Instrukcije kako da napravite savršeno osvježavajuć i zdrav voćni namaz za samo pet minuta - bez prljanja sudova, bez kuvanja i bez rafinisanog šećera. Potrebna su vam svega tri sastojka, a za džemastu teksturu možemo zahvaliti maloj količini sjajnih chia sjemenki!

Ove nekuvane džemove od malina, borovnica, kupina ili trešanja, pravim veoma često, u manjoj količini da bi se potrošili za manje-više nedelju dana, a koristim ih na mnoogo načina. Nemam objašnjenje zašto recept nikad nisam podijelila sa vama. Čak se sjećam koliko sam bila oduševljena kad mi je Iva sa bloga Kulinarske razglednice otkrila njihovo postojanje.

Nedavno sam pomenula sestri da ću to koristiti da osvježim jedan čokoladni kolač, zazvučalo joj je primamljivo, isprobala par verzija i ostala sa veoma pozitivnim utiscima. Nadam se da će i vas inspirisati, naročito sad kad je ljeto na putu i kad će svježe voće biti u jeku, a džemovi od njih savršeno ukusni i mirisni.

Ukratko, ovi džemovi, ako ih uopšte možemo tako nazvati, nastaju od tri sastojka (voće, zaslađivač i chia sjemenke), u, da kažem, otprilike količinama. Sve izmiješam, probam, popravim tako da bude slatko koliko želim i nešto tečnije nego što želim da bude krajnji proizvod. Opet probam, prespem u teglicu i ubacim u frižider.

Kad sam odlučila da ću objaviti recept, bacila sam se na čitanje kako bih bila sigurna da vam prenosim dobre informacije. Naišla sam na neke zanimljive ideje, dodatak raznih sastojaka ili na verziju sa kuvanim voćem kako bi džem bio gušći.

No, umjesto da isprobavam jednu po jednu verziju (kao što često radim), shvatila sam da želim da i vi u kuhinji imate isto što i ja - izmiješajte, probajte, popravite, probajte ponovo... Idealan odnos sjemenki i voća, ili voća i zaslađivača prosto ne postoji!

Uvijek će zavisiti od baš te partije bobica koju imate u činiji i sve ćete morati sami da prilagodite. Ipak, složićete se vjerovatno da ta sloboda ponekad i prija?!

Ono što ovaj džem čini džemom je dodatak chia sjemenki (čita se "čia"). Kad se izmiješaju sa tečnošću, upijaju je, postaju želatinaste i na taj način čine da smjesa bude gušća i povezana. Možda ste nekad čuli za takozvano "chia jaje" - dobija se kad kašiku sjemenki izmiješate sa tri kašike vode, ostavite 15-ak minuta i koristite kao vezivo u veganskim (ili posnim) poslasticama, povrćnim burgerima i slično.

Osim što imaju tu vezivnu funkciju, chia sjemenke se smatraju superhranom - veoma su hranljive, pored lanenih sjemenki, najbogatiji su izvor omega 3 masnih kiselina. Osim toga odličan su izvor antioksidanata i minerala poput kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i fosfora, dobar su izvor proteina biljnog porijeka i fantastičan izvor vlakana (rastvorljivih i nerastvorljivih u vodi).

Maline

Možete ih koristiti na mnogo načina: za ove džemove ili za takozvani chia puding, možete ih izmiješati sa jogurtom, posuti preko hljeba premazanog nekim puterom od orašastih plodova, dodati raznim vrstama kaše ili možda dodati u smoothie ili sok prilikom blendiranja. Sve čini zasitijim, hranljivijim i utiče pozitivno na varenje.

Kako napraviti sirovi džem od malina? Kako se pravi sirovi džem sa čia semenkama?
Potrebni sastojci za chia džem Kako se pravi sirovi džem od bobičastog voća?

Za razliku od klasičnih, kuvanih džemova, ovi su napravljeni bez rafinisanog šećera i uopšte uz malu količinu zaslađivača. U zavisnosti od toga koliko je voće kiselo, potrebno je prilagoditi i količinu urmi ili nekog tečnog zaslađivača. Takođe, u odnosu na običan džem, ovi su mnogo svježijeg ukusa, ali nisu sasvim gusti niti prave džemaste teksture. To se, donekle, može postići prokuvavanjem voća, samo toliko da ispari višak vode, a zatim u ohlađeno dodati ostale sastojke.

Možete miješati više vrsta voća, dodavati začine po želji, poput vanile, cimeta, đumbira, možda čak i muskatnog orašćica. Limunova korica je sjajna u kombinaciji sa borovnicama.

Džem od malina i chia sjemenki

Moj favorit je džem od malina, obično koristim mrznute, ali uzimam ih od jednog proizvođača, uvijek su slatke i odlične. Potrebno mi je minimalno zaslađivača i džem bude savršen, odlično se uklapa uz sve mliječne ukuse i palačinke. Kad govorim o džemu od miješanog voća, favorit mi je kombinacija malina i borovnica - recimo 70% maline i ostalo borovnice, koje dodam na kraju, tek ovlaš ispasirane. Tako se na momenat može osjetiti divni intenzivno borovničarski ukus. :)

A sad vi, da čujem vaše omiljene kombinacije?!

Recept

Džem od bobičastog voća i chia sjemenki

Sirovi džem od malina i čia semenki Brzinski voćni namaz od svega tri sastojka, napravljen od svježeg ili mrznutog bobičastog voća, divno osvježavajuć, hranljiv, bez rafinisanog šećera i bez prljanja mnogo sudova i kuhinje! :)
  • vrijeme pripreme: 5'
  • ukupno vrijeme: 5'
  • količina za manju teglu

Sastojci

  • 250g svježeg ili otopljenog mrznutog bobičastog voća
  • 2-2.5 kašike chia sjemenki (20-25g)
  • 4-8 svježih urmi/datula (zamijeniti javorovim ili agavinim sirupom, medom)
  • začini po želji - vanila, cimet, đumbir (proizvoljno)

Postupak

Osnovni postupak
  1. Ukoliko koristite mrznute bobice, ostavite ih da se otope prije pasiranja. Obavezno probajte, i ako je voće kiselo, krenite od veće količine zaslađivača - obično koristim urme, ali ih možete zamijeniti nekim tečnim zaslađivačem (šećer je takođe opcija, ali on može ostati neotopljen i zrnast).
  2. Viljuškom ispasirajte voće, dodajte chia sjemenke i izmiješajte. Svježe urme oljuštite pod tankim mlazom vode, sklonite košticu i uz kašičicu vode, dobro ispasirajte viljuškom. Dodajte voću i sve izmiješajte. Po želji, dodajte vanilu, limunovu koricu (sjajno uz džem od borovnica), cimet ili đumbir, izmiješajte, probajte i dotjerajte ukus. Prespite u teglicu, zatvorite i ostavite u frižideru najmanje pola sata, a može stajati i do nedelju dana (vjerovatno i deset). Prije služenja malo promiješajte, jer se na vrhu obično nakupi malko tečnosti. Ako vam se čini da je džem previše tečan nakon stajanja, dodajte još kašičicu-dvije sjemenki.
U zavisnosti od izbora voća
  1. Tip voća - maline, kupine ili jagode su mekane i pošto nemaju kožicu, dovoljno je da ih ispasirate viljuškom. Ako koristite voće koje ima kožicu, poput trešanja ili borovnica, njih možete izblendirati zajedno sa svim ostalim sastojcima, ili ako želite komadiće voća, jedan dio odvojite i malo pritisnite viljuškom i dodajte izblendiranoj smjesi. Višnje su obično veoma kisele i zahtijevaju veću količinu zaslađivača, tako da je takav džem malo jačeg ukusa i možda nije najbolje voće za ovakvu pripremu.
  2. Ukoliko želite teksturu koja je više nalik želeu - ubacite voće u multipraktik ili sjeckalicu, dodajte oko 50ml vode i dobro izmiksajte. Dodajte zatim ostale sastojke (stavite kašiku više chia sjemenki), i miksajte dok se sve fino ne spoji. Prespite u teglicu i ostavite u frižideru da se stegne.
  3. Po želji, možete koristiti više vrsta voća za džem. Moj favorit je manje-više 70% maline + ostatak borovnica. Maline sasvim ispasiram i dodam ostale sastojke, a na kraju dodam borovnice koje samo ovlaš izmiješam, da najveći dio njih ostane još ucijelo. Fantastičan dodatak je vanila (malo veća količina) i taj najviše volim da dodam jogurtu, nekoj kaši ili samo onako kašikom iz tegle.
  4. Ako želite da džem bude više džemaste teksture, gušći i jarke boje, onda je najbolje da voće najprije prokuvate nekoliko minuta, kako bi višak vode ispario. Malo ohladite smjesu, a zatim dodajte ostale sastojke. Osim toga, prokuvavanje voća je dobro u još jednom slučaju. Nekad se dogodi da mrznuto voće ima pomalo čudan miris - može doći od toga što voće poprimi miris druge hrane u zamrzivaču, ali meni se nedavno dogodilo i sa tek kupljenim pakovanjem kupina. Kuvanjem će se miris izgubiti, a kad već to radite, ako imate, možete dodati i par kašika nekog slatkog vina poput marsale ili porta i džem će biti fantastičan!
Ideje za služenje
  1. Kao i svaki džem, možete ga koristiti kao namaz preko hljeba. Pošto se sjajno slaže uz mliječni ukus, najčešće dodam i kremasto izmiješan Crème fraîche ili mileram, kiselu pavlaku, krem sir ili malo poveću količinu putera na sobnoj temperaturi. Osim toga, fino se slaže i sa puterima od orašastih plodova - obično se kombinuje sa onim od kikirikija, ali meni se više dopada uz puter od lješnika, badema ili indijskih oraha.
  2. Palačinke - to je sigurno najbolja primjena. :) Najviše volim sa tankim palačinkama (crêpes), obično tada umutim i malo pavlake/vrhnja za mućenje i služim uz pozamašnu količinu džema. Takođe, odlično i uz one male američke pancakes ili ove palačinkice sa bananom i ovsenim pahuljicama.
  3. Dodajte kašiku-dvije jogurtu, uz malo pahuljica i sjemenki ili uz par kašika domaće granole, dobićete fantastično ukusan doručak ili užinu. Da ne pominjem da uvijek možete dodati malo u smoothie ili neku nekuvanu kašu, recimo ovu od heljde ili neku od pahuljica.
  4. Fantastičan je kao namaz preko raznih tipova poslastica - moj favorit je preko čokoladnog biskvita koji zatim prelijem čokoladnom glazurom ili umućenom pavlakom ili kokosovim mlijekom (ubacite konzervu u frižider, naopačke, sledećeg dana je otvorite, sklonite pažljivo masnoću sa gornjeg dijela i umutite). Osim toga, možete koristiti kao fil za voćne tartove ili za neke nepečene poslastice.

Napomene

  • Nutritivne vrijednosti sam račula za džem od malina, ali brojke će biti slične i u ostalim verzijama. Ukoliko kuvate džem, biće malo kaloričniji jer će sadržati manje vode. Svakako, džem je veoma hranljiv, jer kombinacija sjajnog bobičastog voća i fantastičnih chia sjemenki je takva da teško može biti nešto bolje! Mislim da je važno da pomenem da na 100g džema, od tih 27g ugljenih hidrata koje vidite, čak 8.7 su vlakna - sve u svemu, mnogo bolje od pravih, da ne pominjem, kupovnih džemova.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g
  • energetska vrijednost: 129.4kcal
  • proteini: 2.5g
  • ukupno masti: 2.6g
  • ukupno ugljenih hidrata: 27.3g
Džem od malina, borovnica i chia

Ove voćni namazi su jedna od onih stvari koje obično napravim da imam u frižideru tokom nedelje. To uradim i sa puterima i namazima od orašastih plodova, često smutim i slani namaz poput humusa ili neke paštete, a obavezno imam i jednu ili više granola, tako da obično ne moram mnogo da mislim o doručku ili užinama kasnije. Ostaviću neke predloge ovdje, a naravno, uvijek su dobrodošle i nove ideje! ;)