Potpuniji naziv bi bio domaća granola ili nešto poput muslija sa heljdom, suvim brusnicama, sosom od jabuka koji izigrava zaslađivač, koricom i sokom narandže i zanimljivim dodacima u vidu đumbira i cimeta. Nije to sve, ali priznajte da zvuči privlačno! ;)

U postu sa receptom za prvu i u našoj kuću osnovnu granolu, ukratko sam opisala razliku između granole i muslija, malo vas gnjavila pričom (istinom!) o tome koliko su kupovne žitarice nezdrave i pune kojekakvih gluposti, a uz sve to vas i zamolila da makar jednom sami napravite zdravu zamjenu za tako nezdrav doručak. Eto, sad neću ponavljati ništa od toga, ali da znate da te molbe i dalje stoje! :)

Granola sa jabukama, brusnicama i začinima

Ovaj tip doručka je jedan od najbržih i samim tim za mene najčešćih. Logično vam je onda da nikad ne ostavljam teglu praznu i da se trudim da često mijenjam i kombinujem namirnice. Odnos sastojaka je prilično važan, a ako se njega pridržavate, teško možete nešto da promašite, pa i vi pustite mašti na volju.

Vjerovatno već mnogi od vas znaju da poslednjih mjeseci šećer konzumiram u malim količinama i rijetko, a to se odnosi na rafinisan šećer, med, javorov ili agavin sirup. Zbog toga sam željala da ga izbjegnem i u svakodnevnim jelima, u kojima mi njegovo prisustvo čak ni ne predstavlja užitak.

Hoću da kažem da ako želim da pojedem cimet rolnicu, sasvim je u redu i sasvim jasno da ću jesti i šećer. No, ako granolu jedem svakog jutra, pa čak i ako ona sadrži malu količinu meda, možda ga ipak mogu izbaciti.

Tako je krenulo eksperimentisanje. Osim ove koja nam se jako dopada, imam u planu još jednu jako jako zanimljivu da podijelim sa vama u narednim mjesecima. No, kao što vidite, nisam baš mnogo brza u poslednje vrijeme, pa ne smijem ništa da obećavam.

Domaća granola sa jabukama, brusnicama, narandžom i đumbirom

Postoji mnogo načina da veoma uspješno zamijenimo šećer, a najčešće se zasnivaju na sušenom i slatkom svježem voću, u kuvanom ili sirovom stanju. Recimo banane su savršeno vezivo i zaslađivač za razne tipove peciva i poslastica, a i jabuke često mogu veoma dobro poslužiti. No, ipak moram reći da je mnogo korisnija i često pogodnija varijanta, da ih skuvate i koristite kao ono što zovemo "sos od jabuka" (apple sauce).

Domaća granola bez šećera sa heljdom

Upravo njega sam koristila za zaslađivanje granole, a ujedno predstavlja i glavni vlažni sastojak kojim se oblažu pahuljice i orašasti plodovi prije pečenja. Radi se samo o jabukama koje je potrebno nasjeckati, a zatim kuvati sa začinima dok se sasvim ne raspadnu i ukuvaju. Za detalje pogledajte moj ranije objavljen recept za domaći sos od jabuka, a preporučujem da napravite malo veću količinu, čuvate u tegli u frižideru i koristite za raznorazne namjene (proćitaćete već u pomenutom postu). Osim toga, možete ga podijeliti u činijice i staviti u zamrzivač, pa tako kad god krenete da pravite granolu, samo izvučete malo ranije da se otopi i sve je spremno. :)

Domaći musli sa heljdom i jabukama, bez šećera

Ako se neko bude pitao, u ovom receptu ne bih sos od jabuke zamijenila svježom narendanom jabukom. U nekim slučajevima to odlično funkcioniše, ali prilikom ukuvavanja, voda iz jabuka ispari i sos postane dobro vezivo za granolu, ali ne previše vlažno. Ljubitelji bundeve mogu koristiti i pire od kuvane ili još bolje pečene bundeve, uz to malo izmijeniti začine i dodati komadiće gorke čokolade i mmmm... Savršena nova i ukusna jesenja granola!

