Recept za one koji vole patlidžan! :) Potrebno ga je ispeći, a zatim poslužiti sa ukusnim prelivom od bijelog luka, limunovog soka, ljute papričice i peršuna, tostiranim orašastim plodovima i na kraju upotpuniti sve dodatkom fete ili ovčijeg sira! Zanimljivo preplitanje slatkastog i istovremeno gorkastog patlidžana sa aromatičnim prelivom, hrskavim bademima i osvježavajućim, ali istovremeno slanim i kiselkastim sirom.

Pravo je vrijeme da eksperimentišemo sa ovom sjajnom povrćkom. Što se mene tiče, tu situaciju itekako koristim. Možda čak malo i pretjerujem! Sva sreća što nas je dvoje koji tako uživamo u ovoj namirnici! Neki tip koji prosječno voli patlidžan bi sigurno pobjegao od mene! :)

Pečeni patlidžan sa belim lukom i feta sirom

Zaista, to je namirnica koju ne mogu jesti samo sirovu, u svim ostalim oblicima je obožavam. Čini mi se da se kod nas najčešće pohuje, a da su ostali načini pripreme pomalo zapostavljeni. Šteta! Ovdje vam predstavljam jedan sasvim jednostavan recept, u poslednje vrijeme prisutan makar jednom nedeljno na našem stolu. Nekad kao glavno jelo, nekad kao prilog, a nekad je dio bogatog predjela koje se pretvori u čitav obrok.

Pečeni patlidžan služim najčešće baš ovako - sa nekim prelivom na bazi maslinovog ulja sa bijelim lukom i svježim začinima, orašastim plodivima i ovčijim ili kozijim sirom. Možete dodati sušeno voće po želji (brusnice, urme, grožđice...), a sir zamijeniti gustim grčkim jogurtom ili pavlakom ili ga u potpunosti izostaviti i time dobiti posno jelo.

Prilikom kupovine patlidžana, potrebno je voditi računa da ima zdravu, čvrstu i sjajnu kožu, pošto nju obično ne ljuštimo. Takođe, važno je da bude čvrst, ali lagan i pomalo mekan na dodir. Ako je prezreo, prepun je sjemenki i ima veoma sunđerastu pulpu, koja samo potpomaže njegovu nevjerovatno dobru sposobnost upijanja ulja.

Pečeni plavi patlidžan

Sigurno već znate da je patlidžan kao sunđer koji obožava ulje - koliko god da stavite u tiganj, on će sve upiti! Morate se služiti trikovima postepenog dodavanja ulja i držati tiganj poklopljenim da bi se održavala vlaga, pa da samim tim ne bi pregoreo - pošto će dno uglavnom biti suvo! :) To ne važi za onaj koji pohujete, ali tu već nemam mnogo iskustva.

Sa druge strane, možete probati ovaj način pripreme i sve to fino izbjeći. Dobićete savršeno ukusnu i mekanu pulpu i finu koru koja nije čvrsta ili najlonasta i ne smeta pri jelu. Uz to, dok se bude pekao (što traje oko 40-50 minuta), možete pripremiti sve ostalo, jer ne traži nikakvo okretanje, nadgledanje i slično. Vjerovatno, ne postoji lakši način...

Pečeni patlidžan sa fetom i bademima

Ako ste raspoloženi za još neku ideju sa ovom povrćkom, predlažem vam odlične ćuftice sa parmezanom i lukom, koje su uvaljane u susam i peku se u rerni (ćufte od patlidžana). Tu je i veoma zanimljiv namaz ili umak sa malo egzotičnijim začinima, koje, po želji možete izostaviti i koristiti samo bijeli luk i peršun i opet će biti odličan (džem, dip ili namaz od patlidžana).

