Jedan od klasika na našoj trpezi! Pečena cvekla, karfiol i šargarepa, uz nekoliko čenova bijelog luka i malo mirisnih začina, a sve to posuto hrskavim sjemenkama i orasima i posluženo uz sos od kisele pavlake i svježeg začinskog bilja.

Pečenje je moj omiljeni način spremanja povrća. Svi ukusi nekako dođu do izražaja, intenziviraju se toliko da, bez obzira na začine, u gotovo svakom momentu možete prepoznati o kom povrću je riječ, pa čak i zatvorenih očiju! Rekla bih da se nekako karamelizuje u pećnici i postane slatkasto, ali opet, svaka povrćka na svoj način! Još kad naiđete na neistopljenu pahuljicu soli u kontrastu sa tom slatkoćom i intenzivnim ukusom, recimo cvekle... Ma da, to je zasigurno način pripreme povrća koji najviše volim!

Pečeno povrće sa sjemenkama, orasima i osvježavajućim sosom sa začinskim biljem

Što se tiče ovog recepta, recimo da ga prije možete smatrati opštim instrukcijama za jednostavno i ukusno pečeno korjenasto povrće (sa izuzetkom karfiola)!

Napravite svoj izbor povrća, izostavite ili izmijenite sjemenke i orašaste plodove, služite uz sos ili neki kiselkasti sir... Pustite mašti na volju, ali vodite računa o tome da je različitim povrćkama potrebno i različito vrijeme pečenja, pa ih, u skladu sa tim i isjeckajte i tako izbjegnite naravnomjerno pečenje. Recimo, bundeva je gotova prije cvekle ili šargarepe, batat (slatki krompir) prije nego običan krompir, pa tako narežite bundevu na krupnije kocke od šargarepe. Shvatili ste poentu!

Moj favorit u ovom jelu je cvekla! Pravo je zimsko povrće, trenutno je možete kupiti na svakom ćošku, obično je jeftina, dosta se dugo može održati u odličnom stanju i još je možete spremiti na hiljadu načina. Već sam je nahvalila kao pečenu, odlična je za svježe i kisele salate, od nje možete praviti vegetarijanske burgere, čips pržen u ulju ili pečen u rerni (krompirov mu ne može ni prići!), možete praviti čorbice i da, praviti razne poslastice.

Cvekla, karfiol i šargarepa sa začinima i sjemenkama

Cvekla se odlično "slaže" sa kiselkastim mliječnim proizvodima zbog svoje slatkoće, ali poslednjih mjeseci sam otkrila kombinaciju sa mekanim kozjim sirom! Prava stvar, a još ako im dodate orahe i prelijete lagano medom... Eto, napravite sendvič od hljeba ispečenom na puteru, sa pečenom cveklom, kozjim sirom, orasima i medom i vidjećete! Sa druge strane, cvekla se odlično uklapa sa kakaom, odnosno sa tamnom čokoladom, pa imajte to na umu kad budete željeli neki neobičan, zanimljiv kolačić! :)

Iako ovako pečeno povrće pravim jako dugo, poslednjih nedelja me ono uvijek podsjeti na jedno posebno, opuštajuće i vrlo inspirativno mjesto, koje sam po prvi put nedavno posjetila. Radi se o prilično popularnom vegetarijanskom restoranu-kafeteriji, koji se nalazi na jednom divnom mjestu, a šta sam probala tamo i koliko sam uživala, možete pročitati u odjeljku ispod recepta!

Pečena cvekla, karfiol i šargarepa sa sjemenkama, orasima i sosom sa začinskim biljem

Da li vi imate neki omiljen i često ponavljan način za pripremu povrća? O da, ideje su uvijek dobrodošle! :)

Recept

Pečeno povrće sa sjemenkama, orasima i osvježavajućim sosom

Pečeno povrće sa sjemenkama, orasima i osvježavajućim sosom sa začinskim biljem Začinjeno pečeno povrće vrlo intenzivnog i slatkastog ukusa posuto hrskavim sjemenkama i orasima i posluženo uz osvježavajući sos od kisele pavlake i začinskog bilja.
  • vrijeme pripreme: 20'
  • vrijeme pečenja: 45'
  • ukupno vrijeme: 1h05'
  • količina za 4 osobe

Sastojci*

za povrće
  • 5-6 krupnih cvekli
  • 1 veći karfiol
  • 4-5 većih šargarepa
  • glavica bijelog luka
  • maslinovo ulje
  • krupna morska so
  • začini po želji (svježi timijan ili suvi začini ili mješavine)
za hrskavi dodatak
  • 2-3 kašike sjemenki bundeve
  • 2-3 kašike sjemenki suncokreta
  • 1 šaka oraha
  • kašika maslinovog ulja
  • krupna morska so
  • suvi začini po želji (provansalska mješavina ili dimljena paprika, kurkuma, kari, biber)
za sos
  • oko 2dl punomasne kisele pavlake ili crème fraîche
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike limunovog soka*
  • 2 kašike sjeckanog svježeg peršuna*
  • 1 kašika sjeckanog svježeg vlašca
  • 1 kašika sjeckane mirođije
  • so, biber

Postupak

Pečenje povrća sa hrskavim dodatkom
  1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Pripremite povrće. Sklonite velike listove i korjen sa dna karfiola i izdijelite ga na što krupnije cvjetove. Uronite ih u činiju napunjenu hladnom vodom i ostavite dok ne pripremite ostalo povrće. Oljuštite šargarepu i cveklu*, operite i nasjeckajte ih na komade od oko 2-2.5cm. Procijedite karfiol.
  2. Povrće ubacite u veliki, po mogućnosti dublji pleh. Ubacite odvojene, ali neoljuštene čenove bijelog luka. Pospite krupnom solju, začinima i polijte maslinovim uljem. Rukama utrljajte začine i ulje tako da se povrće fino obloži. Pecite na 200°C (ili na 185°C sa ventilatorom) oko pola sata, a zatim dodajte pripremljene sjemenke i vratite u pećnicu na još 10-ak minuta. Za to pola sata, jednom promiješajte povrće.
  3. U činiju ubacite sjemenke bundeve i suncokreta i orahe. Dodajte veći prstohvat soli, po želji neke začine - možete nastaviti sa istim onim koje ste koristili za povrće, a možete dati blagi kontrast dodajući malu količinu karija, paprike, čilija... Dodajte ulje, izmiješajte i dodajte povrću. Izmiješajte i vratite da se nastavi peći. Do kraja pečenja, promiješajte jednom da bi se sjemenke ravnomjerno ispekle.
Sos
  1. Dok se povrće peče, pripremite sos. Isjeckajte svježe začinske biljke. Dodajte ih kiseloj pavlaci. Dodajte i limunov sok, ulje, so, biber i sve izmiješajte. Probajte i prilagodite ukus.
Služenje
  1. Služite gotovo povrće kao glavno jelo uz kuvani pirinač, bulgur ili kuskus ili kao prilog uz neko pečeno meso ili ribu. Fantastična je kombinacija sa kozjim sirom i u tom slučaju, sos možete izostaviti. Ako preostane, sjutradan možete napraviti hladnu salatu dodajući hladnu tjesteninu, pirinač ili nešto tog tipa, sjeckanu fetu, kuvana jaja, masline...

Napomene

  • Na ovaj recept gledajte više kao na instrukcije za pripremu i pečenje povrća sa sjemenkama. Ne morate se slijepo držati ni navedenih sastojaka, niti količina. Sa cveklom i karfiolom možete kombinovati i batat (slatki krompir) ili bundevu - nju biste morali isjeći krupnije. Sa druge strane, sjemenke i orahe možete u potpunosti izostaviti, a možete koristiti ono što vam je pri ruci, sa ili bez začina. Što se tiče sosa, on je sasvim proizvoljan dodatak. Ovo pečeno povrće nekad služim uz mekani svježi kozji sir i u tom slučaju nemojte izostaviti orahe (sa cveklom nema bolje kombinacije!), a nekad pravim ovaj sos. Ako imate samo peršun, koristite samo njega, a isto važi i za ostale začine... Dakle, po meni je baš ovo savršena kombinacija, ali ih mijenjam i prilagođavam raspoloženju i onome šta je prisutno u frižideru i u fiokama...
  • Prilikom ljuštenje i sječenja cvekle, preporučujem korišćenje tankih rukavica kako biste izbjegli farbanje prstiju i noktiju.

Uživanje u vege restoranu

Pomenula sam da sam nedavno bila na jednom vrlo neobičnom mjestu koje me je inspirisalo izgledom, atmosferom i naravno, vrlo kvalitetnom i posebnom hranom. Moglo bi se reći da se, zapravo, radi o jednoj ogromnoj radnji u kojoj možete kupiti biljke za baštu i kuću, a u okviru nje se nalazi prilično popularan vegetarijanski restoran-kafeterija koji koristi organske proizvode uzgajane lokalno i u sopstvenoj bašti. Dakle, koncept je veoma neobičan, a još kad shvatite da imaju čak i svoju knjigu recepata, veoma popularnu u Stokholmskim knjižarama, nekako sve samo pridodaje na značaju. Da napomenem i to da se nalazi usred šume i u blizini jednog lijepog dvorca (Urliksdals slott) ispred kojeg u toku proljeća i ljeta dolazi mnogo ljudi da se opusti, piknikuje i da se odmori u prirodi.

Ručak u vegetarijanskom restoranu

Veliko pozitivno iznenađenje. Atmosfera je predivna, osjećate se kao da ste došli kod prijatelja na čaj na toplo i ušuškano mjesto, a hrana vas u potpunosti pokorava ukusom i mirisom, nevjerovatno zanimljivim kombinacijama... Ne znam da li pretjerujem, ali ja sam uživala u svakoj i najmanjoj mrvici.

Na svu sreću, ovaj restoran funkcioniše po principu švedskog stola, koji se inače u Švedskoj tako uopšte ne zove, ali je uobičajen način na koji mnogo restorani nude dnevni ručak radnim danima. Dakle, vegetarisk lunchbuffé koji započinje hljebom i čorbom, preko hladnih salata, pa do na različit način pripremljenog povrća i glavnih jela.

Odmah su me osvojili salatom od pečene cvekle sa kozijim sirom i sjemenkama, a onda su se pozitivni utisci samo nagomilavali: salata od spanaća i čipsa od paškanata, odličan namaz od leblebije vrlo neobičnog ukusa (nije humus!), salata od svježeg povrća sa neobičnim prelivom na bazi badema, brusketice sa namazom od svježeg celera, salata sa šargarepom i kokosom, odlični mali vege burgeri, neobična pita sa lisičarkama, spanaćem, kozjim sirom i ko zna čime sve, odlična čorba od bundeve na indijski način, divan voćni hljeb... pila sam i neki fini fini čaj iz velike šolje. :) Mislim da ću to morati ponoviti, a par recepata iz knjige sam fotkala (pssst... nikom ni riječi!), isprobaću, pa možda kupim još jednu knjigu u nizu onih koje već čine višak prtljaga u mom nomadskom životu... :)

Ručak u vegetarijanskom restoranu

Eto, samo sam poželjela da podijelim svoje iskustvo sa vama, da sačuvam uspomenu na drage trenutke, a i današnji recept se nekako savršeno uklapao u tu priču! :)