Jedno sjećanje iz Beograda, priča o upoznavanju sa cheesecake-om i receptić... uz po neku fotku!

Za današnji tekst se može reći sve sem da je isplaniran! Nije bilo po planu ni da uopšte postoji, a kamoli da bude ovako opširan! :)

Početni plan je bio da napravim fotku-dvije i da je podijelim sa vama na svojoj facebook strani, da vas podsjetim na jednu laganu poslasticu... Bila sam u fazonu da fotkam malo više... Onda je iz mene isplivalo "piskaralo", pa sam se čak prisjetila nekih lijepih dana u Beogradu i svojih cheesecake-ovskih početaka, pa još shvatila da ne treba da vas gnjavim da idete od recepta do recepta i pamtite detalje... i tako od "ništa" stigosmo do objave sa fotkama, uvodnom pričom i receptom!

Cheesecake sa jagodama

Moj prvi susret sa nepečenim cheesecake-om se dogodio tek za vrijeme studentskih dana u Beogradu.

Ne sjećam se tačno prvog koji me je privukao, ali znam da sam bila toliko oduševljena da bih, da sam to sebi mogla priuštiti, svakog dana išla u novo isprobavanje... Ovdje govorim o onom klasičnom nepečenom kolaču od sira: podloga od keksa, bijeli dio sa sirom i voće na vrhu... U to doba sam to vidjela tako, prosto i jednostavno...

Danas sam mnogo komplikovanija i zahtjevnija pa se pitam: podloga - od kakvog tipa keksa (najbolje bez njega, ali sa plazmom mi se ne dopada), krem - čvrst za želatinom ili više kremast i baš sirni, voće - svježe, kuvano kao preliv ili kuvano sa želatinom da bude kao žele? Previše pitanja?!

Cheesecake od jagoda

Nego, u mom divnom Beogradu sam po prvi put probala i pečeni cheesecake - možda i najbolji do sad. Ne mogu tačno da prizovem u sjećanje njegov izgled, ali znam da je imao preukusnu podlogu sa suvim smokvama i vjerovatno nekim lješnicima ili bademima (smokve su ostale upečatljive) i dijelom od sira sa jaako izraženom aromom narandže! To je baš bilo posebno iskustvo!

Mjesto dešavanja je bio restoran Iguana, neke 2006. ili 2007, a u to doba se nalazio u jednoj jako šarmantnoj staroj kućici. Izgledao je istovremeno romantično, šik i profi. Ugred, to je bio i moj prvi susret sa "egzotičnom" hranom. Sjećam se da sam bila u najmanju ruku začuđena ukusom nasjeckanog svježeg đumbira, kojim je bila uredno dekorisana čorba od bundeve (koja je za mene u to doba, već i sama bila čista egzotika), a od listova svježeg korijandera sam imala osjećaj da mi se muti u glavi! Dugo sam posle pričala o tom iskustvu - da vam ne pominjem da se sjećam i ostatka jelovnika sa te večere!

Kolač od sira sa jagodama

Ne pitajte me čemu ova priča o nekom restoranu o kojem već godinama ništa ne znam, ali nekako su me preplavila sjećanja. Uzgred, provjerila sam i videla da je preseljen, da izgleda jako moderno, a čini mi se i dalje vrlo interesantno. Voljela bih da odem ponovo, da provjerim da li tu i dalje ima nešto što će me baciti u trans, ili se dio tog doživljaja, ipak, može pripisati mom neiskusnom nepcu...

