Recept za jednu vrlo kremastu čokoladnu poslasticu, nekoliko riječi o autoru originalnog recepta i o jednoj od njegovih kulinarskih knjiga.

Čokoladni krem ili puding u keramičkim šoljicama ili činijama (Chocolate Pots de Crème) je poznata francuska poslastica na bazi pavlake, jaja i čokolade. Služi se u malim posudicama ili šoljicama, a sam naziv označava i dezert i keramičke činijice u kojima se peče i služi.

Francuski čokoladni krem ili puding

Ovu fantastičnu poslasticu karakteriše i specifičan način pečenja u vodi, uobičajen za dezerte čija tekstura bi nakon pečenja trebalo da bude veoma kremasta.

Francuski klasik, ali kako autor recepta koji sam pratila (David Lebovitz) ističe, u ovoj verziji ćemo biti velikodušniji po pitanju količine čokolade nego što bi bio prosječan poslastičar u pariškim bistroima. Ne bih imala ništa protiv da isprobam i te u Parizu, ali ove već poznate su zasigurno nešto što mi pruži utjehu i u onim kišnim danima kad se čini da ništa ne može popraviti raspoloženje...

Kad biste obratili pažnju na ranije objavljene recepte, zapazili biste da je moja velika kulinarska inspiracija upravo blog i (za sad jedna) knjiga Dejvida Lebovica . Kad sam prije par godina otkrila njegov blog, počela da čitam članke i isprobavam recepte, mnogo toga mi se iskristalisalo, da tako kažem. Naučila sam svašta o poslastičarstvu, moj ukus za slatkiše se značajno izmijenio, iako to nije jedini razlog, ali je sigurno jedan od primjetnijih.

Pečeni francuski čokoladni krem

Do sad, skoro da nisam naišla na nedoumice vezane za Dejvidove recepte, nisam nabasala na neprecizne mjere ili nejasno opisan postupak pripreme. Čak i ako se dešavalo da nešto ne pođe po dobrom, to se obično može pripisati mojoj želji da mijenjam, neposlušnosti pećnice i tome slično... U svakom slučaju, recepti za preporuku!

Pečeni čokoladni puding

Postalo mi je sasvim jasno da se dobar i bogat kolač skoro ne može napraviti bez putera, shvatila sam u kojim slučajevima mora biti hladan, kad sobne temperature, shvatila sam i to da namirnice za poslastice moraju biti dobrog kvaliteta - ne lošijeg zato što "idu u kolače"! Trebalo bi da čokolada bude "prava", jasno mi je da je u nekim slučajevima veoma važno istostirati koštunjave plodove, da jaja moraju biti sobne temperature za pravljenje najvećeg broja kolača i torti...

Isprobala sam priličan broj recepata sa njegovog bloga i samo neke od njih objavila na svom. Vjerujem da su vrijedni širenja, ali se ograničavam samo na već toliko puta napravljene i voljene, da mislim da nije fer da ih zadržim za sebe!

Čokoladni krem koji se peče

Već neko vrijeme sam vlasnik i jednog primjerka fantastične knjige "Ready for Dessert: My Best Recipes" . Najtoplije preporučujem da je se domognete! Prava je riznica odličnih recepata! Izdijeljena je na nekoliko sekcija i možete pronaći recepte za torte, kolače, kremove, tartove, voćne dezerte, keks, štangle, kao i neke osnovne recepte - za najtipičnije vrste tijesta, soseva, kremova... Ja sam već isprobala nekoliko i utisci su veoma pozitivni!

Kad smo kod ovog pečenog čokoladnog krema, moram reći da je pravi gušt za ljubitelje čokolade i kremastih poslastica. Veoma je jednostavan za napraviti. Iako postupak pečenja djeluje komplikovano, vjerujte da nije! Radi se o malo neobičnom tipu pečenja u vodi (Bain-marie) , a ono što je potrebno je da posudice (ili jedan kalup ako pravite tortu) smjestite u pleh koji ćete naliti vrelom vodom do polovine visine činija. Ta voda će onemogućiti da se stvori korica na vrhu i po ivicama dok čitav puding ili kolač, ne bude ravnomjerno pečen. Na kraju, kad ovakvi slatkiši izađu iz pećnice i ohlade se, imaju savršenu kremastu i laganu teksturu koju ćete obožavati! :)

Čokoladni puding koji se peče

Ja uvijek prije biram jednu činijicu ovakvog krema prije nego tri parčeta prave torte... Sve je stvar ukusa, ali za ljubitelje čokolade je mmmmm.....

Recept

Pečeni francuski čokoladni krem

po receptu iz knjige  "Ready for Dessert: My Best Recipes"
Pečeni čokoladni krem ili puding Čokoladni krem pečen u malim keramičkim posudicama je francuski klasik, jednostavan za napraviti, a za sve ljubitelje čokolade je savršeno kremast užitak punog ukusa!
  • vrijeme pripreme: 25'
  • vrijeme pečenja: 35'
  • ukupno vrijeme: 1h
  • količina za 6 služenja

Sastojci

  • 200g čokolade (najmanje 45% kakao djelova)
  • 500ml slatke pavlake (može i pavlaka za kuvanje)
  • 45g šećera
  • 1 kašičica instant kafe ili espresso (proizvoljno)
  • prstohvat soli
  • 6 žumanaca sobne temperature
  • 1 kašičica ekstrakta vanile ili sjemenke od pola mahune vanile

Postupak

  1. Pripremite posude za pečenje. Šest keramičkih činijica zapremine od 125ml do 180ml (moje su 160ml) stavite u ravan pleh visokih ivica. Pripremite i list al folije kojim ćete fino prekriti pleh prije pečenja i na nekoliko mjesta je malo procijepajte. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. Isjeckajte čokoladu i stavite je u veću posudu.
  3. Pavlaku, šećer, kafu (ukoliko je koristite), so i pola mahune vanile (ako je koristite umjesto ekstrakta) stavite u šerpicu i zagrijavajte dok ne bude vruće i dok se šećer ne istopi, ali nemojte pustiti da proključa.
  4. Sklonite mahunu i prespite tečnost preko isjeckane čokolade i miješajte dok se čokolada sasvim ne istopi i ne dobijete glatku smjesu. Pustite da se malo ohladi, a zatim dodajte žumanca i vanilu, ako koristite ekstakt i dobro umutite ručnom mutilicom. Ukoliko se dogodi da smjesa ostane nekako zrnasta, izmiksajte ili izblendirajte dok ne bude glatka. Dobićete oko 8-9dl tečnosti. Rasporedite je ravnomjerno u pripremljene činijice.
  5. Napunite pleh vrelom vodom dok ne dođe do manje-više polovine visine posudica sa kremom. Nemojte staviti više, jer se može dogoditi da voda uđe u njih dok prenosite pleh i onda ste praktično "zeznuli" krem. Prekrijte dobro al folijom i pecite oko 35-40 minuta, dok ne osjetite pod prstom da je krem već formiran - mekan i onako ne sasvim čvrst, ali ne ostaju tragovi na prstu kad dodirnete. Izvadite činijice iz vode i ostavite da se ohlade.
  6. Puding ili krem služite dok je još djelimično mlak ili na sobnoj temperaturi uz kašičicu umućene pavlake, mada je meni savršen u originalnom obliku, bez dodataka!
  7. Inače, smjesu za krem možete napraviti unaprijed i čuvati je u frižideru i do tri dana prije pečenja. Pečen krem možete držati u frižideru do dva dana, ali obavezno izvući prije služenja da dostigne sobnu temperaturu.
  8. Uživajte! :)

Napomene

  • Koristite što kvalitetniju čokoladu koju možete pronaći, ali se potrudite da bude polu-gorka ili gorka, što je preko 45% kakao djelova u njoj. Ja sam koristila sa 55%.
Čokoladni pečeni krem