Granola sa sosom od jabuka, brusnicama i đumbirom

Ono što je takođe neobično u ovoj granoli je heljda. Odnosi se na na čitava zrnca koja postaju divno hrskava u pećnici i zadržavaju svoj veoma prijatan, pomalo orašast ukus. Ukoliko je ne možete pronaći u radnjama ili želite da je izbjegnete, samo malo povećajte količinu ostalih pahuljica.

Narandža uz dodatak đumbira daje granoli veoma zanimljiv, osvježavajući i pomalo egzotičan ukus, naročito ako koristite svjež đumbir. Zaista je veoma punog ukusa i ukoliko je poslužite uz neko voće, dobićete savršen doručak...

Recept

Granola sa jabukama, brusnicama, đumbirom i narandžom

Domaća granola ili musli sa jabukama, brusnicama, narandžom i đumbirom Domaća granola sa heljdom, lješnicima, brusnicama i začinima. Zdrava i ukusna, bez šećera, zaslađena samo jabukama i urmama, a dodatak narandžine korice i đumbira je podiže na nivo iznad i čini egzotičnom i mirisnom.
  • vrijeme pripreme: 15'
  • vrijeme pečenja: 30'
  • ukupno vrijeme: 45'
  • količina za 700-800g

Sastojci

suvi
  • 250g ovsenih ili pahuljica po izboru (ražane, ječmene...)
  • 120g heljde (zrna)
  • 120g krupno sjeckanih lješnika
  • 40g lanenih sjemenki
  • prstohvat soli
  • kašičica cimeta
  • kašičica suvog đumbira (ili komadić svježeg, narendanog)
  • narendana kora jedne neprskane pomorandže (proizvoljno)
tečni
  • 120g domaćeg sosa od jabuka (1 veća jabuka)*
  • 15ml (2 ravne supene kašike) kokosovog ili ulja po želji
  • 40ml soka od pomorandže
  • 2 veće urme (datule, datulje)
  • kašičica ekstrakta vanile
dodatak
  • 100g brusnica
  • svježe voće za služenje

Postupak

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Dublji pleh od rerne obložite papirom za pečenje.
  2. U velikoj posudi, izmiješajte sve suve sastojke. Ukoliko koristite svježi đumbir, izrendajte ga na sitno i dodajte tečnim sastojcima.
  3. Urme ostavite u vodi na 10-ak minuta (ako koristite svježe, možete preskočiti ovaj korak), sklonite kožicu i košticu i izmiješajte ih sa sokom od pomorandže. Viljuškom ih pritiskajte dok ne dobijete glatku pastu.
  4. Na veoma tihoj vatri istopite kokosovo ulje i dodajte sos od jabuka, vanilu i pastu sa urmama koju ste dobili. Izmiješajte.
  5. Dodajte suvim sastojcima tečnu smjesu i lagano prstima ili silikonskom spatulom izmiješajte. Prospite sve u pleh i pecite oko 25-30 minuta uz često miješanje (na 7-8 minuta) dok granola ne počne da miriše intenzivno i dok ne požuti.
  6. Sačekajte da se ohladi, a zatim dodajte brusnice. Prespite u staklenu teglu.
  7. Služite uz jogurt ili neko biljno mlijeko i po želji uz svježe voće i bobice. Osim toga, granolu možete koristiti kao hrskavi dodatak za smoothie, a možete je posuti preko pečenog voća koje ste prethodno malo posuli šećerom (uz kašiku umućene slatke pavlake ili grčkog jogurta je savršeno). Uživajte! :)

Napomene

  • Pogledajte moj detaljan recept za sos od jabuka, veoma je jednostavan za napraviti, a ima višestruku primjenu u kuhinji. Ovaj sos možete koristiti kao slatki namaz za pite, peciva, palačinke ili hljeb, a može poslužiti i za zaslađivanje raznih poslastica, granole, keksića i slično. U posnim, odnosno vegan poslasticama može zamijeniti puter i jaja, pa je tako istovremeno vezivo i daje sočnost i vlažnost biskvitnim kolačima i mekanim keksima. Kuvanjem jedne jabuke srednje veličine, dobićete oko 120ml sosa (što je oko 120g), ali dobro je da imate makar malo više u slučaju da vam zatreba ako smjesa za granolu bude previše suva.
  • Heljdu nije potrebno prethodno potapati u vodu, kuvati ili zasebno peći. Sasvim će postati jestiva i hrskava pečenjem svega zajedno. O njoj sam već pisala u receptu za sirovu kašu od heljde i bobičastog voća, pa ćete tamo i vidjeti da je lakše probavljiva ako se potopi i ostavi preko noći. U tom slučaju se mora isušiti u pećnici na niskoj temperaturi i dugo. Nemojte pokušavati da je potopite, a zatim pečete direktno u granoli, jer je takva granola za bacanje - zrnca postanu čvrsta kao mali kamenčići, pa ukoliko ne želite da polomite zube, najbolje je da je fino ostavite onakvu kakva je i samo ispečete sve zajedno. To govorim iz ličnog iskustva! :)
  • Da bi granola bila bezglutenska, vodite računa da na ovsenim pahuljicama piše da ne sadrže gluten ili odaberite neke koje vam bolje odgovaraju. Heljda nije žitarica, tako da ga ona prirodno ne sadrži.

Uzgred, jasno vam je da fotkice nisu baš najnovijeg datuma jer je bilo svježih jagoda, borovnica i kajsija, ali će i sjeckana jabuka, kruška, kivi ili banana biti odličan dodatak. Osim toga, možete dodati i kašičicu putera od orašastih plodova (naravno, to je dodatna masnoća, ali vrrrlo ukusna!), tostirane listiće kokosa, neki voćni prah (borovnice, maline, jagode) ili samo dodatno posuti začinima po želji.

Granola ili domaći musli sa jabukama bez šećera

Pošto već pričamo o zdravom i hranljivom doručku, želim da vam predložim još nekoliko recepata koje imaju dosta zajedničkog sa ovim koji sam vam ovdje predstavila:

  • Moj osnovni recept za granolu ili domaći musli - veoma je prilagodljiva, sadrži pahuljice, orašaste plodove, sjemenke, sušeno voće i začine.
  • Zdravi granola keks - neodoljivi brzinski keksići koji mogu poslužiti kao fantastičan "upakovan" doručak ili užina s nogu! :)
  • Slatki hljeb sa sosom od jabuka - kad ste već napravili sos od jabuka, mislim da nikako ne treba da propustite voćni donekle biskvitni hljeb sa orašastim plodovima, suvim voćem i cimetom.
  • Jutarnja sirova kaša od heljde i malina - možda malo neobičan, ali veoma ukusan i zdrav doručak. Potrebno je potopiti zrnca heljde u vodu, ostaviti ih preko noći i izjutra izmiksati sa svježim voćem i zanimljivim dodacima. Toliko jednostavno, a zaista odlično i zasito.
  • Smoothie - nekoliko recepata za ovaj tip fantastičnog voćno-povrćnog mliječnog napitka i detaljan post o tome šta vam je sve potrebno i kako da napravite dobar smoothie. Odličan je i u vegan iliti posnoj verziji sa jednim od raznih tipova biljnog "mlijeka" (bademovo, lješnikovo, pirinčano, sojino, ovseno...). Ako je napravljen kako treba, veoma je dobar izvor vitamina, minerala i vlakana. Iako u čaši, može biti sasvim potpun i hranljiv doručak.
Granola sa brusnicama, pomorandžom i začinima