Recept

Patlidžan sa prelivom od bijelog luka i fetom

Pečeni patlidžan sa češnjakom, bademima i sirom Pečeni patlidžan sa prelivom od bijelog luka, limuna i svježeg peršuna, posut tostiranim bademima i feta sirom. Fantastično upotpunjavanje ukusa i divan kontrast mekane pulpe sa hrskavim bademima i fetom koja se topi u ustima.
  • vrijeme pripreme: 15'
  • vrijeme pečenja: 50'
  • ukupno vrijeme: 1h5'
  • količina za 2 osobe

Sastojci

Za pripremu patlidžana
  • 2 patlidžana srednje veličine
  • oko 50ml maslinovog ulja
  • morska so (ja sam koristila Maldon pahuljice)
  • začin po želji
Za preliv od bijelog luka
  • 2-3 čena bijelog luka*
  • svježa ljuta papričica
  • sok od polovine limuna (više po želji)
  • kašika sitno sjeckanog svježeg peršuna
  • so, biber
  • 40ml maslinovog ulja
Za služenje
  • bademi u listićima ili sjeckani*
  • feta ili ovčiji sir za posipanje

Postupak

Priprema patlidžana
  1. Zagrijte pećnicu na 220°C.
  2. Operite i osušite patlidžane. Presijecite ih uzdužno na pola ne skidajući peteljku.
  3. Zarežite presječenu stranu svake polovine tako da napravite formu mreže - vrhom noža prođite kroz pulpu, ali ne skroz do kore. Koristeći kašiku, prelijte ih uljem (oko 1.5 kašika po polovini), pospite solju i po želji, nekim začinom. Ja obično koristim dimljenu papriku ili sumak, ali možete ga sasvim izostaviti.
  4. Pecite patlidžane oko 40-50 minuta, dok pulpa ne bude zlatno braon i sasvim mekana. Za to vrijeme pripremite sve ostalo da je spremno kad povrće bude ispečeno.
Preliv
  1. Bijeli luk sitno isjeckajte, ubacite u tiganj sa malo maslinovog ulja i na srednoj vatri propržite samo onoliko dok ne osjetite prijatan miris luka (nemojte dozvoliti da požuti!). Odmah prespite u činiju i pustite da se prohladi.
  2. Sitno isjeckajte ljutu papričicu (možete je izostaviti) i peršunov list. Spojite sa lukom, dodajte limunov sok, ulje, so i biber i izmiješajte. Mjere ne moraju biti precizne, vodite se sopstvenim ukusom. Vjerovatno će vam preostati nešto sosa od jela, ali iskoristite to za bruskete, prelijte preko nekog drugog povrća ili dodajte hladnim salatama - pečenim paprikama, tikvicama...
Služenje
  1. Pečeni patlidžan prenesite na posudu za služenje. Prelijte sosom od bijelog luka, pospite tostiranim bademima i izmrvite fetu ili bijeli ovčiji sir (ja koristim grčku fetu, koja je napravljena od ovčijeg ili kombinacije ovčijeg i kozijeg mlijeka).
  2. Ovog puta sam ih služila uz bulgur koji sam kuvala na uobičajen način, uz dodatak badema i suvih brusnica. Instrukcije možete pronaći ovdje: kuvanje bulgura na moj način.

Napomene

  • Ako vam ne smeta miris bijelog luka, izostavite zagrijavanje na ulju. Svježi je mnogo intenzivnijeg mirisa i ukusa.
  • Bademe istostirajte na suvom tiganju na tihoj vatri dok ne dobiju svijetlo zlatnu boju. Tako se intenzivira njihov ukus i divno zaokržuju ovaj gastronomski ugođaj. :) Možete koristiti listiće ili oljuštene bademe ucijelo - istostirajte ih prije sječenja na krupno. Umjesto njih možete koristiti tostirane pinjole ili veoma blago prepečene orahe.
  • Bez mliječnih proizvoda, ovo jelo je vegansko i samim tim pogodno za period posta, a i u tom slučaju je veoma punog ukusa.

Kako vi spremate patlidžan i koliko često je na vašem stolu?

Plavi patlidžan sa fetom i bademima