Kolač od sira od jagoda

Red je da se vratim cheesecake-u! Nekad luksuzan užitak, danas je nešto prema čemu sam vrlo kritična! Da bi me privukao mora biti ili jako neobičan ili na nekom baš dragom mjestu, gdje znam da je kvalitetan i sugurno dobar! Ovaj koji sam ukombinovala - "jeste, stidim se!" - je jedan od rijetkih koji me i dalje pozitivno iznenađuje i za koji i dalje tvrdim da zadovoljava moje potrebe! Naravno, vrlo sam subjektivna, pa imajte to na umu! :D

Nepečeni kolač sa sirom od jagoda

Recept je skoro do detalja isti kao za već objavljeni cheesecake sa borovnicama , ali da vas ne bih šetala tamo-ovamo, odlučila sam da ga ovdje iskopiram, uz sitne izmjene. Radi se o ne-tako-klasičnom primjerku kolača sa sirom, koji ima podlogu od orašastih plodova i urmi - značajno zdravija i ukusnija varijanta od one sa industrijskim keksom i puterom. Dio sa sirom je veoma bogat i kremast, nije na bazi želatina, pa je samim tim prilagođen i vegetarijanskoj kuhinji. Za onaj sa borovnicama sam koristila kupovni prah od ovog voća i rekla da ga možete zamijeniti sokom, ali u ovoj verziji sa jagodama obično bih ostavila bez dodataka, da krem ostane bijele boje. Savršen je kontrast sa bojom crvenih jagoda i veoma je lagan i osvježavajući. Ovog puta sam se malo igrala i dodala prah od jedne vrste skandinavskog bobičastog voća - lingonberries, koje podsjećaju na brusnice, a mislim da ih kod nas nema. Daje neki blago kiselkast ukus i fino se uklapa, ali ipak mi se čini da je najbolje ostaviti krem bez dodataka.

Cheesecake sa jagodama

Jagode sam koristila u svježem obliku, ali to važi samo ako planirate da kolač pojedete istog dana. Ostale opcije su da napravite preliv ili da ih sjeckate i služite posebno uz svako parčence. Opisaću u dijelu sa receptom.

Recept

Cheesecake sa jagodama

Cheesecake sa jagodama Jednostavan nepečeni cheesecake sa iznenađujuće ukusnom podlogom od orašastih plodova i urmi, kremastim dijelom od sira (bez želatina) i svježim ili prokuvanim jagodama. Savršena ljetnja poslastica!
  • vrijeme pripreme: 1h
  • ukupno vrijeme: 1h
  • količina za 10-ak služenja

Sastojci

za podlogu
  • 150g mljevenih badema i lješnika*
  • 150g sjeckanih badema i lješnika*
  • oko 150g urmi (datulja, datula)
  • prstohvat soli
  • kašika-dvije kokosovog ulja ili putera (po potrebi)
za krem od sira
  • 350g krem sira (Philadelphia, ABC sir)* sobne temperature
  • 70g šećera u prahu
  • 100g crème fraîche-a ili milerama*
  • 3dl slatke pavlake
voće
  • oko 300g jagoda
  • 1 kašika šećera u prahu (po potrebi)
za kuvani voćni preliv
  • 300-400g jagoda
  • 1 kašika šećera u prahu
  • kašičica limunovog soka
  • sjemenke od polovine šipke vanile (proizvoljno)

