Moj osnovni recept za skonse sa sirom, divna engleska peciva koja ćete napraviti za čas i bez mnogo napora, a savršen su doručak u onim lijenim danima kad želite nešto mirisno, mekano i ukusno.

Skonsi (scones) su jednostavna brzinska peciva, tradicionalno engleska, ali vjerujem da ih danas pravi čitav svijet - makar ne shvatam zašto ne bi! :)

Pogačice sa sirom na engleski način

To su pogačice najčešće trouglastog oblika, napravljene od različitih vrsta brašna, putera (u ovom slučaju, u maloj količini), mlijeka, jogurta ili mlaćenice i raznih dodataka.

Mogu biti slatke - sa svježim ili suvim voćem, orašastim plodovima, čokoladom, kokosom... ili slane - obično sa nekim tipom sira, sjemenkama, svježim i suvim začinima, slaninom ili povrćem.

Umjesto kvasca koji bi se obično koristio za većinu drugih tipova pogačica, ovdje koristimo prašak za pecivo, a to znači da čim umijesite tijesto i izrežete na trouglove, ide na pečenje! Zar to nije fantastično?!

Možete ih jesti samo onako, sa malo putera ili sira uz šolju čaja, a mogu biti i zamjena za hljeb ili od njih napravite zanimljive sendviče. Odlična su i užina za ponijeti!

Skonsi sa sirom i ražanim brašnom

Recept je veoma prilagodljiv. Meni se najviše dopada verzija sa ražanim integralnim brašnom, koju i najčešće pravim u poslednje vrijeme, ali zaista je sve dozvoljeno - od isključivo bijelog do raznih kombinacija. Ako koristite brašna koja su sasvim bez glutena kao npr. heljdino, onda samo jednu trećinu zamijenite njime, da pogačice ne bi bile suve.

Priprema ražanih pogačica sa sirom Priprema pogačica sa sirom

Veoma su ukusne, ali na drugačiji način od mekanih kiflica sa sirom ili sličnih peciva. Grublje su teksture, takođe i nekako više gumene od rastresitih tijesta, ali mislim da je upravo to ono što ih čini skonsima. Rekla bih da nam je svima potreban neki sličan recept u rukavu, za one dane kad čekanje tijesta da nadođe, pa da se premijesi i ispeče, prosto ne zvuči izvodljivo. Prilagodite recept i čuvajte negdje na dohvatu ruke tu verziju koja vas osvoji. :)

Skonsi sa sirom prije pečenja Pogačice sa sirom prije pečenja

Ovog puta sam koristila zanimljiv i jedan od najpoznatijih švedskih sireva Västerbottensost, koji se proizvodi još od 1872. Ovaj sir je možda najsličniji zrelom čedaru, sa djelimično zrnastom strukturom, ali manje zrnastom od parmezana. Potrebno je da odstoji najmanje 14 mjeseci. Iako zbog zrnaste teksture i slanoće pomalo podsjeća na parmezan, čini mi se da je tako jer ima u sebi i pomalo onog umami ukusa, uobičajenog za parmezan. Osim toga, u ustima, odaje utisak masnijeg sira, slan je, ali i pomalo gorkast - fino izbalansiran i intenzivan. Veoma popularan u Švedskoj, pa ako se nekad nađete u ovoj zemlji, vrijedi probati.

Umjesto njega, koristite bilo koji polutvrdi sir koji imate - edamer, gaudu, čedar, kačkavalj, a po želji, možete ga zamijeniti i nekim slanim kiselkastijim sirom kao što je feta.

Osnovni recept za skonse sa sirom

Prema originalnom receptu koji sam dobila, potrebno je obično mlijeko, pa ako ste u nedostatku jogurta, imajte na umu da funkcioniše i sa mlijekom. Primijetila sam da su pogačice ukusnije, djelimično mekanije i u boljem stanju narednog dana ako ih pravim sa jogurtom, pa sam zbog toga tako i ostavila u receptu.

Recept

Pogačice sa sirom od ražanog brašna

Ražane pogačice sa sirom na engleski način - skonsi Moj osnovni recept za skonse sa sirom, u ovom slučaju, sa integralnim ražanim brašnom. Za čas gotovi, divno ukusni i veoma prilagodljivi!
  • vrijeme pripreme: 15'
  • vrijeme pečenja: 20'
  • ukupno vrijeme: 35'
  • količina za 8 peciva

