakaka)

Ako kliknete na tag "bademi", dobićete veliki broj recepata s obzirom na sam obim bloga! To vam govori o tome koliko ih volim. Nažalost, skoro sam radila neke testove i po njima je moj organizam netolerantan upravo na bademe!!! Zamislite samo moje zaprepašćenje... Ipak, pošto ne planiram da ih se sasvim odreknem (ne radi se o alergiji i neće mi pozliti), onda ću samo smanjiti skoro svakodnevan dosadašnji unos istih. Ali, recepata će biti makar dok ne izbacim sve ono što imam u planu. :)

No, kad smo već kod ovih divnih orašastih plodova, moram napomenuti da sam prilično iznenađena time koliko se koriste u sjevernoevropskim kulturama. Zapravo, ranije su me bademi, marcipan i razne đakonije od njih uvijek podsjećale na Siciliju i njihovu poslastičarsku kulturu. Međutim Šveđani (a vjerujem i susjedni narodi) su ih značajno prevazišli. Neke od najpoznatijih i najtipičnijih torti, kolača i voćnih pita se prave sa bademima, badem masom ili su prekriveni marcipanom kao primer Princeza torta.

Već sam govorila o semlama u kojima se koriste za ukusno punjenje. Tu su i poznate male tortice sa finim punjenjem od badema i obično bijelim prelivom od šećera ( mazariner). Zatim nešto što izgleda kao orasnice samo bez oraha i druge, bez vidljivih badema, ali kad zagrizete hoćete da umrete od divote i da ne vidite, zakleli biste se da su kremasti, a ne "suvi" kolači. Da ne nabrajam više...

Švedski kolač sa prelivom od badema

Nego, svim ovim sam htjela da kažem da sam svjesna da se nalazim u pravom carstu badema i da se samim tim podrazumijeva da ih mogu kupiti u radnjama u raznim oblicima - oljuštene i neoljuštene, nasjeckane krupno ili na listiće i sitno samljevene (što je ono što zovu bademovim brašnom). Naravno, to ne znači da sam zaboravila da se u našim radnjama jedva može pronaći nešto što nisu neoljušteni bademi, pa moram priznati da mi je pomalo neprijatno kad u receptu navedem nešto od već "gotovih proizvoda".

U receptu, u napomenama, sam objasnila kako ih možete jednostavno oljuštiti, a sasvim je u redu da ih nasjeckate na prutiće ili samo na krupno. Uzgred, jeste da se ovaj kolač tradicionalno pravi sa bademima, ali mislim da bi sasvim bilo fino izmiješati ih sa lješnicima i koristiti ih za ovaj preliv mirisa i ukusa karamela.

Napokon, riječ-dvije o ovom kolaču koji se na švedskom zove Toscakaka (Tosca Cake). Do skoro sam vjerovala da pripada tradiciji ove zemlje, ali pokušala sam malo bliže da se raspitam i shvatila da i Finci i Norvežani imaju isti takav (ili vrlo sličan), a da se i u danskoj kuhinji može pronaći verzija sa kokosom. Dakle, sjevernoevropska tradicija!

Torta sa bademima (Tosca cake)

Što se tiče samog recepta po kom sam pravila ovaj kolač, moram reći da je odličan i veoma precizan. Skoro u potpunosti sam se pridržavala originala, a mjere, vrijeme i opis pripreme su se sasvim poklopili sa napisanim, tako da je najveći dio recepta, zapravo, samo prevod. Za nijansu sam smanjila količinu šećera i u biskvitu i u prelivu. Ono što mi je bilo neobično je dodatak instant praha za espreso u preliv. Iskreno, do sad sam mnogo puta probala ovaj kolač i nikad nije bio sa kafom, a i toliko je karamelast i nekako lješnikastog mirisa da prosto nisam željela da to pokvarim. Umjesto kafe sam stavila vanilu. To su bile jedine promjene i stvarno preporučujem!

Recept

Švedski kolač sa bademima (Tosca cake)

po receptu sa bloga  Poires au Chocolat
Švedski kolač sa bademima (Toscakaka / Tosca Cake) Sočan i mekan biskvit sa hrskavim karamel prelivom od pečenih, mirisnih badema, šećera i putera. Poslastica koju skoro bez izuzetka možete pronaći u švedskim kafeterijama!
  • vrijeme pripreme: 35'
  • vrijeme pečenja: 40'
  • ukupno vrijeme: 1h15'
  • količina za 10-ak služenja

Sastojci

za biskvit
  • 70ml mlijeka
  • kašičica limunovog soka
  • 75g putera
  • 3 jaja
  • 130g šećera
  • kašičica ekstrakta vanile
  • 150g brašna
  • kašičica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
za karamel preliv
  • 150g badema narezanih na listiće*
  • 125g putera
  • 100g svijetlo smeđeg šećera
  • 50ml mlijeka
  • 1/2 kašičice morske soli
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile*

Postupak

Pripremite unaprijed
  1. Sipajte mlijeko i kašiku limunovog soka u šolju i ostaviti 5 do 10 minuta da odstoji. Ovim postupkom ćemo dobiti mlaćenicu ( buttermilk), a ukoliko je već imate kod kuće, naravno, odlučite se za već gotovu.
  2. Zagrijte rernu na 160°C. Premažite puterom okrugli kalup pomjerljivih ivica (prečnika 23cm) i a dno obložite papirom za pečenje.
  3. Listiće badema stavite u čist pleh i ubacite ih u rernu da se blago istostiraju. To će trajati oko 6-7 minuta, ali pošto su listići obično tanki, na pola pečenja ih promiješajte. Kad budu pečeni, prespite ih u neku posudu da ne bi nastavili da se peku u vrućem plehu.
Biskvit
  1. Istopite puter i sklonite sa strane. U jednoj činiji prosijte brašno, prašak za pecivo i so.
  2. Jaja, šećer i vanilu mutite mikserom, srednjom jačinom oko 5 minuta, dok ne postanu svijetla i kremasta.
  3. Dodajte 1/3 brašna i lagano varjačom ili ručnom mutilicom umutite u smjesu od jaja i šećera. Dodajte polovinu količine mlijeka i umiješajte. Zatim to ponovite sa drugom trećinom brašna, pa preostalim mlijekom i na kraju preostalim brašnom. Na kraju, dodajte polovinu količine putera, umiješajte i ponovite sa ostatkom.
  4. Pažljivo prespite u pripremljin kalup i lagano tresnite nekoliko puta o sto da bi mjehurići vazduha isplivali na površinu.
  5. Pecite oko 25-30 minuta. Provjerite čačkalicom da li je biskvit gotov (ukoliko jeste, čačkalica će biti čista kad je izvučete).
Preliv
  1. Nakon 15-ak minuta od kad ste stavili biskvit da se peče, počnite sa pripremom preliva.
  2. U šerpicu stavite istostirane bademe, puter, smeđi šećer, mlijeko, so i ekstrakt vanile. Kuvajte na tihoj vatri dok se puter ne istopi i nastavite nekoliko minuta dok ne počnu da se pojavljuju mjehurići i sos počne lagano da se zgušnjava.
  3. Izvadite kolač iz rerne i pojačajte temperaturu na 200°C.
  4. Preko biskvita sipajte preliv i rasporedite bademe da budu u jednom sloju. Vratite ga u rernu, ali tako da bude u gornjoj polovini rerne. Pecite nekih 8-10 minuta, dok preliv ne dobije finu braon boju i dok ne počnu da se stvaraju i nestaju mjehurići na površini.
  5. Izvadite iz rerne i uz pomoć noža sklonite ivice. Ostavite da se sasvim ohladi. Naravno, to važi ukoliko možete da ostanete ravnodušni uz takav miris karamela i pečenog orašastog voća koji se širi naokolo!

Napomene

  • Obično kupujem bademe u listićima, ali pošto znam da ih je teško pronaći u radnjama, onda vam predlažem da ih isjeckate na prutiće ili samo da ih krupno narežete nožem. Bademi moraju biti bijeli, bez kore, a kako da to uradite, pogledajte u mom detaljnom postu kako jednostavno i brzo oljuštiti bademe

Ne mogu da izdržim, a da ne objasnim da tanjir nije prašnjav. Stvarno nije! Problem je u tome što me je izdao onda kad to nisam očekivala! Dok je fotkanje trajalo nije pokazao svoje ogrebotine! Vidjela sam to tek na fotkama, onda se dobro zagledala i vidjela da su realne... Dakle, moj plavi tanjir ide u penziju. :(

Kolač sa bademima