Postupak

Podloga
  1. Papirom za pečenje obložite obod okruglog kalupa sa pomjerljivim ivicama prečnika 23cm.*
  2. Sameljite i isjeckajte koštunjavo voće. Urme očistite od košpica i sitno nasjeckajte.
  3. Sve spojite i dodajte prstohvat soli. Formirajte prstima smjesu koja će ostati sipljiva, ali dovoljno ljepljiva da je moguće rukama oblikovati loptice. Da li će biti potrebno dodati puter ili kokosovo ulje (za vegan varijantu) zavisi od sočnosti urmi i od vrste orašastih plodova koje ste izabrali.
  4. Smjesu prospite u kalup, dobro pritisnite prstima i to tako da lagano izdignete ivice. Ostavite u frižideru dok ne pripremite fil od sira.
Krem od sira
  1. Stavite u činiju sir koji je odstajao na sobnoj temperaturi (ako je hladan, neće se fino umutiti i biti kremast) i šećer u prahu. Na kratko umutite mikserom.
  2. Dodajte mileram i opet na kratko umutite.
  3. U posebnoj činiji mikserom umutite slatku pavlaku - najprije najslabijom brzinom, a zatim jačom. Nemojte pretjerati, jer je potrebno samo da postane šlagasta i da se šare počnu zadržavati na površini.
  4. Dodajte pavlaku masi od sira. Veoma lagano je umiješajte ručnom mutilicom pokretima odozdo na gore. Možete koristiti i mikser, ali mutite najslabijom brzinom i veoma lagano.
  5. Premažite gotov krem preko podloge, poravnajte i stavite u frižider na nekoliko sati ili još bolje, preko noći.
Dekorisanje svježim jagodama
  1. Kad je kolač dovoljno dugo odstajao, sklonite obod i papir i dekorišite svježim jagodama ili prelivom. Ako su jagode krupne, možete ih isjeckati na kocke. Dodajte kašiku šećera u prahu, izmiješajte i posložite po ohlađenom kolaču.
  2. Kolač bi najbolje bilo poslužiti tek dekorisan jer je tada u svom najboljem izdanju, ali bilo bi poželjno da ga makar poslužite istog dana. Ukoliko znate da će duže trajati, a želite da ga služite sa svježim voćem, najbolje je da po nekoliko jagoda služite uz svako parče. Dakle, da ne dekorišete čitav kolač, jer će jagode u frižideru i stajanjem, promijeniti izgled i pustiti vodu. Naravno, to ne utiče mnogo na ukus, ali moram priznati da izgled nije na nivou!
Kuvani voćni preliv
  1. Za preliv je potrebno vrlo na kratko prokuvati jagode sa šećerom, limunovim sokom i sjemenkama vanile (ukoliko ih imate). Sačekajte da provri i ostavite još samo minut-dva. Kad se voće sasvim ohladi, možete ga preliti preko kolača, ili to uradite prije prvog služenja. Preliv će biti djelimično tečan, bašzbog toga što ne stavljamo želatin. Ovo može biti rešenje ako vjerujete da kolač neće biti pojeden istog dana, a dosadno vam je da voće perete i sjeckate posebno.
  2. Poslužite hladno i uživajte!

Napomene

  • Za podlogu je potrebno ukupno oko 300g orašastih plodova po izboru. Ja najčešće kombinujem lješnike i bademe, ali možete birati i između oraha, indijskih oraha, pistaća... Polovinu sameljite ili veoma sitno isjeckajte, a drugu samo nasjeckajte na krupno.
  • Oblaganje kalupa je veoma jednostavno, a uštedi mnogo vremena prije posluživanja kolača. Ovdje govorimo o obmotavanju ivica, a detaljan i ujedno veoma jednostavan postupak kako da to uradite, možete pronaći u mom postu kako obložiti kalup za tortu papirom za pečenje . Prije služenja, sklonite najprije obod kalupa, a zatim pažljivo odlijepite papir. Kolač je spreman da se iznese na sto!
  • Ne bih vam predložila da koristite light varijante krem sira (one sa smanjenim postotkom masnoće) jer često ne bude dovoljno kremast i bude tečniji. Pošto ne koristimo želatin, postoji mogućnost da kolač prilikom rezanja neće biti dovoljno čvrst i parčići će neprivlačno izgledati. To ne želimo!
  • U receptu je na početku stajalo da je za krem potreban crème fraîche ili da ga možete zamijeniti punomasnom kiselom pavlakom. No, shvatila sam da bi, zapravo, mileram bio najbolja zamjena, tako da sam taj sastojak promijenila u receptu. Ukoliko koristite kiselu pavlaku, možda bi bilo pametno ostaviti je preko noći u frižideru da iskapa višak vode. Možete koristiti gazu ili onu tanku krpu za pravljenje sira.
Nepečeni cheesecake sa jagodama

Predlažem da pogledate i moj cheesecake sa borovnicama .