Sastojci

suvi sastojci
  • 150g ražanog (ili pirovog) integralnog brašna*
  • 200g bijelog brašna (+ za posipanje)
  • kašičica praška za pecivo (4g)
  • ravna kašičica morske soli (5g)
  • biber
  • 25g hladnog putera, na listiće
  • 75g polutvrdog sira (čedar, edamer, gauda...) ili 100g bijelog sira (feta)*
mokri sastojci
  • 1 jaje
  • 2dl jogurta (+20-30ml, po potrebi)
  • kašičica senfa (10g, koristim dijon)
za premazivanje
  • 1 žumance
  • kašičica vode

Postupak

  1. Zagrijte pećnicu na 220°C.
  2. Izmiješajte dvije vrste brašna sa solju i praškom za pecivo i dodajte svježe mljeven biber, po vašem ukusu. Dodajte i na listiće narezan puter i viljuškom ili vrhovima prstiju izmiješajte sa brašnom, da smjesa bude pomalo mrvičasta. Dodajte i narendan sir (ostavite malo za posipanje) ili izmrvljen, ako koristite fetu.
  3. U posebnoj činiji viljuškom ovlaš umutite jaje. Dodajte jogurt, kašičicu senfa i izmiješajte.
  4. Tečnost dodajte suvoj smjesi i umijesite dok se tijesto ne počne odvajati od posude - neće biti sasvim glatko, ali će biti fino za rad. Potrebno je mijesiti kratko, samo toliko dok se ne formira i bude jednolično. Po potrebi, dodajte još 20-30ml jogurta ili još malo brašna, što sve zavisi od tipa brašna koje koristite.
  5. Na radnoj površini posutoj brašnom, oblikujte disk koji ćete razvući oklagijom da bude debljine oko 1.5cm. Podijelite na četiri dijela, a zatim svako na pola da dobijete osam trouglića.
  6. Poslažite ih u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite žumancetom koje ste izmiješali sa kašičicom vode i pospite sirom.
  7. Pecite oko 20 minuta ili dok ne porumene i zamirišu svuda naokolo. :)
  8. Skonsi su najbolji tek malo prohlađeni, ali odlično će se održati i naredna dva dana ako ih čuvate u zatvorenoj kutiji i samo podgrijete prije jela (nisu baš dobri bez podgrijavanja). Možete ih služiti samostalno uz komadić putera ili ih puniti nadjevom po želji i tako dobiti savršenu užinu ili čitav obrok uz malo svježe salate.

Napomene

  • Brašno - ovo je moj osnovni recept za skonse i veoma je prilagodljiv. Možete ih praviti isključivo sa bijelim pšeničnim ili pirovim (dinkel, spelt) brašnom, a možete jedan dio (ne više od polovine) zamijeniti bilo kojim integralnim brašnom koje volite. Preferiram krupno mljeveno ražano, jer ono nekako daje najintenzivniji ukus, ali možete čak kombinovati i više vrsta koje imate. Takođe, ako imate sitno integralno pšenično ili pirovo brašno (dodatno ga prosijte), možete pogačice praviti samo od njega. Primijetila sam da se, u tom slučaju, skonsi malo više isuše sledećeg dana, ali su sasvim fini kad se podgriju.
  • Sir - najbolje je koristiti neki od polutvrdih sireva kao što je edamer, čedar, gauda, kačkavalj ili čak u manjoj količini parmezan ili grana padano. Pravila sam par puta i sa fetom i shvatila da mi se dopada kad se više osjeća, pa sam malo povećala količinu i tada izostavim krajnje posipanje prije pečenja. Ovog puta sam koristila jedan od najpoznatijih švedskih sireva Västerbottensost koji je možda najsličniji zrelom čedaru, sa djelimično zrnastom strukturom, a njega sam koristila i za računanje nutritivnih vrijednosti - sadrži 33% masnoće.
  • Nutritivne vrijednosti ovih peciva će se djelimično mijenjati u zavisnoti od namirnica koje odaberete - ja sam računala sa gorepomenutim sirom, integralnim ražanim i bijelim pšeničnim brašnom.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g
  • energetska vrijednost: 256kcal
  • proteini: 9g
  • ukupno masti: 6g
  • ukupno ugljenih hidrata: 43g

    po pecivu (oko 80g)
  • energetska vrijednost: 205kcal
  • proteini: 7g
  • ukupno masti: 5g
  • ukupno ugljenih hidrata: 34g
Osnovni recept za skonse sa sirom

Za dodatne recepte koje ne morate planirati unaprijed i odlično su rešenje za zasit i ukusan doručak ili viken-večeru, pogledajte još neki od predloga sa bloga:

Osim toga, želim da vam predložim i još nekoliko ideja za skonse koje su mi privukle pažnju, a naišla sam na njih na drugim domaćim blogovima. Možda vas neki od ovih naziva privuče, pa i vi ostanete očarani ovim divnim pecivima: