Potpuniji naziv je krem-supa od brokolija i krompira ili batata, poslužena uz komadiće čedara ili nekog tvrdog sira oštrijeg ukusa. Savršeno preplitanje tekstura i ukusa!

Jedna sasvim jednostavna i skoro obična topla čorbica. Na maslinovom ulju propržite luk, dodate povrće, krčkate, začinite, izmiksate i gotovo. Međutim, neobičan dodatak u njoj je sir! I to ne neki krem sir koji ćete dodati prilikom miksanja. Ne... Radi se o siru tipa čedara ili nekom tvrdom, masnijem siru izraženog ukusa za koji biste na prvi pogled rekli da prosto ne ide uz čorbu od povrća. Baš takav!

Čorba od brokolija sa sirom

I ne znam kako dovoljno da vam opišem da je to pun pogodak! :)

Često sam nailazila na recepte za krem supu od brokolija posutu sirom. Različiti izvori navode i različite recepte - osnova je uglavnom ista, a promjene su vezane za prisustvo bijelog ili crnog luka, krompira ili batata, svježih začina ili bez njih...

I tako sam i ja iskombinovala sopstvenu verziju! :)

Neću mnogo dužiti, jer skoro da i nemam na šta da vas upozorim. Znate već kako je sa čorbicama, one se nekako kuvaju same od sebe! :)

Krem supa od brokolija i krompira sa sirom

Već sam pomenula da možete koristiti običan bijeli krompir ili batat - ono što zovemo slatkim krompirom. Ja najčešće koristim batat - nutritivno je bogatiji, a i volim taj slatkast, bundevasti ukus (lični doživljaj). U zavisnosti od toga za koju namirnicu se odlučite, čorba će imati dosta drugačiji, ali u oba slučaja vrlo fin ukus.

Sirevi ovog tipa, uostalom kao i većina sireva, daju najbolje od sebe na sobnoj temperaturi. Znam da će mnogi reći da je suvišno razmišljati još i o tome da se i sir mora izvući iz frižidera najmanje pola sata unaprijed, ali po meni, to stvarno pravi razliku. Ukusi se značajno intenziviraju i sama tekstura bude prijatnija za nepce.

Krem čorba od brokolija sa batatom

Dakle, predlažem da kad krenete da pravite čorbu, zajedno sa ostalim namirnicama uzmete i sir i stavite negdje gdje vam ne smeta u kuhinji. Kad čobra bude gotova, izmrvite ga prstima, pospite i iznenadićete se koliko doprinosi sveukupnom doživljaju - što zbog preplitanja ukusa, što zbog preplitanja tekstura. Počeće lagano da se topi po ivicama kad dođe u dodir sa toplom tečnošću, ali će i dalje ostati čvrst i vrlo primjetnog ukusa. Nadam se da će i vaš doživljaj biti sličan...

Recept

Čorba od brokolija sa sirom

Krem supa od brokolija sa sirom Jednostavna krem-supa od brokolija i krompira ili batata, sa komadićima tek ovlaš istopljenog čedara... Savršeno preplitanje ukusa i tekstura!
  • vrijeme pripreme: 10'
  • vrijeme pečenja: 30'
  • ukupno vrijeme: 40'
  • količina za 4 osobe

Sastojci

za čorbu
  • 1-2 kašike maslinovog ili kokosovog ulja
  • 1 crni luk
  • 2 čena bijelog luka
  • 1 veći cvijet (glavica) brokolija
  • 1 veliki krompir ili batat (slatki krompir)*
  • 1l povrtnog temeljca ili vode
  • so, biber
  • 2 kašike kisele pavlake (proizvoljno)
za služenje
  • komadići sira za služenje (čedar ili drugi tvrdi masniji sir)*
  • svježe začinske biljke (peršun, mirođija, vlašac)

Postupak

  1. Oljuštite i sitno nasjeckajte crni i bijeli luk. Oljuštite i krompir ili batat i nasjeckajte na kockice oko 1.5-2cm. Ukoliko koristite batat, možete ih ostaviti malo većim ili računajte na to da će vrijeme kuvanja biti za nijansu kraće. Brokoli podijelite na cvjetove i ostavite ih da malo odstoje u činiji hladne vode, kako bi sva prljavština izašla. Korjen brokolija operite i nasjeckajte na kockice.
  2. Na ulju propržite crni i bijeli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte kockice krompira ili batata i nasjeckan korjen brokolija. Propržite nekoliko minuta, a zatim dodajte litar povrtnog temeljca (supe) ili ako nemate domaći, dodajte samo vodu. Ja obično dodam već proključalu vodu jer se skraćuje vrijeme kuvanja (imam kuvalo za vodu), ali možete dodati i hladnu vodu, poklopiti i sačekati da provri.
  3. Kad voda proključa, dodajte so, smanjite vatru i kuvajte 10-ak minuta. Dodajte cvjetiće brokolija, poklopite i kuvajte još 10-ak minuta. Provjerite slanoću i dodajte biber po ukusu.
  4. Sačekajte kratko da se čorba prohladi, a zatim je prespite u blender, dodajte kiselu pavlaku i izmiksajte. Ako nemate blender, to možete uraditi i štapnim mikserom. Ako je čorba previše gusta za vaš ukus, dodajte onoliko vode koliko želite i prokuvajte.
  5. Sipajte krem-supu u činije, pospite komadićima ili narendanim sirom. Nakapajte kapljicu-dvije maslinovog ulja i po želji, pospite nekim svježim začinima i svježe mljevenim biberom. Ja sam koristila mirođiju, ali nije obavezno.

Napomene

  • U ovom slučaju, koristila sam batat ili slatki krompir (sweet potato). Nutritivno je veoma bogat i preporučljiviji od običnog krompira za ishranu. Naravno, za ovu čorbicu možete koristiti onaj koji imate ili koji vam se više dopada, postoji razlika u ukusu, ali u oba slučaja je odlična. Dakle, koristite jedan veliki ili dva manja ploda, da bude oko 400-500g zajedno.
  • Što se tiče izbora sira, ja obično koristim čedar (cheddar) ili neki takav sir: tvrd, masniji i dosta izraženog ukusa. Čorbe od povrća nekad pospem i komadićima fete ili bijelim sirom tog tipa - slan i kiselkast. Naravno, možete ga u potpunosti izostaviti i posuti čorbu začinima po želji, proprženim komadićima hljeba ili samo ukrasiti kašičicom kisele pavlake.
Čorba od brokolija sa sirom