Veoma jednostavan i jako ukusan namaz sa sremušem koji možete služiti kao dip uz krekere ili sjeckano povrće, kao podlogu za sendviče ili prosto kao jednostavan užitak sa prepečenim hljebom. I da, shvatićete koliko je ova zdrava i ukusna biljka zaista cijenjena!

Priča se ponavlja: ista situacija, novi namaz! :) Baš kao onda kad sam iz pohoda po zanimljivim radnjama došla kući sa receptom za pesto ili namaz od feta sira i bosiljka, evo me sad sa novom idejom i, za mene novom namirnicom! Naime, u poslednje dvije godine, svi su poludjeli za sremušem, medveđim ili divljim lukom, ali ja nikako nisam uspijevala da dođem do njega. Probala sam ga u sušenom obliku prije dvije-tri godine, ali od svježeg ni traga ni glasa! Nisam prošla ni jednom šumom ili većim parkom gdje ga nisam tražila, ali izgleda da ovdje kod mene prosto ne uspijeva. I što je još čudnije, nema ga po radnjama.

Namaz od sremuša i krem sira

Međutim, prije jedno 15-ak dana, prolazim pored iste one radnje iz posta o pestu sa fetom i tamo pozivaju na degustaciju namaza od sremuša! Možete zamisliti moje oduševljenje! A još veće kad sam otkrila da prodaju i svježe listove. A onda ugledam cijenu, malo se začudim - da tako definišem to stanje, a onda me uhvati takav osjećaj bijesa i nemoći, jer shvatim da smo mi ljudi tako glupavi i da baš sve može proći. I naravno, odlučim da ne budem ovčica i ne kupim taj sremuš koji košta 500 švedskih kruna po kilogramu, što je oko 55 evra (a istog dana naiđem na njega u običnom supermarketu po cijeni od 80 evra!!!).

Probam namaz i skroz se oduševim, i dalje sa nekim osjećajem gorčine i bijesa. Malo se motam po radnji, i ipak odlučim da budem ovčica! Nađem malecno pakovanje od 65g, kupim i izađem iz radnje sa izmiješanim osjećanjem sreće, bijesa i gorčine (i naravnom odličnim ukusom namaza u ustima)!

Vjerovatno vam je jasno da je ovo poslednji recept od mene sa ovom preukusnom i nevjerovatno zdravom biljčicom za ovu godinu! U svakom slučaju, iskoristila sam svaki listić i tih 65g razvukla na prvi pokušaj rekreiranja namaza iz radnje, a onda sam ga ponovila sa promjenama i iskombinovala ovaj koji je baš odličan za moj ukus. Od preostalih 20-ak grama, napravila sam malu dozu pesta sa orasima i parmezanom, a recept je inspirisan klasičnim pestom od bosiljka, kao i Neveninim i Aninim pestom od sremuša. Ako imate priliku, obavezno isprobajte, to je tek doživljaj! :)

E da, prije nego što krenem na recept, da li neko ima ideju da li se sremuš može zamrzavati i kako? Ako ste to radili, molim vas, ostavite komentar ispod posta sa instrukcijama. Naime, posle par dana od ovog mog iskustva, čujem da su naši u Crnoj Gori dobili najprije kesu od 2kg, a kasnije i od preko 6kg sremuša i možete samo zamisliti moje iznenađenje da se i to nekom može dogoditi! :D Mada, koliko sam čula, kod nas se može kupiti za manje više četiri evra po kilogramu, a tu bih situaciju vrlo rado iskoristila, pa vam savjetujem da i vi to uradite. Sezona mu je veoma kratka, pa požurite! :) U svakom slučaju, voljela bih da me mala količina ovog luka sačeka kad odem tamo, ali nisam uopšte sigurna kako ga je najbolje sačuvati. Znam da sušenjem gubi mnoga svoja svojstva, ali bih voljela da čujem vaša iskustva.

