Jedna lijepa kolekcija recepata koji su posni, napravljeni od zdravih i ukusnih sastojaka, većinom za čas gotovi i čak pomalo šareni! :) Ovim predlozima prethodi tekst u kojem sam objasnila zašto sam u naslovu iskoristila riječ "zdravi" i šta me je navelo na takav uvod. Ukoliko žurite, potrebne su vam ideje i niste raspoloženi za priču, samo preskočite tekst i kad krene šareniš fotografija, tu su recepti! :)

Nadam se da će ova kolekcija biti od koristi onima koji praktikuju post, spremaju posnu slavu ili možda samo pozivaju na večeru goste koji su vegani (oni ne konzumiraju namirnice životinjskog porijekla, kao ni one u čiju proizvodnju su uključene životinje, npr. med). No, svi recepti koje ovdje pominjem su meni veoma dragi i rado su spremani u našoj kući, iako ne postim, nemam veganski način ishrane, pa čak ni vegetarijanski. Uostalom, vjerovatno su među najzdravijim poslasticama koje biste mogli jesti, pa bilo da postite ili ne. Napravljene su od fantastičnih sastojaka, obično bez rafinisanog šećera i sa zdravim vrstama masnoće.

Zdravi posni kolači, keksi i torte

Često koristimo riječ "zdravo"! U zavisnosti od uvjerenja i načina ishrane, koristimo je za sve i svašta. Ponekad se osjetim krivom što taj atribut pripisujem kolačima, a onda razmislim i shvatim da, ipak, moram napraviti razliku i dati prednosti onima napravljenim do pravih, kvalitetnih sastojaka. Ona klasična torta sa jajima, puterom, brašnom, šećerom, orašastim plodovima ili čokoladom je za mene prava poslastica, možda ne baš "zdrava" zbog bijelog šećera i bijelog brašna, ali je prava, od oduvijek poznatih sastojaka (i ima ih prilično na blogu).

Za poslastice kažem da su "zdrave" kad su napravljene od nutritivno bogatih sastojaka - bogatih vitaminima, mineralima, vlaknima i dobrim masnoćama. Svim onim što naš organizam voli i što mu je potrebno. Kolači koje ću pomenuti su uglavnom napravljeni od orašastih plodova, sjemenki, pahuljica, svježeg i sušenog voća, brašna od cijelih žitarica (integralnog) i začina.

Neko će reći da su mnogo kalorični! Istina! Da se stručnije izrazim, energetski su bogati, ali su i hranljivi!

Posne poslastice na koje nailazim ovih dana na internetu su takođe energetski bogate (kalorične), ali nutritivno toliko siromašne da nam se organizam sigurno neće zahvaliti što ih unosimo. O tome moram pisati!

Recepti se nalaze ispod bloka teksta, a možete i kliknuti ovdje ako vam je tako lakše.

Ponekad se zapitam kako smo došli dotle da nam torte naših mama i baka nisu više dobre? Želimo da se brže i sa manje muke naprave, ali i da budu toliko intenzivnog ukusa da to obično možemo postići samo dodajući vještačku aromu na vještačku aromu. Ne sjećam se da su se nekad pravile torte od samljevenog filovanog keksa, premazane kremovima od pudinga umašćenim margarinom ili filovima na bazi tri različita tipa punjene čokolade. Karikiram! Ali, i ne sasvim!

Pošto je u toku post, ovih dana na internetu viđamo mnogo predloga za posna jela i poslastice. Među sastojcima za ove druge skoro neizbježno nailazimo na margarin, biljnu pavlaku, šlag pjene i kremove (čak i neke sa dodatim ukusima), posni keks u velikim količinama, biljni sir, krem-bananice!, žele bombone! i ostale gotove slatkiše, gazirane i druge "pakovane" sokove... Sve to često uz ogromnu količinu bijelog šećera, recimo po više od pola kilograma za jedno pakovanje oblandi ili tome slično. Čekajte, pa kad su se to domaće torte pravile od krem-bananica, napolitanki, žele-bombona, čoko-lješnik ili mliječnih kremova, čokolade punjene keksom i kremom od jagoda?!

Po meni, ako pravimo posne kolače, trebalo bi da vodimo računa da ne koristimo jaja, puter ili mlijeko. Pa čak i pored mnooogo prirodnih načina da se ove namirnice zamijene, mi smo odlučili da koristitimo vještake! Margarin, biljne pavlake, sirevi, krem sirevi i šlag pjene u svom sastavu, među prvim sastojcima imaju hidrogenizovanu biljnu mast ili djelimično hidrogenizovanu biljnu mast. Izvor su štetnih trans masti, a ako vam nešto znači, nedavno je napokon i zvanično pokrenut postupak za njihovo izbacivanje iz prehrambene industrije u Sjedinjenim Američkim Državama. Sigurno ne bez razloga!!! Ako želite da saznate nešto više o ovoj temi, svratite do bloga Vitki gurman gdje postoji nekoliko fino uvezanih članaka o tome, a možete krenuti od ovog. Uz to, sve one slatke i slane industrijske grickalice, kremovi i ostalo što koristimo da bismo napravili "domaće" kolače, sadrže isto to (pored gomile drugih neželjenih stvari).

Neobično je što smo danas postali manje probirljivi i kritični neko ikad ranije, a informacije nam nikad nisu bile dostupnije. Moja mama je koristila margarin za kolače. I ja sam. Skoro svi su! To nam je bilo dostupno i to smo znali. Ali danas se na sve strane bruji o štetnosti trans masti, visoko fruktoznog kukuruznog sirupa (High Fructose Corn Syrup), raznoraznih aditiva, apeluje se na smanjivanje šećera i rafinisanih žitarica iz prehrane... A šta mi radimo?! Brašno, šećer, puter, orahe i čokoladu za kuvanje mijenjamo posnim keksom, krem bananicama, čoko-lješnik kremovima sumnjivog kvaliteta, čokoladnim napolitankama... Hej! Pa je li u tome suština?!

Razmislite malo o ovome, ako praktikujete post u nekim periodima u toku godine, možda nije realno da pronađete pristojnu zamjenu za sve ono što jedete u ostalim periodima godine. Postoji toliko drugih ukusnih i hranljivih namirnica, da možda baš nije neophodno umjesto sira jesti "biljni sir", umjesto majoneza (koji bi, uzgred rečeno, svakako mogli izbaciti) jesti "posni majonez", umjesto putera jesti margarin... Evo, zašto umjesto margarina ne bismo koristili ulje, po mogućnosti maslinovo, kokosovo ili nerafinisano suncokretovo?! Znam da sve to košta mnogo više od margarina, ali da li se nekad zapitate kako je moguće da proizvode taj blok očvrsle masnoće po tako jeftinoj cijeni, ako to uporedimo sa cijenom prirodnih masnoća?!

Možda kao vezivo u kolačima možete koristiti banane, sos od jabuka, lanene sjemenke i vodu, svježe nezaslađene urme, putere od orašastih plodova... Ima mnogo načina da kolače i grickalice učinite istovremeno hranljivim i ukusnim, nevezano za to da li postite ili samo želite da se bolje hranite.

Ukoliko pratite moj blog, sigurna sam da ste već upoznati sa ovim mojim stavovima i težnjama da se mijenjamo na bolje, da budemo što informisaniji i zdraviji. Možda sam zvučala grubo, možda sam neke od vas i iznenadila. Žao mi je ako je tako, ali čini mi se da želim da budem glasnija o ovoj temi. Na kraju, na blogu pišem ono što će veći broj ljudi imati priliku da pročita, a to me čini društveno odgovornom da ukažem na ovu neobičnu pojavu modernog/popularnog načina ishrane koji je teško objašnjiv. Kao da zanemarujemo nauku i sve ono što se danas zna, pa čak, kao da zanemarujemo i svoje i zdravlje svoje djece.

Nažalost, trenutna situacija je takva da kad pročitamo u naslovu recepta "posno...", sve ređe nailazimo i na "zdravo" ili makar "prihvatljivo". Molim vas da obratite pažnju na to.


Da se, napokon, okrenemo vedrijoj temi! Predlozi i recepti za neke fine zalogajčiće! Do recepata dolazite klikom na nazive poslastice ili na fotografiju.


Brzi posni kolačići

Iako je većina poslastica iz ove kolekcije "brza", u smislu da vam je potrebno veoma malo vremena da ih napravite, ovu grupu sam izdvojila, jer su idealne ako spremate veća okupljanja i nemate vremena ni da se okrenete. Tada vam obično dobro dođu oni kolači koje možete napraviti unaprijed i zaboraviti na njih do služenja, uz to je potrebno da isprljate samo jednu činiju, a nema pečenja ni kuvanja. Ipak, potreban vam je multipraktik ili neka jača sjeckalica (to je ta činija koju ćete uprljati). Sve sastojke spojite, izblendirate, oblikujete kuglice ili pločice i služite.

Ovi kolačići su punog, poznatog i nekako prirodno divnog ukusa. Potrebno je svega po dva-tri sastojka, mogu danima stajati u frižideru i biće sjajan dodatak posnoj ishrani zahvaljujući bogatstvu vlakana, odličnih masnoća iz orašastih plodova, vitamina i minerala.

Čokoladne bombice od 3 sastojka Kuglice od suvih smokava, oraha i cimeta

Čokoladne bombice od 3 sastojka - moje omiljene kuglice iliti sirove bombonjerice! Intenzivno su čokoladnog ukusa koji dolazi od pozamašne količine kakao praha, zaslađene su urmama, a jak karakter im daju orasi.

Kao što rekoh, omiljene su, ali su u poslednje vrijeme ušle u trku sa ovim kuglicama od suvih smokava, oraha i cimeta. One su nekako tople, a istovremeno osvježavajuće zahvaljujući dodatku limunove korice.

Energetske pločice sa brusnicama Bombice sa rogačem, orašastim plodovima i kokosom

Energetke pločice sa brusnicama takođe možete oblikovati kao bombice ili kao manje pločice ukoliko ih spremate za okupljanja. Sa druge strane, u obliku pločica su savršene da ih upakujete i nosite sa sobom u torbi da se zasladite u toku dana.

Bombice sa rogačem, orašastim plodovima i kokosom su za nijansu drugačiji tip poslastice od ostalih zahvaljujući dodatku banane. U kombinaciji sa ostalim sastojcima, nemaju ni najmanje bananast ukus, ali njih vam ne predlažem da napravite danima unaprijed jer će se ukus ipak promijeniti - znate već da svježe voće intenzivira ukus stajanjem, postaje slađe i da kažem "aromatičnije".

Energetske pločice sa kokosom i prelivom od čokolade

Pločice sa kokosom i prelivom od čokolade su nešto poput sjajne slatke užine u toku dana, a istovremeno i fantastična poslastica koja se brzo napravi i odlična je za posluženje na većim okupljanjima. Zapravo, radi se o nekoj prilagođenoj verziji Bounty čokoladica koje ja iz puke lijenosti oblikujem kao pločice koje imaju samo preliv odozgo, ali ako baš volite, možete ih oblikovati kao loptice ili kao izdvojene štanglice umočene u čokoladu (napisala sam detalje).


Keks i slatke grickalice

Ovdje sam izdvojila recepte koji mogu biti od koristi u toku dana, kad želite da imate neki manji "obrok" s nogu, da bude kao neka slatka užina kad ste vani ili prosto kao lijep dodatak popodnevnoj kafici.

Ovsene pločice sa bananom i kikirikijem

Ovsene pločice sa bananom i kikirikijem su napravljene od pahuljica, zaslađene bananom i upotpunjene dodatkom tostiranih orašastih plodova i suvog voća. Sve sastojke spojite, ubacite u pleh, ispečete i sačekate da se prohladi, isjeckate pločice, upakujete u papir za pečenje i danima imate spreman slatkiš za ponijeti.

Čokoladne pločice sa suvim grožđem i rogačem Domaći granola keks

Još jedna verzija nepečenih brzinskih kolačića - čokoladne pločice sa suvim grožđem i rogačem. Zaslađivač i vezivo su grožđice koje odlično upotpunjuju ukus kakao praha i rogača, a lijep dodatak su i suncokretove sjemenke i orašasti plodovi.

Domaći granola keks je pravi tip onog super zdravog keksa - sve što treba, tu je! :) Originalna verzija nije posna jer se kao vezivo koriste bjelanca, ali na dnu dijela sa receptom ćete vidjeti moje instrukcije kako da je prilagodite i napravite bez jaja. Ta verzija je za nijansu manje hrskava, ali i dalje veoma ukusna i čak pomalo voćkasta.

Čokoladni keks od pasulja Energetske pločice sa konopljom i prelivom od rogača

Čokoladni keks od pasulja je moj favorit već neko vrijeme. Radi se o onom tipu mekanih sočnih kolačića, izraženo čokoladnog ukusa. Glavni sastojak u njima je pasulj, a on, u kombinaciji sa ostalim sastojcima čini da ova poslastica bude veoma hranljiva, dobra za vas, a pri tom, obećavam da nije "pasuljastog ukusa". Svi koji su probali ovaj keks nisu mogli ni pretpostaviti da u njima ima neki neobičan sastojak. Za čas se naprave, brzo ispeku, mogu se jesti odmah i danima ostaju u dobrom stanju ako ih držite u frižideru. Šta više da tražimo od jednog keksa?! :)

Energetske pločice sa konopljom i prelivom od rogača su, kako sam ih u postu opisala, najbolje energetske pločice koje sam ikad pravila ili jela vani. Postoji velika mogućnost da za njih nećete imati sve sastojke u kući, jer osim ovsenih pahuljica i kokosa, njihov sastavni dio su konoplja (sjemenke i proteinski prah), chia sjemenke, kakao puter, goji bobice i rogač. Nisam sigurna šta je u njima zaslužno za tako dobar ukus, ali mislim da svi ovi sastojci, zajedno sa urmama koje su zaslađivač i mirisnom koricom limuna, čine da budu tako neodoljive da čitavu pločicu progutate za pet sekundi.

Posni ovseni keks sa kokosom

Još jedan keks, posni ovseni keks sa kokosom. Zapravo se radi o prilagođenoj verziji za klasičan ovseni keks koji sam objavila ranije na blogu. Sasvim običan, ali fin za grickanje.


Posne poslastice prefinjenog izgleda

Ne znam hoćete li se složiti sa mnom po pitanju ovog podnaslova, ali bolji nisam smislila. :)

Za sad nemam mnogo poslastica u ovoj kategoriji da vam predložim, ali tu su sirovi cheesecake sa malinama i kokos korpice sa kremom od narandže i vanile. U oba slučaja govorimo o nepečenim poslasticama koje je veoma jednostavno napraviti, izgledaju dekorativno, služe se hladne, mnogo su ukusne i od odličnih sastojaka.

Sirovi cheesecake sa malinama Kokos korpice sa kremom od narandže i vanile

Podloga je napravljena od urmi i orašastih plodova, uz dodatak kokosa u slučaju tortica. Nadjev je na bazi indijskih oraha koje je potrebno ostaviti potopljene u vodi preko noći ili nekoliko sati, a zatim izblendirati uz dodatak ostalih sastojaka.

Pošto su ovo pravi pravcati dezerti koje treba služiti hladne i ne mogu stajati na stolu satima, predlažem da ih praviti za svoju porodicu ili večeru sa prijateljima, ali ne i za slave i razne proslave.

Mus od avokada sa limunom i kokosom

Osim njih, želim da vam predložim ovdje i jedan dezert koji možda ne izgleda toliko prefinjeno sam po sebi, ali takvog je ukusa, a još ako se ukrasi zrnima nara ili možda svježim bobičastim voćem, ne zaostaje mnogo za prethodno pomenutim. Radi se o svilenkastom kremu divno osvježavajućeg, slatkastog i pomalo egzotičnog ukusa, a njegov glavni sastojak je zreli avokado. Mus od avokada sa limunom i kokosom je nešto što možete poslužiti i najstidnijim gostima, a sa druge strane, savršeno je hranljiva i ukusna poslastica ili čak, slatka užina za u toku dana, onako kad poželite da se razmazite. :)


Korisni osnovni recepti

Kao što sam pomenula negdje na početku, postoji nekoliko načina da zamijenite jaja u receptima, a da pri tom i dobijete mogućnost da smanjite masnoću i šećer. Neki od primjera su svježa pasirana banana, sos od jabuka ili pire od bundeve. Napisala sam detaljan post sa idejama za šta sve možete iskoristiti zrele banane, a tamo sam i govorila o njenoj super ulozi u raznoraznim, naročito posnim poslasticama.

Sos od jabuka

Sos od jabuka su zapravo ukuvane jabuke sa limunovim sokom i začinima. Tako ukuvan sos možete čuvati u frižideru 10-ak dana i praviti raznorazne poslastice, izdijeliti na manje porcije, zamrznuti i koristiti prema potrebi.

Kako napraviti puter od orašastih plodova

Predložila bih i seriju postova o tome kako da napravite i iskoristite putere od orašastih plodova. Tu ćete vidjeti uvodni tekst i na njegovom dnu linkove koji vas vode na tri osnovna putera (od samo jednog sastojka) i na recepte za dva slatka namaza: jedan čokoladni (nešto kao domaća "Nutella") i karamel namaz sa bademima i cimetom. Naravno, svi su posni i pravi su užitak za nepca.Osnovne putere možete koristiti i kao dodatak keksićima i nekim kolačima jer će dati lijep intenzivan orašast ukus.

Zdravi posni kolači

Oni koji prate moj blog znaju da se svim srcem zalažem da se mijenjamo na bolje, da našu ishranu mijenjamo na bolje, da naša djeca rastu zdravije i da pokušamo da smanjimo, izbacimo ili makar kontrolišemo ono što nam prehrambena industrija nameće. Isto tako, znate da se trudim da budem odmjerena, da ne koristim teške riječi, da ne namećem stavove da svi treba da postanemo ortoreksični i jedemo "super-hranu" pet puta dnevno, i izbacimo sve ono što je "zlo" u ishrani, vodeći se popularnim dijetama. Možda vam je ovo od danas pretjerano, ali zapravo, govorim samo o opštim smjernicama i principima preporučene zdrave ishrane, a sigurna sam da ćete se složiti da to nije ekstremno. Hvala na čitanju! :)