Recept - nevjerovatno jednostavan, mnogo mnogo ukusan, savršen uz krekere ili prepečen hljeb, možete ga služiti i kao dip uz povrće nasjeckano na štapiće ili kao podlogu za sendviče. Fantastično bi išao uz neke vegetarijanske burgere i malo tanko nasjeckanog povrća (paprike, paradajz...).

Namaz sa srijemušem

Količinu luka možete malo povećati, ali ne bih pretjerivala, jer se ovako osjeća dovoljno i vrlo je izražen, ali bez toga da bude napadan. Obično koristim krem freš (crème fraîche) jer ga uvijek imam u frižideru, ali možete ga zamijeniti mileramom i molim vas, nemojte koristiti one varijante sa smanjenim postotkom masnoće. Ako to radite, procijedite sir i mileram.

Recept

Namaz od sremuša i sira

Namaz ili dip od medveđeg luka i sremuša Veoma ukusan i brz mliječni namaz od sremuša ili medveđeg luka sa krem sirom i limunom. Odličan kao namaz za sendviče ili kao dip uz krekere ili svježe povrće!
  • vrijeme pripreme: 10'
  • ukupno vrijeme: 10'
  • količina za jednu manju teglu

Sastojci

  • 25g (ili malo više) sremuša (medveđeg luka, srijemuša)
  • 100g krem sira (punomasnog)
  • 150g milerama ili krem freša* (crème fraîche)
  • 1.5-2 kašičice limunovog soka
  • pola kašičice soli
  • biber
  • kašika maslinovog ulja

Postupak

  1. Operite sremuš, isjeckajte na krupno i zajedno sa solju i maslinovim uljem izmiksirajte u nekoj sjeckalici, blenderu ili koristite štapni mikser.
  2. Dodajte krem sir i mileram, limunov sok i biber. Ponovo izmiksajte na kratko, dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. Probajte i prilagodite ukus - dodajte još soli po potrebi, limunovog soka ili ulja. Pospite biberom i još jednom sve fino izmiješajte i prespite u teglicu. Nakapajte malo maslinovim uljem i služite odmah uz neke fine krekere ili svjež hljeb ili čuvajte u frižideru dobro zatvoreno.
  4. Namaz možete čuvati nekoliko dana, ali mislim da ovo važi samo ako pravite najmanje duplu mjeru! :)

Napomene

  • Za namaze ovog tipa ne bi trebalo koristiti one light verzije mliječnih proizvoda (sa niskim postotkom masnoće), jer su oni obično dosta tečni i samim tim namaz neće biti odgovarajuće čvrstine. U slučaju da ih ipak koristite, možete pokušati da sir ili mileram procijedite kroz više puta preslošenu gazu i ostavite preko noći u frižideru da otkapa višak tečnosti.
  • Meni se jako dopada crème fraîche i skoro da ga uvijek imam u frižideru. Međutim, mislim da ga je kod nas veoma teško naći i po onom što sam shvatila, vjerujem da je najsličniji mileramu. Ovaj prvi sadrži 34% posto mliječne masti (makar ovaj moj) i tek je blago kiseo. Mileram sadrži od 22-30% i nešto je kiseliji, ali mislim da može odlično poslužiti u ovom receptu. Inače, na sajtu Coolinarika možete pronaći, kako se čini, veoma uspješan recept za krem freš, pa možda možete pokušati i da ga napravite sami. Stvarno je jedna odlična stvar! Ukoliko koristite punomasnu kiselu pavlaku, obavezno je ostavite da se ocijedi par sati ili preko noći (koristite krpu za cijeđenje sira ili više puta presloženu gazu, stavite u cjediljku i preko neki teret).

Dakle, vidjeli ste koliko "vrijedi" ova samonikla, ukusna i zdrava biljka, pa ako možete doći do nje, nemojte je nikako propustiti! Kod Olje sa bloga "Ja u kuhinji" možete pronaći veoma zanimljive salate, čorbice, variva i ostalo sa ovom biljkom, pa svratite kod nje i pogledajte recepte sa sremušem ili divljim lukom.

Pesto ili namaz od divljeg luka/sremuša